Turun seudun taloyhtiöillä ei ole toistaiseksi ollut ongelmia remonttilainan saamisessa
Taloyhtiöissä eletään keskellä energiamurrosta. Isännöintiliitolla on paljon uutta mietittävää, mm huoli niistä yhtiöistä, joilla on vaikeuksia saada rahoitusta energiaremonteilleen ja perusparannuksilleen. Energiatehokkuuden parantaminen on välttämätöntä, mutta nousevien kustannustenkin takia taloyhtiöiden on mietittävä toimiaan entistä tarkemmin. Nyt tarvitaan pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelmia ja suunnitelmien aktiivista päivittämistä, kuntoarvioita ja kuntotutkimuksia. On selvää, että taloyhtiöiden hallitukset tarvitsevat avukseen paljon uutta tietoa ja ammattitaitoista isännöintiä.
Miten taloyhtiöt sitten selviävät vaadittavista uudistuksista? Saavatko kaikki yhtiöt lainaa tarvittavien töiden toteuttamiseen? Onko Varsinais-Suomessa asunto-osakeyhtiöiden syytä olla huolissaan tulevaisuudesta?
– Meidän alueellamme tämä ei ole aktiivinen huolenaihe, vakuuttaa Varsinais-Suomen Isännöitsijät ry:n puheenjohtaja Timo Laaksonen.
Samaa mieltä on Turun alueesta vastaavan Isännöinti Granbergin Tiia Granberg.
– Turku on kasvukeskus ja taloyhtiöt ovat saaneet ainakin toistaiseksi rahoitusta hyvillä lainaehdoilla isoihinkin hankkeisiin, hän kertoo.
– Vihersiirtymä kylläkin haastaa taloyhtiöt valppauteen ja hereillä on tietysti koko ajan oltava, Granberg jatkaa.
Eli tarvitaan paljon uutta tietoa. Ja päätösten tekeminen taas on muuttunut vaikeammin hallittavaksi ihan joka puolella maata.
Varsinais-Suomessa ollaan siis hyvässä tilanteessa, mutta periaatteessa taloyhtiöiden rapistuminen missä päin maata tahansa on ilmiö, jolla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Isännöintiliitolla onkin ehdotuksena valtion takauslainajärjestelmän uudistaminen energiaremontteihin kannustavammaksi. Liiton mielestä valtion pitäisi myös tukea paremmin rahoitusvaikeuksissa olevia taloyhtiöitä.
Taloyhtiöillä on todellakin paljon uutta mietittävää: tarvitaan sähköautojen latauspaikkoja, kiinteistöjen energiatuotanto- ja energiasäilytysratkaisuja, päästöttömiä energiaratkaisuja, energianeuvonnan tehostamista ja aurinkoenergian käyttöönoton suunnittelua.
Yhtenä ehdotuksena Isännöintiliitolla on sekin, että valtio korottaisi kotitalousvähennystä ja laajentaisi sen koskemaan myös taloyhtiön remontteja.
Juuri nyt tarvitaankin lisää kiinteistöalan hallinnointiin liittyvää koulutusta, alan koulutustason nostamista ylipäänsä ja vastuullisuuden lisäämistä. Valtiolta taas odotetaan vankkaa tukea, apua ja huolenpitoa kansalaisten asumisen tukemisessa.
Merja Marjamäki