Kolumni: Vaikea festariyhtälö
Kesästä 2022 piti tulla ”kaikkien aikojen tapahtumakesä”, mutta ala on ennen kokemattomassa tilanteessa. Tapahtumia on kyllä kalenterit pullollaan, mutta osa hieman takki auki kesään lähteneistä vakiintumattomista nimistä ovat joutuneet vetämään liinoja kiinni uhkaavien sopimussanktioiden vuoksi jo hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Tappioiden minimointi on helpompaa kuin toivoa, että ihmiset ilmestyvät festivaalin portille h-hetkellä.
Osa tapahtumista on ilmoittanut vain muutama viikko julkistuksen jälkeen, ettei tapahtumaa olekaan. Tilanne ei palvele ketään. Esimerkiksi esiintyjien keikkakalenterit on lukittu jo hyvän aikaa sitten. Korvaavia keikkoja lyhyellä varoajalla ei ole helppo löytää, eivätkä ylimääräiset lomapäivätkään herkkua ole, kun pitäisi takoa elantoa.
Asiakkaat taas ovat käyneet parin vuoden aikana epävarmemmiksi ja moni harkitsee ostopäätöstä aiempaa pidempään. Toisaalta festivaalien pitäisi saada myytyä ainakin jonkun verran lippuja, jotta varmuus järjestämisen kannattavuudesta saadaan.
Ei ole helppo, eikä kiitollinen tilanne. Kaikki häviävät ja samalla alan yleinen maine kärsii syyttä. Nyt ei ole oikea aika perustaa uutta festivaalia, voisi pääministeri todeta.
Paikkansa vuosien ja vuosikymmenten aikana suomalaisessa festarikentässä vakiinnuttaneilla toimijoilla ei ole pelkona etteikö kiinnostusta olisi. Mutta helppoa ei heilläkään ole.
Pariin kertaan peruuntuneiden tapahtumien ja aiemmilta vuosilta siirrettyjen lippujen jälkeen lipputulot eivät ole samaa tasoa kuin yleensä. Kuluja kuitenkin syntyy normaalivuoden tapaan, luultavasti enemmänkin, koska parin viime vuoden aikana järjestämiskustannukset ovat kasvaneet monella saralla.
Ja sitten on tapauksia, joiden kiinnostavuus ei ole suhdanteista kiinni. Toukokuun lopulla Bruce Springsteen julkisti Euroopan kiertueen kesälle 2023. Myyntiennätykset ovat paukkuneet ympäri mannerta, vaikka yhden keikan liput ovat halvimmillaan suunnilleen saman hintaisia kuin yhden päivän suomalainen festivaalilippu.
Ilkka Lappi