Mielenterveysomaisille järjestetään monipuolista ryhmätoimintaa Turussa
Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry:n omaistyön koordinaattorit Elina Karisalmi sekä Sirpa Madsen kannustavat ihmisiä avautumaan läheisilleen mielenterveysongelmistaan. Myös lapsiperheissä vanhempien olisi tärkeää kertoa lapsille omasta sairaudestaan avoimesti.
– Jos esimerkiksi toinen vanhemmista on masentunut, niin on tärkeä kertoa lapselle siitä avoimesti. Lapsen voi olla muuten vaikeaa ymmärtää, miksi oma vanhempi ei aina jaksa nousta sängystä ylös tai miksi lapselle joskus saatetaan sanoa rumasti ilman syytä. On tärkeää, että lapsi tiedostaa, ettei vanhemman kiukku tai poissaolevuus johdu hänestä, Karisalmi sanoo.
– Vanhemman on myös kerrottava lapselle, että hän on itse aikuisena se, joka ottaa vastuun hoitoon menemisestä. On lapsia, jotka huolehtivat omista vanhemmistaan, mutta se ei ole lasten tehtävä, Madsen lisää.
Avoin keskustelu ymmärrystä perheenjäsenten välillä ja tukee lapsen pärjäämistä sekä voi suojata hänen riskiään sairastua itse.
– Jokainen vanhempi miettii, miten voisin tehdä paremmin. Uskon, että jokainen vanhempi tekee parhaansa, ja he ovat huolissaan lapsen pärjäämisestä haasteellisessa tilanteessa. Masentuneen vanhemman vahvuutena voi olla vanhemmuus. Psyykkinen sairaus ei saisi leimata ihmistä, jokaisella sairaus ja sen vaikutukset arkeen ovat erilaisia, Madsen lisää.
Madsenin mielestä on tärkeää lähteä hakemaan apua.
– Asiakkaamme ovat yleensä ”aikamoisessa” kriisissä kun he tulevat. Apua haetaan silloin, kun läheisen sairastuminen vaikuttaa jo omaan elämän hallintaan ja jaksamiseen. Kun heillä menee hyvin he eivät tule, vaan silloin kun tarvitaan paljon apua.
Apua on tärkeä hakea mahdollisimman matalalla kynnyksellä.
– On myös pienten lasten vanhempia, jotka miettivät miten lapsi tulee pärjäämään. He hakevat vaihtoehtoja, jotta he voivat rakentaa mahdollisimman hyvän tulevaisuuden lapsen kanssa, Madsen sanoo.
Elokuun lopulla Turussa alkaa vertaistuellinen Vertti-ryhmä, jossa vanhemmilla ja lapsilla on omat ryhmänsä.
– Ryhmään vapautui juuri paikka ja varallekin kannattaa hakea. Ryhmä on tarkoitettu perheille, jossa vanhempi sairastaa masennusta tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä, ja perheessä on alakouluikäisiä lapsia, Karisalmi sanoo.
Lapsiperheille on myös tarjolla muutakin toimintaa kuten keskusteluapua, Lapset Puheeksi -keskustelua sekä virkistystä.
Varsinais-Suomen FinFami tarjoaa erilaisia vertaistukiryhmiä eri-ikäisille mielenterveysomaisille. Ryhmiä löytyy myös eritilanteissa oleville mielenterveysomaisille, oli sairastava läheinen sitten kumppani, lapsi tai vanhempi, niin apua kannattaa hakea.
– Meihin voi ottaa yhteyttä todella matalalla kynnyksellä. Meillä on oma ryhmä aikuisille lapsiomaisille, jossa pääsee tapaamaan muita samantyyppistä kokeneita. Mielenterveys- tai päihdeomaisena oleminen lapsuudessa voi vaikuttaa esimerkiksi itsetuntoon ja haasteisiin koulutus- ja työelämässä sekä huonona itsetuntona, väärinä koulutusvalintoina tai oman kumppanin valinnassa, Karisalmi kertoo.
Lisää tietoa erilaisista ryhmistä ja toiminnasta Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry:n sivuilla.
Marianne Rovio