Banaania helposti kolmella tavalla
Banaanin maku jakaa ihmiset usein kahtia – se joko maistuu missä vain tai ei oikein missään. Kiinnitin tähän huomiota aikuisiällä pitkästä aikaa, kun banaania inhoava siskoni erotti sen maun marjaisasta smoothiestakin. Olin jo unohtanut miten paljon mielipiteet tästä tavallisesta hedelmästä voivat erota, kun jo lapsuudessa siskoni ei halunnut nähdäkään banaania, ja minä puolestani keräilin banaanijogurtin kansia ihan kiusallani pidettyäni siitä niin paljon. Enää en keräile mitään banaaneihin liittyvää, mutta ostan niitä kyllä joka kerta kaupassa käydessäni.
Sen lisäksi, että banaani on helppo ja hyvä välipala sellaisenaan tai pilkottuna esimerkiksi jogurtin tai puuron sekaan, saa siitä aikaan monenlaisia herkkujakin. Banaanista syntyy esimerkiksi kesän kiistattoman kaverin eli jäätelön oiva korvaaja. ”Nice cream” eli pakastetusta banaanista syntyvä ”banaanijäätelö” sopii herkuteltavaksi vaikka arkisena välipalana tai jälkiruokana kesäjuhlissa. Reseptipohja on aina sama: banaani(t) pilkotaan, pakastetaan yön yli tai vähintään parin tunnin ajan ja sekoitetaan tehosekoittimessa. Joukkoon voi heittää mitä tahansa muita jäisiä marjoja tai hedelmiä. Halutessa vielä hieman kauramaitoa tai mausteita sekaan ja herkku on valmis.
Ellei halua kuunnella tehosekoittimen huutoa, saa banaanista herkullisia lettujakin pannulla. Yksinkertaisin ohje banaanilettuihin tai -pannereihin on: yksi banaani, kaksi kananmunaa. Banaani muussataan ensin pieneksi, joskin ”taikinaan” saa jäädä sattumiakin oman maun mukaan. Banaanilettuihin saa makeutta esimerkiksi ripauksella leivinjauhetta, vaniljasokeria tai kardemummaa. Näitä kannattaa kokeilla esimerkiksi myöhäisellä aamupalalla tai brunssilla viikonloppuna. Kovemman makeanhimon yllättäessä letut voi syödä hillonkin kanssa, mutta tämä herkku on itsessäänkin jo melko makea, joten kirpeät pakastemarjatkin ajavat asiansa päällisinä.
Hauskinta monissa banaaniresepteissä on se, että ainesosat ovat pitkälti samoja ja löytyvät monesti jo kotoa. Simppelin sormiruokakeittiön reseptivinkkiä vauvan banaanileipäsestä on hyödynnetty taloudessamme jo lukemattomat kerrat. Banaanista, kananmunasta ja kaurahiutaleista käden käänteessä mikrossa valmistuva ”leipä” maistuu niin alle vuoden ikäiselle lapselle kuin aikuisillekin. Ja mikä parasta, tämä onnistuu vaivatta siinä hetkessä, kun nälkä yllättää ja aika tai kädet ei riitä sen kummempaan välinekokkailuun. Siinä missä banaani-kananmuna-seos päätyy letuissa pannulle, leipästä varten se kaadetaan kaurahiutaleiden kera mikron kestävälle lautaselle ja nostetaan kolmen minuutin kuluttua kädet ylös valmiin merkiksi – niin yksinkertaista.
Saana Sjöblom-Hasselblatt