Kesämökin kiinteät vuosikulut kunnasta riippuen 600–1200 euroa
Omakotiliiton teettämä vertailu kertoo, että kuntakohtaisissa mökkimaksuissa on kuntien välillä yllättävän suuria eroja. Kalleimman ja halvimman kunnan välillä eroa on lähes 700 euroa vuodessa. Vertailussa oli mukana 20 Suomen suurimpiin mökkikuntiin kuuluvaa kuntaa ja yhteensä yli 130 000 kesämökkiä.
Mökkeilyn kustannukset laskettiin 50 neliömetrin kokoisessa neljän hengen mökissä.
Turun lähialueilta vertailussa mukana oli mm. Parainen, jossa vuosittaiset kiinteät kulut ovat noin tuhat euroa. Naantalissa vastaavat kulut jäävät alle 800 euroon vuodessa. Keskimääräisen mökkiläisen kuntakohtaiset maksut ovat 903 euroa vuodessa.
Kemiönsaari asettuu vertailun keskiarvolle. Espoolaiset Henna ja Salomon Nikkari ostivat kesämökin Kemiönsaaresta vuonna 2020. Aurinkoiselle tontille vuonna 1863 rakennetun hirsimökin päärakennuksessa on 45 neliötä ja vintillä kesähuone. Pariskunta ei etukäteen tehnyt vertailua eri kustannuksista kuntien välillä. Nikkareilla kiinteisiin kuluihin menee 939 euroa vuodessa, mikä on heidän mielestään maltillinen summa.
– On tärkeää pitää mökkiläisiä koskevia asioita esillä lisäämässä kuntien elinvoimaa ja huolehtia, että kuntakohtaiset maksut ovat kohtuullisia. Esimerkiksi meneillään olevan kiinteistöverouudistuksen jälkeen vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveron pitäminen matalalla tasolla varmistaa, että mökkiläisellä jää rahaa paikallisten palveluiden käyttöön, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.
Kemiönsaaren kunta tarjosi tänä vuonna vapaa-ajanasujille 500 euron tukea talviasuttavuuskartoitukseen. Tuen olisi voinut käyttää esimerkiksi rakennussuunnittelijan konsultointikäyntiin. Henna ja Salomon Nikkari aikovat pitää oman mökkinsä ainakin toistaiseksi vain kesäasuttavana ja jättivät siksi hakematta tukea.
– On tullut jututettua mökkeilijöitä, jotka ovat eläköidyttyään jääneet Kemiöön pysyviksi asukkaiksi. Yhtenä syynä on mainittu kunnan hyvät palvelut, kertoo Henna Nikkari.
Nikkarit halusivat merenrannalta mökin, johon mahtuisi myös mukavasti majoittamaan vieraita. Budjettisyistä omasta rannasta piti luopua. Lopulta Nikkareiden kolmihenkisen perheen unelmien mökki löytyi Kemiönsaaresta.
Sijainnin valintaan vaikuttivat myös hyvät palvelut. Kemiönsaaressa ja sen lähistöllä on paljon nähtävää, monenlaisia kesätapahtumia, kesäkahvila ja pieniä kirppiksiä vähän joka puolella. Ruokakaupoista ja maatilojen omista myymälöistä löytyy ruokapöytään tuoreita paikallisia elintarvikkeita. Oman mökin pihasta näkyy meri ja uimaan pääsee parin sadan metrin päässä.
– Parasta meidän mökissämme on kuitenkin 150 vuotta vanhan talon tunnelma, Henna Nikkari toteaa.
Maria Helstola