Otteluanalyysi: Paanasen puskumaali vei Interin voittoon

Petteri Forsell syötti Interin voittomaalin. Petteri Forsell syötti Interin voittomaalin. Kuva: Jori Liimatainen

Inter otti tärkeän 1-0-voiton Seinäjoen Jalkapallokerhosta jalkapalloilun Veikkausliigassa ja nousi jälleen viivan yläpuolelle eli isossa jaossa ylemmän loppusarjan puolelle. Inter nousi sarjan viidenneksi mutta viiden pisteen sisällä on kuusi joukkuetta taistelemassa paikoista mitalisarjassa.

Inter–SJK 1–0 (1–0).

Maalit: 33. Aleksi Paananen (Petteri Forsell) 1-0.

Yleisöä: 1 083.

Kentän kunkku: Aleksi Paananen, Inter. Vahva esitys keskikentällä ja voittomaali. Siinä se.

Illan erikoisuus: Kentällä kohtasivat Inter ja SJK mutta nurmella juoksi yllättävän monta sellaista pelaajaa, jotka ovat saaneet pallokasvatuksensa Rovaniemen Palloseurassa: Interin Luka Kuittinen, Matias Tamminen, Juho Hyvärinen ja Jussi Niska sekä SJK:n Tuomas Kaukua. Inter on vahvistanut rivejään siirtoikkunassa viidellä uudella pelaajalla mutta heistä vain Rober Sierra on murtautunut avausmiehistöön. Muut ovat vielä kysymysmerkkejä.

Matsin surkeinta: Yleisömäärä, joka nousi vain niukasti yli tuhannen. Jotain on pielessä. Porissa oli Kakkosen paikalliskamppailussa yli 2 800 katsojaa. Tulostaulu pätki jälleen läpi ottelun. Taulu on vaihtanut paikkaa päätykatsomon rakennustöiden takia mutta on melko noloa ja amatöörimäistä ettei sitä saada toimimaan.

Tuhlaajapoika: Joel Rodriguez, Inter. Hankittiin Benjamin Källmanin korvaajaksi ja ykköshyökkääjäksi. Runkopelaajan roolin sijasta on jäämässä rinkipelaajaksi ja jämäminuuteille. Pääsi jälleen kahden vastustajan maalivahdin kanssa, kuten ensimmäisessäkin ottelussaan kotiyleisön edessä, mutta taas jäi laukaus piippuun, kuten ensi kerrallakin. Joko seuraavalla kerralla nähdään maalintekoyritys?

Kuka pääsi helpoimmalla?: SJK:n pakki Pablo Andrade loukkasi heti pelin alussa jalkansa ja joutui jättämään kentän. Hän ei ehkä päässyt helpolla ja hänen pelinsä oli silti lyhyt.

Mitä sanottiin?

Miguel Grau, Inter: Onnittelut pelaajille. Meillä oli vaikea vaihe. Pyysin pelaajilta askelta eteenpäin. Nyt moni otti sen. Esitys oli hyvä. SJK:n on todella hyvä joukkue. Toisella jaksolla annoimme tilaa vastustajalle mutta saimme mahdollisuuksia transitioista. Asenne oli kilpailuhenkinen. Olen todella tyytyväinen siihen. Puolustimme hyvin. Uusille pelaajille on annettava aikaa. Ei ole helppoa tulla joukkueeseen kesken kautta. Se on prosessi. He pystyvät antamaan enemmän.

Joaquin Gomez, SJK: Olen todella pettynyt. Annoimme liian paljon liian helpolla. Jos haluamme olla korkeammalla taulukossa meidän on oltava armottomampia. Täytyy olla rohkeampi ja varmempi, dominoivampi. He ottivat kolme pistettä ja ovat varmasti tyytyväisiä. Prässimme oli hyvää ja puolustimme hyvin suurimman osan ajasta. Pienet yksityiskohdat ratkaisivat. Ne johtivat maaliin.

Analyysi: Tarkan markan peli. Kummallakaan ei ollut monta tilannetta, Interillä oli kuitenkin muutama enemmän ja niistä tehtynä yksi maali. Pallo pyöri enimmäkseen keskialueella ja kamppailu käytiin siellä. Interin keskialueen pelimannit Aleksi Paananen, Tommi Jyry ja Petteri Forsell kallistivat vaa’an kotijoukkueelle.

Voittomaali syntyi hienon yhdistelmän päätteeksi. Hyökkäys oli pitkä, toistakymmentä syöttöä, mutta ei hidas. Jyry vapautti Juho Hyvärisen oikealla laidalla. Hyvärinen palautti pallon takaisin Jyrylle, joka syötti pystyyn Forsellille. Hän keskitti. Maalivahti Markus Uusitalo sai kätensä väliin mutta syötti tavoitti silti Paanasen, joka puski pallon tyhjään maaliin.

Inter otti vaikean jakson jälkeen toisen perättäisen voittonsa ja katkaisi samalla SJK:n neljän tappiottoman pelin jakson. Erityisen hyvää on se, että joukkue pelasi toisen perättäisen nollapelin eli ei päästänyt maalia. Interin hyökkäyspeli on toiminut hyvin koko kauden mutta puolustuspelissä on ollut toivomisen varaa. Nyt ote näyttäisi tiivistyvän myös puolustuspäässä.

Toisella puoliajalla pakka valahti hyvinkin alas oman maalin eteen mutta se pysyi tiiviinä ja jätti SJK:n ilman kunnollisia maalipaikkoja.

Inter on tehnyt melkoisen metamorfoosin keskellä kautta. Kärjen Benjamin Källman ja toppari Rick Ketting jättivät joukkueen. Kumpikin oli täysin keskeinen keskiakselin runkopelaaja. Tilalle on tullut viisi uutta miestä mutta kaksikon paikkaajiksi heistä ei vielä ole ollut. Siitä huolimatta Inter on kääntänyt tappiojakson voitoiksi. Puolustus pitää paremmin ja maalintekijöitäkin on löytynyt. Muut ovat ottaneet sitä roolia, jonka johtokaksikko heille jätti.

SJK pelasi ilman Jake Jervisiä. Daniel Håkans puuttui myös kokoonpanosta. Hän on mitä ilmeisimmin siirtymässä joukkueesta eteenpäin.

Inter (3–4–3): Walter Viitala; Roger Bonet, Luka Kuittinen, Noah Nurmi (87. Matias Ojala); Jussi Niska, Rober Sierra, Aleksi Paananen, Juho Hyvärinen; Tommi Jyry, Matias Tamminen (72. Joel Rodriguez), Petteri Forsell.

SJK (4–4–2): Markus Uusitalo; Pablo Andrade (11. Kingsley Ofori), Matej Hradecky, Ville Tikkanen, Felipe Aspegren; Pyry Hannola, Diego Rojas, Mehmet Hetemaj (62. Valentin Gasc), Nooa Lainen; Tuomas Kaukua (76. Josepablo Monreal), Samson Ebuka (76. Eemeli Honkola).

Erotuomari: Ville Nevalainen.

Varoitukset: Hetemaj ja Honkola, SJK.

Lasse Virtanen

Kaukolämmön jakelussa häiriöitä koko Turku Energian verkon alueella

Turku Energian kaukolämpöverkossa on havaittu vuoto keskustan alueella torstaina aamulla. Vuoto aiheuttaa häiriöitä kaukolämmön ja lämpimän käyttöveden jakeluun koko kaukolämpöverkon alueella.

Eloranta ja Risikko perustivat eduskuntaan ryhmän yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämiseksi Suomessa

Eeva-Johanna Eloranta.

Kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja Paula Risikko (kok.) perustivat 5. lokakuuta perustaneet eduskuntaan ryhmän pohtimaan keinoja kaikenikäisten ihmisten yksinäisyyden ja ostrakismin eli sosiaalisen ulossulkemisen vähentämiseksi Suomessa. Ryhmän tavoitteena on tehdä yksinäisyyden vastaisesta työstä entistä johdonmukaisempaa, tutkimusperusteisempaa ja pitkäaikaisesti vaikuttavaa.

Sokeria sisältäville virvoitusjuomille korotettu vero

Esitys virvoitusjuomaveron uudistamiseksi etenee lausuntokierrokselle. Esityksen tavoitteena olisi ohjata kulutusta ja tuotantoa korkean sokeripitoisuuden juomista vähemmän sokeria sisältäviin juomiin sekä tarkistaa virvoitusjuomaveron veropohjaa käynnissä olevan valtiontukiarvioinnin perusteella. Lausuntokierros virvoitusjuomaverosta annetun lain muuttamisesta on käynnissä 26. lokakuuta saakka.

Turun rivakka kasvu jatkuu

Aluekehittämisen konsultointitoimisto MDI on laatinut neljä vaihtoehtoista mallia siitä, miten väkimäärä muuttuu Suomessa vuoteen 2040 mennessä. Vaihtoehdot on nimetty perusuraksi, kaupungistumiseksi, hajautumiseksi ja kansainvälistyväksi Suomeksi.

Kårenilla soi barbershop, pop ja kevyen musiikin klassikot mieskuoron sekä neljän lauluyhtyeen voimin

Mieskuoro Naskalit.

Turun NMKY:n Mieskuoro Naskalit halusi tutustua paremmin amerikkalaiseen barbershop-lauluperinteeseen. Syntyi idea rennosta musiikki-iltamasta, jossa barbershop ja kevyen musiikin klassikot soivat mieskuoron ja neljän lauluyhtyeen voimin. Barberpop-tapahtumassa 14. lokakuuta kello 19.30 Kårenin lavalle nousevat Naskaleiden lisäksi lauluyhtyeet Namikatse, Just For Fun, Klaus riddare ja Kylä lähtee. Esitysten välissä DJ Forsberg soittaa musiikkia levyiltä.

Selvitys: Inflaatio ajanut jo kaksi viidestä suomalaisyrityksestä säästötoimenpiteisiin

Suomalaiset yritykset ovat reagoineet nopeasti inflaatioon käynnistämällä säästötoimenpiteitä, selviää OP:n yrityskyselystä. Investointeja aikoo kuitenkin lykätä vain viidesosa. Yritykset kertovat inflaation aikaansaaneen palkannostopainetta myös Suomessa.

Vinokino esittää sateenkaarevia elokuvia viidellä paikkakunnalla

Private Desert kuuluu Vinokinon ohjelmistoon.

Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino on Suomen ainoa vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali, jonka elokuva esitetään Turussa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa loka-marraskuussa.

Suomalaisyrityksille kilpailukykyä vastuullisesta tekoälystä

Valmisteilla oleva eurooppalainen lainsäädäntö ohjaa tekoälyn käyttöä tulevaisuudessa. Suomalaisyritykset haluavat varmistua tekoälyjärjestelmiensä eettisyydestä, luotettavuudesta ja turvallisuudesta. Turun yliopiston koordinoima AIGA-hanke kehitti tekoälyn hallintamallin, jonka avulla yritykset voivat viedä vastuullista tekoälyä käytäntöön.

Muista varotoimenpiteet, jos lämmität asunnon polttopuilla

Tulisijat ja hormit ovat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspalon tai rakennuspalovaaran syttymissyynä.

Moninkertaistuneet energian hinnat ovat nyt jatkuvana puheenaiheena. Moni on sähkölaskua pienentääkseen siirtynyt lämmittämään asuntoaan polttopuilla. Takat aiheuttavat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspaloa – puiden poltossa kannattaa muistaa maltti, varovaisuus ja palohälyttimet, varsinkin jos takka on viime vuosina ollut vähemmällä käytöllä.

Nuoria pyydetään kertomaan köyhyydestä

Miten köyhyys vaikuttaa ja ilmenee nuorten elämässä? Turun yliopiston tutkijat etsivät vastausta kysymällä asiaa suoraan nuorilta. 15–21-vuotiaille suunnattu keruu on avoinna 9. joulukuuta saakka. Aineistonkeruu on osa Lasten ja nuorten arjen kokemukset köyhyydestä -tutkimushanketta.

Keskiaikaisia kattoristikoita tutkaillaan Turun tuomiokirkkomuseossa

Keskiaikaiset ristikot.

Turun tuomiokirkkomuseossa ratkotaan lokakuusta alkaen keskiaikaisen kirkkojen kattoristikoita. Näyttely Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä esittelee keskiaikaisten kivikirkkojen kattorakenteita, kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä.

American Voices -seminaarissa pohditaan Yhdysvaltojen kulttuurin kaleidoskooppia

Turun yliopiston englannin kielen oppiaineen ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen koordinoima North American Studies (NAMS) -ohjelma järjestää perinteisen American Voices -seminaarin Turun yliopistossa 7.–8. lokakuuta Tauno Nurmela -salissa päärakennuksessa. Perjantaina seminaariaika on kello 14.00–17.20, lauantaina kello 10.15–13. Seminaari järjestetään tänä vuonna jo 29. kerran.

Kauppahalli peruskorjataan, uusi kehityskonsepti hyväksyttiin

Kaupahallin kortteliin on parkkipaikan tilalle tulossa uudisrakennus.

Turun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kauppahallikorttelin kehittämisen pohjaksi laadittu kehityskonseptin. Yhteistyön jatkuu korttelin kehittämisessä innovaatiokumppanina mukana olevan JKMM Arkkitehtien kanssa.

Fintrafficin meriliikenteenohjaus estänyt ensimmäisen vuosipuoliskon aikana jo 15 aluksen mahdollisen karilleajon

Meriväylillämme liikkuu vuosittain lähes sata miljoonaa tonnia ulkomaan merikuljetuksia sekä miljoonia matkustajia. Fintrafficin meriliikennekeskukset valvovat alusten turvallista kulkua Suomen rannikkoalueella vuoden jokaisena päivänä.

Rakentamisen aloitusten määrä laskee 15 prosenttia

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta.

RPT Byggfaktan vuoden viimeistä neljännestä koskeva rakentamisaloitusten raportti on julkaistu. Raporttiin kerättyjen tietojen mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä.

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä. Kela on lähettänyt selvityspyynnön korkeakouluopiskelijoille, joiden opinnot eivät ole edistyneet riittävästi. Selvityspyyntöön täytyy vastata viimeistään 25. lokakuuta. Selvityspyyntöön voi vastata OmaKelassa.

Laari Lähiruokapiste tuo jatkossa lähiruokatuotteita Kupittaalle

Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla. Kauppias Hannu Aaltonen ja markkinointijohtaja Johanna Saario pullonpalautuskoneella.

Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Turun kaupungin Food hub -elämystorihankkeen pilotoima lähiruoan myynti- ja jakelukanava Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla.

Poliisi määräsi jälleen sanktioita jalkakäytävillä ajamisesta

Poliisi määräsi lukuisia liikennevirhemaksuja ja huomautuksia suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymisen valvontapäivänä 3. lokakuuta. Sanktioita annettiin muun muassa jalkakäytävällä ajeleville polkupyöräilijöille sekä kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille.

Urheilu

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

TPK ei pelaa Kupittaan palloiluhallissa, vaikka haluaisi

TPK pelaa kotiottelunsa Samppalinnassa, vaikka haluaisi pelata Kupittaalla.

Miesten Futsal-Liigaa pelaava Turun Pallokerho avasi kautensa Samppalinnan palloiluhallissa. TPK haluaisi pelata kotiottelunsa Kupittaan palloiluhallissa, jossa se myös harjoittelee.

Onni Helén Serie A -seura Empolin testissä

Onni Helén.

TPS:n 16-vuotias jalkapalloilija, hyökkääjälupaus Onni Helén on tällä viikolla testissä Italian Serie A:ssa pelaavan FC Empolin akatemiassa. Helén on TPS:n GANT-akatemian sopimuspelaaja ja poikien maajoukkuepelaaja.

Puukkokatsomo: Turkulaisittain herkullinen salibandysyksy

Salibandyn F-liigat on saatiin syyskuun loppupuolella käyntiin sekä miesten että naisten puolella. Jos haluaa juuri nyt nauttia menestyvästä palloilusta Turussa, kannattaa hypätä salibandykelkkaan.

Otteluanalyysi: Rajamäen debyytti päättyi tasapelipettymykseen

Albijon Muzaci osui kahdesti ja pelasi muutoinkin vahvan pelin.

Ei auttanut valmentajanvaihdos TPS:aa ainakaan heti jalkapalloilun Ykkösessä. Marko Rajamäen debyytti TPS:n peräsimessä (siis toinen sellainen) tuotti vain 2-2-pelin Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan. Tämä tarkoittaa että KTP varmistaa nousunsa Veikkausliigan, jos se saa pisteenkin EIF-ottelusta sunnuntaina. Tappiokaan ei paranna TPS:n asemaa erityisesti, sillä kotkalaisten maaliero on niin paljon parempi, että TPS:n olisi voitettava viimeisessä ottelussa Kotkassa todella runsasmaalisesti, jotta unelmasta tulisi totta.

Rantaralli ajetaan Mynämäen ympäristössä lauantaina

Reijo Mattila kaasutteli Rantarallin  ykköseksi vuonna 2017.

Naantalin Seudun Urheiluautoilijat ry järjestää lauantaina 1. lokakuuta Kasitien Katsastus XLV Rantarallin Mynämäen ympäristössä. Kilpailu on Historic Rally Trophy -sarjan viimeinen eli seitsemäs osakilpailu tänä vuonna. Rallissa on historic-sarjan lisäksi myös kilpa-autoja tasanopeusluokassa, Kuplapaja- sekä BMW-rallisarjoissa. Lisäluokkia kilpailussa on useita, joten myös paikallisia kilpailijoita on paljon mukana. Kilpailukeskuksena toimii Mynämäen lukio, jossa on myös kilpailun lähtö ja maali.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.