Otteluanalyysi: Hämäläinen päästi TPS:n piinasta

Kasper Hämäläinen iski TPS:n voittomaalin. Kasper Hämäläinen iski TPS:n voittomaalin. Kuva: Milla Kangasjärvi

Melko hikinen voitto mutta voitto yhtä kaikki. TPS kukisti Mikkelin Palloilijat 1-0 jalkapalloilun Ykkösessä ja jatkaa sarjan kärjessä. TPS:n pelastaja oli Kasper Hämäläinen, jonka vaihtomies Daniel Rantanen vapautti keskelle. Hämäläinen tinttasi pallon tarkasti maaliin rangaistualueen rajan tuntumasta.

KTP voitti myös oman pelinsä ja vaanii TPS:n kannassa kakkosena kolme pistettä perässä mutta yhden ottelun vähemmän pelanneena. Kaksikko näyttää karkaavan muilta. Jaro ja Gnistan tasasivat pisteet ja ne ovat jo kahdeksan pisteen päässä kotkalaisista. Runkosarjaa on jäljellä kolme peliä (KTP:llä neljä). Noususarjaan pääsee kuusi parasta eli pelejä tulee viisi lisää. Eroa alkaa olla jo liiaksi.

TPS–MP 1–0 (0–0).

Maalit: 77. Kasper Hämäläinen (Daniel Rantanen) 1-0.

Yleisöä: 1 421.

Kentän kunkku: Aati Marttinen, TPS. Jumittui kakkosvahdiksi ja paha karmakin laskeutui päälle, sillä TPS on hävinnyt, kun Marttinen on ollut maalilla. Jere Koposen loukkaantuminen avasi taas mahdollisuuden. Marttinen oli mies paikallaan ja piti nollan. MP:llä oli hyviä tilaisuuksia mutta Marttinen torjui taidolla ja tuurilla. Voiton takuumies.

Matsin surkeinta: TPS:n laituri Linus Rönnberg oli jälleen energinen ja vauhdikas. Hän hakeutui hyvin tekopaikoille mutta maalintekoyritykset olivat tällä kertaa suoraan sanoen luokattomia. Joskus ei suju. Välillä puuttui tarkkuutta, toisinaan voimaa. Hyvää oli se, että usko ei loppunut vaan pelaaja jaksoi yrittää. Uutta piippuun.

Tuhlaajapoika: Kevin Beugre, MP. Vieraiden kärkimies pääsi kahdesti paikkaan, josta olisi pitänyt tehdä maali. Pelin alussa hän pääsi iskemään kuudesta metristä suoraan syötöstä mutta pallo livahti tolpan väärältä puolelta. Toisella jaksolla Beugre ampui jälleen suoraan syötöstä mutta Marttinen torjui.

Illan erikoisuus: Kärkimies Olli Jakosen nenä on murtunut. Hän pelasi nenäsuojuksen kera. ”Opa” ei näyttänyt niinkään oopperan kummitukselta kuin 1500-luvulla eläneeltä tanskalaiselta tähtitieteilijältä Tyko Brahelta, josta ei tosin ole säilynyt yhtään kuvaa. Se tiedetään, että Brahe menetti kaksintaistelussa nenänsä ja hän käytti nenäproteesia. Jakosella oli vain suojus eikä se näyttänyt peliesitystä haittaavan. MP:n paidassa nähtiin toisella puoliajalla tuore Inter-laina Jan Heinonen. Ilta oli niin lämmin, että kummallakin puoliajalla pidettiin lyhyt juomatauko.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Kukaan ei päässyt helpolla. Ilta oli lämmin ja peli aaltoili kentän päästä päähän. Tempo oli kiitettävä tähän lämpötilaan.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Kontrolloitiin peliä paremmin kuin vastustaja. Meillä oli enemmän paikkoja mutta niiden paikat olivat hyvät. Eka maali on niin tärkeä näissä peleissä. Meillä oli alussa paikkoja mutta ei tehty ja niillä oli paikkoja. Olen erittäin tyytyväinen. Tappion jälkeen tulee aina paineita. Oltiin positiivisia, oltiin hyökkääviä, uskallettiin pelata palloa. Oli monta hyvää syöttöyhdistelmää. Prässi toimi hyvin. Loistava voitto ja kolme pistettä.

Juha Pasoja, MP: Mun mielestä me pelattiin hyvä peli ja oltais varmaan maalipaikkojen valossa ansaittu jotain enemmän kuin nolla pistettä. Mutta ne pallot pitää laittaa maaliin. Meillä oli kaksi isoa paikka ensimmäisellä puoliajalla. Niistä pitäisi kymmenen kertaa kymmenestä tehdä maali, jos aikoo tässä sarjassa pärjätä. Pieni nukahdus toisella puoliajalla. Puolustettiin pääsääntöisesti hyvin varsinkin maalin edustaa ja keskustaa. Annettiin väärälle miehelle liikaa tilaa. Luulen, että Kappe on joskus ennekin tosta maalin tehnyt.

Analyysi: Tulokset ratkaisevat, ei tyyli. TPS:llä on tällä kaudella ollut tyyli vähissä mutta tulokset puhuvat puolestaan. Joukkue on sarjan kärjessä. Kentän laidalla pulistaan silti tyytymättöminä. Jotain näyttäisi puuttuvan.

TPS aloitti terävästi ja vei pelin alkua suvereenisti. Syöttöpeli oli terävää ja joukkue eteni systemaattisesti. Ensimmäisen 20 minuutin aikana TPS yritti maalintekoa viidesti vaikka vain kerran osuttiin kohti maalia.

Sitten tahti hyytyi. Peli oli aaltoliikettä, myös MP hyökkäsi ja kykeni luomaan maalintekomahdollisuuksia.

Toisella puoliajalla näytti jopa siltä, että MP on se joukkue, joka maalin tekee. Ajokoiran kropalla varustettu Topi Keskinen juoksi tauon jälkeen kentälle ja hän tuotti laidallaan vaikeuksia pakki Juri Kinnuselle. TPS kuitenkin kesti, kiitos maalivahti Marttisen ja toppari Rasmus Holman, joka blokkasi laukauksia urhoollisesti. Ratkaisu tuli, kun vaihtomies Daniel Rantanen syötti sisään Hämäläiselle, joka laukaisi tarkasti pallon ohi hyvän pelin pelanneen MP-vahti Otto Huuhtasen.

MP on sarjasijoitustaan parempi joukkue. Se on isokokoinen ja erittäin urheilullinen. Se pelaa suoraviivaisesti ja on hyvä kaksinkamppailuissa. Tuloksia ei vain näytä tulevan. Jos esitys jatkuu sellaisena kuin Kupittaalla nähtiin, on tuloksiakin tultava. Toivottavasti jo seuraavassa pelissä tiistaina KTP:tä vastaan.

Valmentaja Johansson piti synkän yksinpuhelun pelin jälkeen. Joukkueen konkarikaartia on sivussa pitkäaikaispotilaina eikä siirtoikkunassa hankittu uusia pelimiehiä. Rivit ovat harvat. Johanssonilla on silti ollut varaa istuttaa kärjen Simo Roihaa ja keskikentän Daniel Rantasta penkillä. Joukkueen kannalta on oivallista, että vaihdoilla voidaan vaikuttaa peliin. Niin onkin tapahtunut jo monesti.

Jakonen näyttää olevan Johanssonin ykkösvalinta piikkipaikalle tällä hetkellä. Hän onkin sopivasti erilainen kun vertailu käy Roihaan. Jakonen on nopea ja juoksuvoimainen, hyvä prässääjä. MP:ta vastaan odotusarvona oli, että tarjolla on mahdollisuuksia vastaiskuihin, joissa Jakonen on parhaimmillaan.

Johansson näyttää myös ajattelevan, että kilpailutilannetta täytyy pitää yllä joukkueessa ja pelaajia sopivan lämpiminä. Se ei ole huonoa ajatus.

Kun Rantanen istui penkillä, erikoistilanteista kantoi vastuun Kinnunen. Hän suoriutui hyvin tehtävästään ja keskityksissä oli kaivattua tarkkuutta.

Albijon Muzaci puuttui kokoonpanosta korttitilin täyttymisen ja pelikiellon takia, Roope Pakkanen aivotärähdyksen takia. Jasper Jalonen oli penkillä mutta hän näyttää kadonneen kokonaan Johanssonin vaihtoehtojen joukosta. Peliminuutit ovat vähissä.

TPS (4-5-1): Aati Marttinen; Juri Kinnunen, Rasmus Holma, Samba Benga, Joonas Lakkamäki; Demba Savage (75. Daniel Rantanen), Jesper Karlsson, Anthony Annan, Kasper Hämäläinen, Linus Rönnberg (85. Severi Pöysä); Olli Jakonen (68. Simo Roiha).

MP (4-4-2): Otto Huuhtanen; Nuutti Laaksonen, Väinö Vehkonen, Samuli Hölttä, Jarkko Heimonen (88. Haruna Aubakar); Joslyn Luyeye-Lutumba (88. Jesse Kilpeläinen), Antti-Pekka Kesonen (46. Jan Heinonen), Jonathan Dunyin, Arjan Goljahanpoor (46. Topi Keskinen); Kevin Beugre (82. Peetu Kerminen), Juuso Liukkonen.

Erotuomari: Matti Roth.

Varoitukset: Karlsson, TPS. Keskinen ja Aubakar, MP.

Lasse Virtanen

Sokeria sisältäville virvoitusjuomille korotettu vero

Esitys virvoitusjuomaveron uudistamiseksi etenee lausuntokierrokselle. Esityksen tavoitteena olisi ohjata kulutusta ja tuotantoa korkean sokeripitoisuuden juomista vähemmän sokeria sisältäviin juomiin sekä tarkistaa virvoitusjuomaveron veropohjaa käynnissä olevan valtiontukiarvioinnin perusteella. Lausuntokierros virvoitusjuomaverosta annetun lain muuttamisesta on käynnissä 26. lokakuuta saakka.

Turun rivakka kasvu jatkuu

Aluekehittämisen konsultointitoimisto MDI on laatinut neljä vaihtoehtoista mallia siitä, miten väkimäärä muuttuu Suomessa vuoteen 2040 mennessä. Vaihtoehdot on nimetty perusuraksi, kaupungistumiseksi, hajautumiseksi ja kansainvälistyväksi Suomeksi.

Kårenilla soi barbershop, pop ja kevyen musiikin klassikot mieskuoron sekä neljän lauluyhtyeen voimin

Mieskuoro Naskalit.

Turun NMKY:n Mieskuoro Naskalit halusi tutustua paremmin amerikkalaiseen barbershop-lauluperinteeseen. Syntyi idea rennosta musiikki-iltamasta, jossa barbershop ja kevyen musiikin klassikot soivat mieskuoron ja neljän lauluyhtyeen voimin. Barberpop-tapahtumassa 14. lokakuuta kello 19.30 Kårenin lavalle nousevat Naskaleiden lisäksi lauluyhtyeet Namikatse, Just For Fun, Klaus riddare ja Kylä lähtee. Esitysten välissä DJ Forsberg soittaa musiikkia levyiltä.

Selvitys: Inflaatio ajanut jo kaksi viidestä suomalaisyrityksestä säästötoimenpiteisiin

Suomalaiset yritykset ovat reagoineet nopeasti inflaatioon käynnistämällä säästötoimenpiteitä, selviää OP:n yrityskyselystä. Investointeja aikoo kuitenkin lykätä vain viidesosa. Yritykset kertovat inflaation aikaansaaneen palkannostopainetta myös Suomessa.

Vinokino esittää sateenkaarevia elokuvia viidellä paikkakunnalla

Private Desert kuuluu Vinokinon ohjelmistoon.

Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino on Suomen ainoa vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali, jonka elokuva esitetään Turussa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa loka-marraskuussa.

Suomalaisyrityksille kilpailukykyä vastuullisesta tekoälystä

Valmisteilla oleva eurooppalainen lainsäädäntö ohjaa tekoälyn käyttöä tulevaisuudessa. Suomalaisyritykset haluavat varmistua tekoälyjärjestelmiensä eettisyydestä, luotettavuudesta ja turvallisuudesta. Turun yliopiston koordinoima AIGA-hanke kehitti tekoälyn hallintamallin, jonka avulla yritykset voivat viedä vastuullista tekoälyä käytäntöön.

Muista varotoimenpiteet, jos lämmität asunnon polttopuilla

Tulisijat ja hormit ovat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspalon tai rakennuspalovaaran syttymissyynä.

Moninkertaistuneet energian hinnat ovat nyt jatkuvana puheenaiheena. Moni on sähkölaskua pienentääkseen siirtynyt lämmittämään asuntoaan polttopuilla. Takat aiheuttavat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspaloa – puiden poltossa kannattaa muistaa maltti, varovaisuus ja palohälyttimet, varsinkin jos takka on viime vuosina ollut vähemmällä käytöllä.

Nuoria pyydetään kertomaan köyhyydestä

Miten köyhyys vaikuttaa ja ilmenee nuorten elämässä? Turun yliopiston tutkijat etsivät vastausta kysymällä asiaa suoraan nuorilta. 15–21-vuotiaille suunnattu keruu on avoinna 9. joulukuuta saakka. Aineistonkeruu on osa Lasten ja nuorten arjen kokemukset köyhyydestä -tutkimushanketta.

Keskiaikaisia kattoristikoita tutkaillaan Turun tuomiokirkkomuseossa

Keskiaikaiset ristikot.

Turun tuomiokirkkomuseossa ratkotaan lokakuusta alkaen keskiaikaisen kirkkojen kattoristikoita. Näyttely Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä esittelee keskiaikaisten kivikirkkojen kattorakenteita, kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä.

American Voices -seminaarissa pohditaan Yhdysvaltojen kulttuurin kaleidoskooppia

Turun yliopiston englannin kielen oppiaineen ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen koordinoima North American Studies (NAMS) -ohjelma järjestää perinteisen American Voices -seminaarin Turun yliopistossa 7.–8. lokakuuta Tauno Nurmela -salissa päärakennuksessa. Perjantaina seminaariaika on kello 14.00–17.20, lauantaina kello 10.15–13. Seminaari järjestetään tänä vuonna jo 29. kerran.

Kauppahalli peruskorjataan, uusi kehityskonsepti hyväksyttiin

Kaupahallin kortteliin on parkkipaikan tilalle tulossa uudisrakennus.

Turun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kauppahallikorttelin kehittämisen pohjaksi laadittu kehityskonseptin. Yhteistyön jatkuu korttelin kehittämisessä innovaatiokumppanina mukana olevan JKMM Arkkitehtien kanssa.

Fintrafficin meriliikenteenohjaus estänyt ensimmäisen vuosipuoliskon aikana jo 15 aluksen mahdollisen karilleajon

Meriväylillämme liikkuu vuosittain lähes sata miljoonaa tonnia ulkomaan merikuljetuksia sekä miljoonia matkustajia. Fintrafficin meriliikennekeskukset valvovat alusten turvallista kulkua Suomen rannikkoalueella vuoden jokaisena päivänä.

Rakentamisen aloitusten määrä laskee 15 prosenttia

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta.

RPT Byggfaktan vuoden viimeistä neljännestä koskeva rakentamisaloitusten raportti on julkaistu. Raporttiin kerättyjen tietojen mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä.

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä. Kela on lähettänyt selvityspyynnön korkeakouluopiskelijoille, joiden opinnot eivät ole edistyneet riittävästi. Selvityspyyntöön täytyy vastata viimeistään 25. lokakuuta. Selvityspyyntöön voi vastata OmaKelassa.

Laari Lähiruokapiste tuo jatkossa lähiruokatuotteita Kupittaalle

Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla. Kauppias Hannu Aaltonen ja markkinointijohtaja Johanna Saario pullonpalautuskoneella.

Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Turun kaupungin Food hub -elämystorihankkeen pilotoima lähiruoan myynti- ja jakelukanava Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla.

Poliisi määräsi jälleen sanktioita jalkakäytävillä ajamisesta

Poliisi määräsi lukuisia liikennevirhemaksuja ja huomautuksia suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymisen valvontapäivänä 3. lokakuuta. Sanktioita annettiin muun muassa jalkakäytävällä ajeleville polkupyöräilijöille sekä kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille.

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

Lounais-Suomen poliisi valvoo hirvenmetsästyksen aloitusta tulevana viikonloppuna

Hirvenmetsästyskausi alkaa tulevana viikonloppuna Lounais-Suomen alueella. Poliisi valvoo valtakunnallisen valvontateeman mukaisesti metsästystä yhteistyönä Länsi-Suomen merivartioston ja paikallisten riistanhoitoyhdistysten kanssa.

Urheilu

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

TPK ei pelaa Kupittaan palloiluhallissa, vaikka haluaisi

TPK pelaa kotiottelunsa Samppalinnassa, vaikka haluaisi pelata Kupittaalla.

Miesten Futsal-Liigaa pelaava Turun Pallokerho avasi kautensa Samppalinnan palloiluhallissa. TPK haluaisi pelata kotiottelunsa Kupittaan palloiluhallissa, jossa se myös harjoittelee.

Onni Helén Serie A -seura Empolin testissä

Onni Helén.

TPS:n 16-vuotias jalkapalloilija, hyökkääjälupaus Onni Helén on tällä viikolla testissä Italian Serie A:ssa pelaavan FC Empolin akatemiassa. Helén on TPS:n GANT-akatemian sopimuspelaaja ja poikien maajoukkuepelaaja.

Puukkokatsomo: Turkulaisittain herkullinen salibandysyksy

Salibandyn F-liigat on saatiin syyskuun loppupuolella käyntiin sekä miesten että naisten puolella. Jos haluaa juuri nyt nauttia menestyvästä palloilusta Turussa, kannattaa hypätä salibandykelkkaan.

Otteluanalyysi: Rajamäen debyytti päättyi tasapelipettymykseen

Albijon Muzaci osui kahdesti ja pelasi muutoinkin vahvan pelin.

Ei auttanut valmentajanvaihdos TPS:aa ainakaan heti jalkapalloilun Ykkösessä. Marko Rajamäen debyytti TPS:n peräsimessä (siis toinen sellainen) tuotti vain 2-2-pelin Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan. Tämä tarkoittaa että KTP varmistaa nousunsa Veikkausliigan, jos se saa pisteenkin EIF-ottelusta sunnuntaina. Tappiokaan ei paranna TPS:n asemaa erityisesti, sillä kotkalaisten maaliero on niin paljon parempi, että TPS:n olisi voitettava viimeisessä ottelussa Kotkassa todella runsasmaalisesti, jotta unelmasta tulisi totta.

Rantaralli ajetaan Mynämäen ympäristössä lauantaina

Reijo Mattila kaasutteli Rantarallin  ykköseksi vuonna 2017.

Naantalin Seudun Urheiluautoilijat ry järjestää lauantaina 1. lokakuuta Kasitien Katsastus XLV Rantarallin Mynämäen ympäristössä. Kilpailu on Historic Rally Trophy -sarjan viimeinen eli seitsemäs osakilpailu tänä vuonna. Rallissa on historic-sarjan lisäksi myös kilpa-autoja tasanopeusluokassa, Kuplapaja- sekä BMW-rallisarjoissa. Lisäluokkia kilpailussa on useita, joten myös paikallisia kilpailijoita on paljon mukana. Kilpailukeskuksena toimii Mynämäen lukio, jossa on myös kilpailun lähtö ja maali.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.