Otteluanalyysi: Loppuhetkien miesylivoima ei tuonut voittoa Interille

Petteri Forsell oli lauantaina pelipäällä. Petteri Forsell oli lauantaina pelipäällä. Kuva: Eero Saarikoski

Inter ja VPS tarjosivat helteisellä Kupittaalla monivivahteisen näytelmän, jossa oli aineksia monenlaiseen draamaan. Tapahtumiin nähden lopputulos oli kummallekin keskikastin joukkueelle kuin torjuntavoitto, joka jätti hiukan myös hampaankoloon.

FC Inter-VPS 1-1 (1-1)

Maalit: 25. Matias Tamminen 1–0, 34. Joonas Vahtera 1–1,

Yleisöä: 1040.

Kentän kunkku: Petteri Forsell järjesteli Interin hyökkäämistä näyttävästi jakaen palloa hyvin eteenpäin erityisesti Matias Tammiselle. Forsellin ansiota oli myös Interin maali, joka syntyi hyvästä kulmapotkusta.

Matsin surkeinta: Yleisömäärä. Olosuhteet olivat täydelliset ja pelin taso myös hyvää keskitasoa. Onhan se niin, että helteinen kesäsää ja Kupittaan stadion on väkevä yhdistelmä. Siihen nähden reilu tuhat katsojaa on pettymys. Turku on toki täynnä kilpailevia tapahtumia kuluvana viikonloppuna, mutta tuskin kaikki potentiaaliset katsojat festareillakaan olivat. TPS veti perjantaina Ykkösen otteluun 1421.

Tuhlaajapoika: Interin Luka Kuittinen nostettiin loppuhetkillä kärkeen tuomaan pääpelivoimaa Interin jahdatessa voittomaalia. Kaksi puskupaikkaa hänelle aukenikin. Toisen eteen Oskari Forsman venyi erinomaisesti. Toinen pusku jäi torsoksi ja suuntautui voimattomana VPS-molarin syliin.

Illan erikoisuus: Pelitempo oli poikkeuksellisen hidas. Osittain syynä oli varmasti hellelukemissa huidellut lämpötila, mutta siitä huolimatta toisella puoliajalla pötköteltiin runsaasti nurmenpinnassa.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Ei ainakaan VPS. Peli rokotti kokoonpanosta Juhani Pikkaraisen, joka putosi puujalan vuoksi jo reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Kymmenisen minuuttia ennen ottelun päätöstä myös ykkösmaalivahti Teppo Marttinen nilkutti pois kentältä. VPS-päävalmentaja Jussi Nuorela ei tuoreeltaan osannut arvioida pelaajiensa mahdollisten poissaolojen pituutta.

Mitä sanottiin?:

Miguel Grau, Inter: Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana olisimme voineet hävitä pelin. Sen jälkeen pystyimme luomaan paikkoja. Halusimme kolme pistettä ja pelaajat laittoivat kaiken peliin. Kun analysoidaan koko peliä, olen tyytyväinen pelaajien asenteeseen.

Jussi Nuorela, VPS: Kun katsotaan peliä kokonaisuutena, pitää olla tyytyväinen pisteeseen. Jo lähtötilanne oli se, että (Jesper) Engström ja (Joonas) Vahtera eivät ole 90 minuutin kunnossa. Lisäksi Pikkaraisen aikainen loukkaantuminen, Marttisen loukkaantuminen lopussa ja punainen kortti (Mikko) Pitkäselle. Viimeinen puoli tuntia oli selviytymistaistelua, mutta oli meillä paikkamme. Ottelun alussa oli todella hyvät paikat, joista olisi pitänyt maalit tehdä. Toinen jakso oli meiltä huonompi. Emme pystyneet tekemään pallolla sellaista peliä, jota olisimme halunneet.

Analyysi: VPS tuli otteluun ryminällä ja ensimmäisten minuuttien aikana VPS:n hyökkääjät pääsivät kahdesti puskemaan hyvistä paikoista, mutta kummallakaan kerralla puskuja ei saatu suunnattua maalikehikon sisään.

Avausjakson edetessä Inter pääsi paremmin mukaan peliin ja ottelu tasoittui. Molemmat joukkueet puolustivat varsinkin keskustaa hyvin ja pallollinen joukkue haki tilaa laitojen kautta. Yritystä ja asennetta oli, mutta tiloja pallollinen joukkue sai avattua harvakseltaan.

Interin maali syntyi runsaan 20 minuutin kohdalla erikoistilanteesta. Petteri Forsell antoi erinomaisen keskityksen, johon Teppo Marttinen ei päässyt käsiksi ja Matias Tamminen sai kulmapotkuun kroppaa väliin ja sai ohjattua Interin johdon.

Vaasalaisten kuittaus syntyi vain muutama minuutti myöhemmin. Tilaa ja Kalle Multanen pääsi tarjoilemaan rangaistusalueella keskustaan Joonas Vahteralle, joka sijoitti pallon Interin maaliin.

Toinen jakso oli tasaista äheltämistä. Kummallakin joukkueella oli muutama aihio, mutta kummassakaan päässä maalivahtien ei juuri tarvinnut torjuntoihin venyä.

Interin hetket koittivat ottelun loppuhetkillä, kun vartti ennen täyttä aikaa vaihdosta tullut Joel oli karkaamassa läpiajoon. Mikko Pitkänen joutui repimään Inter-hyökkääjän nurin, eikä erotuomari Joni Hyytiällä ollut muuta mahdollisuutta kuin kasvaa punainen kortti takataskustaan.

Miesylivoimalla Inter haistoi veren ja laittoi pökköä pesään, mutta kaivattua voittomaalia Inter ei hyvistä tekopaikoista huolimatta saanut aikaan.

FC Inter: Walter Viitala; Luka Kuittinen, Ruxi, Juho Hyvärinen (77. Matias Ojala), Jussi Niska; Rober Sierra, Aleksi Paananen (77. David Accam), Noah Nurmi; Petteri Forsell, Matias Tamminen (60. Joel Rodriguez), Tommi Jyry.

VPS: Teppo Marttinen (84. Oskari Forsman); Juhani Pikkarainen (33. Miika Niemi), Kareem Moses, Mikko Pitkänen; Samu Alanko, Prosber Ahiabu Deyegbe, Samuel Lindeman, Jesper Engström (75. Josep Nuorela); Tete Yengi, Kalle Multanen, Joonas Vahtera (75. Aleksi Pahkasalo).

Erotuomari: Joni Hyytiä

Varoitukset: Ruxi, Inter. Lindeman ja Alanko, VPS

Ulosajo: Pitkänen, VPS (suora punainen)

Ilkka Lappi

Kaukolämmön jakelussa häiriöitä koko Turku Energian verkon alueella

Turku Energian kaukolämpöverkossa on havaittu vuoto keskustan alueella torstaina aamulla. Vuoto aiheuttaa häiriöitä kaukolämmön ja lämpimän käyttöveden jakeluun koko kaukolämpöverkon alueella.

Eloranta ja Risikko perustivat eduskuntaan ryhmän yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämiseksi Suomessa

Eeva-Johanna Eloranta.

Kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja Paula Risikko (kok.) perustivat 5. lokakuuta perustaneet eduskuntaan ryhmän pohtimaan keinoja kaikenikäisten ihmisten yksinäisyyden ja ostrakismin eli sosiaalisen ulossulkemisen vähentämiseksi Suomessa. Ryhmän tavoitteena on tehdä yksinäisyyden vastaisesta työstä entistä johdonmukaisempaa, tutkimusperusteisempaa ja pitkäaikaisesti vaikuttavaa.

Sokeria sisältäville virvoitusjuomille korotettu vero

Esitys virvoitusjuomaveron uudistamiseksi etenee lausuntokierrokselle. Esityksen tavoitteena olisi ohjata kulutusta ja tuotantoa korkean sokeripitoisuuden juomista vähemmän sokeria sisältäviin juomiin sekä tarkistaa virvoitusjuomaveron veropohjaa käynnissä olevan valtiontukiarvioinnin perusteella. Lausuntokierros virvoitusjuomaverosta annetun lain muuttamisesta on käynnissä 26. lokakuuta saakka.

Turun rivakka kasvu jatkuu

Aluekehittämisen konsultointitoimisto MDI on laatinut neljä vaihtoehtoista mallia siitä, miten väkimäärä muuttuu Suomessa vuoteen 2040 mennessä. Vaihtoehdot on nimetty perusuraksi, kaupungistumiseksi, hajautumiseksi ja kansainvälistyväksi Suomeksi.

Kårenilla soi barbershop, pop ja kevyen musiikin klassikot mieskuoron sekä neljän lauluyhtyeen voimin

Mieskuoro Naskalit.

Turun NMKY:n Mieskuoro Naskalit halusi tutustua paremmin amerikkalaiseen barbershop-lauluperinteeseen. Syntyi idea rennosta musiikki-iltamasta, jossa barbershop ja kevyen musiikin klassikot soivat mieskuoron ja neljän lauluyhtyeen voimin. Barberpop-tapahtumassa 14. lokakuuta kello 19.30 Kårenin lavalle nousevat Naskaleiden lisäksi lauluyhtyeet Namikatse, Just For Fun, Klaus riddare ja Kylä lähtee. Esitysten välissä DJ Forsberg soittaa musiikkia levyiltä.

Selvitys: Inflaatio ajanut jo kaksi viidestä suomalaisyrityksestä säästötoimenpiteisiin

Suomalaiset yritykset ovat reagoineet nopeasti inflaatioon käynnistämällä säästötoimenpiteitä, selviää OP:n yrityskyselystä. Investointeja aikoo kuitenkin lykätä vain viidesosa. Yritykset kertovat inflaation aikaansaaneen palkannostopainetta myös Suomessa.

Vinokino esittää sateenkaarevia elokuvia viidellä paikkakunnalla

Private Desert kuuluu Vinokinon ohjelmistoon.

Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino on Suomen ainoa vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali, jonka elokuva esitetään Turussa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa loka-marraskuussa.

Suomalaisyrityksille kilpailukykyä vastuullisesta tekoälystä

Valmisteilla oleva eurooppalainen lainsäädäntö ohjaa tekoälyn käyttöä tulevaisuudessa. Suomalaisyritykset haluavat varmistua tekoälyjärjestelmiensä eettisyydestä, luotettavuudesta ja turvallisuudesta. Turun yliopiston koordinoima AIGA-hanke kehitti tekoälyn hallintamallin, jonka avulla yritykset voivat viedä vastuullista tekoälyä käytäntöön.

Muista varotoimenpiteet, jos lämmität asunnon polttopuilla

Tulisijat ja hormit ovat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspalon tai rakennuspalovaaran syttymissyynä.

Moninkertaistuneet energian hinnat ovat nyt jatkuvana puheenaiheena. Moni on sähkölaskua pienentääkseen siirtynyt lämmittämään asuntoaan polttopuilla. Takat aiheuttavat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspaloa – puiden poltossa kannattaa muistaa maltti, varovaisuus ja palohälyttimet, varsinkin jos takka on viime vuosina ollut vähemmällä käytöllä.

Nuoria pyydetään kertomaan köyhyydestä

Miten köyhyys vaikuttaa ja ilmenee nuorten elämässä? Turun yliopiston tutkijat etsivät vastausta kysymällä asiaa suoraan nuorilta. 15–21-vuotiaille suunnattu keruu on avoinna 9. joulukuuta saakka. Aineistonkeruu on osa Lasten ja nuorten arjen kokemukset köyhyydestä -tutkimushanketta.

Keskiaikaisia kattoristikoita tutkaillaan Turun tuomiokirkkomuseossa

Keskiaikaiset ristikot.

Turun tuomiokirkkomuseossa ratkotaan lokakuusta alkaen keskiaikaisen kirkkojen kattoristikoita. Näyttely Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä esittelee keskiaikaisten kivikirkkojen kattorakenteita, kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä.

American Voices -seminaarissa pohditaan Yhdysvaltojen kulttuurin kaleidoskooppia

Turun yliopiston englannin kielen oppiaineen ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen koordinoima North American Studies (NAMS) -ohjelma järjestää perinteisen American Voices -seminaarin Turun yliopistossa 7.–8. lokakuuta Tauno Nurmela -salissa päärakennuksessa. Perjantaina seminaariaika on kello 14.00–17.20, lauantaina kello 10.15–13. Seminaari järjestetään tänä vuonna jo 29. kerran.

Kauppahalli peruskorjataan, uusi kehityskonsepti hyväksyttiin

Kaupahallin kortteliin on parkkipaikan tilalle tulossa uudisrakennus.

Turun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kauppahallikorttelin kehittämisen pohjaksi laadittu kehityskonseptin. Yhteistyön jatkuu korttelin kehittämisessä innovaatiokumppanina mukana olevan JKMM Arkkitehtien kanssa.

Fintrafficin meriliikenteenohjaus estänyt ensimmäisen vuosipuoliskon aikana jo 15 aluksen mahdollisen karilleajon

Meriväylillämme liikkuu vuosittain lähes sata miljoonaa tonnia ulkomaan merikuljetuksia sekä miljoonia matkustajia. Fintrafficin meriliikennekeskukset valvovat alusten turvallista kulkua Suomen rannikkoalueella vuoden jokaisena päivänä.

Rakentamisen aloitusten määrä laskee 15 prosenttia

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta.

RPT Byggfaktan vuoden viimeistä neljännestä koskeva rakentamisaloitusten raportti on julkaistu. Raporttiin kerättyjen tietojen mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä.

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä. Kela on lähettänyt selvityspyynnön korkeakouluopiskelijoille, joiden opinnot eivät ole edistyneet riittävästi. Selvityspyyntöön täytyy vastata viimeistään 25. lokakuuta. Selvityspyyntöön voi vastata OmaKelassa.

Laari Lähiruokapiste tuo jatkossa lähiruokatuotteita Kupittaalle

Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla. Kauppias Hannu Aaltonen ja markkinointijohtaja Johanna Saario pullonpalautuskoneella.

Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Turun kaupungin Food hub -elämystorihankkeen pilotoima lähiruoan myynti- ja jakelukanava Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla.

Poliisi määräsi jälleen sanktioita jalkakäytävillä ajamisesta

Poliisi määräsi lukuisia liikennevirhemaksuja ja huomautuksia suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymisen valvontapäivänä 3. lokakuuta. Sanktioita annettiin muun muassa jalkakäytävällä ajeleville polkupyöräilijöille sekä kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille.

Urheilu

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

TPK ei pelaa Kupittaan palloiluhallissa, vaikka haluaisi

TPK pelaa kotiottelunsa Samppalinnassa, vaikka haluaisi pelata Kupittaalla.

Miesten Futsal-Liigaa pelaava Turun Pallokerho avasi kautensa Samppalinnan palloiluhallissa. TPK haluaisi pelata kotiottelunsa Kupittaan palloiluhallissa, jossa se myös harjoittelee.

Onni Helén Serie A -seura Empolin testissä

Onni Helén.

TPS:n 16-vuotias jalkapalloilija, hyökkääjälupaus Onni Helén on tällä viikolla testissä Italian Serie A:ssa pelaavan FC Empolin akatemiassa. Helén on TPS:n GANT-akatemian sopimuspelaaja ja poikien maajoukkuepelaaja.

Puukkokatsomo: Turkulaisittain herkullinen salibandysyksy

Salibandyn F-liigat on saatiin syyskuun loppupuolella käyntiin sekä miesten että naisten puolella. Jos haluaa juuri nyt nauttia menestyvästä palloilusta Turussa, kannattaa hypätä salibandykelkkaan.

Otteluanalyysi: Rajamäen debyytti päättyi tasapelipettymykseen

Albijon Muzaci osui kahdesti ja pelasi muutoinkin vahvan pelin.

Ei auttanut valmentajanvaihdos TPS:aa ainakaan heti jalkapalloilun Ykkösessä. Marko Rajamäen debyytti TPS:n peräsimessä (siis toinen sellainen) tuotti vain 2-2-pelin Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan. Tämä tarkoittaa että KTP varmistaa nousunsa Veikkausliigan, jos se saa pisteenkin EIF-ottelusta sunnuntaina. Tappiokaan ei paranna TPS:n asemaa erityisesti, sillä kotkalaisten maaliero on niin paljon parempi, että TPS:n olisi voitettava viimeisessä ottelussa Kotkassa todella runsasmaalisesti, jotta unelmasta tulisi totta.

Rantaralli ajetaan Mynämäen ympäristössä lauantaina

Reijo Mattila kaasutteli Rantarallin  ykköseksi vuonna 2017.

Naantalin Seudun Urheiluautoilijat ry järjestää lauantaina 1. lokakuuta Kasitien Katsastus XLV Rantarallin Mynämäen ympäristössä. Kilpailu on Historic Rally Trophy -sarjan viimeinen eli seitsemäs osakilpailu tänä vuonna. Rallissa on historic-sarjan lisäksi myös kilpa-autoja tasanopeusluokassa, Kuplapaja- sekä BMW-rallisarjoissa. Lisäluokkia kilpailussa on useita, joten myös paikallisia kilpailijoita on paljon mukana. Kilpailukeskuksena toimii Mynämäen lukio, jossa on myös kilpailun lähtö ja maali.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.