Puinnit hyvässä alussa, toiveissa keskimääräinen sato

Jos syksy on sateinen, viljan määrä ja laatu heikkenevät ja kustannukset kasvavat sadon kuivauksesta. Jos syksy on sateinen, viljan määrä ja laatu heikkenevät ja kustannukset kasvavat sadon kuivauksesta. Kuva: Riitta Salmi

Puinnit ovat alkaneet Etelä-Suomessa, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Eniten on puitu kauraa, ohraa ja ruista. Erikoiskasveista on alkanut myös kuminan puinti. Syysviljoista rukiin ja syysvehnän sato-odotukset ovat kohtalaisen hyvät. Pohjanmaalla odotetaan hyvää satoa syysvehnästä. Kevätviljojen sato-odotukset ovat kohtalaisen hyvät koko maassa.

Viljan laatu näyttää tällä hetkellä hyvältä, mutta suuria vesisateita tai ukkoskuuroja kasvustot eivät enää kestä. Jos syksy on sateinen, viljan määrä ja laatu heikkenevät ja kustannukset kasvavat sadon kuivauksesta. Toiveissa siis on, että syksy olisi poutainen, jotta tärkeä sato saataisiin korjattua pelloilta hyvissä olosuhteissa.

Sateita on saatu hyvin vaihtelevasti koko maassa. Sademäärissä on ollut suuria vaihteluita myös maakuntien sisällä. Eniten on satanut Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan sekä Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, ja sade on tullut paikoin voimakkaina kuuroina. Esimerkiksi elokuun alussa Etelä-Pohjanmaalla tuli päivässä yli 90 millimetriä vettä. Kovimmat kuurot lakoonnuttivat viljaa pahoin, mikä voi johtaa sateisella korjuukaudella sato- ja laatutappioihin.

Kuivuus on vaivannut ja aiheuttanut satotappioita erityisesti Etelä- ja Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja Satakunnan alueella. Myös Keski-Pohjanmaalla kuivuus haittasi erityisesti nurmisadon kehittymistä, kun kasvu oli hidasta ja kituvaa. Kuivuus on aiheuttanut viljoilla myös jälkiversontaa. Kasvukausi näyttää olevan koko maassa noin viikon keskimääräistä jäljessä.

Kuivaheinän korjuulle osui tänä vuonna hyvät olosuhteet. Korjuu ajoittui juhannuksen jälkeiselle ajanjaksolle ennen kuin sateet keskeyttivät sen. Laadullisesti ja määrällisesti kuivaheinää saatiin hyvin koko maassa.

Toisen säilörehusadon korjuu on hyvässä vauhdissa. Alueet, joihin sadetta on saatu hyvin, on sadon määrä ollut hyvä. Sateisen sään vuoksi kuitenkin laatuvaihtelut ovat suuria. Hyvään säilörehusatoon on päästy Pohjanmaan maakunnissa ja Keski-Suomessa. Kuivuudesta kärsineillä alueilla, kuten Varsinais-Suomessa ja Etelä-Savossa, sato on jäänyt välttäväksi. Kolmanteen satoon on hyvät mahdollisuudet, jos pellon kosteusolosuhteet ovat hyvät. Moni karjatila aikoo ottaa kolmannen säilörehusadon, jos syksyn olosuhteet ovat suosiolliset.

Tänä kesänä on saatu paikoin voimakkaita sadekuuroja, minkä vuoksi viljaa on laossa pitkin Suomea iso määrä. Syysviljat ovat menestyneet hyvin kesän aikana erityisesti Pohjanmaan maakunnissa. Suurien talvituhojen vuoksi Etelä- ja Varsinais-Suomen sekä Satakunnan alueella syysviljamaat jouduttiin kylvämään uudelleen. Säästyneet syysviljat ovat kohtalaisen hyviä, vaikka satomäärässä jäädään korkeintaan keskimääräiseen. Toissa viikon rankka sadekuuro lakoonnutti pahoin ruista Pohjanmaan maakunnissa, ja suuri osa rukiista on laossa. Syysvehnällä tilanne on parempi. Kevätviljoista kovista sateista ovat kärsineet erityisesti kauran heikkokortiset lajikkeet. Öljykasveista eniten lakoa on pohjalaismaakunnissa. Myös herneistä noin viidesosa on lakoontunut.

Talvituhojen takia pieneksi jääneestä syysöljykasvialasta on päästy puimaan syysrypsiä. Sato on ollut hyvä ja se on saatu korjattua kuivana. Kevätöljykasvien kasvu on vielä kesken ja niiden korjuu ajoittuu aikaisintaan syyskuun alkuun. Kevätöljykasvit ovat lakoontuneet pahoin Pohjanmaan maakunnissa.

Herne ja paikoin härkäpapukin ovat kasvaneet tänä vuonna hyvin. Härkäpapu kuitenkin kärsi kuivuudesta enemmän kuin herne. Herne on alkanut kypsyä puintikuntoon, mutta korjuuta saadaan odottaa vielä. Palkokasvien, kuten herneen sadon onnistuminen on tärkeää, jotta saisimme parannettua valkuaisomavaraisuuttamme. Perunalla sato-odotukset ovat kohtalaiset koko maassa. Sokerijuurikas on menestynyt keskimäärin hyvin, ja sato-odotukset ovat hyvät.

Viljan, kuten muidenkin satokasvien, toteutuneista satomääristä saadaan parin viikon sisällä lisää tietoa. Tällä hetkellä arvioidaan päästävän keskimääräiseen satoon, mikä on tärkeää viime katovuoden jälkeen kotimaisen huoltovarmuuden ja varastojen täydentämisen takia.

Herukan pääsatokausi on meneillään ja konekorjuu on täydessä vauhdissa herukoiden päätuotantoalueella Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa. Herukan poiminnat on aloitettu myös Itä-Suomessa. Ensimmäiseksi poiminta aloitettiin käsin keräten ja konepoiminta alkaa toden teolla tästä viikosta eteenpäin. Mustaherukoilla on pitkän kukinnan takia kypsyminen hieman epätasaista. Marjojen laatuun ovat myös paikoin vaikuttaneet sadekuurot.

Tällä hetkellä korjataan myös vadelmaa ja pensasmustikkaa. Marjoja kypsyy nyt nopeassa tahdissa koko maan viljelmillä ja pääsatokausi on pian kääntymässä lopuilleen. Mansikan pääsatokausi on jo ohitse, mutta avomaalta korjataan vielä pieniä määriä myöhäislajikkeiden satoa. Tunneleissa jatkuu mansikan ja vadelman satokausi vielä pitkään. Marjoja on vielä runsaasti saatavilla ja ne ovat nyt hyvän laatuisia ja makuisia, joten kannattaa käydä sankoin joukoin marjaostoksilla.

Ahvenanmaan omenatarhoissa ovat jo aikaisimman lajikkeen Genovan omenat pääosin korjattu ja tällä hetkellä korjataan Julyred- ja Nana-lajikkeiden omenasadot. Kesäomenien sato arvioidaan hyväksi, hiukan viimevuotista ennätyssatoa pienemmäksi. Jos syksy jatkuu Ahvenanmaalla kuumana ja vähäsateisena, se voi vaikuttaa kypsyvien omenien kokoon. Myös syyslajikkeiden satonäkymät ovat tällä hetkellä hyvät.

Tuorevihannesten valikoima on nyt laajimmillaan. Parhaillaan korjataan ainakin kerä-, kukka-, parsa- ja kyssäkaalin, rapean keräsalaatin, kiinankaalin, nippusipulin, porkkanan, punajuuren, tarhaherneen, avomaan kurkun ja kesäkurpitsan satoa. Myös varastovihannesten korjuu on alkamassa ja satonäkymät ovat hyvät. Pakasteherneen ja -pinaatin korjuu on meneillään ja jatkunee ainakin elokuun loppuun. Ahvenanmaalla sipulin korjuu on alkanut ja sato-odotukset ovat siellä keskimääräiset tai keskimääräistä pienemmät pitkän hellejakson vuoksi. Vihannekset ovat pääosin hyvälaatuisia ja sato-odotukset ovat myös hyvät etenkin, jos viljelmillä on ollut kastelumahdollisuus heinä- ja elokuun hellejaksoina.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Eloranta ja Risikko perustivat eduskuntaan ryhmän yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämiseksi Suomessa

Eeva-Johanna Eloranta.

Kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja Paula Risikko (kok.) perustivat 5. lokakuuta perustaneet eduskuntaan ryhmän pohtimaan keinoja kaikenikäisten ihmisten yksinäisyyden ja ostrakismin eli sosiaalisen ulossulkemisen vähentämiseksi Suomessa. Ryhmän tavoitteena on tehdä yksinäisyyden vastaisesta työstä entistä johdonmukaisempaa, tutkimusperusteisempaa ja pitkäaikaisesti vaikuttavaa.

Sokeria sisältäville virvoitusjuomille korotettu vero

Esitys virvoitusjuomaveron uudistamiseksi etenee lausuntokierrokselle. Esityksen tavoitteena olisi ohjata kulutusta ja tuotantoa korkean sokeripitoisuuden juomista vähemmän sokeria sisältäviin juomiin sekä tarkistaa virvoitusjuomaveron veropohjaa käynnissä olevan valtiontukiarvioinnin perusteella. Lausuntokierros virvoitusjuomaverosta annetun lain muuttamisesta on käynnissä 26. lokakuuta saakka.

Turun rivakka kasvu jatkuu

Aluekehittämisen konsultointitoimisto MDI on laatinut neljä vaihtoehtoista mallia siitä, miten väkimäärä muuttuu Suomessa vuoteen 2040 mennessä. Vaihtoehdot on nimetty perusuraksi, kaupungistumiseksi, hajautumiseksi ja kansainvälistyväksi Suomeksi.

Kårenilla soi barbershop, pop ja kevyen musiikin klassikot mieskuoron sekä neljän lauluyhtyeen voimin

Mieskuoro Naskalit.

Turun NMKY:n Mieskuoro Naskalit halusi tutustua paremmin amerikkalaiseen barbershop-lauluperinteeseen. Syntyi idea rennosta musiikki-iltamasta, jossa barbershop ja kevyen musiikin klassikot soivat mieskuoron ja neljän lauluyhtyeen voimin. Barberpop-tapahtumassa 14. lokakuuta kello 19.30 Kårenin lavalle nousevat Naskaleiden lisäksi lauluyhtyeet Namikatse, Just For Fun, Klaus riddare ja Kylä lähtee. Esitysten välissä DJ Forsberg soittaa musiikkia levyiltä.

Selvitys: Inflaatio ajanut jo kaksi viidestä suomalaisyrityksestä säästötoimenpiteisiin

Suomalaiset yritykset ovat reagoineet nopeasti inflaatioon käynnistämällä säästötoimenpiteitä, selviää OP:n yrityskyselystä. Investointeja aikoo kuitenkin lykätä vain viidesosa. Yritykset kertovat inflaation aikaansaaneen palkannostopainetta myös Suomessa.

Vinokino esittää sateenkaarevia elokuvia viidellä paikkakunnalla

Private Desert kuuluu Vinokinon ohjelmistoon.

Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino on Suomen ainoa vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali, jonka elokuva esitetään Turussa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa loka-marraskuussa.

Suomalaisyrityksille kilpailukykyä vastuullisesta tekoälystä

Valmisteilla oleva eurooppalainen lainsäädäntö ohjaa tekoälyn käyttöä tulevaisuudessa. Suomalaisyritykset haluavat varmistua tekoälyjärjestelmiensä eettisyydestä, luotettavuudesta ja turvallisuudesta. Turun yliopiston koordinoima AIGA-hanke kehitti tekoälyn hallintamallin, jonka avulla yritykset voivat viedä vastuullista tekoälyä käytäntöön.

Muista varotoimenpiteet, jos lämmität asunnon polttopuilla

Tulisijat ja hormit ovat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspalon tai rakennuspalovaaran syttymissyynä.

Moninkertaistuneet energian hinnat ovat nyt jatkuvana puheenaiheena. Moni on sähkölaskua pienentääkseen siirtynyt lämmittämään asuntoaan polttopuilla. Takat aiheuttavat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspaloa – puiden poltossa kannattaa muistaa maltti, varovaisuus ja palohälyttimet, varsinkin jos takka on viime vuosina ollut vähemmällä käytöllä.

Nuoria pyydetään kertomaan köyhyydestä

Miten köyhyys vaikuttaa ja ilmenee nuorten elämässä? Turun yliopiston tutkijat etsivät vastausta kysymällä asiaa suoraan nuorilta. 15–21-vuotiaille suunnattu keruu on avoinna 9. joulukuuta saakka. Aineistonkeruu on osa Lasten ja nuorten arjen kokemukset köyhyydestä -tutkimushanketta.

Keskiaikaisia kattoristikoita tutkaillaan Turun tuomiokirkkomuseossa

Keskiaikaiset ristikot.

Turun tuomiokirkkomuseossa ratkotaan lokakuusta alkaen keskiaikaisen kirkkojen kattoristikoita. Näyttely Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä esittelee keskiaikaisten kivikirkkojen kattorakenteita, kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä.

American Voices -seminaarissa pohditaan Yhdysvaltojen kulttuurin kaleidoskooppia

Turun yliopiston englannin kielen oppiaineen ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen koordinoima North American Studies (NAMS) -ohjelma järjestää perinteisen American Voices -seminaarin Turun yliopistossa 7.–8. lokakuuta Tauno Nurmela -salissa päärakennuksessa. Perjantaina seminaariaika on kello 14.00–17.20, lauantaina kello 10.15–13. Seminaari järjestetään tänä vuonna jo 29. kerran.

Kauppahalli peruskorjataan, uusi kehityskonsepti hyväksyttiin

Kaupahallin kortteliin on parkkipaikan tilalle tulossa uudisrakennus.

Turun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kauppahallikorttelin kehittämisen pohjaksi laadittu kehityskonseptin. Yhteistyön jatkuu korttelin kehittämisessä innovaatiokumppanina mukana olevan JKMM Arkkitehtien kanssa.

Fintrafficin meriliikenteenohjaus estänyt ensimmäisen vuosipuoliskon aikana jo 15 aluksen mahdollisen karilleajon

Meriväylillämme liikkuu vuosittain lähes sata miljoonaa tonnia ulkomaan merikuljetuksia sekä miljoonia matkustajia. Fintrafficin meriliikennekeskukset valvovat alusten turvallista kulkua Suomen rannikkoalueella vuoden jokaisena päivänä.

Rakentamisen aloitusten määrä laskee 15 prosenttia

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta.

RPT Byggfaktan vuoden viimeistä neljännestä koskeva rakentamisaloitusten raportti on julkaistu. Raporttiin kerättyjen tietojen mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä.

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä. Kela on lähettänyt selvityspyynnön korkeakouluopiskelijoille, joiden opinnot eivät ole edistyneet riittävästi. Selvityspyyntöön täytyy vastata viimeistään 25. lokakuuta. Selvityspyyntöön voi vastata OmaKelassa.

Laari Lähiruokapiste tuo jatkossa lähiruokatuotteita Kupittaalle

Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla. Kauppias Hannu Aaltonen ja markkinointijohtaja Johanna Saario pullonpalautuskoneella.

Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Turun kaupungin Food hub -elämystorihankkeen pilotoima lähiruoan myynti- ja jakelukanava Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla.

Poliisi määräsi jälleen sanktioita jalkakäytävillä ajamisesta

Poliisi määräsi lukuisia liikennevirhemaksuja ja huomautuksia suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymisen valvontapäivänä 3. lokakuuta. Sanktioita annettiin muun muassa jalkakäytävällä ajeleville polkupyöräilijöille sekä kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille.

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

Urheilu

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

TPK ei pelaa Kupittaan palloiluhallissa, vaikka haluaisi

TPK pelaa kotiottelunsa Samppalinnassa, vaikka haluaisi pelata Kupittaalla.

Miesten Futsal-Liigaa pelaava Turun Pallokerho avasi kautensa Samppalinnan palloiluhallissa. TPK haluaisi pelata kotiottelunsa Kupittaan palloiluhallissa, jossa se myös harjoittelee.

Onni Helén Serie A -seura Empolin testissä

Onni Helén.

TPS:n 16-vuotias jalkapalloilija, hyökkääjälupaus Onni Helén on tällä viikolla testissä Italian Serie A:ssa pelaavan FC Empolin akatemiassa. Helén on TPS:n GANT-akatemian sopimuspelaaja ja poikien maajoukkuepelaaja.

Puukkokatsomo: Turkulaisittain herkullinen salibandysyksy

Salibandyn F-liigat on saatiin syyskuun loppupuolella käyntiin sekä miesten että naisten puolella. Jos haluaa juuri nyt nauttia menestyvästä palloilusta Turussa, kannattaa hypätä salibandykelkkaan.

Otteluanalyysi: Rajamäen debyytti päättyi tasapelipettymykseen

Albijon Muzaci osui kahdesti ja pelasi muutoinkin vahvan pelin.

Ei auttanut valmentajanvaihdos TPS:aa ainakaan heti jalkapalloilun Ykkösessä. Marko Rajamäen debyytti TPS:n peräsimessä (siis toinen sellainen) tuotti vain 2-2-pelin Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan. Tämä tarkoittaa että KTP varmistaa nousunsa Veikkausliigan, jos se saa pisteenkin EIF-ottelusta sunnuntaina. Tappiokaan ei paranna TPS:n asemaa erityisesti, sillä kotkalaisten maaliero on niin paljon parempi, että TPS:n olisi voitettava viimeisessä ottelussa Kotkassa todella runsasmaalisesti, jotta unelmasta tulisi totta.

Rantaralli ajetaan Mynämäen ympäristössä lauantaina

Reijo Mattila kaasutteli Rantarallin  ykköseksi vuonna 2017.

Naantalin Seudun Urheiluautoilijat ry järjestää lauantaina 1. lokakuuta Kasitien Katsastus XLV Rantarallin Mynämäen ympäristössä. Kilpailu on Historic Rally Trophy -sarjan viimeinen eli seitsemäs osakilpailu tänä vuonna. Rallissa on historic-sarjan lisäksi myös kilpa-autoja tasanopeusluokassa, Kuplapaja- sekä BMW-rallisarjoissa. Lisäluokkia kilpailussa on useita, joten myös paikallisia kilpailijoita on paljon mukana. Kilpailukeskuksena toimii Mynämäen lukio, jossa on myös kilpailun lähtö ja maali.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.