Otteluanalyysi: EIF tasoitti lisäajalla ja oli lähellä voittoa

Olli Jakosella oli kahden maalin ilta. Olli Jakosella oli kahden maalin ilta. Kuva: Ari-Matti Ruuska

TPS johti vajaan puolen tunnin pelin jälkeen 2-0 ja näytti ottavan helpon voiton tammisaarelaisesta (raaseporilaisesta) EIF:stä jalkapalloilun Ykkösessä. Mutta toisin kävi. EIF hallitsi toista puoliaikaa ja tasoitti lisäajalla. Eikä voittomaalikaan ollut kaukana. Viherpaidat saivat lisäajan loppuhetkillä luotua vielä yhden maalitilanteen mutta Stanislav Efimovin pusku ei suuntautunut enää kohti maalia. Viisi minuuttia lisää ja... Kuka tietää, mitä olisi tapahtunut.

Kolme pistettä oli tarjolla, vain yksi kelpasi. TPS johtaa yhä sarjaa mutta kärkiporukat kompuroivat nyt vuoronperään. Sarjakakkonen KTP hävisi tiistaina Mikkelissä.

TPS–EIF 2–2 (2–0).

Maalit: Olli Jakonen (Jesper Karlsson) 1-0, 27. Jakonen 2-0, 56. Kevin Moihedja 2-1, 90. Moihedja 2-2.

Yleisöä: 1 461.

Kentän kunkut: Olli Jakonen, TPS ja Kevin Moihedja, EIF. Jakonen iski kaksi maalia puoleen tuntiin. Ensin komea pusku takakulmaan, sitten mainio prässi, joka päättyi siihen että pallo kimposi tepsiläisestä maaliin. Jakonen teki rajusti hommia läpi matsin. Moihedja tarvitsi kahteen maaliinsa vähän enemmän aikaa mutta hän olikin vain kentällä vain toisen puoliajan. Tehokas puoliaika.

Matsin surkeinta: Molket tunaroivat pahan kerran. EIF:n maalivahti Hemmo Riihimäki yritti avata peliä jalalla. Jakonen prässäsi sinnikkäästi loppuun saakka ja ehti pallon tielle. Peliväline vieri maaliin asti. Riihimäen töpeksintä jatkui toisella puoliajalla. Hän oli rangaistusalueen rajalla jalat selvästi sisäpuolella mutta kädet ulkopuolella. Käsivirhehän se oli, koska pelinä on jalkapallo eikä koripallo. Korttia ei silti tullut. Ehkä virhe katsottiin amatöörimäiseksi eikä ammattimaiseksi. Sitten oli Aati Marttisen vuoro epäonnistua. Kevin Moihedjan laukaus nollakulmasta lirahti jalkojen välistä maaliin.

Tuhlaajapoika: EIF:n Valdrin Rashica vietti vapaapäivää kentällä. Syötöt menevät päädystä läpi eikä muutenkaan maistunut. Hän olisi ansainnut varoituksen pelin viivyttämisestä mutta erotuomari Juho Nieminen jostain syystä armahti miehen.

Illan erikoisuus: TPS:ltä puuttuivat loukkaantumisten vuoksi maalivahti Jere Koponen, pakit Roope Pakkanen ja Kalle Taimi sekä Santeri Pohjolainen ja Onnipekka Pajula. Jasper Jalosta viedään HJK:hon. Kokoonpanossa hän ei enää ollut. Eipä ole enää peliminuuttejakaan tullut. Syystä tai toisesta.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Hikinen ilta taas kaikilla. Ollaan ehtoopuolella elokuuta, mutta mittarissa oli pelin alkaessa 27 astetta ja päättyessäkin vielä 24 astetta. Vielä on kesää jäljellä.

Mitä sanottiin?:

Olli Jakonen, TPS: Ei lämmitä. Kiva päästä tekemään maaleja, vielä enemmän kuin yksi, mutta voitto on tärkeintä. Joukkueena ollaan kentällä ja joukkueena tehdään maalit. Tasuriin ei voi olla tyytyväinen. Oli juteltu, että tänään mennään veskariin asti. Se tuotti tulosta. Joskus tuurillakin tulee maali, kun tekee töitä vaan.

Jonatan Johansson, TPS: Tulos on pettymys. Pelattiin hyvin tänään. Peli oli täysin hallinnassa 2-0-johdossa. Peli oli hyvin hallinnassa ekan virheen jälkeenkin. Pallo pomppi niille tänään. OIisimme ansainneet kolme pistettä mutta emme saaneet niitä. Siihen en ole pettynyt, miten jätkät pelasivat. Totta kai erikoistilanteessa olisi voinut puolustaa paremmin. Olli alkaa päästä siihen vauhtiin, johon hän pystyy. Hän on erittäin energinen ja prässää hyvin.

Daniel Bolufer, EIF: Tulos oli hyvä. Ensimmäisellä puoliajalla emme olleet kovin hyviä. Toinen TPS:n maali oli hiukan onnekas. Toisella puoliajalla aloimme pelata enemmän. Lopussa saimme palkinnon. Eikä kolmas maalikaan ollut kaukana. Toinen puoliaika oli enemmän meidän kuin TPS:n. Tepsillä on hyviä yksilöitä ja se on hyvin valmistettu joukkue.

Analyysi: TPS sai hyvän startin otteluun. Tai Olli Jakonen sai. Ensin pusku paitsion rajoilta takakulmaan Jesper Karlssonin syötöstä, sitten perään hieno prässi. EIF:n maalivahti Hemmo Riihimäki ei ottanut huomioon veturin lailla rynnistävää Jakosta, joka ehti avauksen tielle. Pallo kimposi Jakosen jalasta maaliin. Kaikki näytti hyvältä. EIF oli sillassa ja peli hyvin taskussa.

EIF teki tauolla kaksi vaihtoa ja muutti peliryhmityksen neljän pakin linjaan. Portugalilaiskoutsi piti joukkueelleen hiuskuivainpuhuttelun ja se kannatti. Kentälle juoksi joukkue uudella ilmeellä ja EIF otti peliä sarvista. Kavennus meni Marttisen piikkiin, mutta TPS:llä ei varsinaisesti ollut hätää. EIF ei kyennyt luomaan maalitilanteita. Silti katsojan mieleen hiipi epäilys, sillä peli valui kohti TPS:n päätyä. Ja kotijoukkue antoi sen tapahtua. Toki EIF satsasi hyökkäämiseen mutta miksi TPS antoi otteen vierailijoille? Pelätty tapahtui toisella lisäaikaminuutilla. Rasmus Holma voitti kamppailun pääpallosta keskitystilanteessa mutta peliväline kimposi korkealle ilmaan ja jäi rangaistusalueelle. Seurasi jotain, joka on nähty ennenkin TPS:n peleissä. Kakkospallossa ei ollut yhtään raitapaitaa. Simon Lindholm pääsi yrittämän laukaisua ja mutta epäonnistui ja pallo kimmahti viereen Moihejdalle, joka ampui sen läheltä maaliin. TPS lähti hakemaan voittomaalia ja se oli loppuhetkillä kostautua. Efimov pääsi puskupaikkaan mutta pusku ei onnistunut, TPS:n onneksi.

Tasapelistä voisi syyttää Marttista mutta TPS:n olisi kotikentällä pitänyt kyetä hoitamaan siitä huolimatta voitto kotiin. Pistemenetykset käyvät kalliiksi.

Liigan kannattaa nousta suoraan eli voittaa sarja. Miksi? Siksi että karsiminen on nyt tuskallinen urakka. Sarjan kakkonen ei saa paikkaa automaattisesti, vaan liigakarsintapaikasta karsitaan. Kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet joukkueet pelaavat yksiosaisen ottelun kolmanneksi sijoittuneen kotikentällä. Voittaja ratkaistaan tarvittaessa jatko-ottelun ja rangaistuspotkukilpailun avulla.

Ylemmän jatkosarjan toiseksi sijoittunut kohtaa voittajan otteluparista. Peli pelataan toiseksi sijoittuneen kotikentällä. Voittaja etenee lopulta kaksiosaiseen liigakarsintaan. Jos ja kun väsynyt karsija kohtaa vaikkapa FC Lahden, voittajasta tuskin on epäselvyyttä.

TPS (4-5-1): Aati Marttinen; Juri Kinnunen, Rasmus Holma, Samba Benga, Joonas Lakkamäki; Demba Savage, Jesper Karlsson, Anthony Annan, Kasper Hämäläinen (78. Daniel Rantanen), Linus Rönnberg (60. Albijon Muzaci); Olli Jakonen (78. Simo Roiha).

EIF (3-4-3): Hemmo Riihimäki; Alexander Forsström, Bruno Miguel (46. Kevin Moihedja), Iiro Äijö; Nnaemeka Anyamele, Xhevdet Gela (75. Simon Lindholm), Abdoulaye Kante, Yassin Daoussi; Valdrin Rashica (75. Mosawer Ahadi), Oskari Sallinen (61. Gerard Bangoura), Felipe (46. Stanislav Efimov).

Erotuomari: Juho Nieminen.

Varoitukset: Holma ja Karlsson, TPS. Kante, EIF.

Lasse Virtanen

Sokeria sisältäville virvoitusjuomille korotettu vero

Esitys virvoitusjuomaveron uudistamiseksi etenee lausuntokierrokselle. Esityksen tavoitteena olisi ohjata kulutusta ja tuotantoa korkean sokeripitoisuuden juomista vähemmän sokeria sisältäviin juomiin sekä tarkistaa virvoitusjuomaveron veropohjaa käynnissä olevan valtiontukiarvioinnin perusteella. Lausuntokierros virvoitusjuomaverosta annetun lain muuttamisesta on käynnissä 26. lokakuuta saakka.

Turun rivakka kasvu jatkuu

Aluekehittämisen konsultointitoimisto MDI on laatinut neljä vaihtoehtoista mallia siitä, miten väkimäärä muuttuu Suomessa vuoteen 2040 mennessä. Vaihtoehdot on nimetty perusuraksi, kaupungistumiseksi, hajautumiseksi ja kansainvälistyväksi Suomeksi.

Kårenilla soi barbershop, pop ja kevyen musiikin klassikot mieskuoron sekä neljän lauluyhtyeen voimin

Mieskuoro Naskalit.

Turun NMKY:n Mieskuoro Naskalit halusi tutustua paremmin amerikkalaiseen barbershop-lauluperinteeseen. Syntyi idea rennosta musiikki-iltamasta, jossa barbershop ja kevyen musiikin klassikot soivat mieskuoron ja neljän lauluyhtyeen voimin. Barberpop-tapahtumassa 14. lokakuuta kello 19.30 Kårenin lavalle nousevat Naskaleiden lisäksi lauluyhtyeet Namikatse, Just For Fun, Klaus riddare ja Kylä lähtee. Esitysten välissä DJ Forsberg soittaa musiikkia levyiltä.

Selvitys: Inflaatio ajanut jo kaksi viidestä suomalaisyrityksestä säästötoimenpiteisiin

Suomalaiset yritykset ovat reagoineet nopeasti inflaatioon käynnistämällä säästötoimenpiteitä, selviää OP:n yrityskyselystä. Investointeja aikoo kuitenkin lykätä vain viidesosa. Yritykset kertovat inflaation aikaansaaneen palkannostopainetta myös Suomessa.

Vinokino esittää sateenkaarevia elokuvia viidellä paikkakunnalla

Private Desert kuuluu Vinokinon ohjelmistoon.

Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino on Suomen ainoa vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali, jonka elokuva esitetään Turussa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa loka-marraskuussa.

Suomalaisyrityksille kilpailukykyä vastuullisesta tekoälystä

Valmisteilla oleva eurooppalainen lainsäädäntö ohjaa tekoälyn käyttöä tulevaisuudessa. Suomalaisyritykset haluavat varmistua tekoälyjärjestelmiensä eettisyydestä, luotettavuudesta ja turvallisuudesta. Turun yliopiston koordinoima AIGA-hanke kehitti tekoälyn hallintamallin, jonka avulla yritykset voivat viedä vastuullista tekoälyä käytäntöön.

Muista varotoimenpiteet, jos lämmität asunnon polttopuilla

Tulisijat ja hormit ovat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspalon tai rakennuspalovaaran syttymissyynä.

Moninkertaistuneet energian hinnat ovat nyt jatkuvana puheenaiheena. Moni on sähkölaskua pienentääkseen siirtynyt lämmittämään asuntoaan polttopuilla. Takat aiheuttavat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspaloa – puiden poltossa kannattaa muistaa maltti, varovaisuus ja palohälyttimet, varsinkin jos takka on viime vuosina ollut vähemmällä käytöllä.

Nuoria pyydetään kertomaan köyhyydestä

Miten köyhyys vaikuttaa ja ilmenee nuorten elämässä? Turun yliopiston tutkijat etsivät vastausta kysymällä asiaa suoraan nuorilta. 15–21-vuotiaille suunnattu keruu on avoinna 9. joulukuuta saakka. Aineistonkeruu on osa Lasten ja nuorten arjen kokemukset köyhyydestä -tutkimushanketta.

Keskiaikaisia kattoristikoita tutkaillaan Turun tuomiokirkkomuseossa

Keskiaikaiset ristikot.

Turun tuomiokirkkomuseossa ratkotaan lokakuusta alkaen keskiaikaisen kirkkojen kattoristikoita. Näyttely Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä esittelee keskiaikaisten kivikirkkojen kattorakenteita, kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä.

American Voices -seminaarissa pohditaan Yhdysvaltojen kulttuurin kaleidoskooppia

Turun yliopiston englannin kielen oppiaineen ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen koordinoima North American Studies (NAMS) -ohjelma järjestää perinteisen American Voices -seminaarin Turun yliopistossa 7.–8. lokakuuta Tauno Nurmela -salissa päärakennuksessa. Perjantaina seminaariaika on kello 14.00–17.20, lauantaina kello 10.15–13. Seminaari järjestetään tänä vuonna jo 29. kerran.

Kauppahalli peruskorjataan, uusi kehityskonsepti hyväksyttiin

Kaupahallin kortteliin on parkkipaikan tilalle tulossa uudisrakennus.

Turun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kauppahallikorttelin kehittämisen pohjaksi laadittu kehityskonseptin. Yhteistyön jatkuu korttelin kehittämisessä innovaatiokumppanina mukana olevan JKMM Arkkitehtien kanssa.

Fintrafficin meriliikenteenohjaus estänyt ensimmäisen vuosipuoliskon aikana jo 15 aluksen mahdollisen karilleajon

Meriväylillämme liikkuu vuosittain lähes sata miljoonaa tonnia ulkomaan merikuljetuksia sekä miljoonia matkustajia. Fintrafficin meriliikennekeskukset valvovat alusten turvallista kulkua Suomen rannikkoalueella vuoden jokaisena päivänä.

Rakentamisen aloitusten määrä laskee 15 prosenttia

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta.

RPT Byggfaktan vuoden viimeistä neljännestä koskeva rakentamisaloitusten raportti on julkaistu. Raporttiin kerättyjen tietojen mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä.

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä. Kela on lähettänyt selvityspyynnön korkeakouluopiskelijoille, joiden opinnot eivät ole edistyneet riittävästi. Selvityspyyntöön täytyy vastata viimeistään 25. lokakuuta. Selvityspyyntöön voi vastata OmaKelassa.

Laari Lähiruokapiste tuo jatkossa lähiruokatuotteita Kupittaalle

Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla. Kauppias Hannu Aaltonen ja markkinointijohtaja Johanna Saario pullonpalautuskoneella.

Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Turun kaupungin Food hub -elämystorihankkeen pilotoima lähiruoan myynti- ja jakelukanava Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla.

Poliisi määräsi jälleen sanktioita jalkakäytävillä ajamisesta

Poliisi määräsi lukuisia liikennevirhemaksuja ja huomautuksia suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymisen valvontapäivänä 3. lokakuuta. Sanktioita annettiin muun muassa jalkakäytävällä ajeleville polkupyöräilijöille sekä kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille.

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

Lounais-Suomen poliisi valvoo hirvenmetsästyksen aloitusta tulevana viikonloppuna

Hirvenmetsästyskausi alkaa tulevana viikonloppuna Lounais-Suomen alueella. Poliisi valvoo valtakunnallisen valvontateeman mukaisesti metsästystä yhteistyönä Länsi-Suomen merivartioston ja paikallisten riistanhoitoyhdistysten kanssa.

Urheilu

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

TPK ei pelaa Kupittaan palloiluhallissa, vaikka haluaisi

TPK pelaa kotiottelunsa Samppalinnassa, vaikka haluaisi pelata Kupittaalla.

Miesten Futsal-Liigaa pelaava Turun Pallokerho avasi kautensa Samppalinnan palloiluhallissa. TPK haluaisi pelata kotiottelunsa Kupittaan palloiluhallissa, jossa se myös harjoittelee.

Onni Helén Serie A -seura Empolin testissä

Onni Helén.

TPS:n 16-vuotias jalkapalloilija, hyökkääjälupaus Onni Helén on tällä viikolla testissä Italian Serie A:ssa pelaavan FC Empolin akatemiassa. Helén on TPS:n GANT-akatemian sopimuspelaaja ja poikien maajoukkuepelaaja.

Puukkokatsomo: Turkulaisittain herkullinen salibandysyksy

Salibandyn F-liigat on saatiin syyskuun loppupuolella käyntiin sekä miesten että naisten puolella. Jos haluaa juuri nyt nauttia menestyvästä palloilusta Turussa, kannattaa hypätä salibandykelkkaan.

Otteluanalyysi: Rajamäen debyytti päättyi tasapelipettymykseen

Albijon Muzaci osui kahdesti ja pelasi muutoinkin vahvan pelin.

Ei auttanut valmentajanvaihdos TPS:aa ainakaan heti jalkapalloilun Ykkösessä. Marko Rajamäen debyytti TPS:n peräsimessä (siis toinen sellainen) tuotti vain 2-2-pelin Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan. Tämä tarkoittaa että KTP varmistaa nousunsa Veikkausliigan, jos se saa pisteenkin EIF-ottelusta sunnuntaina. Tappiokaan ei paranna TPS:n asemaa erityisesti, sillä kotkalaisten maaliero on niin paljon parempi, että TPS:n olisi voitettava viimeisessä ottelussa Kotkassa todella runsasmaalisesti, jotta unelmasta tulisi totta.

Rantaralli ajetaan Mynämäen ympäristössä lauantaina

Reijo Mattila kaasutteli Rantarallin  ykköseksi vuonna 2017.

Naantalin Seudun Urheiluautoilijat ry järjestää lauantaina 1. lokakuuta Kasitien Katsastus XLV Rantarallin Mynämäen ympäristössä. Kilpailu on Historic Rally Trophy -sarjan viimeinen eli seitsemäs osakilpailu tänä vuonna. Rallissa on historic-sarjan lisäksi myös kilpa-autoja tasanopeusluokassa, Kuplapaja- sekä BMW-rallisarjoissa. Lisäluokkia kilpailussa on useita, joten myös paikallisia kilpailijoita on paljon mukana. Kilpailukeskuksena toimii Mynämäen lukio, jossa on myös kilpailun lähtö ja maali.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.