Otteluanalyysi: Suora nousu karkaa TPS:lta

Jonatan Johansson oli pettynyt mies pelin jälkeen. Jonatan Johansson oli pettynyt mies pelin jälkeen. Kuva: Lasse Virtanen

Tämä on nähty ennenkin. Syksy saapuu ja TPS:n tulokset romahtavat. Jaro tuli ja haki vierasvoiton Kupittaalta. Miesten Ykkösessä eletään kauden tärkeintä aikaa ja TPS kärsi nyt toisen perättäisen tappion. Joukkue näyttää sulavan kuten viimekin vuonna ja suora nousu on karkaamassa tai ei ainakaan ole enää omissa käsissä, sillä noususarjassa pelejä on jäljellä enää kaksi ja KTP on jo neljän pisteen karkumatkalla.

Jaro otti neljännen perättäisen voiton ja nousi jo neljän pisteen päähän TPS:sta. Takaa-ajo on käynnissä.

TPS–Jaro 0–1 (0–1).

Maalit: 29. Alhaji Gero 0-1.

Yleisöä: 1 589.

Kentän kunkku: Alhaji Gero, Jaro. Yksi paikka, yksi maali. Englannin maajoukkueeseen noussutta Brentfordin Ivan Toneyta tyyliltään muistuttava Gero teki maalin jo neljännessä perättäisessä ottelussa ja siivittää Jaroa hienoon syyskuntoon. Tärkeimmät pelit ovat vasta edessä.

Matsin surkeinta: Joukkueiden suurin ero nähtiin erikoistilanteissa. Jaro teki maalinsa suoraan kulmapotkusta. TPS:n Joonas Sundman kyllä vartioi Alhaji Geroa, mutta hävisi kaksinkamppailun satanolla. TPS:lla oli itsellään monta kulmapotkua mutta niistä ei saatu mitään aikaan. Jaro puolusti boksia erinomaisesti.

Tuhlaajapoika: Demba Savage, TPS. Savage pääsi tauolla vaihdosta kentällä ja sai kohta oivallisen maalipaikan. Hän pääsi ampumaan noin seitsemästä metristä poikittaissyötöstä ja ampui voimalla. Jaron pakki Jami Kyöstilä heittäytyi urhoollisesti kudin tielle ja puski pallon sivuun.

Päivän erikoisuus: Kupittaan stadionin Hippoksen puoleisen päädyn katsomo saa jo lopullista muotoaan. Ja hyvältä näyttää. Päätykatsomo luo stadionmaisen tunnelman, kun parkkipaikkaa ei enää näy.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jaro oli liikkeellä niukalla ryhmällä, sillä vaihdossa oli vain neljä miestä. Yksi heistä oli maalivahtivalmentaja Emil Öhberg, joka vaihdettiin loppuhetkillä jopa kentälle. Hän ehti ottaa muutaman spurtin. Tilastomerkintä ja ylityöliksat, sillä Jaron bussimatka alkoi aamulla jo kello 5.35.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Tulos on suuri pettymys. Suora nousu ei ole enää omissa käsissä mutta nousu on. Pitää saada positiivisuutta viimeisiin peleihin. En näe että pelillisesti ja pallollisena olisi ollut suurta ongelmaa. Kulmamaali päästettiin ja mentiin vähän shokkiin. Alku oli ihan ok. Toinen jakso oli meidän hallintaa ja luotiin paikkoja. Jalkapallo on maalintekoa eikä omassa boksissa saa tehdä virheitä. Erittäin pettynyt pukuhuone siellä oli. Jalkapallo on raakaa. Tänään ei pelattu huonosti. Hallittiin peliä varsinkin toisella puoliajalla.

Jimmy Wargh, Jaro: Eka puoliaika oli aika tasainen. Toinen puoliaika oli äärimmäisen kovaa taistelua. En tiedä montako kulmaa tuli mutta erittäin hyvää boksin puolustamista. Tepsi pääsi pelaamaan väleihin. Oli aika hermostunutta meiltä. Olen todella tyytyväinen. Jos boksin puolustaminen on tällaista loppukauden, niin siihen saa olla tyytyväinen. Jos katsoo maalipaikkoja, veikkaan että pelin olisi pitänyt olla 4-1 tai jotain sellaista Tepsille. Silti voitimme 1-0.

Analyysi: On turha väittää, että TPS:n peliesitys olisi romahtamassa. Ei se ole, vaikka häikäisevää se ei ole ollut missään vaiheessa kautta. Kyky tehdä tulosta sen sijaan on katoamassa juuri silloin kun sitä eniten tarvittaisiin. Suora nousu on karkaamassa mutta se ei tarkoita, että nousu olisi mahdottomuus. Kovan työn takana se kuitenkin on.

Karsintapolku on monivaiheinen. Ykkösen ylemmän jatkosarjan kolmonen ja nelonen pelaavat ensin yksiosaisen karsintaottelun kolmosen kotikentällä. Voittaja matkaa sarjan kakkosen kotikentälle yksiosaiseen jatkokarsintaan. Vasta sen voittaja pääsee kaksiosaiseen liigakarsintaan Veikkausliigan alemman loppusarjan toiseksi viimeistä joukkuetta vastaan. Se on tällä hetkellä FC Lahti.

Yleisen epävarmuuden aisti jo ennen peliä. TPS:n joukkueeseen ei enää luoteta. Kotikatsomossa päällimmäinen tunne oli alakulo, joka ajoittain kupli turhautumisen takia epätoivoksi. Valmentaja Jonatan ”Tintti” Johanssonille haistateltiin huudoissa avoimesti ja toivottiin hänelle potkuja.

Onko Tintillä tulevaisuutta seurassa? Se riippuu loppukaudesta. Jos nousua liigaan ei tule, jatkaminen on vaikeaa. Ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa Tintiltä jo kysyttiin väitteistä, joiden mukaan hän ei olisi jatkamassa seurassa ensi kaudella. Valmentaja vastasi, ettei mitään keskusteluja ole käyty seuran kanssa. Johansson sanoi myös, että on keskittynyt nousukamppailuun eikä oman tulevaisuutensa varmistamiseen.

On kova tehtävä kääntää kurssi loppukaudeksi. Jostain olisi loihdittava aimo annos positiivisuutta, iloisuutta ja vapautuneisuutta, vaikka yleinen ilmapiiri joukkueen ympärillä on varautunut ja pettynyt.

Suora nousu näyttää nyt erittäin epätodennäköiseltä. Sitä on pidettävä pettymyksenä ja epäonnistumisena, sillä suora nousu asetettiin tavoitteeksi ja rosterikin sitä edellytti. Eikä Ykkösen pelillinen taso huimaa tänä vuonna. Tilaisuus oli ja se todennäköisesti meni.

TPS aloitti pelin varsin lupaavasti. Simo Roiha pääsi vartin kohdalla puskemaan vapaasti Joonas Lakkamäen keskityksestä mutta pallo livahti ohi takatolpan. Korkea prässi toimi ajoittain mainiosti kentän kolmannella neljänneksellä ja isännät pääsivät kääntämään peliä vauhdikkaasti. TPS yritti edetä suoraviivaisesti pystyjuoksuin mutta syötöt olivat epätarkkoja ja peli meni puskemiseksi.

Jaron maali oli kylmä suihku ja TPS:n ote herpaantui. Toisella jaksolla ote kääntyi taas vahvasti TPS:lle. Maalipaikkoja oli, tehoa ei. Kulmapotkuista TPS ei saanut mitään aikaiseksi. Jaro siivosi maalinsa edustaa jämptisti.

Jaron työn sankari oli Jami Kyöstilä, joka peitti ensin Savagen kovan laukauksen ja pelin lopussa Daniel Rantasen hurjan vapaapotkun. Kyöstilä tuupertui maahan mutta hoidon jälkeen spurttasi kuin maileri keskirajalle, jotta pääsisi sieltä erotuomarin luvalla nopeasti takaisin peliin. Hän sai tästä näytelmästä luonnollisesti kotiyleisön vihat niskaansa.

TPS (4-5-1): Jere Koponen; Joonas Sundman (71. Juri Kinnunen), Rasmus Holma, Roope Pakkanen, Joonas Lakkamäki; Albijon Muzaci (46. Demba Savage), Daniel Rantanen, Kasper Hämäläinen, Anthony Annan (71. Linus Rönnberg), Simo Roiha; Olli Jakonen.

Jaro (4-3-3): Hannes Käldström; Matias Kivikko, Johan Brunell (58. Frankline Okoye), Alex Ramsay, Jami Kyöstilä; Jacob Bushue, Marcel Wargh, Markus Kronholm (79. Paul Tendeng); Joni Remesaho (58. Antonio Hotta), Alhaji Gero, Jim Myrevik (90. Emil Öhberg).

Erotuomari: Joona Kontinen.

Varoitukset: Roiha, Kinnunen ja Holma, TPS. Gero ja Okoye, Jaro.

Lasse Virtanen

Päätykatsomo alkaa saada lopullista muotoaan. Päätykatsomo alkaa saada lopullista muotoaan. Kuva: Lasse Virtanen

Kaavoituksen uskottavuus koetuksella

Pukkilan massalaitoksen suojelumerkintä poistuu. Rakennus aiotaan purkaa.

Pukkilan asemakaava tuli voimaan vuonna 2020. Alueelle on tulossa noin 2 500 asukasta. Vanha kaakelitehdas sai kaavassa suojelumerkinnän. Tehtaan piti jäädä seudun keskuspaikaksi ja muistoksi teollisesta historiasta. Se piti muuttaa yhteisökäyttöön.

Lemmikeille ja omistajille julistetaan joulurauha

Mikaelinkirkolla julistetaan eläimille joulurauha.

Joulun rauha kuuluu myös eläimille. Perinteisiä eläinten joulurauhan julistuksia vietetään taas Turussa Mikaelinkirkolla ja Maarian pappilan pihapiirissä. Kaarinan kirkolla järjestetään lemmikkien hartaus.

Bergqvist: Maatalouden kannattavuutta parannettava

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (r.) piti ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron, kun eduskunta päivän täysistunnossa käsitteli opposition välikysymystä suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta tulevaisuudessa.

Arkkipiispantalon kokonaisuudesta uusi rakennussuojelupäätös

Arkkipiispan virka-asunnon vanhassa asetussuojelupäätöksessä ei ole ollut varsinaisia suojelumääräyksiä.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tehnyt 5. joulukuuta päätöksen arkkipiispantalon rakennussuojeluasiassa, joka otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta rakennusperinnön suojelusta annetun lain mukaisena asiana 17.12.2014.

Opioidikorvaushoidossa olevien määrä lisääntynyt

Opioidivieroitus- tai korvaushoidossa olevien määrä on kasvanut Suomessa. Vuoden 2019 lopulla hoidossa oli yhteensä 4 779 potilasta, joista valtaosa korvaushoidossa (4 729). Opioidikorvaushoidossa olleiden potilaiden määrä oli 44 prosenttia suurempi kuin vastaavassa selvityksessä vuonna 2015.

Uusi menetelmä korkean riskin sydänpotilaiden tunnistamiseen

Emilia Tuunainen.

FM Emilia Tuunainen kehitti määrityksen, jonka avulla pystytään löytämään suurimmassa riskissä olevat sepelvaltimotautipotilaat. Määrityksellä on myös mahdollista ennustaa tulevien sydäntapahtumien riskiä.

THL siirtyy ajallisen yhteyden seuraamisesta koronan aiheuttamien kuolemien raportointiin

THL:n koronaepidemian seurantaraportit muuttuvat torstaina 8. joulukuuta. Koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon tietojen keräystapa muuttuu aiempaa yhtenäisemmäksi koko maassa. Tapauksia aletaan raportoida yhdessä muiden hengitystieinfektioiden aiheuttamien sairaalahoitoa vaativien tapausten kanssa.

Sähkökatkot maksimissaan kahden tunnin mittaisia, katkojen väliin pyritään jättämään noin kuuden tunnin tauko

Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään.

Turku Energia Sähköverkot Oy on varautunut sähköpulaan ja kierrätettäviin katkoihin omalla verkkoalueellaan. Turku Energia Sähköverkot Oy vastaa sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella pois lukien Paattisten alue. Yhtiö on valmistautunut kierrättämään sähkökatkoja etukäteen määritellyn irtikytkentäsuunnitelman mukaisesti siten, että kriittiset kohteet on rajattu katkojen ulkopuolelle. Käytännössä kierrätettävät katkot koskevat koko kaupunkia, mutta osaa kaupunginosista ja niiden alueista kerrallaan.

Poliisi teki pikkujoululiikenteessä 53 000 puhalluskoetta, huumetapausten osuus nousussa

Poliisi valvoi rattijuopumusta pikkujoulujen painopisteaikoina ja seuraavina aamupäivinä kolmena viikonloppuna 18.11.–4.12. Koko maassa tehtiin yhteensä lähes 53 000 puhalluskoetta, mikä on moninkertainen määrä verrattuna aiempiin vuosiin, jolloin puhalluskokeiden tekotapaa ja myös määrää rajattiin koronan vuoksi.

K-Citymarket-ketjun Vuoden markkinoija 2022 -palkinto Turun Länsikeskukselle

K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Juha Jylli.

Turun K-Citymarket Länsikeskus on palkittu K-Citymarketin vuoden 2022 parhaana markkinoijana. Erityiskiitosta kauppa saa monikanavaisesta markkinoinnistaan, jossa eri kanavat ja yleisöt on huomioitu monipuolisesti.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen talousarvio aluevaltuustoon 98,6 miljoonaa euroa alijäämäisenä

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus esittää aluevaltuustolle hyväksyttäväksi hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2023–25. Valtion rahoituksen suuruus talousarviossa on 1 931,7 miljoonaa euroa. Talousarvion vuosikate on 50,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Lil Nas X ja Skrillex kiinnitetty Ruisrockiin

Behm tulee Ruisrockiin.

Lil Nas X ja Skrillex on kiinnitetty ensi kesän Ruisrockiin. Muita kansainvälisiä lisäyksiä festivaalille ovat PinkPantheress, Denzel Curry ja Yung Lean . Myös kotimainen musiikki on laajasti edustettuna Gettomasan , Haloo Helsingin! ja Jami Faltinin kaltaisin nimin.

Lähisuhdeväkivallasta kysyminen otettu rutiiniksi Raisiossa ja Ruskolla

Raisiossa ja Ruskolla on kiinnitetty huomiota lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn. Kaupungin työntekijöitä koulutetaan lähisuhdeväkivallan havaitsemiseen ja puheeksi ottamiseen.

Valon polku veti jokirannan täyteen kävijöitä – osa teoksista jatkaa Nuutinpäivään, kausivalot helmikuun loppuun

Love Boat jatkaa Förillä 13. tammikuuta asti.

Valon polku -valotapahtuma lunasti lupauksensa ja toi valoa paitsi kaupunkiin myös ihmisten mieliin. Tapahtuma keräsi runsaasti positiivista palautetta sekä kävijöiltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Haagasta läheltä Aurajokea löytyi uusi pronssikautinen hiidenkiuas

Turun Haagasta löytynyt pronssikautinen hautaröykkiö oli löydettäessä tiheän kasvillisuuden peittämä. Muinaisjäännös ajoittuu pronssikaudelle 1500-500 eKr.

Turun Haagasta läheltä Aurajokea on löytynyt uusi, aiemmin tuntematon hautaröykkiö eli hiidenkiuas. Turun yliopiston arkeologian oppiaineen tutkimusten perusteella hauta ajoittuu pronssikaudelle noin 1500–500 eaa.

Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa

Sade ja nollan ympärillä sahaavat lämpötilat lisäävät liukastumisriskiä. Tämä selviää Ilmatieteen laitoksen tutkija Marjo Hipin väitöskirjatyöstä, jossa hän selvitti sään vaikutusta jalankulkijoiden liukastumisriskiin. Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa Ilmatieteen laitoksella kehitetyllä mallilla.

Katukaivoihin päätyvästä roskasta suurin osa muovia PSS ry:n kartoituksessa

Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Pidä Saaristo Siistinä ry kartoitti kesällä kaupunkien katukaivoista löytyviä roskia Helsingissä, Lahdessa ja Turussa. Kunkin kaupungin muutamaan katukaivoon asennettiin kahden kuukauden ajaksi suodattimet. Kaiken kaikkiaan makroroskaksi lukeutuvia roskia kertyi suodattimiin yhteensä 680. Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Koroilta välttyy, kun verojaan täydentää tammikuun aikana

Viime vuonna ennätyksellisen moni maksoi jäännösveroja eli mätkyjä, vaikka niiltä olisi voinut välttyä maksamalla lisäennakkoa. Kun verojaan täydentää tammikuun loppuun mennessä, niistä ei tarvitse maksaa korkoa. Lisäennakkoa kannattaa hyödyntää, jos on esimerkiksi saanut voittoja osakkeiden tai virtuaalivaluuttojen myynnistä.

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.