Saxtronauts-yhtyeen kosmiset saksofonit tähtitornissa

Sibelius-museon Sibbe Live! -konserttisarjassa on keskiviikkona 28. syyskuuta vuorossa sävellyskonsertti Jätin oven auki, joka esittelee turkulaissäveltäjä Pertti Jalavan (s. 1960) tuotantoa. Jalavan mukaan hänen sävellyksensä ovat modernia, lyyristä ja rytmistä kamarimusiikkia.

Kamarimusiikin lisäksi Jalava on säveltänyt teoksia sinfoniaorkesterille, puhallinorkesterille, jazzyhtyeelle, big band -yhtyeelle sekä kuorolle. Useita sävellyskilpailuja voittanut Jalava on pitkälti itseoppinut. Peppe Jalava Band -yhtyeensä kanssa hän säveltää ja soittaa jazzia ja progressiivista rockia.

Keskiviikkoiltana Jalavan sävellyksiä esittävät Erica Nygård (huilu), Patrik Kleemola (kitara), Päivi Severeide (harppu), Torsten Tiebout (alttoviulu), Juha-Pekka Vikman (viulu) sekä Mikko Multamäki (kontrabasso).

– Teoksessa Yksin veneessä (2009) kontrabasson pohdiskeleva kerronta lipuu syntetisaattorilla luotujen ääniraitojen tyynessä maisemassa. Tunnelma on utuinen, salaperäinen ja tumma, mutta ei pelottava. Yksinäinen pohdiskelija on tummilla vesillä kuin kotonaan, sanoo Jalava.

Konsertissa esitetään muun muassa huilulle, harpulle ja alttoviululle sävelletty teos Kun heräsit, astuin sisään ja jätin oven auki vuodelta 2019. Jalava kertoo teoksen olevan jatkumoa aikaisemmalle sävellykselle:

– Sävelsin vuonna 2010 puolalaisen Lórien Trion tilauksesta teoksen Kun nukuit, avasin oven ja kävelin ulos lämpimään yöhön. Yhdeksän vuoden jälkeen oli aika palata yöjuoksulta ja viedä tarina päätökseen... tai sitten ei, ovihan jäi auki.

Konsertin ohjelmisto äänitetään konserttia edeltävinä päivinä julkaistavaksi Pilfink Records -levymerkillä.

Sunnuntaina 2. lokakuuta Sibelius-museossa esiintyy kello 14 tähtitieteestä inspiraationsa ammentava saksofoniyhtye Saxtronauts.

Saxtronautsin tarkoituksena on esittää korkeatasoista taidemusiikkia ennakkoluulottomasti erilaisille yleisöille. Yhtye haluaa toimia yhteistyössä erilaisten tiede- ja taidekentän toimijoiden kanssa ja esittääkin musiikkiaan observatorioissa ja tiedekeskuksissa, perinteisiä konserttisaleja unohtamatta.

Saxtronauts-yhtyeen muodostavat Anna-Sofia Anttonen, Nanna Ikonen, Nanako Lammi ja Sikri Lehko, jotka kukin ovat tahoillaan monipuolisia muusikoita, pedagogeja ja esiintyviä taitelijoita. Saksofoni on heidän välineensä maailmankaikkeuden tutkimiseen.

– Konserttikiertuetta varten on tilattu kolme uutta saksofonikvartettiteosta, joista uusin saa kantaesityksensä sunnuntaina Sibelius-museossa. Tytti Arolan säveltämä Exobiology tutkii avaruudesta löytyvää elämää. Teoksen ensimmäinen osa on oodi avaruuteen lentäneille naisille. Sävellyksen muissa osissa päästään mm. harrastamaan saksofonijoogaa ja hyödyntämään soittimia tutkalaitteina. Saksofonien äänien lisäksi teoksessa kuullaan legendaarista Buchla 200 -modulaarisyntetisaattoria, kertoo Anna-Sofia Anttonen.

Sunnuntaisen konsertin lisäksi Saxtronautsilla on kaksi esitystä Vartiovuoren tähtitornissa Säätiöpäivänä lauantaina 1. lokakuuta kello 12 ja 15.

– Olemme inspiroituneet Avaruusseikkailu-kiertueemme aikaisemmissa esityksissä toiminnassa olevien observatorioiden miljööstä, ja nyt on hienoa päästä seikkailemaan historialliseen Vartiovuoren tähtitorniin yleisön kanssa. Toteutimme vastaavan esityksen tammikuussa 2020 Helsingin observatoriossa, joka sekin on Carl Ludvig Engelin suunnittelema. Helsingin observatorio on suunniteltu yhteistyössä tähtitieteilijän kanssa – ehkä Engel oli oppinut virheistään, sillä ilmeisesti hänellä ei Vartiovuoren tornia suunnitellessaan ollut tietoa siitä, miten tähtitornin tulisi toimia. Taiteilijan näkökulmasta on kiinnostavaa tulla tekemään avaruusaiheinen esitys rakennukseen, joka on arkkitehdin mielikuvituksen tuotos siitä, minkälainen tähtitorni voisi olla, Anttonen sanoo.

Lauri Supposen Ave Maris Stella on kolmiosainen konsertti-installaatio, joka toteutetaan eloelektroniikkaa ja kokeellista soitinrakennusta hyödyntäen: saksofonien sointia on laajennettu muun muassa puutarhaletkujen avulla. Teosta esittäessä roolimme vaihtelee tietyllä tapaa tutkijan ja muusikon välimaastossa. Tämän kappaleen maailmassa on jotain selittämätöntä taikaa, ja se sopii erittäin hyvin nimenomaan observatorioissa toteutettavaksi. Ave Maris Stella kuullaan Vartiovuoren tähtitornissa lauantaina kello 12 ja 15 alkavissa esityksissä.

Yhdelle konserttikierrokselle mahtuu 40 henkilöä.

Paikat Saxtronauts – Avaruusseikkailun musiikillisille kierroksille tähtitornissa varataan linkistä.

Kokoontuminen ja ilmoittautuminen tähtitornin pääovien edessä. Tähtitornissa voi liikkua vapaasti musiikkiesitysten aikana. Saxtronauts-yhtye siirtyy esittämään yhden kappaleen myös Vartiovuoren vesisäiliön galleriaan, jossa on esillä Åbo Akademin säätiön nykytaidenäyttely Enemmän kuin silmäni näkevät. Yhtyeen musiikkia voi kuulla galleriatilassa noin kello 13.15–13.30 ja 16.15–16.30. Kestot ovat arvioita.

Tilat eivät ole esteettömät. Sekä tähtitornissa että vesisäiliössä on hissiyhteys ensimmäisen ja toisen kerroksen välillä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kaavoituksen uskottavuus koetuksella

Pukkilan massalaitoksen suojelumerkintä poistuu. Rakennus aiotaan purkaa.

Pukkilan asemakaava tuli voimaan vuonna 2020. Alueelle on tulossa noin 2 500 asukasta. Vanha kaakelitehdas sai kaavassa suojelumerkinnän. Tehtaan piti jäädä seudun keskuspaikaksi ja muistoksi teollisesta historiasta. Se piti muuttaa yhteisökäyttöön.

Lemmikeille ja omistajille julistetaan joulurauha

Mikaelinkirkolla julistetaan eläimille joulurauha.

Joulun rauha kuuluu myös eläimille. Perinteisiä eläinten joulurauhan julistuksia vietetään taas Turussa Mikaelinkirkolla ja Maarian pappilan pihapiirissä. Kaarinan kirkolla järjestetään lemmikkien hartaus.

Bergqvist: Maatalouden kannattavuutta parannettava

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (r.) piti ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron, kun eduskunta päivän täysistunnossa käsitteli opposition välikysymystä suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta tulevaisuudessa.

Arkkipiispantalon kokonaisuudesta uusi rakennussuojelupäätös

Arkkipiispan virka-asunnon vanhassa asetussuojelupäätöksessä ei ole ollut varsinaisia suojelumääräyksiä.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tehnyt 5. joulukuuta päätöksen arkkipiispantalon rakennussuojeluasiassa, joka otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta rakennusperinnön suojelusta annetun lain mukaisena asiana 17.12.2014.

Opioidikorvaushoidossa olevien määrä lisääntynyt

Opioidivieroitus- tai korvaushoidossa olevien määrä on kasvanut Suomessa. Vuoden 2019 lopulla hoidossa oli yhteensä 4 779 potilasta, joista valtaosa korvaushoidossa (4 729). Opioidikorvaushoidossa olleiden potilaiden määrä oli 44 prosenttia suurempi kuin vastaavassa selvityksessä vuonna 2015.

Uusi menetelmä korkean riskin sydänpotilaiden tunnistamiseen

Emilia Tuunainen.

FM Emilia Tuunainen kehitti määrityksen, jonka avulla pystytään löytämään suurimmassa riskissä olevat sepelvaltimotautipotilaat. Määrityksellä on myös mahdollista ennustaa tulevien sydäntapahtumien riskiä.

THL siirtyy ajallisen yhteyden seuraamisesta koronan aiheuttamien kuolemien raportointiin

THL:n koronaepidemian seurantaraportit muuttuvat torstaina 8. joulukuuta. Koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon tietojen keräystapa muuttuu aiempaa yhtenäisemmäksi koko maassa. Tapauksia aletaan raportoida yhdessä muiden hengitystieinfektioiden aiheuttamien sairaalahoitoa vaativien tapausten kanssa.

Sähkökatkot maksimissaan kahden tunnin mittaisia, katkojen väliin pyritään jättämään noin kuuden tunnin tauko

Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään.

Turku Energia Sähköverkot Oy on varautunut sähköpulaan ja kierrätettäviin katkoihin omalla verkkoalueellaan. Turku Energia Sähköverkot Oy vastaa sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella pois lukien Paattisten alue. Yhtiö on valmistautunut kierrättämään sähkökatkoja etukäteen määritellyn irtikytkentäsuunnitelman mukaisesti siten, että kriittiset kohteet on rajattu katkojen ulkopuolelle. Käytännössä kierrätettävät katkot koskevat koko kaupunkia, mutta osaa kaupunginosista ja niiden alueista kerrallaan.

Poliisi teki pikkujoululiikenteessä 53 000 puhalluskoetta, huumetapausten osuus nousussa

Poliisi valvoi rattijuopumusta pikkujoulujen painopisteaikoina ja seuraavina aamupäivinä kolmena viikonloppuna 18.11.–4.12. Koko maassa tehtiin yhteensä lähes 53 000 puhalluskoetta, mikä on moninkertainen määrä verrattuna aiempiin vuosiin, jolloin puhalluskokeiden tekotapaa ja myös määrää rajattiin koronan vuoksi.

K-Citymarket-ketjun Vuoden markkinoija 2022 -palkinto Turun Länsikeskukselle

K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Juha Jylli.

Turun K-Citymarket Länsikeskus on palkittu K-Citymarketin vuoden 2022 parhaana markkinoijana. Erityiskiitosta kauppa saa monikanavaisesta markkinoinnistaan, jossa eri kanavat ja yleisöt on huomioitu monipuolisesti.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen talousarvio aluevaltuustoon 98,6 miljoonaa euroa alijäämäisenä

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus esittää aluevaltuustolle hyväksyttäväksi hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2023–25. Valtion rahoituksen suuruus talousarviossa on 1 931,7 miljoonaa euroa. Talousarvion vuosikate on 50,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Lil Nas X ja Skrillex kiinnitetty Ruisrockiin

Behm tulee Ruisrockiin.

Lil Nas X ja Skrillex on kiinnitetty ensi kesän Ruisrockiin. Muita kansainvälisiä lisäyksiä festivaalille ovat PinkPantheress, Denzel Curry ja Yung Lean . Myös kotimainen musiikki on laajasti edustettuna Gettomasan , Haloo Helsingin! ja Jami Faltinin kaltaisin nimin.

Lähisuhdeväkivallasta kysyminen otettu rutiiniksi Raisiossa ja Ruskolla

Raisiossa ja Ruskolla on kiinnitetty huomiota lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn. Kaupungin työntekijöitä koulutetaan lähisuhdeväkivallan havaitsemiseen ja puheeksi ottamiseen.

Valon polku veti jokirannan täyteen kävijöitä – osa teoksista jatkaa Nuutinpäivään, kausivalot helmikuun loppuun

Love Boat jatkaa Förillä 13. tammikuuta asti.

Valon polku -valotapahtuma lunasti lupauksensa ja toi valoa paitsi kaupunkiin myös ihmisten mieliin. Tapahtuma keräsi runsaasti positiivista palautetta sekä kävijöiltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Haagasta läheltä Aurajokea löytyi uusi pronssikautinen hiidenkiuas

Turun Haagasta löytynyt pronssikautinen hautaröykkiö oli löydettäessä tiheän kasvillisuuden peittämä. Muinaisjäännös ajoittuu pronssikaudelle 1500-500 eKr.

Turun Haagasta läheltä Aurajokea on löytynyt uusi, aiemmin tuntematon hautaröykkiö eli hiidenkiuas. Turun yliopiston arkeologian oppiaineen tutkimusten perusteella hauta ajoittuu pronssikaudelle noin 1500–500 eaa.

Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa

Sade ja nollan ympärillä sahaavat lämpötilat lisäävät liukastumisriskiä. Tämä selviää Ilmatieteen laitoksen tutkija Marjo Hipin väitöskirjatyöstä, jossa hän selvitti sään vaikutusta jalankulkijoiden liukastumisriskiin. Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa Ilmatieteen laitoksella kehitetyllä mallilla.

Katukaivoihin päätyvästä roskasta suurin osa muovia PSS ry:n kartoituksessa

Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Pidä Saaristo Siistinä ry kartoitti kesällä kaupunkien katukaivoista löytyviä roskia Helsingissä, Lahdessa ja Turussa. Kunkin kaupungin muutamaan katukaivoon asennettiin kahden kuukauden ajaksi suodattimet. Kaiken kaikkiaan makroroskaksi lukeutuvia roskia kertyi suodattimiin yhteensä 680. Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Koroilta välttyy, kun verojaan täydentää tammikuun aikana

Viime vuonna ennätyksellisen moni maksoi jäännösveroja eli mätkyjä, vaikka niiltä olisi voinut välttyä maksamalla lisäennakkoa. Kun verojaan täydentää tammikuun loppuun mennessä, niistä ei tarvitse maksaa korkoa. Lisäennakkoa kannattaa hyödyntää, jos on esimerkiksi saanut voittoja osakkeiden tai virtuaalivaluuttojen myynnistä.

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.