Otteluanalyysi: Lee Erwin upotti Interin

Interin parhaat maalipaikat siunaantuivat Matias Tammiselle mutta tällä kertaa jäätiin nollille. Interin parhaat maalipaikat siunaantuivat Matias Tammiselle mutta tällä kertaa jäätiin nollille. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Interin aloitti jalkapalloilun Veikkausliigan Mestaruussarjan tappiolla. Haka haki 1-0-voiton Kupittaalta pelissä, jossa ei tilanteilla mässäilty. Inter valahti loppusarjan kuudenneksi eli viimeiseksi. Haka nousi Hongan kantaan ja taistelee vielä pronssimitalista.

Inter–Haka 0–1 (0–0).

Maali: 69. Lee Erwin (Logan Rogerson) 0-1.

Yleisöä: 1 354.

Kentän kunkku: Lee Erwin, Haka. Klassinen ysipaikan mies teki jo 15. maalinsa. Ei tarvitse paljon tilaa, jotta laukaus lähtisi terävästi. Nyt oli hiukan tuuriakin, sillä laukaus muutti pakin jalasta hiukan suuntaansa, mutta rohkeus palkitaan. Maali oli jo kauden kolmas Interiä vastaan.

Illan erikoisuus: Syksy on jo pitkällä mutta Kupittaan nurmi näyttää yhä hyvältä. Pehmeä ja raskas kenttä varnaankin on mutta hyvältä näyttää yhä. Kuinka kauan? Pelejä on jäljellä paljon ja tahti van kiihtyy lokakuun puolivälissä, kun TPS pelaa karsintapelejä ja Inter tavoittelee paikkaa Euroopan kentillä.

Matsin surkeinta: Interin uusi koutsi Ramiro Muñoz juoksutti kentälle viiden miehen puolustuslinjan, jossa Rober Sierra vartioi Erwiniä. Inter puolusti hyvin mutta nukahti kerran. Sierra nousi peittämään Logan Rogersonia, joka syötti Erwinille, Hänellä oli liikaa tilaa. Ruxi lähti peittämään mutta hiukan liian myöhään ja skotin vasuri puhui. Kuti otti kimmokkeen Ruxin jalasta ja nousi sopivasti yli Walter Viitalan. Kohtalokas nukahdus.

Tuhlaajapoika: Matias Tamminen, Inter. Interin yksinäinen kärki jäi kovin yksinäiseksi, mutta pääsi pari kertaa hyville paikoille. Parsa tekopaikka avautui, kun Tamminen karkasi Hakan puolustuslinjalta ja pääsi nokikkain Hakan maalivahti Aatu Hakalan kanssa. Hakala ryntäsi rohkeasti vastaan ja peitti laukauksen.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Interin puolustuslinja makasi niin alhaalla, ettei avustavilla erotuomareilla ollut pahemmin paitsioliputuksia eikä tiukkoja spurtteja tarvinnut ottaa.

Mitä sanottiin?

Ramiro Muñoz, Inter: Tiukka matsi. Molemmilla oli tosi hyvät maalipaikat. Ensimmäinen puoliaika ei ollut tarpeeksi hyvä. Tauon jälkeen oli parempaa. Joukkue tarvitsee paremmat hyökkäys- ja puolustusroolit. Tämä oli vasta ensimmäinen peli. Pikku hiljaa uudet roolit antavat enemmän intensiteettiä puolustussuuntaan ja enemmän vaihtoehtoja hyökkäyssuuntaan. Tarvitaan rohkeutta hyökkäys- ja puolustussuuntaan. Hyökkäyssuunta oli hyvä mutta puolustussuuntaan tarvitaan yksi askel eteenpäin. Matala blokki voi toimia mutta ei koko peliä. Haluan enemmän aktiivisuutta, intensiteettiä, aggressiivisuutta, enemmän rohkeutta. Ja enemmän kommunikaatiota.

Teemu Tainio, Haka: Minimissään tasuri haluttiin. Aloitettiin hyvin. Ekalla puoliajalla pallo oli hyvin hallussa mutta ei oikein saatu käännettyä sitä vaarallisuudeksi. Tyytyväinen olen, puolustettiin hyvin. Suunnitelmana oli, että pystytään reagoimaan nopeasti mitä ikinä tuleekaan vastaan ja aika nopeasti selkisi, mitä Inter hakee. En oikein löytänyt punaista lankaa siitä. Lee on pelimies, ei siitä pääse mihinkään. Meillä on kova halu pitää hänet. Kysyntää on paljon muualtakin, sen verran voin sanoa.

Analyysi: Ramiro Muñoz tilkitsi Interin puolustuksen viiden miehen linjalla, johon oli vedetty keskikentältä Rober Sierra vartioimaan vaarallista Lee Erwiniä. Puolustus toimi hyvin lukuun ottamatta sitä yhtä tilannetta, jossa Erwin sai liikaa tilaa. Rogerson tosin sai kertaalleen pallon ylärimaan asti.

Viiden miehen puolustuksesta maksettiin kuitenkin kovaa hintaa. Muodossa 3-4-3 pelannut Haka prässäsi aggressiivisesti ylhäältä asti Interin pelinrakenteluun eikä Interin hyökkäyspeli käynnistynyt missään vaiheessa oikein kunnolla. Haka piti palloa ja painoi pelin Interin kenttäpuoliskolle mutta sekään ei saanut luotua kunnon maalitilaisuuksia.

Teemu Tainio on rakentanut Hakasta varsin toimivan kokonaisuuden, jossa palaset loksahtelevat paikoilleen ja hyvät tulokset pönkittävät itseluottamusta. Haka on kauden onnistujia ja ehdoton yllättäjä. Joukkue oli Interiä vastaan hyvä kaikilla osa-alueilla ja erityisen vahva kaksinkamppailuissa. Kirsikkana kakun päällä on Erwin, joka on todellinen maalitykki. Tärkeitä osasia ovat myös TPS:sta siirtyneet keskikentän Atte Sihvonen ja kapteeni, toppari Niklas Friberg. Interistä lainalla oleva Elias Mastokangas ei ollut pelikelpoinen tässä ottelussa.

Interin hyökkäyspeli tökkii mutta yhtä suuri kysymys on, kuka tekee maalit. Benjamin Källman on yhä Interin paras maalintekijä seitsemällä osumalla, vaikka ei ole ollut kolmeen kuukauteen riveissä. Petteri Forsell on tehnyt kuusi maalia, mutta hän on myös pelin moottori ja antaa kaikki erikoistilanteet vapaapotkuista kulmapotkuihin. Tehtävää on yhdelle miehelle hiukan liikaa ja apuja tarvittaisiin. Matias Tamminen tekee kärjessä rajusti töitä ja juoksuvoimaa riittää mutta mikään luontainen maalitykki hän ei ole.

Kesken kautta hankituista uusista pelaajista vain Sierra on noussut runkomieheksi. Nappiin hankinnat eivät siis ole menneet. On vielä arvoitus, mitä valmentajan vaihtaminen aiheuttaa Interin pelissä. Puolustusta tukittiin mutta hyökkäyssuuntaan ei ainakaan vielä nähty mitään uutta. Ramiro Muñoz iloitsi siitä, että pelin taso ei laskenut loppua kohti kuten monesti on tällä kaudella nähty. Se oli kuitenkin laiha lohtu, vaikka Inter saikin pienen loppukirin aikaiseksi. Valmentaja puhuu myös siitä, että joukkueella pitää olla selvät arvot. Näin ehkä on mutta nyt on kovasti myöhäinen vaihe ruveta istuttamaan arvoja joukkueeseen. Viimeisiä pelejä viedään.

Interiltä puuttuivat kokoonpanosta pakki Rodrigo Arciero, keskikentän Noah Nurmi ja kärjen Joel. Valmentajan mukaan he eivät olleet pelikunnossa mutta ilmeisesti mistään vakavammasta ei ole kyse, vaan heitä odotetaan riveihin takaisin jo ehkä seuraavaan peliin.

Inter (5–3–2): Walter Viitala; Jussi Niska, Juuso Hämäläinen, Rober Sierra, Ruxi, Juho Hyvärinen; Matias Ojala (63. David Accam), Aleksi Paananen (72. Joonas Lepistö), Tommi Jyry; Matias Tamminen (88. Luka Kuittinen); Petteri Forsell.

Haka (3–4–3): Aatu Hakala; Eero-Matti Auvinen, Niklas Friberg, Luiyi de Lucas; Henri Malundama, Atte Sihvonen (75. Arthur Jude), Janne-Pekka Laine, Seth Saarinen; Oliver Whyte (75. Stavros Zarokostas), Lee Erwin, Logan Rogerson (86. Tino Purme).

Erotuomari: Oliver Reitala

Varoitukset: Hämäläinen ja Paananen, Inter. Auvinen ja de Lucas, Haka.

Lasse Virtanen

Kaavoituksen uskottavuus koetuksella

Pukkilan massalaitoksen suojelumerkintä poistuu. Rakennus aiotaan purkaa.

Pukkilan asemakaava tuli voimaan vuonna 2020. Alueelle on tulossa noin 2 500 asukasta. Vanha kaakelitehdas sai kaavassa suojelumerkinnän. Tehtaan piti jäädä seudun keskuspaikaksi ja muistoksi teollisesta historiasta. Se piti muuttaa yhteisökäyttöön.

Lemmikeille ja omistajille julistetaan joulurauha

Mikaelinkirkolla julistetaan eläimille joulurauha.

Joulun rauha kuuluu myös eläimille. Perinteisiä eläinten joulurauhan julistuksia vietetään taas Turussa Mikaelinkirkolla ja Maarian pappilan pihapiirissä. Kaarinan kirkolla järjestetään lemmikkien hartaus.

Bergqvist: Maatalouden kannattavuutta parannettava

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (r.) piti ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron, kun eduskunta päivän täysistunnossa käsitteli opposition välikysymystä suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta tulevaisuudessa.

Arkkipiispantalon kokonaisuudesta uusi rakennussuojelupäätös

Arkkipiispan virka-asunnon vanhassa asetussuojelupäätöksessä ei ole ollut varsinaisia suojelumääräyksiä.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tehnyt 5. joulukuuta päätöksen arkkipiispantalon rakennussuojeluasiassa, joka otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta rakennusperinnön suojelusta annetun lain mukaisena asiana 17.12.2014.

Opioidikorvaushoidossa olevien määrä lisääntynyt

Opioidivieroitus- tai korvaushoidossa olevien määrä on kasvanut Suomessa. Vuoden 2019 lopulla hoidossa oli yhteensä 4 779 potilasta, joista valtaosa korvaushoidossa (4 729). Opioidikorvaushoidossa olleiden potilaiden määrä oli 44 prosenttia suurempi kuin vastaavassa selvityksessä vuonna 2015.

Uusi menetelmä korkean riskin sydänpotilaiden tunnistamiseen

Emilia Tuunainen.

FM Emilia Tuunainen kehitti määrityksen, jonka avulla pystytään löytämään suurimmassa riskissä olevat sepelvaltimotautipotilaat. Määrityksellä on myös mahdollista ennustaa tulevien sydäntapahtumien riskiä.

THL siirtyy ajallisen yhteyden seuraamisesta koronan aiheuttamien kuolemien raportointiin

THL:n koronaepidemian seurantaraportit muuttuvat torstaina 8. joulukuuta. Koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon tietojen keräystapa muuttuu aiempaa yhtenäisemmäksi koko maassa. Tapauksia aletaan raportoida yhdessä muiden hengitystieinfektioiden aiheuttamien sairaalahoitoa vaativien tapausten kanssa.

Sähkökatkot maksimissaan kahden tunnin mittaisia, katkojen väliin pyritään jättämään noin kuuden tunnin tauko

Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään.

Turku Energia Sähköverkot Oy on varautunut sähköpulaan ja kierrätettäviin katkoihin omalla verkkoalueellaan. Turku Energia Sähköverkot Oy vastaa sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella pois lukien Paattisten alue. Yhtiö on valmistautunut kierrättämään sähkökatkoja etukäteen määritellyn irtikytkentäsuunnitelman mukaisesti siten, että kriittiset kohteet on rajattu katkojen ulkopuolelle. Käytännössä kierrätettävät katkot koskevat koko kaupunkia, mutta osaa kaupunginosista ja niiden alueista kerrallaan.

Poliisi teki pikkujoululiikenteessä 53 000 puhalluskoetta, huumetapausten osuus nousussa

Poliisi valvoi rattijuopumusta pikkujoulujen painopisteaikoina ja seuraavina aamupäivinä kolmena viikonloppuna 18.11.–4.12. Koko maassa tehtiin yhteensä lähes 53 000 puhalluskoetta, mikä on moninkertainen määrä verrattuna aiempiin vuosiin, jolloin puhalluskokeiden tekotapaa ja myös määrää rajattiin koronan vuoksi.

K-Citymarket-ketjun Vuoden markkinoija 2022 -palkinto Turun Länsikeskukselle

K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Juha Jylli.

Turun K-Citymarket Länsikeskus on palkittu K-Citymarketin vuoden 2022 parhaana markkinoijana. Erityiskiitosta kauppa saa monikanavaisesta markkinoinnistaan, jossa eri kanavat ja yleisöt on huomioitu monipuolisesti.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen talousarvio aluevaltuustoon 98,6 miljoonaa euroa alijäämäisenä

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus esittää aluevaltuustolle hyväksyttäväksi hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2023–25. Valtion rahoituksen suuruus talousarviossa on 1 931,7 miljoonaa euroa. Talousarvion vuosikate on 50,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Lil Nas X ja Skrillex kiinnitetty Ruisrockiin

Behm tulee Ruisrockiin.

Lil Nas X ja Skrillex on kiinnitetty ensi kesän Ruisrockiin. Muita kansainvälisiä lisäyksiä festivaalille ovat PinkPantheress, Denzel Curry ja Yung Lean . Myös kotimainen musiikki on laajasti edustettuna Gettomasan , Haloo Helsingin! ja Jami Faltinin kaltaisin nimin.

Lähisuhdeväkivallasta kysyminen otettu rutiiniksi Raisiossa ja Ruskolla

Raisiossa ja Ruskolla on kiinnitetty huomiota lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn. Kaupungin työntekijöitä koulutetaan lähisuhdeväkivallan havaitsemiseen ja puheeksi ottamiseen.

Valon polku veti jokirannan täyteen kävijöitä – osa teoksista jatkaa Nuutinpäivään, kausivalot helmikuun loppuun

Love Boat jatkaa Förillä 13. tammikuuta asti.

Valon polku -valotapahtuma lunasti lupauksensa ja toi valoa paitsi kaupunkiin myös ihmisten mieliin. Tapahtuma keräsi runsaasti positiivista palautetta sekä kävijöiltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Haagasta läheltä Aurajokea löytyi uusi pronssikautinen hiidenkiuas

Turun Haagasta löytynyt pronssikautinen hautaröykkiö oli löydettäessä tiheän kasvillisuuden peittämä. Muinaisjäännös ajoittuu pronssikaudelle 1500-500 eKr.

Turun Haagasta läheltä Aurajokea on löytynyt uusi, aiemmin tuntematon hautaröykkiö eli hiidenkiuas. Turun yliopiston arkeologian oppiaineen tutkimusten perusteella hauta ajoittuu pronssikaudelle noin 1500–500 eaa.

Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa

Sade ja nollan ympärillä sahaavat lämpötilat lisäävät liukastumisriskiä. Tämä selviää Ilmatieteen laitoksen tutkija Marjo Hipin väitöskirjatyöstä, jossa hän selvitti sään vaikutusta jalankulkijoiden liukastumisriskiin. Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa Ilmatieteen laitoksella kehitetyllä mallilla.

Katukaivoihin päätyvästä roskasta suurin osa muovia PSS ry:n kartoituksessa

Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Pidä Saaristo Siistinä ry kartoitti kesällä kaupunkien katukaivoista löytyviä roskia Helsingissä, Lahdessa ja Turussa. Kunkin kaupungin muutamaan katukaivoon asennettiin kahden kuukauden ajaksi suodattimet. Kaiken kaikkiaan makroroskaksi lukeutuvia roskia kertyi suodattimiin yhteensä 680. Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Koroilta välttyy, kun verojaan täydentää tammikuun aikana

Viime vuonna ennätyksellisen moni maksoi jäännösveroja eli mätkyjä, vaikka niiltä olisi voinut välttyä maksamalla lisäennakkoa. Kun verojaan täydentää tammikuun loppuun mennessä, niistä ei tarvitse maksaa korkoa. Lisäennakkoa kannattaa hyödyntää, jos on esimerkiksi saanut voittoja osakkeiden tai virtuaalivaluuttojen myynnistä.

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.