Otteluanalyysi: Rajamäen debyytti päättyi tasapelipettymykseen

Albijon Muzaci osui kahdesti ja pelasi muutoinkin vahvan pelin. Albijon Muzaci osui kahdesti ja pelasi muutoinkin vahvan pelin. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Ei auttanut valmentajanvaihdos TPS:aa ainakaan heti jalkapalloilun Ykkösessä. Marko Rajamäen debyytti TPS:n peräsimessä (siis toinen sellainen) tuotti vain 2-2-pelin Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan. Tämä tarkoittaa että KTP varmistaa nousunsa Veikkausliigan, jos se saa pisteenkin EIF-ottelusta sunnuntaina. Tappiokaan ei paranna TPS:n asemaa erityisesti, sillä kotkalaisten maaliero on niin paljon parempi, että TPS:n olisi voitettava viimeisessä ottelussa Kotkassa todella runsasmaalisesti, jotta unelmasta tulisi totta.

Joten todennäköistä on, että edessä on karsintapelien sarja, parhaimmillaan. Tasapeli tarkoitti myös sitä, että Jaro voi vielä ajaa TPS:n ohi kakkoseksi.

TPS–KPV 2–2 (1–0).

Maalit: 20. Albijon Muzaci (Jere Koponen) 1-0, 58. Joonas Paananen (Miika Kauppila) 1-1, 74. Wille Haapiainen (Paananen) 1-2, 80. Muzaci (Kasper Hämäläinen) 2-2.

Yleisöä: 1 329.

Kentän kunkku: Albijon Muzaci, TPS. TPS:n pelitapa oli aikaisempaa suoraviivaisempi. Se sopii Muzacille, jonka pystyjuoksut olivat myrkkyä KPV:lle. Avausmaalia suoraviivaisemmin ei oikein voi edes pelata. Muzaci ryntäsi Jere Koposen pitkän avauksen perään, voitti pakin ja kiersi vastaan juosseen maalivahti Sergey Lazarovin. Muzaci myös prässäsi hyvin ja oli vahva kaksinkamppailuissa.

Matsin surkeinta: KPV:n nuori vaihtomies Joonas Paananen nöyryytti toisella puoliajalla pahan kerran TPS:n puolustuksen oikeaa sivustaa, saldona maali ja maalisyöttö. Maali oli hänen ensimmäisensä Ykkösessä. Joonas Lakkamäki katseli Paanasen kantapäitä monta kertaa.

Tuhlaajapoika: Muzaci, TPS. Muzaci oli TPS:n tehomies, mutta hattutemppukin oli haarukassa. Kerran vasurikuti pamahti ylärimaan. Pusku Simo Roihan tarjoilusta oli huono ja nousi parista metristä yli maalin. Kova kuti pienestä kulmasta sen sijaan oli hyvä, mutta Lazarov sai kätensä tielle.

Illan erikoisuus: Marko Rajamäki TPS:n valmentajana. Toista kertaa. Pätkäpesti tarkoittaa muun muassa sitä, että joukkue treenaa iltaisin ”Rapan” siviilityön takia. Näillä eväillä ponnistetaan liigaan.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jere Koposella oli jälleen sikäli ikävä ilta, että kaksi palloa meni verkkoon, vaikka töitä ei sen kummemmin ollut. KPV teki tarkkaa työtä. Muutoin hankalimpia hetkiä olivat ne, kun Jesper Karlsson syötti taaksepäin maalivahdille. Kertaalleen Koponen liukastui heti pelin alussa niin, että KPV:n osuma oli todella lähellä.

Mitä sanottiin?:

Marko Rajamäki, TPS: Peli ei lähtenyt liikkeelle ihan meidän suunnitelmiemme mukaan. Olisi pitänyt löytää hetkiä, joilla ohjata peliä reunaan. Suunnanmuutostilanteissa oltiin ihan ok, etenkin oikealla reunalla. Oli hyviä elementtejä. Kohdillaan ne eivät ole vielä. Heikoin hetki oli ennen (KPV:n) tasoitusta. En tiedä miksi me passivoiduimme. Olimme 3-4 minuuttia todella passiivisia. Jäätiin paineen alle. Loppuun saatiin hyvää painetta. Oli hyviä paikkoja. Saatiin peli virtaamaan KPV:n maalille. Monta asiaa, joihin olen tyytyväinen. Osassa pitää petrata. Prässitilanteissa ja pelin ohjaamisessa on tekemistä. Ainakin pelin lopussa oltiin lähempänä voitto kuin KPV.

Christian Sund, KPV: Olen tosi tyytyväinen esitykseen tänään, vaikka ei kolmea pinnaa saatu. Tultiin takaa ohi mutta ei ihan loppuun asti pystytty pitämään johtoa. Ekalla jaksolla kontrolloitiin peliä aika hyvin. Tepsi tuli vastahyökkäyksiin vaarallisesti. Muuten meillä ei ollut hätää. Ei sitä ajateltu (TPS:n valmentajanvaihdosta). Pyrittiin parantamaan KTP-pelistä ja kentällä nähtiin ihan eri joukkue. Nuoret pääsivät näyttämään. Välipakan Ville esitti pirteitä otteita. Joonas Paananen tuli vaihdosta sisään ja teki maalin ja syötti toisen. Olen ylpeä ja tyytyväinen heidän puolestaan.

Analyysi: Marko Rajamäki lupasi viikolla, että poikittain pelaaminen loppuu ja pystyyn pelataan aikaisempaa enemmän. Näin tapahtuikin. Sipsuttelu ja pimputtelu loppui mutta peli oli silti yhtä sekavaa kuin ennenkin. Mitään erityistä laadullista parannusta ei nähty. Joukkue oli kuitenkin terävämpi ja vahvempi kaksinkamppailuissa kuin aiemmin.

Rajamäen ryhmityksessä oli kaksi hyökkääjää. Se oli uutta. Puolustuksessa oli yllätyksenä se, että Jesper Karlsson pelasi topparina. Syynä oli se, että Samba Benga ja Rasmus Holma kärsivät pelikieltoaan ja Joonas Sundman oli sairaslistalla. Penkillä oli tosin muuan Kalle Taimi. ”Rapa” perusteli valintaa sillä, että ”Jepa” tepsiläisenä oli valmis uhrautumaan ja pelaamalla väärällä paikalla. Selvää on, että Karlsson ei ole toppari. Rajamäen valinta oli myös syynä puolustuksen haavoittuvuuteen, joka maksoi voiton.

Seuraavaan peliin puolustuksen koostumus muuttunee, sillä Benga ja Holma vapautuvat pelikiellosta. Seuraava peli onkin sitten Kotkassa.

Jos TPS:stä jotain positiivista on kaivettava esiin, niin joukkue kykeni luomaan aivan riittävän määrän maalipaikkoja. Ja eteenpäin mentiin, vaikka palloa ei aina omille saatu. Muutosta aikaisempaan oli myös se, että pää ei painunut, vaikka KPV meni johtoon. TPS:n loppurynnistys oli hyvä ja se olisi voinut paremmalla viimeistelyllä tuottaa vielä voitto-osuman. Se voisi olla käännekohta, jos TPS pystyy jatkamaan siitä, mihin nyt jäätiin.

Rajamäki on painottanut, että pelit KPV:tä ja KTP:tä vastaan ovat valmistautumista karsintapeleihin. Huomio on niissä ja niihin lähdettäessä jokaisen on tiedettävä miten pelataan ja mitä haetaan. Fakta kuitenkin on, että TPS on pelannut kolme peliä ilman voittoa (tasapeli ja kaksi tappiota) ja koko noususarja on mennyt aika lailla vihkoon. Kurssin kääntämiseen on vielä aikaa mutta ei kovin paljon.

TPS (4-4-2): Jere Koponen; Juri Kinnunen, Roope Pakkanen, Jesper Karlsson, Joonas Lakkamäki; Daniel Rantanen (65. Demba Savage), Kasper Hämäläinen, Anthony Annan, Albijon Muzaci; Olli Jakonen (75. Linus Rönnberg); Simo Roiha.

KPV (4-3-3): Sergey Lazarev; Marcello Beuker, Kyle Curinga, Charalampos Chantzopoulos, Jusa Ihalainen; Santeri Mäkinen (40. Joonas Paananen), Harri Heiermann, Ville Välipakka (67. Julius Järvinen); Ishmael Yartey (84. Wegye Wegye), Wille Haapiainen (84. Pietro Kytölaakso), Miika Kauppila.

Erotuomari: Kalle Mäkinen.

Varoitukset: Ihalainen, Sund (päävalmentaja) ja Järvinen, KPV.

Lasse Virtanen

Kaavoituksen uskottavuus koetuksella

Pukkilan massalaitoksen suojelumerkintä poistuu. Rakennus aiotaan purkaa.

Pukkilan asemakaava tuli voimaan vuonna 2020. Alueelle on tulossa noin 2 500 asukasta. Vanha kaakelitehdas sai kaavassa suojelumerkinnän. Tehtaan piti jäädä seudun keskuspaikaksi ja muistoksi teollisesta historiasta. Se piti muuttaa yhteisökäyttöön.

Lemmikeille ja omistajille julistetaan joulurauha

Mikaelinkirkolla julistetaan eläimille joulurauha.

Joulun rauha kuuluu myös eläimille. Perinteisiä eläinten joulurauhan julistuksia vietetään taas Turussa Mikaelinkirkolla ja Maarian pappilan pihapiirissä. Kaarinan kirkolla järjestetään lemmikkien hartaus.

Bergqvist: Maatalouden kannattavuutta parannettava

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (r.) piti ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron, kun eduskunta päivän täysistunnossa käsitteli opposition välikysymystä suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta tulevaisuudessa.

Arkkipiispantalon kokonaisuudesta uusi rakennussuojelupäätös

Arkkipiispan virka-asunnon vanhassa asetussuojelupäätöksessä ei ole ollut varsinaisia suojelumääräyksiä.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tehnyt 5. joulukuuta päätöksen arkkipiispantalon rakennussuojeluasiassa, joka otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta rakennusperinnön suojelusta annetun lain mukaisena asiana 17.12.2014.

Opioidikorvaushoidossa olevien määrä lisääntynyt

Opioidivieroitus- tai korvaushoidossa olevien määrä on kasvanut Suomessa. Vuoden 2019 lopulla hoidossa oli yhteensä 4 779 potilasta, joista valtaosa korvaushoidossa (4 729). Opioidikorvaushoidossa olleiden potilaiden määrä oli 44 prosenttia suurempi kuin vastaavassa selvityksessä vuonna 2015.

Uusi menetelmä korkean riskin sydänpotilaiden tunnistamiseen

Emilia Tuunainen.

FM Emilia Tuunainen kehitti määrityksen, jonka avulla pystytään löytämään suurimmassa riskissä olevat sepelvaltimotautipotilaat. Määrityksellä on myös mahdollista ennustaa tulevien sydäntapahtumien riskiä.

THL siirtyy ajallisen yhteyden seuraamisesta koronan aiheuttamien kuolemien raportointiin

THL:n koronaepidemian seurantaraportit muuttuvat torstaina 8. joulukuuta. Koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon tietojen keräystapa muuttuu aiempaa yhtenäisemmäksi koko maassa. Tapauksia aletaan raportoida yhdessä muiden hengitystieinfektioiden aiheuttamien sairaalahoitoa vaativien tapausten kanssa.

Sähkökatkot maksimissaan kahden tunnin mittaisia, katkojen väliin pyritään jättämään noin kuuden tunnin tauko

Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään.

Turku Energia Sähköverkot Oy on varautunut sähköpulaan ja kierrätettäviin katkoihin omalla verkkoalueellaan. Turku Energia Sähköverkot Oy vastaa sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella pois lukien Paattisten alue. Yhtiö on valmistautunut kierrättämään sähkökatkoja etukäteen määritellyn irtikytkentäsuunnitelman mukaisesti siten, että kriittiset kohteet on rajattu katkojen ulkopuolelle. Käytännössä kierrätettävät katkot koskevat koko kaupunkia, mutta osaa kaupunginosista ja niiden alueista kerrallaan.

Poliisi teki pikkujoululiikenteessä 53 000 puhalluskoetta, huumetapausten osuus nousussa

Poliisi valvoi rattijuopumusta pikkujoulujen painopisteaikoina ja seuraavina aamupäivinä kolmena viikonloppuna 18.11.–4.12. Koko maassa tehtiin yhteensä lähes 53 000 puhalluskoetta, mikä on moninkertainen määrä verrattuna aiempiin vuosiin, jolloin puhalluskokeiden tekotapaa ja myös määrää rajattiin koronan vuoksi.

K-Citymarket-ketjun Vuoden markkinoija 2022 -palkinto Turun Länsikeskukselle

K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Juha Jylli.

Turun K-Citymarket Länsikeskus on palkittu K-Citymarketin vuoden 2022 parhaana markkinoijana. Erityiskiitosta kauppa saa monikanavaisesta markkinoinnistaan, jossa eri kanavat ja yleisöt on huomioitu monipuolisesti.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen talousarvio aluevaltuustoon 98,6 miljoonaa euroa alijäämäisenä

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus esittää aluevaltuustolle hyväksyttäväksi hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2023–25. Valtion rahoituksen suuruus talousarviossa on 1 931,7 miljoonaa euroa. Talousarvion vuosikate on 50,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Lil Nas X ja Skrillex kiinnitetty Ruisrockiin

Behm tulee Ruisrockiin.

Lil Nas X ja Skrillex on kiinnitetty ensi kesän Ruisrockiin. Muita kansainvälisiä lisäyksiä festivaalille ovat PinkPantheress, Denzel Curry ja Yung Lean . Myös kotimainen musiikki on laajasti edustettuna Gettomasan , Haloo Helsingin! ja Jami Faltinin kaltaisin nimin.

Lähisuhdeväkivallasta kysyminen otettu rutiiniksi Raisiossa ja Ruskolla

Raisiossa ja Ruskolla on kiinnitetty huomiota lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn. Kaupungin työntekijöitä koulutetaan lähisuhdeväkivallan havaitsemiseen ja puheeksi ottamiseen.

Valon polku veti jokirannan täyteen kävijöitä – osa teoksista jatkaa Nuutinpäivään, kausivalot helmikuun loppuun

Love Boat jatkaa Förillä 13. tammikuuta asti.

Valon polku -valotapahtuma lunasti lupauksensa ja toi valoa paitsi kaupunkiin myös ihmisten mieliin. Tapahtuma keräsi runsaasti positiivista palautetta sekä kävijöiltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Haagasta läheltä Aurajokea löytyi uusi pronssikautinen hiidenkiuas

Turun Haagasta löytynyt pronssikautinen hautaröykkiö oli löydettäessä tiheän kasvillisuuden peittämä. Muinaisjäännös ajoittuu pronssikaudelle 1500-500 eKr.

Turun Haagasta läheltä Aurajokea on löytynyt uusi, aiemmin tuntematon hautaröykkiö eli hiidenkiuas. Turun yliopiston arkeologian oppiaineen tutkimusten perusteella hauta ajoittuu pronssikaudelle noin 1500–500 eaa.

Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa

Sade ja nollan ympärillä sahaavat lämpötilat lisäävät liukastumisriskiä. Tämä selviää Ilmatieteen laitoksen tutkija Marjo Hipin väitöskirjatyöstä, jossa hän selvitti sään vaikutusta jalankulkijoiden liukastumisriskiin. Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa Ilmatieteen laitoksella kehitetyllä mallilla.

Katukaivoihin päätyvästä roskasta suurin osa muovia PSS ry:n kartoituksessa

Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Pidä Saaristo Siistinä ry kartoitti kesällä kaupunkien katukaivoista löytyviä roskia Helsingissä, Lahdessa ja Turussa. Kunkin kaupungin muutamaan katukaivoon asennettiin kahden kuukauden ajaksi suodattimet. Kaiken kaikkiaan makroroskaksi lukeutuvia roskia kertyi suodattimiin yhteensä 680. Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Koroilta välttyy, kun verojaan täydentää tammikuun aikana

Viime vuonna ennätyksellisen moni maksoi jäännösveroja eli mätkyjä, vaikka niiltä olisi voinut välttyä maksamalla lisäennakkoa. Kun verojaan täydentää tammikuun loppuun mennessä, niistä ei tarvitse maksaa korkoa. Lisäennakkoa kannattaa hyödyntää, jos on esimerkiksi saanut voittoja osakkeiden tai virtuaalivaluuttojen myynnistä.

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.