Aura of Puppets tarjoaa hyvät puitteet ammattimaisille nukketeatteritaiteilijoille

Anna Nekrassova (vas.) on rakentanut itse Kakkiaisen, joka hänellä oli mukana Ronja Ryövärin tyttäressä. Alma Rajalan kädessä on Maiju Tainion rakentama nukke esityksestä Rauhanneuvottelija. Taustalla Pia Kaleniuksen rakentama Varpunen. Anna Nekrassova (vas.) on rakentanut itse Kakkiaisen, joka hänellä oli mukana Ronja Ryövärin tyttäressä. Alma Rajalan kädessä on Maiju Tainion rakentama nukke esityksestä Rauhanneuvottelija. Taustalla Pia Kaleniuksen rakentama Varpunen. Kuva: Marianne Rovio

NukketeatteritaiteilijatAlma Rajala ja Anna Nekrassova ihastuivat kumpikin nukketeatterin monipuolisuuteen ja taianomaisuuteen, jossa elottomien esineiden kautta voidaan luoda hyvin monipuolisia visuaalisia, tarinallisia ja mielikuvituksellisia maailmoja. He tekevät työtään freelancereina, mutta kuuluvat nukketeatteriammattilaisten verkostoon Aura of Puppetsiin.

– Nuket ovat todella filosofisia ja herättävät ideoita, joista voi luoda syvällisiä tulkintoja. Niissä on myös jotain alkukantaista, mikä viehättää minua. Minun taustani on muutenkin teatterissa, mutta löysin nukketeatterista keinon ilmaista asioita, joita muutoin ei pystyisi tuomaan näyttämölle, kuvailee Rajala, joka ohjaa, käsikirjoittaa ja esiintyy sekä on toiminut esimerkiksi myös Huoneiden kirja -esityksen taiteellisena johtajana.

Myös Nekrassova kokee nukketeatterin taipuvan niin moneen, että se luo hänelle äärettömästi vapautta taitelijana.

– Nuket toimivat todella tehokkaasti metaforisella tasolla, joten niiden kautta on mielenkiintoista käsitellä erilaisia aihealueita. Lisäksi nukkejen avulla voi luoda todella mahtavia visuaalisia maailmoja näyttämöllä, kertoo Nekrassova, joka yhdistää työssään varjoja, esineitä, nukkeja, fyysisyyttä, musiikkia ja näyttelijäntyötä.

Turussa kymmenen vuotta sitten perustettu nukketeatteriammattilaisten verkosto Aura of Puppets on erinomainen esimerkki toimivasta taitelijayhteisöstä. Yhdistys tuo alan tekijöitä yhteen koko Suomessa, mutta tarjoaa jäsenistölleen myös työterveyden, palkanmaksun mahdollistavan laskutuspalvelun, auttaa markkinoinnissa ja tuotannollisissa kysymyksissä.

– Yhdistys täyttää todella hyvin niitä aukkoja, joita freelancertaitelijan voi olla yksin haastava ja raskasta toteuttaa, Rajala toteaa.

Yhdistyksen tiloihin Manillassa kuuluvat myös nukkevertas, yhteiset sosiaalitilat, harjoitustila ja varasto.

Aura of Puppets on saanut vuonna 2016 näyttämötaiteen valtionpalkinnon, ja se on nostettu esimerkiksi toimivasta vapaiden taitelijoiden yhteisöstä ja tuotannollisesta verkostosta. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Elina Tanskanen sanoo, että Aura of Puppets voisi toimia yhtenä teatterina, mutta idea on tukea mahdollisimman monia nukketeatteriammattilaisia.

– Meillä on 68 jäsentä, joten meidän ei kannata perustaa yhtä kiinteää teatteria, koska siinä muodossa yhdistys pystyisi työllistämään vain muutaman nukketeatteritaiteilijan kun nyt voimme edesauttaa useamman tekijän työskentelyä, Tanskanen toteaa.

Tanskasen mukaan yhdistyksen lähtöajatus perustuu resurssien ja osaamisen jakamiseen, mikä mahdollistaa kustannustehokkaan toiminnan.

– Meillä on esimerkiksi nukketeatteriagentti, joka myy jäsenten produktioita eteenpäin. Meiltä kysytään myös suoraan paljon esityksiä ja työpajoja tai kursseja, Tanskanen kertoo.

Rajala pohtii, että ilman toimivaa verkostoa freelancereina voisi olla muuten todella haavoittuvassa asemassa isojen organisaatioiden keskellä.

– Yksin toimiessa ei olisi ehkä voimaa neuvotella oikeudenmukaisista palkkioista, mutta yhteisössämme keskustelemme näistäkin asioista, ja olemme osaltamme mukana edunvalvonnassa. Keskustelemme ylipäätään paljon, kehitämme toimintaamme, ja käymme myös taiteellista keskustelua esityksistä. Saamme apua apurahahakemusten tekemisessä, sillä pelkillä lipputuloilla teatterintekijän on mahdoton pysyä hengissä, Rajala toteaa.

Yhteisön myötä tehdään nykynukketeatteria tunnetuksi yhä laajemmalle yleisölle. Marraskuun alussa Turussa jo 13. kerran järjestetty kansainvälinen nukketeatterifestivaali TIP-Fest toimi tällä kertaa kotimaisten esitysten pohjalta, mutta vierailemaan kutsuttiin ulkomaalaisia tuottajia tutustumaan suomalaiseen nukketeatteriin.

– Nukketeatteri on jollain tavalla nyt IN, mikä näkyy nukketeatterillisten elementtien käytöllä myös laitosteattereissa, joten yleisöä ja tilauksia riittää niin isommille kuin pienemmille produktioille. TIP-Festeille kutsuimme kansainvälisiä kutsuvieraita, jotta mahdollisesti saisimme enemmän esityksiä vietyä ulkomaille, kertoo Nekrassova, joka on yksi TIP-Festin kolmesta taiteellisesta johtajasta.

AlmaRajala ja Anna Nekrassova kertovat tekevänsä työtä taiteilijana juuri mieluiten freelancerina, koska se mahdollistaa vapauden tuottaa juuri sellaisia produktioita kuin he itse haluavat.

– Minua ei ehkä edes kiinnostaisi olla kiinnitettynä johonkin yhteen teatteriin vakituisena työntekijänä. Teen mielelläni freelancerina töitä, nimenomaan sen taiteellisen vapauden takia. Yhdistyksessä pyrimme kuitenkin muiden nukketeatteritaiteilijoiden kanssa yhteistyössä kehittämään nukketeatteria jatkuvasti eteenpäin ja uudistamaan teatteria, Rajala sanoo.

– Valmistumiseni jälkeen lähes kaikki opiskelijakaverini muuttivat pois Turusta, joten verkoston kautta löysin nopeasti muita alan ammattilaisia. Teatterissa toimitaan työryhmänä, joten verkostoituminen on tärkeää, jos toimii freelancerina, Nekrassova kertoo.

He ovat kumpikin valmistuneet Turun Taideakatemian nukketeatterin koulutusohjelmasta, joka sittemmin lakkautettiin tutkintomahdollisuutena.

– Ammattimainen nukketeatteri on myös kovaa työtä, mitään puuhastelua se ei ole, vaan teemme paljon ja monenlaista työtä sen eteen, että meillä on töitä, he toteavat.

Marianne Rovio

Kaavoituksen uskottavuus koetuksella

Pukkilan massalaitoksen suojelumerkintä poistuu. Rakennus aiotaan purkaa.

Pukkilan asemakaava tuli voimaan vuonna 2020. Alueelle on tulossa noin 2 500 asukasta. Vanha kaakelitehdas sai kaavassa suojelumerkinnän. Tehtaan piti jäädä seudun keskuspaikaksi ja muistoksi teollisesta historiasta. Se piti muuttaa yhteisökäyttöön.

Lemmikeille ja omistajille julistetaan joulurauha

Mikaelinkirkolla julistetaan eläimille joulurauha.

Joulun rauha kuuluu myös eläimille. Perinteisiä eläinten joulurauhan julistuksia vietetään taas Turussa Mikaelinkirkolla ja Maarian pappilan pihapiirissä. Kaarinan kirkolla järjestetään lemmikkien hartaus.

Bergqvist: Maatalouden kannattavuutta parannettava

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (r.) piti ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron, kun eduskunta päivän täysistunnossa käsitteli opposition välikysymystä suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta tulevaisuudessa.

Arkkipiispantalon kokonaisuudesta uusi rakennussuojelupäätös

Arkkipiispan virka-asunnon vanhassa asetussuojelupäätöksessä ei ole ollut varsinaisia suojelumääräyksiä.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tehnyt 5. joulukuuta päätöksen arkkipiispantalon rakennussuojeluasiassa, joka otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta rakennusperinnön suojelusta annetun lain mukaisena asiana 17.12.2014.

Opioidikorvaushoidossa olevien määrä lisääntynyt

Opioidivieroitus- tai korvaushoidossa olevien määrä on kasvanut Suomessa. Vuoden 2019 lopulla hoidossa oli yhteensä 4 779 potilasta, joista valtaosa korvaushoidossa (4 729). Opioidikorvaushoidossa olleiden potilaiden määrä oli 44 prosenttia suurempi kuin vastaavassa selvityksessä vuonna 2015.

Uusi menetelmä korkean riskin sydänpotilaiden tunnistamiseen

Emilia Tuunainen.

FM Emilia Tuunainen kehitti määrityksen, jonka avulla pystytään löytämään suurimmassa riskissä olevat sepelvaltimotautipotilaat. Määrityksellä on myös mahdollista ennustaa tulevien sydäntapahtumien riskiä.

THL siirtyy ajallisen yhteyden seuraamisesta koronan aiheuttamien kuolemien raportointiin

THL:n koronaepidemian seurantaraportit muuttuvat torstaina 8. joulukuuta. Koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon tietojen keräystapa muuttuu aiempaa yhtenäisemmäksi koko maassa. Tapauksia aletaan raportoida yhdessä muiden hengitystieinfektioiden aiheuttamien sairaalahoitoa vaativien tapausten kanssa.

Sähkökatkot maksimissaan kahden tunnin mittaisia, katkojen väliin pyritään jättämään noin kuuden tunnin tauko

Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään.

Turku Energia Sähköverkot Oy on varautunut sähköpulaan ja kierrätettäviin katkoihin omalla verkkoalueellaan. Turku Energia Sähköverkot Oy vastaa sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella pois lukien Paattisten alue. Yhtiö on valmistautunut kierrättämään sähkökatkoja etukäteen määritellyn irtikytkentäsuunnitelman mukaisesti siten, että kriittiset kohteet on rajattu katkojen ulkopuolelle. Käytännössä kierrätettävät katkot koskevat koko kaupunkia, mutta osaa kaupunginosista ja niiden alueista kerrallaan.

Poliisi teki pikkujoululiikenteessä 53 000 puhalluskoetta, huumetapausten osuus nousussa

Poliisi valvoi rattijuopumusta pikkujoulujen painopisteaikoina ja seuraavina aamupäivinä kolmena viikonloppuna 18.11.–4.12. Koko maassa tehtiin yhteensä lähes 53 000 puhalluskoetta, mikä on moninkertainen määrä verrattuna aiempiin vuosiin, jolloin puhalluskokeiden tekotapaa ja myös määrää rajattiin koronan vuoksi.

K-Citymarket-ketjun Vuoden markkinoija 2022 -palkinto Turun Länsikeskukselle

K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Juha Jylli.

Turun K-Citymarket Länsikeskus on palkittu K-Citymarketin vuoden 2022 parhaana markkinoijana. Erityiskiitosta kauppa saa monikanavaisesta markkinoinnistaan, jossa eri kanavat ja yleisöt on huomioitu monipuolisesti.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen talousarvio aluevaltuustoon 98,6 miljoonaa euroa alijäämäisenä

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus esittää aluevaltuustolle hyväksyttäväksi hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2023–25. Valtion rahoituksen suuruus talousarviossa on 1 931,7 miljoonaa euroa. Talousarvion vuosikate on 50,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Lil Nas X ja Skrillex kiinnitetty Ruisrockiin

Behm tulee Ruisrockiin.

Lil Nas X ja Skrillex on kiinnitetty ensi kesän Ruisrockiin. Muita kansainvälisiä lisäyksiä festivaalille ovat PinkPantheress, Denzel Curry ja Yung Lean . Myös kotimainen musiikki on laajasti edustettuna Gettomasan , Haloo Helsingin! ja Jami Faltinin kaltaisin nimin.

Lähisuhdeväkivallasta kysyminen otettu rutiiniksi Raisiossa ja Ruskolla

Raisiossa ja Ruskolla on kiinnitetty huomiota lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn. Kaupungin työntekijöitä koulutetaan lähisuhdeväkivallan havaitsemiseen ja puheeksi ottamiseen.

Valon polku veti jokirannan täyteen kävijöitä – osa teoksista jatkaa Nuutinpäivään, kausivalot helmikuun loppuun

Love Boat jatkaa Förillä 13. tammikuuta asti.

Valon polku -valotapahtuma lunasti lupauksensa ja toi valoa paitsi kaupunkiin myös ihmisten mieliin. Tapahtuma keräsi runsaasti positiivista palautetta sekä kävijöiltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Haagasta läheltä Aurajokea löytyi uusi pronssikautinen hiidenkiuas

Turun Haagasta löytynyt pronssikautinen hautaröykkiö oli löydettäessä tiheän kasvillisuuden peittämä. Muinaisjäännös ajoittuu pronssikaudelle 1500-500 eKr.

Turun Haagasta läheltä Aurajokea on löytynyt uusi, aiemmin tuntematon hautaröykkiö eli hiidenkiuas. Turun yliopiston arkeologian oppiaineen tutkimusten perusteella hauta ajoittuu pronssikaudelle noin 1500–500 eaa.

Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa

Sade ja nollan ympärillä sahaavat lämpötilat lisäävät liukastumisriskiä. Tämä selviää Ilmatieteen laitoksen tutkija Marjo Hipin väitöskirjatyöstä, jossa hän selvitti sään vaikutusta jalankulkijoiden liukastumisriskiin. Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa Ilmatieteen laitoksella kehitetyllä mallilla.

Katukaivoihin päätyvästä roskasta suurin osa muovia PSS ry:n kartoituksessa

Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Pidä Saaristo Siistinä ry kartoitti kesällä kaupunkien katukaivoista löytyviä roskia Helsingissä, Lahdessa ja Turussa. Kunkin kaupungin muutamaan katukaivoon asennettiin kahden kuukauden ajaksi suodattimet. Kaiken kaikkiaan makroroskaksi lukeutuvia roskia kertyi suodattimiin yhteensä 680. Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Koroilta välttyy, kun verojaan täydentää tammikuun aikana

Viime vuonna ennätyksellisen moni maksoi jäännösveroja eli mätkyjä, vaikka niiltä olisi voinut välttyä maksamalla lisäennakkoa. Kun verojaan täydentää tammikuun loppuun mennessä, niistä ei tarvitse maksaa korkoa. Lisäennakkoa kannattaa hyödyntää, jos on esimerkiksi saanut voittoja osakkeiden tai virtuaalivaluuttojen myynnistä.

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.