Kouluruoan kylmävalmistaminen toisi selvää säästöä kuntien sähkölaskuihin

Kylmävalmistuksessa ruoka valmistetaan yhdistelemällä esikäsiteltyjä raaka-aineita kylmänä. Ruoka kuljetetaan kylmänä ja kypsennetään vasta jakelukeittiössä. Oikein kylmävalmistettu ruoka säilyy useita päiviä kylmässä ennen valmistusta. Kylmävalmistuksessa ruoka valmistetaan yhdistelemällä esikäsiteltyjä raaka-aineita kylmänä. Ruoka kuljetetaan kylmänä ja kypsennetään vasta jakelukeittiössä. Oikein kylmävalmistettu ruoka säilyy useita päiviä kylmässä ennen valmistusta. Kuva: Marttiina Sairanen

Kunnissa ja kaupungeissa etsitään parhaillaan kuumeisesti energian säästökohteita. Merkittävä säästökohde voi löytyä ruokapalveluista, joista kouluruoka on yksi esimerkki. Suomessa valmistetaan jokaisena koulupäivänä lapsille ja nuorille noin 900 000 annosta ruokaa. Sähkön ja raaka-aineiden kallistuminen näkyvät ruoka-annosten kallistumisena ja kurittaa kaikkien veronmaksajien kukkaroita.

Ei ole yhdentekevää, millä menetelmällä kouluissa, sairaaloissa tai työpaikoilla ruokaa valmistetaan. Vaihtamalla ruoan valmistusmenetelmän kylmävalmistukseen ruokapalveluille tulisi selvää säästöä henkilöstö- kuljetus- ja energiakustannuksissa. Kylmävalmistuksessa esimerkiksi makaronilaatikosta tai marjakiisselistä tulee samalla herkullisempaa.

Moni nyt jo varttuneeseen ikään ehtinyt muistaa omilta kouluajoiltaan tutun koulun keittäjän, joka valmisti ruoan koulun omassa keittiössä ihan alusta asti. 1990-luvun puolivälissä kouluruoan valmistus alkoi siirtyä suuriin keskuskeittiöihin, joista valmis ruoka kuljetetaan koulujen pienempiin jakelukeittiöihin.

Pääsääntöisesti kouluruoan valmistamiseen raaka-aineesta koululaisen lautaselle käytetään kolmea eri menetelmää. Cook and serve -menetelmässä ruoka tehdään valmiiksi keskuskeittiössä ja kuljetetaan kuumana jakelukeittiöön, jossa se pitää saada nopeasti tarjolle.

– Tämän etuna on se, että ruokaa ei tarvitse enää lämmittää jakelukeittiössä. Ruoan valmistamiseen tarvitaan kuitenkin paljon henkilökuntaa ja sen kuljettaminen tulee kalliiksi, koska ruoka on saatava nopeasti moneen paikkaan lähes yhtäaikaisesti. Kuumien astioiden kuljetus on aina myös työturvallisuusriski, sillä ruoan on pysyttävä vähintään 60 asteisena koko kuljetuksen ajan, kertoo Unilever Food Solutionsin kouluruoka-asiantuntija Sami Lamminaho.

Cook and chill on yleinen tapa monessa kunnassa. Siinä keskuskeittiö valmistaa ruoan ja jäähdyttää sen. Kylmä ruoka kuljetetaan koulujen jakelukeittiöihin, joissa se lämmitetään uudelleen ennen tarjoilua.

– Tässä ruoan valmistamiseen ja kuljettamiseen ei tarvita niin suurta kapasiteettia, mutta menetelmänä tämä vaatii vähintään tuplasti enemmän energiaa, kun valmis ruoka kertaalleen jäähdytetään ja lämmitetään uudelleen, kertoo Lamminaho.

Kolmas ja ylivoimaisesti energiaa säästävin tapa on valmistaa kouluruoka kylmävalmistuksella. Siinä ruoka valmistetaan yhdistelemällä esikäsiteltyjä raaka-aineita kylmänä. Ruoka kuljetetaan kylmänä ja kypsennetään turvallisesti vasta jakelukeittiössä. Oikein kylmävalmistettu ruoka säilyy useita päiviä kylmässä ennen valmistusta.

– Siirtymällä edellä mainituista menetelmistä kylmävalmistukseen tulisi kouluruoan kokonaiskustannuksiin paljon säästöä. Kylmävalmistuksessa avainasemassa on niin sanottu kylmätärkkelys, joka mahdollista ruoan herkullisen rakenteen ja maun. Kylmätärkkelyksen raaka-aine on peruna, toteaa Lamminaho.

Unilever Food Solutions toi ensimmäisenä toimijana kylmävalmistusmenetelmän ja siihen tarvittavia tuotteita Suomeen vuonna 2007. Sitä oli käytetty jo vuodesta 2000 lähtien muun muassa Ranskassa, Saksassa, Belgiassa ja Sveitsissä. Kylmävalmistuksen historia ulottuu vielä hiukan kauemmaksi, vuoteen 1997 ja Hollantiin, silloin kehitettiin ensimmäiset kylmävalmistustuotteet.

Kylmävalmistuksessa keittiöiden ruuhkahuiput tasaantuvat, laitteet saadaan tehokkaampaan käyttöön, kuljetukset palvelukeittiöihin voidaan toteuttaa joustavasti, myös työturvallisuus ja ergonomia paranevat. Kylmävalmistus tuo helpotusta myös henkilöstöpulasta kärsivälle alalle, sillä keittiöiden työvaiheita voidaan järjestellä uudella tavalla. Kylmävalmistukseen siirtyminen ei vaadi uusia laiteinvestointeja.

– Yksi kylmävalmistuksen ylivoimatekijä on energian ja veden säästö. Kouluruoan valmistaminen, jäähdyttäminen ja edelleen lämmittäminen on vielä monissa kunnissa hyvin yleinen tapa tarjota kouluruokaa ja valitettavasti myös kallein, kertoo Lamminaho.

Kylmävalmistusta voi käyttää hyvin lähes kaikkiin olemassa oleviin resepteihin: laatikko- ja vuokaruoat, peruna- ja pastalaatikot, kastikkeet, pataruoat, gratiinit, kylmät kastikkeet, sosekeitot, kiisselit, mehukeitot ja vanukkaat. Kylmävalmistus voi myös nopeuttaa huomattavasti ruoanvalmistusta.

– Esimerkiksi 300 litraa tuoremarjakiisseliä valmistuu kylmävalmistuksella 40 minuutissa, kun perinteisellä tavalla valmistettuna siihen meni aikaa 4 tuntia, kertoo Lamminaho.

Kouluruoan valmistustapojen vertailussa energian hinta on isossa roolissa. 10-johteinen uuni, jossa valmistuu noin 220 annosta vuokaruokaa, kuluttaa energiaa noin 13 kilowattia tunnissa. Kalleimmassa kouluruoan valmistustavassa (cook and chill) ruoan jäähdyttäminen jäähdytyskaapissa vie sähköä yhtä paljon kuin ruoan valmistaminen uunissa. Jos jäähdytyksen tekee jäähdytyskaapin sijaan kylmällä vedellä, tarvitaan yhden 100 litraisen padan jäähdyttämiseen kylmää vettä 1 800 litraa, jolla on myös oma hintansa.

– Kylmävalmistus on ennen kaikkea vastuullinen tapa valmistaa kouluruokaa. Näin saadaan aikaan myös rakenteeltaan loistavaa ja ennen kaikkea hyvän makuista ruokaa, summaa Lamminaho.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kaavoituksen uskottavuus koetuksella

Pukkilan massalaitoksen suojelumerkintä poistuu. Rakennus aiotaan purkaa.

Pukkilan asemakaava tuli voimaan vuonna 2020. Alueelle on tulossa noin 2 500 asukasta. Vanha kaakelitehdas sai kaavassa suojelumerkinnän. Tehtaan piti jäädä seudun keskuspaikaksi ja muistoksi teollisesta historiasta. Se piti muuttaa yhteisökäyttöön.

Lemmikeille ja omistajille julistetaan joulurauha

Mikaelinkirkolla julistetaan eläimille joulurauha.

Joulun rauha kuuluu myös eläimille. Perinteisiä eläinten joulurauhan julistuksia vietetään taas Turussa Mikaelinkirkolla ja Maarian pappilan pihapiirissä. Kaarinan kirkolla järjestetään lemmikkien hartaus.

Bergqvist: Maatalouden kannattavuutta parannettava

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (r.) piti ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron, kun eduskunta päivän täysistunnossa käsitteli opposition välikysymystä suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta tulevaisuudessa.

Arkkipiispantalon kokonaisuudesta uusi rakennussuojelupäätös

Arkkipiispan virka-asunnon vanhassa asetussuojelupäätöksessä ei ole ollut varsinaisia suojelumääräyksiä.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tehnyt 5. joulukuuta päätöksen arkkipiispantalon rakennussuojeluasiassa, joka otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta rakennusperinnön suojelusta annetun lain mukaisena asiana 17.12.2014.

Opioidikorvaushoidossa olevien määrä lisääntynyt

Opioidivieroitus- tai korvaushoidossa olevien määrä on kasvanut Suomessa. Vuoden 2019 lopulla hoidossa oli yhteensä 4 779 potilasta, joista valtaosa korvaushoidossa (4 729). Opioidikorvaushoidossa olleiden potilaiden määrä oli 44 prosenttia suurempi kuin vastaavassa selvityksessä vuonna 2015.

Uusi menetelmä korkean riskin sydänpotilaiden tunnistamiseen

Emilia Tuunainen.

FM Emilia Tuunainen kehitti määrityksen, jonka avulla pystytään löytämään suurimmassa riskissä olevat sepelvaltimotautipotilaat. Määrityksellä on myös mahdollista ennustaa tulevien sydäntapahtumien riskiä.

THL siirtyy ajallisen yhteyden seuraamisesta koronan aiheuttamien kuolemien raportointiin

THL:n koronaepidemian seurantaraportit muuttuvat torstaina 8. joulukuuta. Koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon tietojen keräystapa muuttuu aiempaa yhtenäisemmäksi koko maassa. Tapauksia aletaan raportoida yhdessä muiden hengitystieinfektioiden aiheuttamien sairaalahoitoa vaativien tapausten kanssa.

Sähkökatkot maksimissaan kahden tunnin mittaisia, katkojen väliin pyritään jättämään noin kuuden tunnin tauko

Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään.

Turku Energia Sähköverkot Oy on varautunut sähköpulaan ja kierrätettäviin katkoihin omalla verkkoalueellaan. Turku Energia Sähköverkot Oy vastaa sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella pois lukien Paattisten alue. Yhtiö on valmistautunut kierrättämään sähkökatkoja etukäteen määritellyn irtikytkentäsuunnitelman mukaisesti siten, että kriittiset kohteet on rajattu katkojen ulkopuolelle. Käytännössä kierrätettävät katkot koskevat koko kaupunkia, mutta osaa kaupunginosista ja niiden alueista kerrallaan.

Poliisi teki pikkujoululiikenteessä 53 000 puhalluskoetta, huumetapausten osuus nousussa

Poliisi valvoi rattijuopumusta pikkujoulujen painopisteaikoina ja seuraavina aamupäivinä kolmena viikonloppuna 18.11.–4.12. Koko maassa tehtiin yhteensä lähes 53 000 puhalluskoetta, mikä on moninkertainen määrä verrattuna aiempiin vuosiin, jolloin puhalluskokeiden tekotapaa ja myös määrää rajattiin koronan vuoksi.

K-Citymarket-ketjun Vuoden markkinoija 2022 -palkinto Turun Länsikeskukselle

K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Juha Jylli.

Turun K-Citymarket Länsikeskus on palkittu K-Citymarketin vuoden 2022 parhaana markkinoijana. Erityiskiitosta kauppa saa monikanavaisesta markkinoinnistaan, jossa eri kanavat ja yleisöt on huomioitu monipuolisesti.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen talousarvio aluevaltuustoon 98,6 miljoonaa euroa alijäämäisenä

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus esittää aluevaltuustolle hyväksyttäväksi hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2023–25. Valtion rahoituksen suuruus talousarviossa on 1 931,7 miljoonaa euroa. Talousarvion vuosikate on 50,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Lil Nas X ja Skrillex kiinnitetty Ruisrockiin

Behm tulee Ruisrockiin.

Lil Nas X ja Skrillex on kiinnitetty ensi kesän Ruisrockiin. Muita kansainvälisiä lisäyksiä festivaalille ovat PinkPantheress, Denzel Curry ja Yung Lean . Myös kotimainen musiikki on laajasti edustettuna Gettomasan , Haloo Helsingin! ja Jami Faltinin kaltaisin nimin.

Lähisuhdeväkivallasta kysyminen otettu rutiiniksi Raisiossa ja Ruskolla

Raisiossa ja Ruskolla on kiinnitetty huomiota lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn. Kaupungin työntekijöitä koulutetaan lähisuhdeväkivallan havaitsemiseen ja puheeksi ottamiseen.

Valon polku veti jokirannan täyteen kävijöitä – osa teoksista jatkaa Nuutinpäivään, kausivalot helmikuun loppuun

Love Boat jatkaa Förillä 13. tammikuuta asti.

Valon polku -valotapahtuma lunasti lupauksensa ja toi valoa paitsi kaupunkiin myös ihmisten mieliin. Tapahtuma keräsi runsaasti positiivista palautetta sekä kävijöiltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Haagasta läheltä Aurajokea löytyi uusi pronssikautinen hiidenkiuas

Turun Haagasta löytynyt pronssikautinen hautaröykkiö oli löydettäessä tiheän kasvillisuuden peittämä. Muinaisjäännös ajoittuu pronssikaudelle 1500-500 eKr.

Turun Haagasta läheltä Aurajokea on löytynyt uusi, aiemmin tuntematon hautaröykkiö eli hiidenkiuas. Turun yliopiston arkeologian oppiaineen tutkimusten perusteella hauta ajoittuu pronssikaudelle noin 1500–500 eaa.

Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa

Sade ja nollan ympärillä sahaavat lämpötilat lisäävät liukastumisriskiä. Tämä selviää Ilmatieteen laitoksen tutkija Marjo Hipin väitöskirjatyöstä, jossa hän selvitti sään vaikutusta jalankulkijoiden liukastumisriskiin. Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa Ilmatieteen laitoksella kehitetyllä mallilla.

Katukaivoihin päätyvästä roskasta suurin osa muovia PSS ry:n kartoituksessa

Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Pidä Saaristo Siistinä ry kartoitti kesällä kaupunkien katukaivoista löytyviä roskia Helsingissä, Lahdessa ja Turussa. Kunkin kaupungin muutamaan katukaivoon asennettiin kahden kuukauden ajaksi suodattimet. Kaiken kaikkiaan makroroskaksi lukeutuvia roskia kertyi suodattimiin yhteensä 680. Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Koroilta välttyy, kun verojaan täydentää tammikuun aikana

Viime vuonna ennätyksellisen moni maksoi jäännösveroja eli mätkyjä, vaikka niiltä olisi voinut välttyä maksamalla lisäennakkoa. Kun verojaan täydentää tammikuun loppuun mennessä, niistä ei tarvitse maksaa korkoa. Lisäennakkoa kannattaa hyödyntää, jos on esimerkiksi saanut voittoja osakkeiden tai virtuaalivaluuttojen myynnistä.

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.