Barokin labyrinteissä -festivaalille uusi taiteellinen johtaja

Mats Lillhannus. Mats Lillhannus.

Barokin labyrinteissä on lähes 20-vuotias vanhan musiikin festivaali, jonka konsertteja kuullaan vuosittain pääasiassa Paraisilla. Festivaalin taiteellisena johtajana on vuodesta 2018 lähtien toiminut viulisti, vanhan musiikin taitaja Anna Rainio. Viidennen festivaalivuotensa päätteeksi hän siirtää tehtävänsä eteenpäin turkulaistenori Mats Lillhannukselle.

Turussa asuva laulaja, musiikkikirjailija, toimittaja ja äänitysteknikko Mats Lillhannus on Rainion tavoin erikoistunut vanhaan musiikkiin. Hän on perustanut uransa aikana useita yhtyeitä, muun muassa renessanssimusiikkiin keskittyneen Camerata Aboensis -lauluyhtyeen, Key Ensemble -kuoron ja Giardino Novo -lauluyhtyeen. Kutsu Barokin labyrinteissä -festivaalin taiteelliseksi johtajaksi kuitenkin yllätti Lillhannuksen.

– Olin iloinen, joskin myös hieman yllättynyt, sillä en ole mieltänyt itseäni erityisesti barokin tuntijaksi. Varhainen musiikki on toki keskeisesti mukana työssäni, mutta enimmäkseen vielä vanhempana, renessanssin ja keskiajan musiikin muodossa. Pohdittuani asiaa jonkin aikaa päätin silti tarttua haasteeseen ennen kaikkea siksi, että olen luonteeltani kovin utelias ja tämä tehtävä tarjoaa runsaasti tilaisuuksia oppia uutta, kokeilla ja jakaa kokemuksia.

Vahdinvaihtovuosi on Barokin labyrinteissä -festivaalille muutoinkin erityinen: koronarajoitukset siirsivät konsertteja vuodesta 2020 alkaen useaan otteeseen useisiin erilaisiin ajankohtiin, ja marraskuussa päästään viettämään ensimmäistä perinteistä festivaalia pitkään aikaan.

– Kahden haastavan ja poikkeuksellisen pandemiavuoden jälkeen pääsemme järjestämään konsertit jälleen tiiviinä festivaalina. Vaikka maailma on yhä keskellä sekasortoa ja epävarmuutta, saamme pysähtyä hetkeksi nauttimaan elävästä, läpi vuosisatojen säilyneestä musiikista. On kiehtovaa pohtia, missä kaikissa tilanteissa esimerkiksi J.S. Bachin musiikki on kolmen vuosisadan aikana soinut tuoden kuulijoille iloa, riemua ja lohdutusta, Rainio kuvaa tilannetta.

Paraislaislähtöinen Rainio on aktiivinen kamarimuusikko, tekee sooloprojekteja ja soittaa barokkiviulua muun muassa Helsingin barokkiorkesterissa, Suomalaisessa barokkiorkesterissa sekä Ensemble Nylandiassa. Hän vierailee säännöllisesti myös norjalaisen Orkester Nordin riveissä. Erityinen sydämen asia Rainiolle on pedagogina toimiminen, ja hän hoitaa päivätyökseen viulunsoiton lehtorin virkaa Lapin musiikki- ja tanssiopistossa. Rovaniemeltä on matkaa Paraisille, mikä tekee eteenpäin siirtymisestä varsin luonnollista.

Rainio suhtautuu luottavaisesti tapahtuman tulevaisuuteen.

– Toivon festivaalin tulevaisuudelle kaikkea hyvää ja paljon uusia raikkaita tuulia. Uskon, että Matsin luotsauksessa sillä on edellytyksiä kehittyä ja rikastuttaa edelleen paraislaista kulttuuri- ja musiikkielämää monipuolisesti.

Lillhannuksella on jo ajatuksia ja ideoita tulevan vuoteen.

– Barokin labyrinteissä on jo vakiintunut ja tärkeä festivaali Suomen varhaisen musiikin kentällä. Sen ilmapiiriä ja perinteitä on arvokasta vaalia. Olen iloinen myös siitä, että lapsille musisointi on ollut selvästi tärkeä osa festivaalin toimintaa. Tulevaisuudessa haluaisin tutkia sitä, miten festivaalin ohjelmistoa voisi varovasti laajentaa sekä varhaisempaan että myöhäisempään suuntaan. Minua on aina kiehtonut erityisesti suurten tyylikausien väliset murrosvaiheet, kun vanhat perinteet elävät rinnakkain uusien innovaatioiden kanssa ja kokeiluja tehdään moniin eri suuntiin. Tällaista nähdään sekä barokkikauden alussa että lopussa, ja näitä kokeiluja olisi hauskaa tutkia festivaalin puitteissa, barokin ydinohjelmiston rinnalla.

Rainion Barokin labyrinteissä -festivaalivuosiin on mahtunut paljon lastenkonserteista suurteosten esittämiseen.

– Olemme tehneet paljon hienoja isompia ja pienempiä juttuja, joista päällimmäisinä nousevat mieleen pohjoismaisen Orkester Nordin tuominen ensimmäiselle Suomen-vierailulle ja Aapo Häkkisen johtama Parbarock Ensemblen Händel-konsertti. Suosikkia on kuitenkin vaikea valita. Kaikki konsertit ja kaikki vieraat ovat tuntuneet todella merkityksellisiltä.

Vuoden 2022 Barokin labyrinteissä -festivaalilla kuullaan paljon J.S. Bachia. Festivaaliviikonlopun kohokohtia ovat Jouluoratorio-konsertit, jotka kuullaan Paraisten kirkossa lauantaina 26. marraskuuta ja Liedon kirkossa sunnuntaina 27. marraskuuta. Rainio on odottanut konsertteja pitkään.

– Lapsuudestani lähtien suuria juhlapyhiä ovat aina värittäneet isot kirkkomusiikkiteokset, oratoriot ja passiot. Oman soittotaidon kehittyessä sain siirtyä kuulijan paikalta osaksi orkesteria. Edelleen nämä suurteokset ovat itselleni juhlahetkiä ja siksi olenkin äärettömän iloinen, että osana vuoden 2022 Barokin labyrinttejä Jouluoratorio saadaan kuulla peräti kahdesti. Olen suunnitellut tätä kokonaisuutta pitkään, ja Jouluoratorio-konsertit ehdottomasti huipentavat kauteni tämän festivaalin taiteellisena johtajana. Tähän on hyvä lopettaa.

Molemmat taiteelliset johtajat, nykyinen ja tuleva, nähdään lavalla Jouluoratorio-konserteissa, viulisti Rainio osana konsertteja varten koottua Parbarock Ensemblea ja Lillhannus yhtenä laulusolisteista.

– Bachin Jouluoratorio on ollut kiinteä osa joulunviettoani jo vuosikymmenien ajan joko laulettuna tai kuunneltuna, ja palaan teoksen pariin aina suurella ilolla. Joulutunnelma saapuu takuuvarmasti jo ensimmäisen osan patarumpulyöntien myötä, Lillhannus luonnehtii.

Barokin labyrinteissä -konsertit 2022:

Pe 25.11. klo 19 Musiikkiopisto Arkipelag

Kreivi Pietari Brahe ja hänen luuttunsa

Mikko Ikäheimo, luuttu

La 26.11. klo 18.15 Paraisten kirkko

Su 27.11. klo 18 Liedon kirkko

J.S. Bach: Jouluoratorio, kantaatit I-III

Elina Rantamäki, sopraano

David Hackston, altto

Mats Lillhannus, tenori

Jussi Merikanto, basso

Parbarock Ensemble

Musica Vocale -kuoro

Tomi Satomaa, musiikinjohto

Su 27.11. klo 15 Paraisten siunauskappeli

J.S. Bach Einmal anders

Baccano-yhtye

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kaavoituksen uskottavuus koetuksella

Pukkilan massalaitoksen suojelumerkintä poistuu. Rakennus aiotaan purkaa.

Pukkilan asemakaava tuli voimaan vuonna 2020. Alueelle on tulossa noin 2 500 asukasta. Vanha kaakelitehdas sai kaavassa suojelumerkinnän. Tehtaan piti jäädä seudun keskuspaikaksi ja muistoksi teollisesta historiasta. Se piti muuttaa yhteisökäyttöön.

Lemmikeille ja omistajille julistetaan joulurauha

Mikaelinkirkolla julistetaan eläimille joulurauha.

Joulun rauha kuuluu myös eläimille. Perinteisiä eläinten joulurauhan julistuksia vietetään taas Turussa Mikaelinkirkolla ja Maarian pappilan pihapiirissä. Kaarinan kirkolla järjestetään lemmikkien hartaus.

Bergqvist: Maatalouden kannattavuutta parannettava

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (r.) piti ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron, kun eduskunta päivän täysistunnossa käsitteli opposition välikysymystä suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta tulevaisuudessa.

Arkkipiispantalon kokonaisuudesta uusi rakennussuojelupäätös

Arkkipiispan virka-asunnon vanhassa asetussuojelupäätöksessä ei ole ollut varsinaisia suojelumääräyksiä.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tehnyt 5. joulukuuta päätöksen arkkipiispantalon rakennussuojeluasiassa, joka otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta rakennusperinnön suojelusta annetun lain mukaisena asiana 17.12.2014.

Opioidikorvaushoidossa olevien määrä lisääntynyt

Opioidivieroitus- tai korvaushoidossa olevien määrä on kasvanut Suomessa. Vuoden 2019 lopulla hoidossa oli yhteensä 4 779 potilasta, joista valtaosa korvaushoidossa (4 729). Opioidikorvaushoidossa olleiden potilaiden määrä oli 44 prosenttia suurempi kuin vastaavassa selvityksessä vuonna 2015.

Uusi menetelmä korkean riskin sydänpotilaiden tunnistamiseen

Emilia Tuunainen.

FM Emilia Tuunainen kehitti määrityksen, jonka avulla pystytään löytämään suurimmassa riskissä olevat sepelvaltimotautipotilaat. Määrityksellä on myös mahdollista ennustaa tulevien sydäntapahtumien riskiä.

THL siirtyy ajallisen yhteyden seuraamisesta koronan aiheuttamien kuolemien raportointiin

THL:n koronaepidemian seurantaraportit muuttuvat torstaina 8. joulukuuta. Koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon tietojen keräystapa muuttuu aiempaa yhtenäisemmäksi koko maassa. Tapauksia aletaan raportoida yhdessä muiden hengitystieinfektioiden aiheuttamien sairaalahoitoa vaativien tapausten kanssa.

Sähkökatkot maksimissaan kahden tunnin mittaisia, katkojen väliin pyritään jättämään noin kuuden tunnin tauko

Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään.

Turku Energia Sähköverkot Oy on varautunut sähköpulaan ja kierrätettäviin katkoihin omalla verkkoalueellaan. Turku Energia Sähköverkot Oy vastaa sähkön jakelusta Turun kaupungin alueella pois lukien Paattisten alue. Yhtiö on valmistautunut kierrättämään sähkökatkoja etukäteen määritellyn irtikytkentäsuunnitelman mukaisesti siten, että kriittiset kohteet on rajattu katkojen ulkopuolelle. Käytännössä kierrätettävät katkot koskevat koko kaupunkia, mutta osaa kaupunginosista ja niiden alueista kerrallaan.

Poliisi teki pikkujoululiikenteessä 53 000 puhalluskoetta, huumetapausten osuus nousussa

Poliisi valvoi rattijuopumusta pikkujoulujen painopisteaikoina ja seuraavina aamupäivinä kolmena viikonloppuna 18.11.–4.12. Koko maassa tehtiin yhteensä lähes 53 000 puhalluskoetta, mikä on moninkertainen määrä verrattuna aiempiin vuosiin, jolloin puhalluskokeiden tekotapaa ja myös määrää rajattiin koronan vuoksi.

K-Citymarket-ketjun Vuoden markkinoija 2022 -palkinto Turun Länsikeskukselle

K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Juha Jylli.

Turun K-Citymarket Länsikeskus on palkittu K-Citymarketin vuoden 2022 parhaana markkinoijana. Erityiskiitosta kauppa saa monikanavaisesta markkinoinnistaan, jossa eri kanavat ja yleisöt on huomioitu monipuolisesti.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen talousarvio aluevaltuustoon 98,6 miljoonaa euroa alijäämäisenä

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus esittää aluevaltuustolle hyväksyttäväksi hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2023–25. Valtion rahoituksen suuruus talousarviossa on 1 931,7 miljoonaa euroa. Talousarvion vuosikate on 50,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Lil Nas X ja Skrillex kiinnitetty Ruisrockiin

Behm tulee Ruisrockiin.

Lil Nas X ja Skrillex on kiinnitetty ensi kesän Ruisrockiin. Muita kansainvälisiä lisäyksiä festivaalille ovat PinkPantheress, Denzel Curry ja Yung Lean . Myös kotimainen musiikki on laajasti edustettuna Gettomasan , Haloo Helsingin! ja Jami Faltinin kaltaisin nimin.

Lähisuhdeväkivallasta kysyminen otettu rutiiniksi Raisiossa ja Ruskolla

Raisiossa ja Ruskolla on kiinnitetty huomiota lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn. Kaupungin työntekijöitä koulutetaan lähisuhdeväkivallan havaitsemiseen ja puheeksi ottamiseen.

Valon polku veti jokirannan täyteen kävijöitä – osa teoksista jatkaa Nuutinpäivään, kausivalot helmikuun loppuun

Love Boat jatkaa Förillä 13. tammikuuta asti.

Valon polku -valotapahtuma lunasti lupauksensa ja toi valoa paitsi kaupunkiin myös ihmisten mieliin. Tapahtuma keräsi runsaasti positiivista palautetta sekä kävijöiltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Haagasta läheltä Aurajokea löytyi uusi pronssikautinen hiidenkiuas

Turun Haagasta löytynyt pronssikautinen hautaröykkiö oli löydettäessä tiheän kasvillisuuden peittämä. Muinaisjäännös ajoittuu pronssikaudelle 1500-500 eKr.

Turun Haagasta läheltä Aurajokea on löytynyt uusi, aiemmin tuntematon hautaröykkiö eli hiidenkiuas. Turun yliopiston arkeologian oppiaineen tutkimusten perusteella hauta ajoittuu pronssikaudelle noin 1500–500 eaa.

Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa

Sade ja nollan ympärillä sahaavat lämpötilat lisäävät liukastumisriskiä. Tämä selviää Ilmatieteen laitoksen tutkija Marjo Hipin väitöskirjatyöstä, jossa hän selvitti sään vaikutusta jalankulkijoiden liukastumisriskiin. Jalkakäytävien liukkautta voidaan ennustaa Ilmatieteen laitoksella kehitetyllä mallilla.

Katukaivoihin päätyvästä roskasta suurin osa muovia PSS ry:n kartoituksessa

Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Pidä Saaristo Siistinä ry kartoitti kesällä kaupunkien katukaivoista löytyviä roskia Helsingissä, Lahdessa ja Turussa. Kunkin kaupungin muutamaan katukaivoon asennettiin kahden kuukauden ajaksi suodattimet. Kaiken kaikkiaan makroroskaksi lukeutuvia roskia kertyi suodattimiin yhteensä 680. Lähes 80 prosenttia löytyneestä roskasta oli muovia.

Koroilta välttyy, kun verojaan täydentää tammikuun aikana

Viime vuonna ennätyksellisen moni maksoi jäännösveroja eli mätkyjä, vaikka niiltä olisi voinut välttyä maksamalla lisäennakkoa. Kun verojaan täydentää tammikuun loppuun mennessä, niistä ei tarvitse maksaa korkoa. Lisäennakkoa kannattaa hyödyntää, jos on esimerkiksi saanut voittoja osakkeiden tai virtuaalivaluuttojen myynnistä.

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.