Työterveyspsykologit kertovat mitä firman pikkujouluissa ei kannata tehdä
Pikkujoulukausi taittuu hymyssä suin myös työkavereiden kesken, kun kaikki muistavat huomioida toiset ja noudattaa hyviä käytöstapoja. TyöterveyspsykologienSari Rothbergin ja Viivi Naatulan mukaan nämä ovat tärkeimpiä pelisääntöjä firman juhliin.
– On hyvä huomioida, ettei työkavereilta voi odottaa ihan samaa kuin ystäviltä tai läheisiltä. Työpaikan ihmissuhteet voivat toki olla erilaisia siinä, kuinka läheiseksi ne ovat muotoutuneet ja paljonko ollaan tekemisissä työajan ulkopuolella. Aika yleistä on, että joistain työkavereista tulee ajan mittaan hyviä ystäviäkin, Rothberg aloittaa.
Työpaikan arvoihin on kirjattu monesti toisten arvostus ja kunnioitus, mutta mitä tämä tarkoittaa juhlatilanteissa? Naatulan ja Rothbergin mielestä kosteat pikkujoulut kuulostavat osittain vanhanaikaiselta.
– Juhlia voi monella tavalla. Soisimme juhlintaa ja onnistumisten esiin nostamista tapahtuvan enemmänkin yrityksissä jo ihan organisaation myönteisen kulttuurin rakentamisen näkökulmasta.
Tärkeää on muistaa ystävällisyyden lisäksi myös ammattimaisuus kaikissa työyhteisön juhlatilanteissa.
– Samojen ihmisten kanssa tehdään juhlien jälkeenkin töitä yhdessä, Naatula huomauttaa.
Jos työpaikan juhlinta tapahtuu alkoholin äärellä, on työasioiden puiminen työterveyspsykologien mielestä ehdottomasti enemmän uhka kuin mahdollisuus. Ei ole tavatonta, että firman juhlissa rohkaistutaan purkamaan tuntemuksia työasioista muutaman drinkin jälkeen.
– Työasioiden puiminen alkoholin vaikutuksen alaisena ei ole lähtökohtaisesti paras set-up, ja usein avautumista kadutaan myöhemmin. Työpaikalle on tärkeä luoda avoimuutta ja turvallista ilmapiiriä, jotta asioista voidaan jutella avoimesti. Työn kehittämistä on hyvä tehdä ihan jokapäiväisessä työssä eikä säästää sitä vain kehittämispäiviin tai ainakaan pelkkiin pikkujouluihin, Rothberg neuvoo.
Työpaikan pikkujouluissa ei kannata käydä Naatulan ja Rothbergin mukaan myöskään palkkaneuvotteluja. Niin palkkaan kuin muihinkin työhön liittyvien tärkeiden asioiden käsittelemiseen tulisi olla olemassa mahdollisuudet nimittäin työarjessa. Juhlissa on mahdollisuus tutustua työkavereihin muustakin kuin ammattiroolista käsin, joten tilaisuus kannattaa hyödyntää nimenomaan irrottautumalla työstä ja nauttimalla vapaasta.
Mahdolliseen epäasialliseen käytökseen työyhteisössä puututaan työterveyspsykologien iloksi nykyään aiempaa aktiivisemmin. Häirintään liittyy työpaikoilla nollatoleranssi, joten sen käsittelemistä ei voida ohittaa, vaikka se olisi tapahtunut työpaikan ulkopuolella.
– Epäasiallinen käytös tai häirintä ei ole ok työssä, harrastuksissa tai vapaa-ajalla, eikä sitä voida katsoa läpi sormien myöskään pikkujouluissa. Firman juhlissa tapahtuneita asioita tulee käsitellä työpaikalla, jos ne sitä edellyttävät. Juhlissa tapahtuneet asiat tulevat työterveyden tietoon harvemmin, elleivät ne aiheuta työkyvyttömyyttä. Historiassa juhlissa tapahtuneita ei-toivottuja tilanteita on saatettu ohittaakin esimerkiksi humalatilaan vedoten, mutta nykyään ollaan onneksi tietoisempia.
Saana Sjöblom-Hasselblatt