Työterveyspsykologit kertovat mitä firman pikkujouluissa ei kannata tehdä

Työasioiden puiminen työpaikan pikkujpuluissa on työterveyspsykologien mielestä ehdottomasti enemmän uhka kuin mahdollisuus. Työasioiden puiminen työpaikan pikkujpuluissa on työterveyspsykologien mielestä ehdottomasti enemmän uhka kuin mahdollisuus. Kuva: Dragan Radojevic

Pikkujoulukausi taittuu hymyssä suin myös työkavereiden kesken, kun kaikki muistavat huomioida toiset ja noudattaa hyviä käytöstapoja. TyöterveyspsykologienSari Rothbergin ja Viivi Naatulan mukaan nämä ovat tärkeimpiä pelisääntöjä firman juhliin.

– On hyvä huomioida, ettei työkavereilta voi odottaa ihan samaa kuin ystäviltä tai läheisiltä. Työpaikan ihmissuhteet voivat toki olla erilaisia siinä, kuinka läheiseksi ne ovat muotoutuneet ja paljonko ollaan tekemisissä työajan ulkopuolella. Aika yleistä on, että joistain työkavereista tulee ajan mittaan hyviä ystäviäkin, Rothberg aloittaa.

Työpaikan arvoihin on kirjattu monesti toisten arvostus ja kunnioitus, mutta mitä tämä tarkoittaa juhlatilanteissa? Naatulan ja Rothbergin mielestä kosteat pikkujoulut kuulostavat osittain vanhanaikaiselta.

– Juhlia voi monella tavalla. Soisimme juhlintaa ja onnistumisten esiin nostamista tapahtuvan enemmänkin yrityksissä jo ihan organisaation myönteisen kulttuurin rakentamisen näkökulmasta.

Tärkeää on muistaa ystävällisyyden lisäksi myös ammattimaisuus kaikissa työyhteisön juhlatilanteissa.

– Samojen ihmisten kanssa tehdään juhlien jälkeenkin töitä yhdessä, Naatula huomauttaa.

Jos työpaikan juhlinta tapahtuu alkoholin äärellä, on työasioiden puiminen työterveyspsykologien mielestä ehdottomasti enemmän uhka kuin mahdollisuus. Ei ole tavatonta, että firman juhlissa rohkaistutaan purkamaan tuntemuksia työasioista muutaman drinkin jälkeen.

– Työasioiden puiminen alkoholin vaikutuksen alaisena ei ole lähtökohtaisesti paras set-up, ja usein avautumista kadutaan myöhemmin. Työpaikalle on tärkeä luoda avoimuutta ja turvallista ilmapiiriä, jotta asioista voidaan jutella avoimesti. Työn kehittämistä on hyvä tehdä ihan jokapäiväisessä työssä eikä säästää sitä vain kehittämispäiviin tai ainakaan pelkkiin pikkujouluihin, Rothberg neuvoo.

Työpaikan pikkujouluissa ei kannata käydä Naatulan ja Rothbergin mukaan myöskään palkkaneuvotteluja. Niin palkkaan kuin muihinkin työhön liittyvien tärkeiden asioiden käsittelemiseen tulisi olla olemassa mahdollisuudet nimittäin työarjessa. Juhlissa on mahdollisuus tutustua työkavereihin muustakin kuin ammattiroolista käsin, joten tilaisuus kannattaa hyödyntää nimenomaan irrottautumalla työstä ja nauttimalla vapaasta.

Mahdolliseen epäasialliseen käytökseen työyhteisössä puututaan työterveyspsykologien iloksi nykyään aiempaa aktiivisemmin. Häirintään liittyy työpaikoilla nollatoleranssi, joten sen käsittelemistä ei voida ohittaa, vaikka se olisi tapahtunut työpaikan ulkopuolella.

– Epäasiallinen käytös tai häirintä ei ole ok työssä, harrastuksissa tai vapaa-ajalla, eikä sitä voida katsoa läpi sormien myöskään pikkujouluissa. Firman juhlissa tapahtuneita asioita tulee käsitellä työpaikalla, jos ne sitä edellyttävät. Juhlissa tapahtuneet asiat tulevat työterveyden tietoon harvemmin, elleivät ne aiheuta työkyvyttömyyttä. Historiassa juhlissa tapahtuneita ei-toivottuja tilanteita on saatettu ohittaakin esimerkiksi humalatilaan vedoten, mutta nykyään ollaan onneksi tietoisempia.

Saana Sjöblom-Hasselblatt

Loton potti nousi kahteen miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt kierroksella 4/2023 täysosumia, joten ensi viikolla Loton potissa on kaksi miljoonaa euroa.

Säästyykö hoitajan aikaa?

Osa työnantajien edustajista ajaa voimakkaasti teknologian käytön huomioimista, jotta hoitohenkilökunnan määrää voidaan vähentää. Tutkimusnäyttö eri teknologisten sovellusten vaikutuksesta hoitohenkilökunnan ajankäyttöön kuitenkin puuttuu. Ennen kuin teknologian tuoma ajansäästö hoitotyöstä voidaan riippumattomalla tutkimuksella osoittaa, ei sen vaikutusta hoitajien ajankäyttöön voida todellisuudessa tietää.

Alarik Repo Turun Soitannollisen Seuran kunniapuheenjohtajaksi

Alarik Repo.

Suomen vanhin edelleen toimiva yhdistys Turun Soitannollinen Seura nimitti vuosikokouksessaan 21. tammikuuta kunniapuheenjohtajakseen Alarik Revon . Repo toimi seuran puheenjohtajana vuosina 1996–2010. Turun Soitannollisen Seuran orkesterissa hän on tähän mennessä soittanut 33 vuosijuhlakonsertissa.

Tutkimus: BA.1- ja BA.4–5-varianttiräätälöidyt koronarokotteet vähensivät vakavia tautitapauksia iäkkäillä

Tuoreen pohjoismaisen tutkimuksen mukaan BA.1- ja BA.4–5-koronarokotteet vähensivät vaikeita tautitapauksia iäkkäillä.

Taitaja2023-semifinaali järjestetään Turun Ammattiopistosäätiössä

Taitaja2023-kisan maalauksen ja tapetoinnin toinen semifinaali järjestetään Lausteella.

Vuosittain järjestettävän ammattitaidon SM-kilpailut eli Taitajan maalauksen ja tapetoinnin toinen semifinaali järjestetään Lausteella Turun Ammattiopistosäätiön tiloissa tiistaina 31. tammikuuta kello 9–15. Kisalajissa 404 käsiteltäviä töitä voivat olla muun muassa sisäseinäpintojen, sisäkattojen, lattioiden, ovien, ikkunapuitteiden, listoitusten, huonekalujen tai pattereiden maalaustyöt. Kilpailun arvioinnin pohjana käytetään osia pintakäsittelyalan perustutkinnon uudisrakennusmaalaus- ja rakennusten korjausmaalaus -tutkinnoista.

Työryhmä arvioimaan yksityisen turvallisuusalan ohjausta, valvontaa ja koulutusta

Sisäministeriö on asettanut työryhmän, joka arvioi yksityisen turvallisuusalan ohjausta, valvontaa ja koulutusta. Työryhmän tehtävänä on tehdä ehdotukset siitä, miten alan toimintaa voidaan kehittää.

TPS aloittaa Ykkösen Urheilupuiston Yläkentällä

TPS avaa Ykkösen kotipelinsä Urheilupuiston Yläkentällä. Kasper Hämäläinen kuuluu joukkueen johtaviin pelaajiin.

Miesten Ykkösen otteluohjelma on julkaistu. TPS:n osalta sarjapelit potkaistaan käyntiin lauantaina 15. huhtikuuta vierasottelulla tammisaarelaista EIF:ää vastaan.

Korkein hallinto-oikeus jätti tutkimatta valituksen uuden konserttitalon asemakaavamuutoksesta

Korkein hallinto-oikeus on jättänyt tutkimatta uuden konserttitalon asemakaavamuutoksesta tehdyn valituslupahakemuksen.

Sähkölämmitteisille omakotitaloille saattaa löytyä pian taas kysyntää

Sähkölämmitteisiä omakotitaloja on tällä hetkellä runsaasti myynnissä.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan nyt voisi olla oikea hetki hankkia sähkölämmitteinen omakotitalo, jos haaveena on asua omassa talossa. Sähkölämmitteisiä omakotitaloja on tällä hetkellä runsaasti myynnissä eri puolilla Suomea ja niiden hinnat ovat laskeneet suhteellisesti eniten kaikista omakotitalovaihtoehdoista. Sähkölämmitteisten talojen asumiskustannukset tulevat laskemaan merkittävästi sähkön hinnan ennustetun laskun myötä.

Eurojackpotin potti nousi noin 104 miljoonaan euroon, Raisioon 40 000 euron voitto Perjantai-Jokerista

Eurojackpot-arvonnasta ei löytynyt perjantaina (kierros 4/2023) täysosumia, joten ensi viikon tiistaina potissa on noin 104 miljoonaa euroa.

Talous pakottaa Tuto Volleyn luopumaan päävalmentaja Olli Kuoksasta

Olli Kuoksa tuli Turkuun tarkoituksenaan vetää monivuotinen projekti. Kuoksan aika Turussa päättyy kuitenkin jo tänä keväänä.

Lentopallon miesten Mestaruusliigan kevätkausi ehti hädin tuskin alkaa Tuto Volley tiedotti, ettei täksi kaudeksi Turkuun saapunut päävalmentaja Olli Kuoksa jatka seuran päävalmentajana kuluvan kauden jälkeen. Kuoksa siirtyy Hurrikaani-Loimaan päävalmentajaksi.

Rasekossa kaksi kaikille avointa vaatteiden kierrätystapahtumaa helmikuussa

Opiskelijat haluavat kannustaa kierrättämään vaatteita.

Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekolle myönnettiin viime vuoden lopussa Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA:n toimesta oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti, jonka indikaattoreita ovat muun muassa kestävyystaitojen oppiminen ja ympäristövastuu.

Auto ojaan Liedossa, yksi kuoli

Liedossa kuoli liikenneonnettomuudessa yksi ja kolme kuljetettiin sairaalaan tarkistettavaksi perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Luottamus takseihin romahtanut

Luottamus takseihin on romahtanut viidessä vuodessa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Vuonna 2017 takseihin luotti reilut neljä viidestä (vähintään melko paljon 84 %), joulukuussa 2022 enää reilut kaksi viidestä (43 %). Epäluottamuksensa ilmaisi lähes joka toinen (48 %). Epäluottamus on myös tasaista kaikissa vastaajaryhmissä.

Maaseudun paikalliseen kehittämiseen 223 miljoonaa euroa

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 52 Leader-ryhmää eli paikallista toimintaryhmää rahoituskaudelle 2023–27. Päätöksellä ministeriö osoitti Leader-ryhmille maaseudun paikalliseen kehittämiseen 223 miljoonaa euroa.

Lasten matkaopas Turkuun -kirja nyt kaikilla Turun eskareilla

Turun kaupunki hankki Turkuseuran julkaiseman väritys- ja tehtäväkirjan esikouluihin. Reilut 1 600 kirjaa on nyt maksuttomasti koko ikäluokan käytössä.

Pienet tekijät voivat nostaa yllättävästi parkkipaikkavahinkojen korjauskustannuksia, perjantai yleisin vahinkopäivä

Melkein 60 prosentissa parkkipaikkakolareista kolarin aiheuttanut henkilö jää tuntemattomaksi tai ajaja kolaroi yksin.

Selvitys: Julkisten elintarvikehankintojen kotimaisuusaste korkea, kasvisruuan tarjonta lisääntynyt

Kasvisruuan tarjonta on kyselyn perusteella lisääntynyt.

Maa- ja metsätalousministeriö seuraa, kuinka julkisten ruokapalveluiden tuottamien aterioiden kotimaisuusaste, vastuullisuus ja ravitsemuslaatu kehittyvät. Tuoreesta kyselystä selviää, että vastuullisuus huomioidaan ruokahankinnoissa monin tavoin ja lihan, maitotuotteiden ja kananmunien kotimaisuusasteen arvioidaan olevan yli 90 prosenttia.

Urheilu

Puukkokatsomo: Interillä mahdollisuus markkinointiin

Anton Aaltonen.

FC Inter sai haaviinsa tammikuussa äärimmäisen kiinnostavan pelaajan, kun Anton Aaltosen siirtyminen HJK:n organisaatiosta Turkuun varmistui.

TPS aloittaa Ykkösen Urheilupuiston Yläkentällä

TPS avaa Ykkösen kotipelinsä Urheilupuiston Yläkentällä. Kasper Hämäläinen kuuluu joukkueen johtaviin pelaajiin.

Miesten Ykkösen otteluohjelma on julkaistu. TPS:n osalta sarjapelit potkaistaan käyntiin lauantaina 15. huhtikuuta vierasottelulla tammisaarelaista EIF:ää vastaan.

Talous pakottaa Tuto Volleyn luopumaan päävalmentaja Olli Kuoksasta

Olli Kuoksa tuli Turkuun tarkoituksenaan vetää monivuotinen projekti. Kuoksan aika Turussa päättyy kuitenkin jo tänä keväänä.

Lentopallon miesten Mestaruusliigan kevätkausi ehti hädin tuskin alkaa Tuto Volley tiedotti, ettei täksi kaudeksi Turkuun saapunut päävalmentaja Olli Kuoksa jatka seuran päävalmentajana kuluvan kauden jälkeen. Kuoksa siirtyy Hurrikaani-Loimaan päävalmentajaksi.

TPS jäädyttää Jukka Vilanderin pelinumeron

Hannu Virtaa onnittelemassa Jukka Vilander ja Heikki Leime

Turun Palloseuran 100-vuotisjuhlakauden huomionosoitukset huipentuvat helmikuun 18. päivä pelattavassa TPS-Ässät-ottelussa. TPS nostaa Gatorade Centerin katonrajaan legendaarisen hyökkääjän Jukka Vilanderin numerolla 12 varustetun pelipaidan.

Olli Santalahti kohtaa UFC-veteraanin

Olli Santalahti.

Vapaaottelija Olli Santalahden seuraava ottelu on Helsingissä 11. helmikuuta Cage 57 -tapahtumassa. Turkulainen kohtaa illan pääottelussa serbialaisen Stefan Sekulicin . 30-vuotias Sekulic on otellut urallaan kaksi tappiollista ottelua UFC:ssä vuosina 2018 ja 2021. Kaikkiaan serbi on otellut 21 ottelua, joista on voittanut 14. Tosin kolme viimeisintä kamppailua tappioon teknisellä tyrmäyksellä.

Petteri Forsell jatkosopimukseen kanssa Interin kanssa

Petteri Forsell nähdään Interin paidassa myös ensi kaudella.

Ensimmäisen kokonaisen kautensa Interissä viime kesänä pelannut Petteri Forsell on solminut seuran kanssa jatkosopimuksen. Hyökkäävän keskikenttäpelaajan sopimus kattaa kauden 2023.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.