Kupittaan kärjen hankekumppaniksi YIT-vetoinen Terävin kärki

Turun kaupunginhallitus valitsi maanantaina Kupittaan kärjen hankekumppaniksi Terävin kärki -nimisen yhteistyöryhmän. Ryhmän muodostavat YIT Suomi Oy, Lundén Architecture Oy ja Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy sekä nimettyinä alihankkijoina COBE A/S sekä AFRY Finland Oy ja WSP Finland Oy.

Kupittaan kärjen hankintapäätös käynnistää merkittävän vaiheen Turun Tiedepuiston kehittämisessä. Allianssimallilla toteutettavan hankinnan myötä Kupittaan ja Itäharjun alueet yhdistyvät uudeksi kaupunginosaksi.

– Turun Tiedepuisto on kaupungin elinvoiman, kilpailukyvyn ja myös ilmastotavoitteidemme näkökulmasta tulevien vuosien merkittävin kokonaisvaltainen kaupunkikehityskokonaisuus Turussa. Kupittaan kärjen alueesta tulee erittäin vetovoimainen ja houkutteleva niin paikallisille kuin kansainvälisillekin yrityksille ja instituutioille, sanoo Turun pormestari Minna Arve.

– On tärkeää, että pääsemme toteuttamaan yhtä Turun merkittävimmistä kaupunkikehityshankkeista, pormestariohjelman tavoitteista ja vision tavoitetta. Nyt päästään vihdoin puheesta tekoihin, pormestari Arve jatkaa.

Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen myötä alueelle laaditaan yhteistyössä allianssin kanssa kokonaissuunnitelma ja siihen sopiva asemakaava. Niihin sisältyvät muun muassa Helsinginkadun ja radan ylittävä kansirakenne ja pysäköintilaitos, sekä Turun ammatti-instituutin Taito-kampus. Samalla alueelle tulee runsaasti toimitila- ja asuntorakentamista.

Hankinnan infrakokonaisuuden tilaajan budjetti on 80 miljoonaa euroa ja Taito-kampuksen 73,4 miljoonaa euroa, pitäen sisällään muiden muassa tavoitekustannuksen, bonuspoolipalkkiot, indeksivarauksen ja tilaajan riskivarauksen. Kaupungin eli tilaajan budjetti on yhteensä 153,4 miljoonaa euroa.

Muutosten ansiosta Kupittaan aseman ympärille, osaksi Turun Tiedepuistoa rakentuu palveluiden, osaamisen, työn ja asumisen keskittymä.

– Olemme viime vuosina toteuttaneet useita hankkeita Kupittaan alueella. Kupittaan kärki -hankkeen myötä kaupunkikehitystyömme jatkuu entistä laajempana. Kokonaissuunnitelma tulee kehittämään aluetta sekä toiminnallisesti, että liikenteen osalta ja muovaamaan alueesta vetovoimaisen ja toimivan Turun toisen sydämen, kertoo rakennusyhtiö YIT:n kaupunkikehityksestä vastaava johtaja Juha Kostiainen.

Terävimmän kärjen suunnitelma esittää Kupittaan alueelle noin 320 000 kerrosneliömetriä uudisrakennusoikeutta, josta asumista on noin 220 000 kerrosneliömetriä ja toimitila- ja muuta rakentamista noin 100 000 kerrosneliömetriä. Ensimmäisessä vaiheessa toteutettavan hybridikorttelin korkein rakennus on esitetty 20 kerrosta sisältäväksi kokonaisuudeksi.

Kupittaan kärjen päätös tehtiin kahden loppuvaiheeseen asti edenneen tarjoajan välillä hankkeelle asetettuihin tavoitteisiin laaditun arvioinnin perusteella. Tarjoajat olivat Terävin kärki sekä Sammonkannel -nimiset ryhmittymät.

Kokonaissuunnitelman laadun lisäksi keskeisiä arviointiperusteita olivat tarjoajan allianssiosaaminen, yhteistoimintakyky, toteutuksen tapa, aikataulutus ja hinta.

Ryhmittymien suunnitelmat ja niissä esitetyt toteutusratkaisut ovat keskenään hyvin erilaisia, mutta molemmissa on toivottuja innovatiivisia kehittämisajatuksia, jotka tukevat Kupittaan alueen kehittymistä uudenlaiseksi keskustamaiseksi kaupunkirakenteeksi.

Pisteytyksessä arviointiperusteiden alakohdat erosivat toisistaan, mutta kokonaisuutena erot tasoittuivat ja laadulliset pisteet olivat hyvin lähellä toisiaan. Merkittävin ero oli palkkiotarjouksissa, mikä lopulta ratkaisi valinnan. Palkkio sisältää allianssimallissa yrityksen yleiskustannuksen ja yrityksen katteen sekä yrityksen omat riskivaraukset.

Kupittaan kärjen hankekumppanin valintatyö oli laaja-alainen. Se pohjasi Turun kaupunginhallituksen hyväksymiin arviointiperusteisiin. Arvioinnin teki kaupungin seitsemän virkahenkilön muodostama ryhmä, joka kuuli työssään useita asiantuntijoita. Arvioinnin yhteydessä pidettiin myös lukuisia kehittämistyöpajoja asiantuntijoiden ja ehdokkaiden kanssa.

Turun kaupunki ja Terävin kärki allekirjoittavat allianssisopimuksen, josta siirrytään kehitysvaiheeseen. Kehitysvaiheen aikana laaditaan hankesuunnitelmat koskien kansirakennetta, siihen liittyvää velvoitepysäköintilaitosta sekä Taito-kampusta. Kehitysvaiheen aikana laaditaan yhteistyössä suunnittelualuetta koskeva asemakaava.

Tavoitteena on tuoda infrahankkeen hankesuunnitelma päätöksentekoon vuoden 2024 alussa ja Taito-kampuksen ennen kesäkautta 2024. Hankesuunnitelmat hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Julkisuuslain mukaisesti ryhmittymien tarjousasiakirjat tulevat julkisiksi kaupungin harkinnassa olevin osin hankintapäätöksen jälkeen, ja kokonaisuudessaan vasta hankintasopimuksen solmimisen myötä.

Hankinnan käynnistyessä määriteltiin kuitenkin, että kaupungin toiminnassa keskeisen avoimuuden toteutumiseksi, tarjoajan tulee antaa kaupungille julkinen tarjouksen liite, josta ilmenee kokonaissuunnitelma yleisellä tasolla.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Varsinais-Suomen liiton entisen toimistorakennuksen tilalle asuintaloja

Ensi tiistaina kokoontuvalle kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Liskokorttelin asemakaavanmuutoksen tavoitteet.

Wilma Murto Varsinais-Suomen paras urheilija, Jarno Koivunen paras valmentaja

Urheiluväki kokoontui Logomoon palkintogaalaan.

Logomossa juhlittiin varsinaissuomalaista urheiluvuotta 2022 yli 800 osallistujan voimin. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (LiikU) ja järjestäjäkumppaneiden isännöimässä gaalassa jaettiin tunnustusta liikunnassa ja urheilussa menestyneille henkilöille ja tahoille.

Loton potti nousi kahteen miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt kierroksella 4/2023 täysosumia, joten ensi viikolla Loton potissa on kaksi miljoonaa euroa.

Säästyykö hoitajan aikaa?

Osa työnantajien edustajista ajaa voimakkaasti teknologian käytön huomioimista, jotta hoitohenkilökunnan määrää voidaan vähentää. Tutkimusnäyttö eri teknologisten sovellusten vaikutuksesta hoitohenkilökunnan ajankäyttöön kuitenkin puuttuu. Ennen kuin teknologian tuoma ajansäästö hoitotyöstä voidaan riippumattomalla tutkimuksella osoittaa, ei sen vaikutusta hoitajien ajankäyttöön voida todellisuudessa tietää.

Alarik Repo Turun Soitannollisen Seuran kunniapuheenjohtajaksi

Alarik Repo.

Suomen vanhin edelleen toimiva yhdistys Turun Soitannollinen Seura nimitti vuosikokouksessaan 21. tammikuuta kunniapuheenjohtajakseen Alarik Revon . Repo toimi seuran puheenjohtajana vuosina 1996–2010. Turun Soitannollisen Seuran orkesterissa hän on tähän mennessä soittanut 33 vuosijuhlakonsertissa.

Tutkimus: BA.1- ja BA.4–5-varianttiräätälöidyt koronarokotteet vähensivät vakavia tautitapauksia iäkkäillä

Tuoreen pohjoismaisen tutkimuksen mukaan BA.1- ja BA.4–5-koronarokotteet vähensivät vaikeita tautitapauksia iäkkäillä.

Taitaja2023-semifinaali järjestetään Turun Ammattiopistosäätiössä

Taitaja2023-kisan maalauksen ja tapetoinnin toinen semifinaali järjestetään Lausteella.

Vuosittain järjestettävän ammattitaidon SM-kilpailut eli Taitajan maalauksen ja tapetoinnin toinen semifinaali järjestetään Lausteella Turun Ammattiopistosäätiön tiloissa tiistaina 31. tammikuuta kello 9–15. Kisalajissa 404 käsiteltäviä töitä voivat olla muun muassa sisäseinäpintojen, sisäkattojen, lattioiden, ovien, ikkunapuitteiden, listoitusten, huonekalujen tai pattereiden maalaustyöt. Kilpailun arvioinnin pohjana käytetään osia pintakäsittelyalan perustutkinnon uudisrakennusmaalaus- ja rakennusten korjausmaalaus -tutkinnoista.

Työryhmä arvioimaan yksityisen turvallisuusalan ohjausta, valvontaa ja koulutusta

Sisäministeriö on asettanut työryhmän, joka arvioi yksityisen turvallisuusalan ohjausta, valvontaa ja koulutusta. Työryhmän tehtävänä on tehdä ehdotukset siitä, miten alan toimintaa voidaan kehittää.

TPS aloittaa Ykkösen Urheilupuiston Yläkentällä

TPS avaa Ykkösen kotipelinsä Urheilupuiston Yläkentällä. Kasper Hämäläinen kuuluu joukkueen johtaviin pelaajiin.

Miesten Ykkösen otteluohjelma on julkaistu. TPS:n osalta sarjapelit potkaistaan käyntiin lauantaina 15. huhtikuuta vierasottelulla tammisaarelaista EIF:ää vastaan.

Korkein hallinto-oikeus jätti tutkimatta valituksen uuden konserttitalon asemakaavamuutoksesta

Korkein hallinto-oikeus on jättänyt tutkimatta uuden konserttitalon asemakaavamuutoksesta tehdyn valituslupahakemuksen.

Sähkölämmitteisille omakotitaloille saattaa löytyä pian taas kysyntää

Sähkölämmitteisiä omakotitaloja on tällä hetkellä runsaasti myynnissä.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan nyt voisi olla oikea hetki hankkia sähkölämmitteinen omakotitalo, jos haaveena on asua omassa talossa. Sähkölämmitteisiä omakotitaloja on tällä hetkellä runsaasti myynnissä eri puolilla Suomea ja niiden hinnat ovat laskeneet suhteellisesti eniten kaikista omakotitalovaihtoehdoista. Sähkölämmitteisten talojen asumiskustannukset tulevat laskemaan merkittävästi sähkön hinnan ennustetun laskun myötä.

Eurojackpotin potti nousi noin 104 miljoonaan euroon, Raisioon 40 000 euron voitto Perjantai-Jokerista

Eurojackpot-arvonnasta ei löytynyt perjantaina (kierros 4/2023) täysosumia, joten ensi viikon tiistaina potissa on noin 104 miljoonaa euroa.

Talous pakottaa Tuto Volleyn luopumaan päävalmentaja Olli Kuoksasta

Olli Kuoksa tuli Turkuun tarkoituksenaan vetää monivuotinen projekti. Kuoksan aika Turussa päättyy kuitenkin jo tänä keväänä.

Lentopallon miesten Mestaruusliigan kevätkausi ehti hädin tuskin alkaa Tuto Volley tiedotti, ettei täksi kaudeksi Turkuun saapunut päävalmentaja Olli Kuoksa jatka seuran päävalmentajana kuluvan kauden jälkeen. Kuoksa siirtyy Hurrikaani-Loimaan päävalmentajaksi.

Rasekossa kaksi kaikille avointa vaatteiden kierrätystapahtumaa helmikuussa

Opiskelijat haluavat kannustaa kierrättämään vaatteita.

Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekolle myönnettiin viime vuoden lopussa Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA:n toimesta oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti, jonka indikaattoreita ovat muun muassa kestävyystaitojen oppiminen ja ympäristövastuu.

Auto ojaan Liedossa, yksi kuoli

Liedossa kuoli liikenneonnettomuudessa yksi ja kolme kuljetettiin sairaalaan tarkistettavaksi perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Luottamus takseihin romahtanut

Luottamus takseihin on romahtanut viidessä vuodessa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Vuonna 2017 takseihin luotti reilut neljä viidestä (vähintään melko paljon 84 %), joulukuussa 2022 enää reilut kaksi viidestä (43 %). Epäluottamuksensa ilmaisi lähes joka toinen (48 %). Epäluottamus on myös tasaista kaikissa vastaajaryhmissä.

Maaseudun paikalliseen kehittämiseen 223 miljoonaa euroa

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 52 Leader-ryhmää eli paikallista toimintaryhmää rahoituskaudelle 2023–27. Päätöksellä ministeriö osoitti Leader-ryhmille maaseudun paikalliseen kehittämiseen 223 miljoonaa euroa.

Lasten matkaopas Turkuun -kirja nyt kaikilla Turun eskareilla

Turun kaupunki hankki Turkuseuran julkaiseman väritys- ja tehtäväkirjan esikouluihin. Reilut 1 600 kirjaa on nyt maksuttomasti koko ikäluokan käytössä.

Urheilu

Wilma Murto Varsinais-Suomen paras urheilija, Jarno Koivunen paras valmentaja

Urheiluväki kokoontui Logomoon palkintogaalaan.

Logomossa juhlittiin varsinaissuomalaista urheiluvuotta 2022 yli 800 osallistujan voimin. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (LiikU) ja järjestäjäkumppaneiden isännöimässä gaalassa jaettiin tunnustusta liikunnassa ja urheilussa menestyneille henkilöille ja tahoille.

Puukkokatsomo: Interillä mahdollisuus markkinointiin

Anton Aaltonen.

FC Inter sai haaviinsa tammikuussa äärimmäisen kiinnostavan pelaajan, kun Anton Aaltosen siirtyminen HJK:n organisaatiosta Turkuun varmistui.

TPS aloittaa Ykkösen Urheilupuiston Yläkentällä

TPS avaa Ykkösen kotipelinsä Urheilupuiston Yläkentällä. Kasper Hämäläinen kuuluu joukkueen johtaviin pelaajiin.

Miesten Ykkösen otteluohjelma on julkaistu. TPS:n osalta sarjapelit potkaistaan käyntiin lauantaina 15. huhtikuuta vierasottelulla tammisaarelaista EIF:ää vastaan.

Talous pakottaa Tuto Volleyn luopumaan päävalmentaja Olli Kuoksasta

Olli Kuoksa tuli Turkuun tarkoituksenaan vetää monivuotinen projekti. Kuoksan aika Turussa päättyy kuitenkin jo tänä keväänä.

Lentopallon miesten Mestaruusliigan kevätkausi ehti hädin tuskin alkaa Tuto Volley tiedotti, ettei täksi kaudeksi Turkuun saapunut päävalmentaja Olli Kuoksa jatka seuran päävalmentajana kuluvan kauden jälkeen. Kuoksa siirtyy Hurrikaani-Loimaan päävalmentajaksi.

TPS jäädyttää Jukka Vilanderin pelinumeron

Hannu Virtaa onnittelemassa Jukka Vilander ja Heikki Leime

Turun Palloseuran 100-vuotisjuhlakauden huomionosoitukset huipentuvat helmikuun 18. päivä pelattavassa TPS-Ässät-ottelussa. TPS nostaa Gatorade Centerin katonrajaan legendaarisen hyökkääjän Jukka Vilanderin numerolla 12 varustetun pelipaidan.

Olli Santalahti kohtaa UFC-veteraanin

Olli Santalahti.

Vapaaottelija Olli Santalahden seuraava ottelu on Helsingissä 11. helmikuuta Cage 57 -tapahtumassa. Turkulainen kohtaa illan pääottelussa serbialaisen Stefan Sekulicin . 30-vuotias Sekulic on otellut urallaan kaksi tappiollista ottelua UFC:ssä vuosina 2018 ja 2021. Kaikkiaan serbi on otellut 21 ottelua, joista on voittanut 14. Tosin kolme viimeisintä kamppailua tappioon teknisellä tyrmäyksellä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.