Joulukuun tuplalapsilisä ilahduttaa vain lähivanhempaa – Kelakin tunnistaa ongelman

Lapsilisissä ei edelleenkään huomioida lapsen vuoroasumista millään tavalla. Lapsilisissä ei edelleenkään huomioida lapsen vuoroasumista millään tavalla. Kuva: Monkeybusinessimages

Uutinen lapsilisän maksamisesta kaksinkertaisena joulukuussa on ilahduttanut monia. Ylimääräisen lapsilisän maksamisen tavoitteena on lisätä lapsiperheiden ostovoimaa, kun hinnat ovat nousseet inflaation seurauksena.

Uutisointi tuplalapsilisästä ”vanhempien joulubonuksena” on aiheuttanut kuitenkin harmia vuorovanhemmuuden perheissä, joissa etuudet eivät jakaudu tasaisesti kotien välillä.

– On vääristynyttä ajatella, että vuoroasumistilanteessa lähivanhemman kodin tukeminen auttaisi toistakin kotia. Se ei auta, koska Kelan päätöksen mukaan toista kotia ei ole olemassa, Aamusten toimitukseen yhteyttä ottanut isä harmittelee.

Vuonna 2021 tehdyn selvitystyön mukaan erotilanne ja yksinhuoltajuus lisäävät lapsiperheköyhyyden riskiä. Kaikilla ei ole mahdollisuutta vuorovanhemmuuteen, koska sosiaaliturva ei yllä etävuorovanhempaan, jonka kodissa lapsen osoite ei ole. Isän kokemuksesta tuplalapsilisäpäätös ei ole ainoa vain toista lapsen kotia tukeva päätös, joka laittaa perheet eriarvoiseen asemaan.

– Tutkiessa mihin Kelan tukipäätökset perustuvat huomataan, että koti missä lapsi on ”kirjoilla” on eri asemassa kuin koti missä asuinosoite ei sijaitse. On surullista, että näin vaikutetaan olosuhteisiin, jossa lapsi saattaa viettää saman verran aikaa.

Asiantuntijaryhmän selvityksessä todettiin, että perhe-etuudet huomioivat huonosti perheiden moninaisia tilanteita, ja että lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi on keskeistä tunnistaa kahdessa kodissa asuvat lapset ja mahdollistaa joustoja eroperheiden sosiaaliturvaan.

Isä on samaa mieltä. Hänestä vanhempien lokerointi huoltajuusmuotojen perusteella tulisi uudistaa, koska vuoroasumistilanteessa tuetaan nyt vain lapsen virallisessa osoitteessa asuvaa perhettä.

– Täytyisi pitää mielessä, että huoltajuusmuoto ei kerro suoraan kenenkään taloudellisesta asemasta, työtilanteesta tai siitä, kuinka monta työssäkäyvää aikuista kodissa asuu. Mitä enemmän uutisoinnissa viljellään yksinhuoltaja-termiä talouteen liittyvissä asioissa, aiheuttaa se mielikuvan, ettei yksinhuoltajilla ole kumppania tai työpaikkaa. Yksinhuoltajuus ei kuitenkaan tee ketään taloudellisesti heikoksi automaattisesti. Päinvastoin, se tukee myönteisiä päätöksiä saada tukia Kelalta ja sosiaalitoimilta.

Lapsilisän maksaminen vain toiselle vanhemmalle otetaan lähtökohtaisesti erotilanteissa huomioon arvioitaessa vanhempien elatuskykyä. Kelan mukaan lapsilisää saava vanhempi vastaa lapsen menoista vähintään lapsilisän verran, ja jäljelle jäävä lapsen elatustarve jaetaan vanhempien kesken.

Lapsiperheköyhyyden selvityksen mukaan lapsilisän ja yksinhuoltajakorotuksen puolitus erovanhempien kesken merkitsisi käytännössä vain sitä, että elatusavun suuruutta arvioitaessa lähivanhemman tulot vähenisivät ja etävanhemman tulot kasvaisivat, minkä seurauksena etävanhemman maksettava elatusapu voisi kasvaa ja lapsilisän puolitus jopa lisätä lapsiperheköyhyyttä. ”Erovanhempien tasapuolisempi kohtelu etuuksien ja palveluiden saamisessa voisi silti helpottaa perheiden tilannetta monella tapaa”, selvitys alleviivaa.

Mutta miten erilaiset perhemuodot haastavat Kelan tukipäätöksiä?

– Monia etuuksia maksetaan pelkän huoltajuuden perusteella ja tämä malli huomioi hyvin erilaiset perhemuodot. Tällaisia Kelan maksamia etuuksia ovat opintorahan huoltajakorotus sekä työmarkkinatuen ja peruspäivärahan lapsikorotukset. On kuitenkin myös etuuksia, kuten lapsilisä, jota voi saada vain toinen vanhempi tai huoltaja. Myös lainsäätäjä on tunnistanut vuoroasumistilanteita koskevan ongelman. Tällaisten etuuksien lainsäädännön kehittämistarpeita on tutkittu esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön vetämässä lasten vuoroasumisen toimeenpanosuunnitelmatyöryhmässä vuonna 2021, kertoo juristi Tiina Äijälä Kelan etuuksien ja palvelujen suunnitteluyksikön perhe-etuusryhmästä.

Kaksinkertaista lapsilisää koskevan lakimuutoksen on valmistellut sosiaali- ja terveysministeriö ja hyväksynyt eduskunta. Kela on etuuksien toimeenpanija. Kelan velvollisuus on huolehtia etuuslakien ja lakimuutosten toimeenpanosta, eli siitä, että etuudet maksetaan lakien mukaan. Kela toimeenpanee myös tämän lapsilisää koskevan lakimuutoksen sellaisena kuin se on eduskunnassa päätetty, Äijälä korostaa.

Entä voisiko joulukuun ylimääräisen lapsilisän siirtää lähivanhemman toimesta tapaajavanhemmalle?

– Tämä jää vanhempien päätettäväksi. Eri talouksissa asuvat vanhemmat voivat sopia lapsen menoista ja elatuksesta hyvin monella eri tavalla, sanoo Äijälä.

Saana Sjöblom-Hasselblatt

Wilma Murto Varsinais-Suomen paras urheilija, Jarno Koivunen paras valmentaja

Urheiluväki kokoontui Logomoon palkintogaalaan.

Logomossa juhlittiin varsinaissuomalaista urheiluvuotta 2022 yli 800 osallistujan voimin. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (LiikU) ja järjestäjäkumppaneiden isännöimässä gaalassa jaettiin tunnustusta liikunnassa ja urheilussa menestyneille henkilöille ja tahoille.

Loton potti nousi kahteen miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt kierroksella 4/2023 täysosumia, joten ensi viikolla Loton potissa on kaksi miljoonaa euroa.

Säästyykö hoitajan aikaa?

Osa työnantajien edustajista ajaa voimakkaasti teknologian käytön huomioimista, jotta hoitohenkilökunnan määrää voidaan vähentää. Tutkimusnäyttö eri teknologisten sovellusten vaikutuksesta hoitohenkilökunnan ajankäyttöön kuitenkin puuttuu. Ennen kuin teknologian tuoma ajansäästö hoitotyöstä voidaan riippumattomalla tutkimuksella osoittaa, ei sen vaikutusta hoitajien ajankäyttöön voida todellisuudessa tietää.

Alarik Repo Turun Soitannollisen Seuran kunniapuheenjohtajaksi

Alarik Repo.

Suomen vanhin edelleen toimiva yhdistys Turun Soitannollinen Seura nimitti vuosikokouksessaan 21. tammikuuta kunniapuheenjohtajakseen Alarik Revon . Repo toimi seuran puheenjohtajana vuosina 1996–2010. Turun Soitannollisen Seuran orkesterissa hän on tähän mennessä soittanut 33 vuosijuhlakonsertissa.

Tutkimus: BA.1- ja BA.4–5-varianttiräätälöidyt koronarokotteet vähensivät vakavia tautitapauksia iäkkäillä

Tuoreen pohjoismaisen tutkimuksen mukaan BA.1- ja BA.4–5-koronarokotteet vähensivät vaikeita tautitapauksia iäkkäillä.

Taitaja2023-semifinaali järjestetään Turun Ammattiopistosäätiössä

Taitaja2023-kisan maalauksen ja tapetoinnin toinen semifinaali järjestetään Lausteella.

Vuosittain järjestettävän ammattitaidon SM-kilpailut eli Taitajan maalauksen ja tapetoinnin toinen semifinaali järjestetään Lausteella Turun Ammattiopistosäätiön tiloissa tiistaina 31. tammikuuta kello 9–15. Kisalajissa 404 käsiteltäviä töitä voivat olla muun muassa sisäseinäpintojen, sisäkattojen, lattioiden, ovien, ikkunapuitteiden, listoitusten, huonekalujen tai pattereiden maalaustyöt. Kilpailun arvioinnin pohjana käytetään osia pintakäsittelyalan perustutkinnon uudisrakennusmaalaus- ja rakennusten korjausmaalaus -tutkinnoista.

Työryhmä arvioimaan yksityisen turvallisuusalan ohjausta, valvontaa ja koulutusta

Sisäministeriö on asettanut työryhmän, joka arvioi yksityisen turvallisuusalan ohjausta, valvontaa ja koulutusta. Työryhmän tehtävänä on tehdä ehdotukset siitä, miten alan toimintaa voidaan kehittää.

TPS aloittaa Ykkösen Urheilupuiston Yläkentällä

TPS avaa Ykkösen kotipelinsä Urheilupuiston Yläkentällä. Kasper Hämäläinen kuuluu joukkueen johtaviin pelaajiin.

Miesten Ykkösen otteluohjelma on julkaistu. TPS:n osalta sarjapelit potkaistaan käyntiin lauantaina 15. huhtikuuta vierasottelulla tammisaarelaista EIF:ää vastaan.

Korkein hallinto-oikeus jätti tutkimatta valituksen uuden konserttitalon asemakaavamuutoksesta

Korkein hallinto-oikeus on jättänyt tutkimatta uuden konserttitalon asemakaavamuutoksesta tehdyn valituslupahakemuksen.

Sähkölämmitteisille omakotitaloille saattaa löytyä pian taas kysyntää

Sähkölämmitteisiä omakotitaloja on tällä hetkellä runsaasti myynnissä.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan nyt voisi olla oikea hetki hankkia sähkölämmitteinen omakotitalo, jos haaveena on asua omassa talossa. Sähkölämmitteisiä omakotitaloja on tällä hetkellä runsaasti myynnissä eri puolilla Suomea ja niiden hinnat ovat laskeneet suhteellisesti eniten kaikista omakotitalovaihtoehdoista. Sähkölämmitteisten talojen asumiskustannukset tulevat laskemaan merkittävästi sähkön hinnan ennustetun laskun myötä.

Eurojackpotin potti nousi noin 104 miljoonaan euroon, Raisioon 40 000 euron voitto Perjantai-Jokerista

Eurojackpot-arvonnasta ei löytynyt perjantaina (kierros 4/2023) täysosumia, joten ensi viikon tiistaina potissa on noin 104 miljoonaa euroa.

Talous pakottaa Tuto Volleyn luopumaan päävalmentaja Olli Kuoksasta

Olli Kuoksa tuli Turkuun tarkoituksenaan vetää monivuotinen projekti. Kuoksan aika Turussa päättyy kuitenkin jo tänä keväänä.

Lentopallon miesten Mestaruusliigan kevätkausi ehti hädin tuskin alkaa Tuto Volley tiedotti, ettei täksi kaudeksi Turkuun saapunut päävalmentaja Olli Kuoksa jatka seuran päävalmentajana kuluvan kauden jälkeen. Kuoksa siirtyy Hurrikaani-Loimaan päävalmentajaksi.

Rasekossa kaksi kaikille avointa vaatteiden kierrätystapahtumaa helmikuussa

Opiskelijat haluavat kannustaa kierrättämään vaatteita.

Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekolle myönnettiin viime vuoden lopussa Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA:n toimesta oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti, jonka indikaattoreita ovat muun muassa kestävyystaitojen oppiminen ja ympäristövastuu.

Auto ojaan Liedossa, yksi kuoli

Liedossa kuoli liikenneonnettomuudessa yksi ja kolme kuljetettiin sairaalaan tarkistettavaksi perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Luottamus takseihin romahtanut

Luottamus takseihin on romahtanut viidessä vuodessa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Vuonna 2017 takseihin luotti reilut neljä viidestä (vähintään melko paljon 84 %), joulukuussa 2022 enää reilut kaksi viidestä (43 %). Epäluottamuksensa ilmaisi lähes joka toinen (48 %). Epäluottamus on myös tasaista kaikissa vastaajaryhmissä.

Maaseudun paikalliseen kehittämiseen 223 miljoonaa euroa

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 52 Leader-ryhmää eli paikallista toimintaryhmää rahoituskaudelle 2023–27. Päätöksellä ministeriö osoitti Leader-ryhmille maaseudun paikalliseen kehittämiseen 223 miljoonaa euroa.

Lasten matkaopas Turkuun -kirja nyt kaikilla Turun eskareilla

Turun kaupunki hankki Turkuseuran julkaiseman väritys- ja tehtäväkirjan esikouluihin. Reilut 1 600 kirjaa on nyt maksuttomasti koko ikäluokan käytössä.

Pienet tekijät voivat nostaa yllättävästi parkkipaikkavahinkojen korjauskustannuksia, perjantai yleisin vahinkopäivä

Melkein 60 prosentissa parkkipaikkakolareista kolarin aiheuttanut henkilö jää tuntemattomaksi tai ajaja kolaroi yksin.

Urheilu

Wilma Murto Varsinais-Suomen paras urheilija, Jarno Koivunen paras valmentaja

Urheiluväki kokoontui Logomoon palkintogaalaan.

Logomossa juhlittiin varsinaissuomalaista urheiluvuotta 2022 yli 800 osallistujan voimin. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (LiikU) ja järjestäjäkumppaneiden isännöimässä gaalassa jaettiin tunnustusta liikunnassa ja urheilussa menestyneille henkilöille ja tahoille.

Puukkokatsomo: Interillä mahdollisuus markkinointiin

Anton Aaltonen.

FC Inter sai haaviinsa tammikuussa äärimmäisen kiinnostavan pelaajan, kun Anton Aaltosen siirtyminen HJK:n organisaatiosta Turkuun varmistui.

TPS aloittaa Ykkösen Urheilupuiston Yläkentällä

TPS avaa Ykkösen kotipelinsä Urheilupuiston Yläkentällä. Kasper Hämäläinen kuuluu joukkueen johtaviin pelaajiin.

Miesten Ykkösen otteluohjelma on julkaistu. TPS:n osalta sarjapelit potkaistaan käyntiin lauantaina 15. huhtikuuta vierasottelulla tammisaarelaista EIF:ää vastaan.

Talous pakottaa Tuto Volleyn luopumaan päävalmentaja Olli Kuoksasta

Olli Kuoksa tuli Turkuun tarkoituksenaan vetää monivuotinen projekti. Kuoksan aika Turussa päättyy kuitenkin jo tänä keväänä.

Lentopallon miesten Mestaruusliigan kevätkausi ehti hädin tuskin alkaa Tuto Volley tiedotti, ettei täksi kaudeksi Turkuun saapunut päävalmentaja Olli Kuoksa jatka seuran päävalmentajana kuluvan kauden jälkeen. Kuoksa siirtyy Hurrikaani-Loimaan päävalmentajaksi.

TPS jäädyttää Jukka Vilanderin pelinumeron

Hannu Virtaa onnittelemassa Jukka Vilander ja Heikki Leime

Turun Palloseuran 100-vuotisjuhlakauden huomionosoitukset huipentuvat helmikuun 18. päivä pelattavassa TPS-Ässät-ottelussa. TPS nostaa Gatorade Centerin katonrajaan legendaarisen hyökkääjän Jukka Vilanderin numerolla 12 varustetun pelipaidan.

Olli Santalahti kohtaa UFC-veteraanin

Olli Santalahti.

Vapaaottelija Olli Santalahden seuraava ottelu on Helsingissä 11. helmikuuta Cage 57 -tapahtumassa. Turkulainen kohtaa illan pääottelussa serbialaisen Stefan Sekulicin . 30-vuotias Sekulic on otellut urallaan kaksi tappiollista ottelua UFC:ssä vuosina 2018 ja 2021. Kaikkiaan serbi on otellut 21 ottelua, joista on voittanut 14. Tosin kolme viimeisintä kamppailua tappioon teknisellä tyrmäyksellä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.