Kolumni: Docventures väisti ideaa
”Kaikkein paras kosto on menestyä”, lausui Tony ”Viikinki” Halme aikoinaan. Äskettäin Ylen ohjelmistossa näytetty Viikinki-dokumentti valottaa tekijöidensä mukaan poikkeuksellisen elämän elänyttä miestä, samalla kuitenkin perinteisenä tunteitaan piilottavana suomalaisena miehenä, jonka elämään tyypillisesti tällaisissa tapauksissa tulevat erilaiset päihteet ja tragedian ainekset ovat koossa. Näin katkeran ja varmasti syvästi haavoitetun miehen tarinan.
Olin melko vakuuttunut, että vanhemmuuden puute ja katujen huutelijat ja kiusaajat loivat ainekset sille, että Halme halusi näyttää suomalaisille. Tämä tarina on tuttu. Olen lukenut, että muun muassa nuorta Elvis Presleytä pilkattiin mumisevaksi ”mammanpojaksi” ja Jope Ruonansuuta kiusattiin ujouden ja kömpelyyden vuoksi. Halmetta taas pilkattiin ”Tony-poniksi” ruotsinkielisissä kouluissa ja suomenkieliset nuoret pilkkasivat taas ruotsinkielisyydestä. Osaksi negatiivisesta ilmapiiristä johtuen, osaksi seikkailunhalusta hän lähti tunnetuin seurauksin Los Angelesiin 1980-luvun alussa.
Dokumentin näyttämistä seurasi Docventuresin keskustelu Tony Halmeesta ja dokumentista. Mutta – keskustelu Tony Halmeesta oli kummallinen. Debatissa ei haluttu mennä itse ongelman ytimeen. Riku Rantala ja Tuomas Milonoff olivat ottaneet teemaksi nyrkkeilyn ja kamppailulajit, mikä vaikutti mielestäni todella pinnalliselta ottaen huomioon aiheen traagisuuden ja passiivis-agressiivisen miehen tarinan kokonaisuudessaan.
Aiheen näkökulma oli erikoinen ja vahvisti vain käsitystä siitä kuinka Suomessa edelleen on hankalaa käsitellä miesten vihaa, katkeruutta ja itsetuhoa. Tämä oli kaikkea muuta kuin sosiologinen ja humanistinen näkemys ihmisestä nimeltä Tony Halme ja vähän laajemmin; suomalaisesta yhteiskunnasta missä hän oli kasvanut. Itse näen ehkä kaikkein isoimman kysymyksen siinä, että Halmeen toksinen maskuliinisuus ja agressiivinen uho ei saanut ”ansaitsemaansa” tarkastelua. Dokumentissa puhuttiin kostamisesta, katkeruudesta ja haistattelusta.
Minkälainen maa Suomi oli 1970- ja 1980-luvuilla? Minkälaisia arvoja oli tuolloin mieheksi kasvamisessa? Muun muassa näihin kysymyksiin olisin halunnut vastauksia.
Kurt Hedborg