Ympäristökysymykset sysäsivät Ruslan Gunkon tutkijanuralle
Elettiin loppuvuotta 2014, kun ukrainalainen Ruslan Gunko alkoi todenteolla kiinnostua ympäristön tilasta. Ilmastokriisiin liittyvät kysymykset sysäsivät televisiossa töitä tehneen rakennusinsinöörin uuteen suuntaan. Viime joulukuussa hän väitteli Turun yliopistosta.
Gunko tarkasteli väitöskirjassaan ympäristön vaikutusta ihmisten elämänlaatuun.
– Olen aina ollut kiinnostunut ympäristöön liittyvistä kysymyksistä, mutta tuolloin vajaa kymmenen vuotta sitten oli itselleni oikea aika muuttaa elämäni suuntaa, Gunko kuvailee.
Gunkon tehdessä tutkimustaan maailma muuttui koronan myötä. Lähiympäristö tuli, ainakin hetkeksi, lähemmäs ihmisten arkea. Gunko näkee, että ihmisten huoli ympäristöstä on lisääntynyt jo ennen pandemiaa, mutta tietoisuus ei välttämättä johda esimerkiksi kulutustottumusten muuttumiseen.
– Yleinen tietoisuus ilmastokriisistä on lisääntynyt, mutta välttämättä ei nähdä, miten se vaikuttaa omaan elämänlaatuun tai lähiympäristöön. Olisi kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että ilmastonmuutoksen vaikutukset omaan lähiympäristöön ymmärrettäisiin. Se voisi johtaa siihen, että ilmastonmuutosta lieventäviin toimiin panostettaisiin nykyistä enemmän
Gunkon mukaan lähiympäristön hyvinvoinnilla on elintärkeä vaikutus ihmisen yleiseen hyvinvointiin.
– Kuitenkin yleensä, jos täytyy valita, luonnon hyvinvointia ei koeta niin tärkeänä kuin omaa sosioekonomista hyvinvointia. Se näkyy esimerkiksi tilanteessa, jossa haluttaisiin tehdä ympäristöystävällisiä kulutusratkaisuja, mutta ei ole taloudellisesti mahdollisuutta siihen.
Merkittävä osa Gunkon tutkimusta tehtiin Raaseporissa. Rannikkovesien tila on raaseporilaisille tärkeä asia ja Gunkon tutkimuksen mukaan kaupunkilaiset myös osaavat arvioida hyvin rannikkovesien tilaa. Gunkon mukaan tämä viittaa siihen, että asukkaiden roolia kunnallisessa päätöksenteossa voitaisiin kasvattaa, mitä tulee ympäristökysymyksiin.
Asuntomyynnissä perinteisesti puhutaan sijainnin merkityksestä ja luonnonläheisyydestä. Gunko huomasi, että luontoa arvostetaan asuinpaikkaa valittaessa.
– Ainakin Raaseporissa asuntoilmoituksissa kiinnitettiin huomiota lähiympäristöön ja sen hyvinvointiin. Se oli siis asuntomyynnissä yksi asunnon arvoa nostava kriteeri. Uskoisin, että ihmiset myös kiinnittävät huomiota tähän, kun pohtivat alueelta toiselle muuttoa.
On vaikea arvioida toiko pandemia luonnon pysyvästi lähemmäs kaupungissa asuvien ihmisten arkea. Gunko havaitsi tutkimuksessaan, että ne, joiden elämään korona oli vaikuttanut negatiivisesti, muuttivat käyttäytymistään muita enemmän ympäristöystävälliseen suuntaan.
– Tämä viittaa selvästi siihen, että luonnolla on positiivinen vaikutus ihmisten elämässä stressaavissa tilanteissa ja että ihmiset haluavat vihreää muutosta. Tämä on asia, joka päättäjien pitäisi huomioida, Gunko toteaa.
Ilkka Lappi