Wäinö Aaltosen museon keväässä Jan Kenneth Weckmanin maalauksia

Jan Kenneth Weckman: Paysage Virguleant, 1990. Öljy ja kollaasi kankaalle, 240x110 cm. Turun kaupungin taidekokoelma. Jan Kenneth Weckman: Paysage Virguleant, 1990. Öljy ja kollaasi kankaalle, 240x110 cm. Turun kaupungin taidekokoelma. Kuva: Jussi Tiainen

Wäinö Aaltosen museon (WAM) päätiloissa avautuu 10. helmikuuta kaksi rinnakkaista retrospektiivistä näyttelyä: Jan Kenneth Weckmanin Corpus sekä SALONG 3+ Renaissance.

Weckmanin näyttelyn pääosassa ovat suurikokoiset öljymaalaukset, joissa taiteilija pohtii maalauksen luonnetta. Esillä on Weckmanin tuotantoa 1960-luvulta tähän päivään. SALONG 3+ -ryhmän keskeisimpiä teoksia esitellään kahdessa näyttelysalissa. Ryhmän jäsenet, Anna-Maija Aarras, Sussi Henrikson ja Ann Sundholm, työskentelivät 1980-luvun lopulta 1990-luvun puoliväliin saakka tiiviinä kolmikkona. Molemmissa näyttelyissä on mukana Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluvia teoksia sekä uusia kokoelmahankintoja.

Weckman (s. 1946) on kuulunut suomalaisen taidekentän eturivin taiteilijoihin jo viiden vuosikymmenen ajan. Hän pohtii teoksissaan kuvallisuuden ja maalauksen luonnetta. Mitä oikeastaan on maalaus? Mikä saa katsojan näkemään teoksessa kuvan?

Weckman aloitti uransa piirtäjänä ja graafikkona, mutta siirtyi erilaisten tekniikkakokeiluiden kautta suurikokoisten öljymaalausten pariin. Työskentelyprosessissa värin lisääminen ja poistaminen maalauspinnalta ovat yhtä tärkeässä roolissa. Hänelle on myös tyypillistä palata aiempien teostensa aiheisiin ja tehdä niistä uusia variaatioita. Näin taiteilija kaivautuu maalauksen pinnan alle sekä käytännön tasolla että vertauskuvallisesti.

Näyttely on saanut nimensä taiteilijan 1990-luvulla aloittamasta abstraktista teossarjasta Corpus, jolle ovat tyypillisiä selkeät värit ja kollaasitekniikka. Latinankielinen sana corpus tarkoittaa ruumista. Weckmanin tapauksessa kyse on maalauksen ruumiista tai materiaalisesta olemuksesta, jota taiteilija yrittää ymmärtää.

Näyttely on tähän asti laajin Weckmanin tuotantoa esittelevä kokonaisuus. Mukana on lähes sata teosta, muun muassa ennen näkemättömiä tussipiirustuksia taiteilijan uran alusta. Näyttelyn teksteissä taiteilijan uraa tarkastellaan rinnakkain suomalaisen yhteiskunnan ja taidemaailman tapahtumien kanssa. Lisäksi esillä on video, jossa taiteilija kertoo työskentelystään.

Renaissance-näyttely esittelee Suomen taidekentällä merkittäväksi nousseen taiteilijaryhmän tuotantoa sen aktiivisen toiminnan ajoilta 1980-luvun lopulta 1990-luvun puoliväliin. Turussa vaikuttaneen ryhmän jäseniä olivat taiteilijat Anna-Maija Aarras (s. 1948), Sussi Henrikson (s. 1952) ja Ann Sundholm (s. 1961).

SALONG 3+ nousi taidemaailman tietoisuuteen Turussa vuonna 1989 järjestetyssä taidetapahtumassa Budka – Avantgardisteja Turusta ja Leningradista. Ryhmän teos Still life oli esillä Galerie Grafiartissa, jossa se herätti suurta mielenkiintoa sekä yleisön että median keskuudessa. Teos koostui kultakehyksiin asetetuista vihanneksista, kaloista ja siansorkista, jotka vähitellen mätänivät näyttelyn edetessä.

Näyttelyssä nähdään SALONG 3+ Velvetti -sarjan huonekalumaisia teoksia, jotka viettelevät katsojan ylellisellä sametilla ja sensuelleilla muodoillaan.

Esillä on teoksia sarjasta SALONG 3+ Dimensions of life. Ne nostavat esille erilaisia myyttejä naisista. Taiteilijaryhmä tunnetaan myös performansseistaan. Näyttelyssä on esillä ryhmän toiminnasta kertovia arkistofilmejä ja näyttelyä varten tuotettu video, jossa taiteilijaryhmä kertoo työskentelystään.

SALONG 3+ liikkuu eri taidesuuntausten rajapinnoilla. Heidän taiteensa näyttäytyy yhä ajankohtaisena, kokonaisvaltaisena, visuaalisena ja verbaalisena. WAMin näyttelyn myötä taiteilijaryhmä palaa yhteen ja kohottaa maljan elämälle.

Näyttelyopastuksia on suomeksi sunnuntaisin kello 14 ja ruotsiksi 26. helmikuuta, 26. maaliskuuta, 23. huhtikuuta ja 21. toukokuuta kello 15.

Taiteilijatapaamisissa ovat paikalla 2. ja 26. maaliskuuta kello 12 Anna-Maija Aarras, Sussi Henrikson ja Ann Sundholm, 2. maaliskuuta kello 12 Jan Kenneth Weckman.

3. ja 18. maaliskuuta kello 13–16 on avoin taidetyöpaja Jan Kenneth Weckmanin kanssa. 4. maaliskuuta kello 12 järjestetään musiikkikierros ja taiteilijatapaaminen, jossa ovat mukana Ahti Lassila ja Jan Kenneth Weckman.

Talviloman avoimet taidetyöpajat ovat 21.–24. helmikuuta tiistaista perjantaille kello 12–15. Avoimia taidetyöpajoja järjestetään myös lauantaina 11. maaliskuuta, lauantaina 15. huhtikuuta, sunnuntaina 16. huhtikuuta, lauantaina 6. toukokuuta ja sunnuntaina 7. toukokuuta kello 13–16.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ilta Brinkkalassa johdattaa arkkitehtuurin pohjoismaisiin vaikutteisiin Turussa

Mikko Laaksonen.

Ilta Brinkkalassa johdattaa arkkitehtuurin pohjoismaisiin vaikutteisiin Turussa. Tietokirjailija Mikko Laaksonen kertoo torstaina 30. maaliskuuta kello 17 kertoo, millaista vuorovaikutusta Turkuun toteutetun asuntorakentamisen taustalla oli, ja mistä vaikutteita tuli. Samalla kuullaan, minne muualle Suomeen turkulaiset rakennusliikkeet ja arkkitehdit toteuttivat 1960-luvun alussa turkulaista arkkitehtuuria.

Kesäaika sotki rautatieliikenteen matkustajainformaatiojärjestelmä

Viime yönä tapahtunut kesäaikaan siirtyminen vikaannutti asemien informaatiojärjestelmän, jotka jäivät näyttämään niin sanottua normaaliaikaa eli ovat tunnin myöhässä. Osa asemien kelloista on oikeassa ajassa, mutta junien lähtöajat ovat virheelliset.

Italialainen herkkuparatiisi ja miestenvaateliike avaavat Hansakorttelissa

Hansakorttelin kävijämäärä on kasvussa.

Hansakortteli saa vuoden ensimmäisen uuden liikkeensä jo Hansailmiön käynnistyessä maaliskuun lopulla, kun miestenvaateliike Jack & Jones avaa myymälänsä Hansakorttelin toiseen kerrokseen. Ravintolauutuus Gelateria Nuvolen, Pizzeria 450C:n ja Bastan yhdistävä italialaisten makujen herkkukeidas. Uusia kasvoja Hansakorttelissa nähdään myös uudistetussa Intersportissa, jonka kauppiaspariskuntana on aloittanut Maaria ja Teemu Holma .

Loton potti nousee 7,7 miljoonaan, Jokerissa kaksi täysosumaa

Lotossa ei löytynyt täysosumaa, joten ensi viikolla tarjolla on jo 7,7 miljoonaa euroa. Loton kierroksen 12/2023 oikea rivi on 4, 14, 15, 20, 21, 30, 31 sekä lisänumero 40. Plusnumeroksi arvottiin 26.

Miksi romuttaa apteekkijärjestelmä?

Kirjoittaja puolustaa nykyistä apteekkijärjestelmää.

Viime päivien keskustelujen perusteella näyttää siltä, että joillakin tahoilla on vahvana päämääränä romuttaa nykyinen apteekkijärjestelmämme. Perusteluina käytetään omistajuuden vapauttamista tai lääkkeiden hintojen alentamista, jotka saavat uudistuksen kuulostamaan asiaan perehtymättömän korvaan kilpailullisten näkökulmien valossa hyvältä.

Rohkea ja sosiaalinen luonne sekä puhdas hiekkalaatikko näyttävät edistävän kissan sisäsiisteyttä

Erityisen yleisiä sisäsiisteysongelmat ovat leikkaamattomilla kissoilla.

Helsingin yliopiston tutkijat tunnistivat useita yhteyksiä erilaisten riskitekijöiden ja kissojen sisäsiisteysongelmien välillä. Moninaisten riskitekijöiden tunnistaminen antaa mahdollisuuden olosuhteiden muokkaamiseen kissan ympäristössä ja voi tätä kautta ehkäistä ja vähentää sisäsiisteysongelmia.

Rasekon vaatteidenvaihtotilaisuus uusitaan kahdesti

Rasekossa järjestetään pikapikaa kaksi uutta vaatevaihtaritilaisuutta.

Rasekossa järjestettiin helmikuussa kaksi kaikille avointa vaatteiden vaihtotilaisuutta. Tapahtumien suosio ylitti odotukset, ja useiden osallistujien toiveena oli saada tapahtumalle jatkoa.

Riistakameroilla uutta tietoa merimetson ja harmaahaikaran käyttäytymisestä vesiviljelylaitoksilla

Luonnonsuojelulailla rauhoitettujen merimetson ja harmaahaikaran pesimäkannat ovat vahvistuneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana Suomen rannikko- ja merialueilla. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa selvitettiin riistakameroiden käyttöä harmaahaikaroiden ja merimetsojen seurantamenetelmänä vesiviljelylaitoksilla.

Loimu iski mitalipeleihin

Loimun välieräsarja Akaa-Volleyta vastaan alkaa torstaina.

Raision Loimu iski itsensä välieriin lentopalloilun Mestaruusliigassa selättämällä Hurrikaani-Loimaan perjantaina Loimaalla puhtaasti luvuin 0–3 (27-29, 22-25, 19-25). Välieräpaikka on vuoden 2001 mestaruuskevään jälkeen vasta kolmas kaikkien aikojen menestyneimmälle suomalaiselle lentopalloseuralle. Tällä vuosituhannella Raisiossa on juhlittu liigamatalia vain kahdesti, joten nälkää riittää joukkueen lisäksi myös koko oranssimustalla seurayhteisöllä.

Suomalaisten kiinnostus lyhennysvapaisiin ei ole kasvanut

Danske Bankin Asuntolainapulssin mukaan lyhennysvapaiden suosio ei ole kasvanut, vaikka korot ovat nousseet ja inflaatio pysynyt korkeana.

Suuria klassikkoja soolokitaralla

Tomi Paldanius.

Fingerstyle-kitaristi Tomi Paldanius soittaa tunnetuiden kappaleiden melodiat, soinnut, bassolinjat ja jopa kitarasoolot samanaikaisesti. Paldanius konsertoi Rieskalähteen koulun auditoriossa tiistaina 28. maaliskuuta kello 18.

Varjoista vapauttava kantaesityskonsertti Martinkirkossa

Turun konservatorion kamarikuoron konsertti Sept Anges – Pandemian varjoista pureutuu lähivuosiin ja purkaa tuntoja Martinkirkossa lauantaina 25. maaliskuuta kello 19. Konserttiin on vapaa pääsy.

Puukauppa käynnistyi viime vuotta vilkkaammin

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi–helmikuussa puuta yksityismetsistä 5,5 miljoonaa kuutiota. Määrä on noin kolmanneksen edellisvuoden alkua enemmän, ja neljä prosenttia enemmän kuin viiden vuoden keskiarvo.

Vanhan liiton työmoraalin mies – Sami Huhtala ajautui jälkiruokaekspertiksi sattumalta

 Sami Huhtala on pyörittänyt Sanna-vaimonsa kanssa Xoco’sia kahdeksan vuotta.

Xoco’sin Sami Huhtala on tullut tunnetuksi ennen kaikkea jälkiruokien taitajana. Xoco’sin jälkiruoka- ja konditoria-annokset ovat keränneet viimeisen kahdeksan vuoden aikana runsaasti kiitosta ja pari vuotta sitten Huhtala voitti Makea mestari -kilpailun.

TPS kolmantena miesten välieriin, FBC Turku eteni karsinnan toiseen vaiheeseen

TPS löi Indiansin murskalukemin.

TPS eteni kolmantena joukkueena miesten salibandyn F-liigan välieriin, kun se kaatoi Westend Indiansin kotonaan maalein 10–2 ja jatkaa neljän joukkoon voitoin 4–1. Viimeisestä paikasta pelaavat sunnuntaina Jyväskylässä viidennen ottelunsa Happee ja SPV, ja jatkopaikka on katkolla kotijoukkueelle.

Eurojackpotin päävoitto kohoaa jo 73 miljoonaan euroon

Eurojackpotin perjantaisessa arvonnassa (kierros 12/2023) ei tällä kertaa löytynyt täysosumaa.

Kysely: Enemmistö vastustaa hyvinvointialueveroa

Enemmistö suomalaisista (57%) ilmoittaa, että heille on samantekevää, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään maassamme, kunhan hoitoon pääsee, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Yli kolmannes (37%) torjuu väittämän. Kansalaismielipide ei ole paljon muuttunut aiemmista mittauskerroista. Väitteeseen yhtyvien osuus on eri vuosia liikkunut 54–62 prosenttiyksikön välillä.

Kuntien saamat kiinteistöverotuotot reippaassa kasvussa, syynä rakennuskustannusten ennätyksellinen nousu

Verohallinnon ennakkotietojen perusteella kiinteistöveroja kerätään tänä vuonna kunnille 2,2 miljardia euroa. Kiinteistöveron tuotto nousee noin 170 miljoonaa (+8,2 %) suuremmaksi kuin viime vuonna. Kasvu johtuu siitä, että rakennuskustannusten nousu on nostanut rakennusten verotusarvoa.

Urheilu

Yhdessä tehokkaammin kauhoen – Turkulaisten uintiseurojen yhdistymistä valmisteltiin pitkään

Tero Laine näkee, että uimarin kriittisiin vuosiin pitää panostaa, paitsi yksilön myös seuran. – On suuri haaste, että saadaan tuettua vaikkapa nuorten EM-tasolla olevaa urheilijaa niin, että hän nousee aikuisten EM-tasolle.

Turkulainen uinti astui uuteen aikaan maaliskuussa, kun Aurajoen Uinti ja Åbo Simklubb – Uintiklubi Turku ry. ÅSK yhdistyivät. Fuusion muodostama seura tunnetaan nimellä Uinti Turku.

Loimu iski mitalipeleihin

Loimun välieräsarja Akaa-Volleyta vastaan alkaa torstaina.

Raision Loimu iski itsensä välieriin lentopalloilun Mestaruusliigassa selättämällä Hurrikaani-Loimaan perjantaina Loimaalla puhtaasti luvuin 0–3 (27-29, 22-25, 19-25). Välieräpaikka on vuoden 2001 mestaruuskevään jälkeen vasta kolmas kaikkien aikojen menestyneimmälle suomalaiselle lentopalloseuralle. Tällä vuosituhannella Raisiossa on juhlittu liigamatalia vain kahdesti, joten nälkää riittää joukkueen lisäksi myös koko oranssimustalla seurayhteisöllä.

TPS kolmantena miesten välieriin, FBC Turku eteni karsinnan toiseen vaiheeseen

TPS löi Indiansin murskalukemin.

TPS eteni kolmantena joukkueena miesten salibandyn F-liigan välieriin, kun se kaatoi Westend Indiansin kotonaan maalein 10–2 ja jatkaa neljän joukkoon voitoin 4–1. Viimeisestä paikasta pelaavat sunnuntaina Jyväskylässä viidennen ottelunsa Happee ja SPV, ja jatkopaikka on katkolla kotijoukkueelle.

RNK:n Petra Ojarannalle tänään 700 peliä täyteen

Petra Ojaranta.

Suomalaisen ringeten legenda, RNK:n Petra Ojaranta saavuttaa 700 pelatun SM-sarjaottelun rajan toisena suomalaispelaajana. 46-vuotias Ojaranta saa 700 peliä täyteen ringeten ensimmäisessä finaalissa 25. maaliskuuta, kun RNK kohtaa Raisiossa NoU Ringeten. Vuonna 1990 ensimmäisen SM-sarjaottelunsa pelannut Ojaranta on voittanut urallaan muun muassa kaksi Suomen mestaruutta ja viisi maailmanmestaruutta.

FBC nousi kuilun partaalta voittoon

Juuso Forsman. Kuva on viime keväältä.

Salibandyn F-liigakarsinnassa FBC Turku siirtyi Karhuja vastaan 2–1-johtoon voittamalla kotonaan rangaistuslaukauskisan jälkeen 6–5. Paikka karsinnan toisessa vaiheessa aukeaa kolmella voitolla.

Puukkokatsomo: Tepsillä raskaan analyysin aika

Lassi Lehtinen.

Hienoja peliasuja, hienoja hatunnostoja satavuotiselle historialle. Mutta urheilullisesti HC TPS:n juhlakausi ei jättänyt kerrottavaa jälkipolville.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.