Intialaisittain maustettu linssikastike maittaa riisin kera
Mausteinen linssikastike lämmittää talvipäivänä. Punaisista kuivatuista linsseistä valmistettu soosi valmistuu isolla pannulla tai kasarilla helposti. Soosin maustaa garam masala -mauste, tuore inkivääri, paprikajauhe, cayannepippuri, chilijauhe, kurkuma, sokeri ja suola. Sipulit pilkotaan ja inkivääri raastetaan. Ainekset lisätään pannulle mausteiden ja tomaattimurskan, sekä tomaattipyreen kera. Joukkoon kaadetaan kasvisliemi sekä huuhdellut linssit.
Soosi saa porista miedolla lämmöllä, sillä aikaa kun riisi keitetään. Lopuksi joukkoon lorautetaan kermaa ja keitetään vielä hetki. Soosi maistuu hyvin riisin kera.
Linssikastike garam masalalla
2 dl kuivattuja punaisia linssejä
400 g hienoa tomaattimurskaa
1,5 rkl tomaattipyreetä
3 valkosipulin kynttä
2 keltaista sipulia
2 kasvisliemikuutiota
8 dl vettä
3 dl kermaa
25 g voita
1 rkl tuoretta inkivääriä
rypsiöljyä
riisiä
mausteet:
4 tl garam masalaa
1 rkl paprikajauhetta
0,5 tl cayannepippuria
1 tl chilijauhetta
2 tl kurkumaa
1,5 rkl fariinisokeria tai tavallista sokeria
suolaa
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Laita isoon kattilaan vesi ja lisää joukkoon kasvisliemikuutiot, keitä. Kuullota sipuli isolla pannulla tai kasarilla miedolla lämmöllä rypsiöljyssä noin 3-4 minuuttia, lisää sitten raastettu inkivääri sekä valkosipuli. Kuullota vielä minuutin verran. Lisää tomaattipyree ja sokeri. Kuullota hetki. Lisää joukkoon hieno tomaattimurska, sekoita ja anna porista miedolla lämmöllä 7–8 minuuttia. Sekoittele välillä.
Huuhtele linssit ohjeen mukaan ja lisää kastikkeen joukkoon. Lisää myös kasvisliemi. Anna porista pikkuhiljaa. Sekoittele välillä ja kypsennä 15–20 minuuttia tai kunnes linssit ovat melkein kypsiä. Keitä sillä aikaa riisi. Kun kastike on melkein valmista, lisää joukkoon kerma. Anna porista pari minuuttia ja ota sitten pois levyltä. Tarjoile soosi riisin kera.
Henriikka Fingerborg