Viisi vuotta täyttävällä panimofestivaalilla maistellaan oluita, artesaanisiidereitä ja pientuottajaviinejä
Turku Craft Beer -panimofestivaaleilla tutustutaan olutmaailman ajankohtaisimpiin trendeihin ja maistellaan kotimaisten käsityöläispanimoiden taidonnäytteitä 9.–11. maaliskuuta VPK:n talolla. Tapahtuma järjestetään Turun VPK:n talolla jo viidettä kertaa.
Mitä oluiden maailmassa tapahtuu nyt ja mitä juoda ensi kesänä? Panimofestivaaleilla maistellaan kotimaisen pienpanimo-osaamisen uusimpia tuotoksia ja pintansa pitäneitä klassikoita.
Turkuun saapuu 11 kotimaista käsityöläispanimoa ympäri Suomen. Tapahtumassa on tarjolla myös ranskalaisia siidereitä ja viinibaari, joka keskittyy pientuottajaviineihin.
Festivaalien tarkoitus on tuoda yhteen olutalan modernit ilmiöt sekä tapaamiset oluiden käsityöläisvalmistajien ja harrastajien välillä.
Pienpanimot kiinnostavat kuluttajia, koska niiden valikoimista löydetään intohimolla hiottuja makuprofiileja ja toisinaan villejäkin kokeiluja.
– Kokemuksellisuus ja tarinat oluiden takana kiinnostavat yhä enemmän. Siksi tarjoamme festivaalien laajennuksena myös tasting-tilaisuuksia, jotta panimomestareiden ja kävijöiden välillä onnistuu aito kohtaaminen, kertoo festivaalin tuottaja Samuli Pasanen.
Viime vuosien pienpanimobuumi on saanut perinteisemmätkin lager-oluiden ystävät kokeilemaan uusia oluttyylejä. Uusia suosikkeja löytyy muiden muassa pintahiivaoluiden joukosta.
– Tällä hetkellä suosiossa ovat vahvat ja humaloidut oluet, kuten TIPAt ja toisaalta pitkään aallonharjalla paistatelleet hapanoluet, eli sourit, Pasanen avaa.
Viime aikoina yleistyneitä sour-oluita voisi kutsua kokemusoluiksi, sillä niissä loistavat lähes rajattomat makukokeilut. Näihin oluisiin maut on yleensä tuotu hedelmistä tai marjoista, kuten mangosta, kiivistä tai vadelmista. Pirteät sour-oluet maistuvat usein myös niille, jotka eivät normaalisti välitä oluesta.
Moderneihin oluisiin tottunut konkari voi löytää uusia elämyksiä hyvinkin perinteikkäästä suomalaisesta juomasta – sahdista. Sahti on makuprofiililtaan vahvaa, täysin humaloimatonta ja makeaa olutta.
Eri olutlaatujen maistelujen ohella Turku Craft Beer -festivaaleilla voi nauttia ruissalolaisen Tenlén BBQ & Smokeryn ruokia ja cocktaileja.
Tapahtumaan ei myydä lippuja kuin osa VPK:n kapasiteetistä, jotta istumapaikkoja ja väljää tilaa riittäisi kaikille.
– Iloinen tunnelma ja mukavuus ovat tärkeä osa onnistunutta tapahtumaa. Musiikista Turku Craft Beerissä vastaavat turkulaiset DJ Anttipiootti ja DJ Janne Salminen, kertoo Pasanen.
Mukana ovat Kakola Brewing Company (Turku), Mallassepät (Naantali), Panimoyhtiö Himo (Pirkkala), Kimito Brewing (Kemiö), Fiskarsin Panimo (Fiskars), Salama Brewing Co. (Espoo), Orava Brewing (Lieto), Myrrys Ferments (Turku/Kemiö), Masis Brewery (Espoo), Tired Uncle Brewing Co. (Espoo), 8-Bit Brewing (Espoo), Carsin & Friends ja Sidis.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)