Tyhjennä pakastin piristävästi
Herukka-kaurasmoothie on keväinen vitamiinipommi
Moni aloittaa nyt keväällä pakastimen tyhjennyksen uutta marjakautta varten. Mustaherukka ja punaherukka tuovat herkullista makua smoothieen ja ovat myös erityisen terveellisiä. Mustaherukka on ravintoarvoiltaa paras herukoista, vaikka valko-, puna- ja viherherukat ovat nekin hyviä vitamiinipommeja. Mustaherukassa on enemmän solujen kasvua edistävää C-vitamiinia kuin esimerkiksi appelsiinissa. Jo 50 grammaa riittää päivän C-vitamiinitarpeen täyttämiseksi.
Mustaherukan siemenissä on gammalinoleenihappoa, joka on elimistölle tärkeä Omega-6-rasvahappo. Marjoissa on myös flavonoideja, jotka vahvistavat suonia. Pakastettua mustaherukkaa kannattaa syödä talvella ja pienikin määrä riittää antamaan piristävän vitamiiniannoksen. Pakastettaessa mustaherukan ravintoaineet säilyvät hyvin, vaikka C-vitamiinista osa katoaakin. Marjat uppoavat piirakoihin ja kiisseleihin, mutta terveellisenä vaihtoehtona ne voi surauttaa smoothien sekaan. Pähkinäinen herukka-kaurasmoothie sisältää kaiken, mitä hyvään aamiaiseen tai välipalaan tarvitsee.
Musta- ja punaherukoita, rahkaa tai turkkilaista jogurttia, kourallisen pähkinöitä, kaurahiutaleita ja ison lorauksen sokeritonta mehukeittoa. Mitkä tahansa pähkinät tai mantelit käyvät, mutta tässä reseptissä käytettiin pekaanipähkinöitä. Pähkinät voi myös korvata pähkinä- tai mantelivoilla. Turkkilaisen jogurtin sijaan smoothiessa voi käyttää myös maitorahkaa. Mehukeitoksi smoothieen sopii parhaiten vadelma- tai mansikkakeitto.
Pähkinäinen
kaurasmoothie
1 dl mustaherukoita
1 dl punaherukoita
2 dl turkkilaista jogurttia tai rahkaa
kourallinen pähkinöitä
1 dl kaurahiutaleita
iso loraus sokeritonta mehukeittoa
Laita mustaherukat, punaherukat, turkkilainen jogurtti, pähkinät ja kaurahiutaleet tehosekoittimeen. Lisää joukkoon iso loraus sokeritonta mehukeittoa. Surauta tasaiseksi smoothieksi ja tarjoile heti, tai laita jääkaappiin.
Henriikka Fingerborg