Turussa vieraillut Riikka Purra kannustaa ihmisiä menemään lähiöihin

Riikka Purra kertoo Turussa vierailun herättävän aina positiivisia tunteita. Hän käy Turussa usein myös perheensä kanssa. "Joki, Tuomiokirkko ja koko alue vanhassa keskustassa ovat suosikkipaikkojani". Riikka Purra kertoo Turussa vierailun herättävän aina positiivisia tunteita. Hän käy Turussa usein myös perheensä kanssa. "Joki, Tuomiokirkko ja koko alue vanhassa keskustassa ovat suosikkipaikkojani". Kuva: Eveliina Portnoj

Perussuomalaisten puoluejohtaja Riikka Purra vietti perjantaina Turku-päivän vanhassa opiskelukaupungissaan. Hän esiintyi Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen vaalisarjassa, jossa keskuksen johtaja Markku Jokisipilä haastattelee puoluejohtajia. Purra veti salin täyteen politiikasta kiinnostuneita turkulaisia ja opintopisteitäkin vaalisarjan seuraamisesta saavia opiskelijoita. Aamuset jututti puoluejohtajaa ennen esiintymistä Turun kauppatorilla. Slogan "Kiss my Turku" on aistittavissa Purran innossa kaupunkia kohtaan:

– Turkuun on aivan ihana tulla. Yhdistän tunteen samanlaiseksi kuin Tampereella käymisen, joka on lapsuuden ja -nuoruudenkaupunkini, mutta täällä olen opiskellut. Olen asunut yliopiston lähellä Lonttisissa ja muuallakin keskusta-alueella.

Vuonna 2004 Turun yliopistosta valmistunut Purra opiskeli valtio-oppia ja taloustiedettä. Yhteiskuntatieteilijän intohimo nousee esiin keskustellessa tämän hetken kuumista puheenaiheista, alueellisesta eriytymisestä ja koulushoppailusta.

– Tämä ei ole nyt syntynyt ongelma, vaan tämä on jatkunut koko 2000-luvun. Mutta nyt siitä ensimmäistä kertaa oikeastaan näin paljon puhutaan. Yleisesti ottaen Turkukin on sen kokoinen kaupunki, että täällä alkaa olla aika oleellista, millä alueella asuu, ja erityisesti minkälaisiin kouluihin tai varhaiskasvatukseen lapsensa laittaa. Pääkaupunkiseudulla tämä on kaikkein kriittisintä, ja se näkyy asuntojen hinnoissa.

Turussa ja koko Suomessa paljon käytetty esimerkki Varissuo on niittänyt kielteistä mainetta, vaikka lähiön asukkaat ovat myös kertoneet viihtyvänsä asuinalueellaan.

– Varissuo on aika poikkeava jopa Suomen mittakaavassa. Vieraskielisten prosentti on niin korkea, ettei edes pääkaupunkiseudulla ole paljon tällaisia alueita. Siinä on varmasti asuntopolitiikalla ollut suuri vaikutus ongelmiin.

Turussa poliitikot vaikuttavat olevan yhtä mieltä siitä, että Turku on epäonnistunut alueiden eriytymisen ehkäisyssä. Pormestari Minna Arve on kannattanut Varissuolle edullisen omistusasumisen lisäämistä ja vanhojen vuokratalojen purkamista. Purra ei näe tätä ratkaisuna ongelmiin.

– Yleisesti ottaen sekoittuva asuntotuotanto on hyvä asia. Mutta tässä vaiheessa, kun Varissuolla on jo tämä ongelma. Vaikka sinne rakennettaisiin omistusasuntoja ja niiden hinnat jäisivät markkinahintaa selvästi alhaisemmaksi, miten sinne saataisiin houkuteltua perheitä, jotka eivät sitten shoppaa koulua jostain muualta? Tilanteiden ei pitäisi antaa mennä näin pahoiksi.

Ylen kohutun koulukoneen mukaan Varissuolla S2-ryhmäläisten eli suomea toisena kielenä puhuvien oppilaiden määrä on koulusta riippuen 62–80 prosenttia. Lukema on täysin toinen kuin esimerkiksi Hirvensalossa, jossa vieraskielisten osuus jää muutamaan prosenttiin.

– Usein puhutaan, että ongelma on pienituloisuudessa. Mutta se ei pidä paikkansa esimerkiksi Varissuon kohdalla. Totta kai sosioekonomisetkin luvut ovat keskimääräistä selvästi heikompia, mutta määrittävä tekijä on maahanmuuttajataustaisuus. Enemmän tai vähemmän tämä koskee kaikkia perinteisiä vanhoja lähiöitä myös pääkaupunkiseudulla. Maahanmuuttajaväestö on sosioekonomisesti keskimäärin heikommassa asemassa kuin kantaväestö. Näitä ei voi irrottaa toisistaan, maahanmuuttokriittisyydestään tunnetun puolueen johtaja toteaa.

– Ihmiset haluavat lapsilleen rauhallisen ja turvallisen koulun, jossa oppiminen on mahdollista. Näihin asioihin puuttuminen ei ole ollut tehokasta. Toki asuntopolitiikalla voidaan vaikuttaa paljon, mutta se että yritetään kieltää, etteivät vanhemmat saisi valita koulua, on ollut väärä suunta. Mitä enemmän segregaatioon on yritetty ylhäältä päin vaikuttaa, sitä pidemmälle se on mennyt.

Purra toteaa tilanteen vallitsevan monissa Euroopan maissa.

Perussuomalaisista tietokirjankin kirjoittanut Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä haastatteli Turkuun saapunutta Riikka Purraa yliopiston vaalisarjatilaisuudessa. Perussuomalaisista tietokirjankin kirjoittanut Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä haastatteli Turkuun saapunutta Riikka Purraa yliopiston vaalisarjatilaisuudessa. Kuva: Eveliina Portnoj

– Ruotsi on meitä edellä. Samat ilmiöt tulevat olemaan myös Suomessa, mikäli mitään ei tehdä. Nyt jo katujengit, koulujen ongelmat ja viime päivien väkivaltauutisoinnit ovat sellaisia, jotka Ruotsissa alkoivat 10-15 vuotta sitten selvästi nousta.

Ruotsia usein esimerkkinä käyttävä Purra pitää näitä eduskuntavaaleja merkittävänä tulevan kehityksen kannalta Suomessa. Perussuomalaiset odottaa tällä viikolla vieraakseen Ruotsidemokraattien puheenjohtajaa Jimmie Åkessonia, jonka kanssa aiheesta on tarkoitus keskustella.

– Ruotsi on voimakas luokkayhteiskunta, jonka sisäinen turvallisuus on pahasti järkkynyt. Ruotsi laittaa hirveästi rahaa poliiseihin ja kouluihin, ja toivon tietenkin, että se auttaa, mutta lukemat näyttävät huonoilta.

Auktoriteettiongelmia kouluissa Purra ei näe vain opettajan luonteesta riippuvana asiana.

– Kehitys on mennyt siihen suuntaan, ettei lapsilta voi vaatia mitään. Mikäli lapsi ei saavuta tavoitteita, pitää uskaltaa antaa ehdot ja nelonen. Pyrimme, että kouluissa edes olisi rajat, kun ne tästä yhteiskunnasta usein puuttuvat.

Purra itse ei välttele huonomaineisiakaan lähiöitä, mutta pitää ihmisten hakeutumista turvallisille elinalueille luonnollisena.

– Haastan itseäni menemällä paikkoihin, jotka ovat vieraita. Olen suositellut pääkaupunkiseudulla erityisesti, että ihmisten kannattaisi käydä katsomassa lähiöissä, mihin suuntaan Suomi kulkee. On hirvittävän rikastuttavaa keskustella ihmisten kanssa eri puolella Suomea. Minun on helppo samaistua nimenomaan heihin, joilla ei ole kaikki mennyt aina putkeen. Huonot kortit on käännetty voitoksi. Se hyörinä, mitä politiikassa käydään näin vaalien alla on todella pientä, mitä ihmisen elämässä voi yleisesti olla.

Purra viittaa myös omassa elämässään opettaneisiin vaikeuksiin.

– Niitä on mahtunut elämään useampikin. Niistä on selviytynyt muuttuneena, mutta kuitenkin on selviytynyt. Olen kiitollinen siitä mitä on. Yritän nähdä asioiden positiiviset puolet.

Purralta on vielä kysyttävä hänen vihreydestään perinteisessä "äijäpuolueessa".

– Kaikki eivät syö makkaraa, on myös kasvissyöjiä, Purra naurahtaa. – En ole brändännyt itseäni tarkoituksella, kyllä olen minä itse oikeasti. Olen saanut ympäristöherätyksen nuorena ja pyrkinyt elämään mahdollisimman järkevästi, kulutuskriittisesti ja terveellisesti.

Vihermehuistaan tunnettu Purra hörppi vihreää nektaria myös yliopiston tilaisuudessa. Hän mainitsee hyväksi peruspohjaksi lehtikaalin, omenan, appelsiinin ja varsisellerin.

– Monille avokadot ja perushedelmät maksavat tällä hetkellä liikaa, mutta ravinteikasta kasvisruokaa voi syödä myös edullisesti. Suosikkini on tomaattinen linssikeitto.

Purraa on vaikea lokeroida puolueessa, jonka vahvuus on hänen mukaansa kaikista selkein poliittinen profiili.

– Monesti nostetaan esille, että olen äänestänyt Vihreitä, mutta olen äänestänyt useimpia muita puolueita. Siirryin kannattamaan Perussuomalaisia paljon ennen kun politiikkaan lähdin, vaikken ollut kaikesta samaa mieltä. Oleellinen tekijä oli maahanmuutto, ei sitä sovi kiistää. Se oli ainoa puolue, joka tunnusti ongelmat.

Eveliina Portnoj

.

Täyttä asiaa: Eihän tämä hääviä ole

Turun liikenne huolestuttaa monia.

Eihän tämä hääviä ole ja tuntuu, että huononee vain. Ajovaloista ei väliä, vajailla mennään. Valoista lähdetään kuin etanat. Vilkkuakin on kovin työläs käyttää, yksi automerkki erottuu porukasta. Torin ympäri ajetaan yhtenä solkena, vaikka joka kulmassa on liikennemerkki – ajoneuvolla ajo kielletty, koskee läpiajoa. Kunpa saatais nämäkin nyt ensin kuntoon, tai edes vähän parempaan suuntaan. Voisi tuo poliisikin vähän seurata tilannetta, kun päivystää kauppatorilla.

Keskieläke 1 845 euroa kuukaudessa

Suomalaisten keskimääräinen kuukausieläke nousi viime vuonna ensimmäistä kertaa yli 1 800 euroon. Keskieläke oli 1 845 euroa kuukaudessa, kun se edellisvuonna oli 1 784 euroa. Mediaanieläke oli viime vuonna 1 614 euroa kuukaudessa. Tiedot ilmenevät Eläketurvakeskuksen (ETK) ja Kelan tuoreesta tilastosta.

Energiateollisuus: Vihreä siirtymä ei onnistu ilman energiaverkkojen kehittämistä

Energiaviraston asettamat sähkö- ja maakaasuverkkojen valvontamenetelmät määrittelevät puitteet energian siirron ja jakelun hinnoittelulle. Ne ovat avainasemassa vihreän siirtymän mahdollistajana tai estäjänä. Energiateollisuus on huolissaan, sillä Energiaviraston kaavailemat menetelmät eivät mahdollista verkkojen kehittämistä palvelemaan yhteiskunnan, investoijien eivätkä asiakkaiden tarpeita.

Miina Äkkijyrkkä palaa muistoihin lapsuudesta ja lehmäaiheisiin Auran Gallerian yksityisnäyttelyssä

Näyttely esittää kevätlaitumelle kirmaavia vasikoita.

Miina Äkkijyrkkä palaa muistoihin lapsuudesta ja tunnettuihin lehmäaiheisiin Auran Gallerian yksityisnäyttelyssä 7.4.–9.5. Näyttely esittää kevätlaitumelle kirmaavia vasikoita sekä sarjakuvallisia maalauksia Äkkijyrkän elämänkerrasta lapsuus- ja nuoruusajoilta. Aiemmin Äkkijyrkkä on maalannut galleriassa performanssina uusia teoksia alulle tai viimeistellyt vanhempia.

Ylinopeudet yleisiä Suomessa, vähiten rattijuoppoja ja matkapuhelin kädessä ajavia

Tieliikenteen turvallisuuden taustatekijät ovat pääosin Suomessa kunnossa, mutta ylinopeudet ovat kansainvälisesti vertailtuna yleisiä. Muihin EU-maihin verrattuna harva ajaa Suomessa matkapuhelin kädessä, rattijuoppojen osuus kuljettajista on alhainen, uudet autot ovat lähes kaikki neljän tai viiden EuroNCAP-tähden autoja ja apu tulee liikenneonnettomuuspaikalle melko nopeasti. Baseline- tutkimushankkeessa koottiin tieliikenneturvallisuustietoa yhtenäisillä menetelmillä 18 EU-maasta.

Museot avoinna pääsiäisviikonloppuna

Prinsessan matka -näyttelyssä tutustutaan erilaisten tarinoiden ja tehtävien kautta Katariina Jagellonican elämän eri vaiheisiin ja prinsessaksi kasvamiseen.

Kuralan Kylämäellä valmistaudutaan pääsiäiseen jo viikkoa ennen pääsiäisen viettoa keittämällä mämmiä, askartelemalla pääsiäiskoristeita ja valmistamalla risuluutia.

Tutkimus: Keskosina syntyneillä astmaa ja keuhkoahtaumatautia muita enemmän – vielä keski-iässäkin

Keuhkojen epäkypsyys on yleisimpiä keskosuuteen liittyviä vastasyntyneen ongelmia. Aiemmissa tutkimuksissa on jo huomattu, että keskosuus on myös lapsuuden keuhkosairauksien riskitekijä. Tuoreessa suomalais-norjalaisessa tutkimuksessa selvisi, että hengitysteiden ongelmat voivat jatkua ainakin keski-ikään saakka. Tutkimuksen mukaan keskosena syntyneillä aikuisilla on muita enemmän astmaa ja keuhkoahtaumatautia.

Performanssitaiteen biennaali kutsuu yleisölähettiläitä osaksi kansainvälistä tapahtumaa avoimella haulla

New Performance Turku Festival järjestettiin vuosina 2012–21 joka vuosi.

5.–10. syyskuuta järjestettävä New Performance Turku Biennale etsii kymmentä yleisölähettilästä osallistumaan kansainväliseen performanssitaiteen biennaaliin ja sen ohjelmaan. Syksyllä ensimmäistä kertaa järjestettävä performanssitaiteen biennaali kokoaa Coming Together -teeman alle laajan kirjon perfomanssitaideteoksia, jotka pyrkivät yhdistämään ihmisiä, ideoita ja paikkoja eri tavoin. Koska biennaali juurtuu vahvasti Turun kaupunkiin, sen ihmisiin ja yhteisöihin, tarkoituksena on avata paikallisille ihmisille mahdollisuus osallistua tapahtuman tekoon omista näkökulmistaan.

Kadoksissa ollut 14-vuotias poika löytynyt

Kuukauden verran Turun seudulla kateissa ollut 14-vuotias poika on löytynyt. Poika tavoitettiin yleisövihjeiden ansiosta.

TPS avausvoittoon välieräsarjassa

TPS otti ensimmäisen kiinnityksen finaalipaikkaan, johon tarvitaan neljä voittoa.

Miesten salibandyn F-liigan välierät alkoivat kahdella kolmen maalin kotivoitolla, kun Nokian KrP löi Oilersin 9–6 ja TPS Happeen 4–1. Loppuottelupaikka aukeaa neljällä voitolla, ja toiset kohtaamiset nähdään sunnuntaina Espoossa ja Jyväskylässä.

Eurojackpot-arvonnassa yksi täysosuma

Eurojackpot-arvonnassa löytyi perjantaina (kierros 13/2023) yksi täysosuma. Kymmenen miljoonan euron voitto matkasi tällä kertaa Tshekkiin.

Onneksi apuakin saa vielä

Iäkkäämpi nainen kaatui Kauppatorin varrella. Positiiviseksi yllätykseksi hän sai heti auttavan käden vieressä seisovalta. Myös minä ja toinen ohikulkija pysähdyimme seuraamaan, onko kaikki hyvin. Ja muutkin lähellä olevat kiinnostuivat hänen voinnistaan. Onneksi apua oli riittävästi, koska turhaa olisi jäädä vain seisomaan ja tuijottelemaan, mutta on kuitenkin hyvä tarkistaa auttavatko muut vieressä seisovat.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyi kuntoutuspalveluissa

Kela tarkastelee säännöllisesti, millaisia hyötyjä asiakkaat kuntoutuksesta saavat. Tuoreesta raportista ilmenee, että kuntoutusasiakkaiden työ- ja opiskelukyky, elämänlaatu ja mieliala kohentuivat kuntoutuksen aikana. Koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta näyttäisivät kärsineen ainakin mielenterveyskursseille ja työllistymistä edistävään ammatilliseen kuntoutukseen osallistuneet asiakkaat.

Pääsiäishulinaa nuorille Kafe Vimmassa

Vimmassa tehdään myös savitöitä.

Kafe Vimmassa on pääsiäisenä luvassa tietovisailua, elokuvia ja pääsiäismunajahteja maanantaina 3. huhtikuuta, keskiviikkona 5. huhtikuuta ja torstaina 6. huhtikuuta. Pääsiäismunajahdit alkavat kello 9.30 ja etsinnät kestävät niin kauan, kunnes viimeinenkin yllätys on löydetty. Kahoot!-tietovisailua vaihtuvilla teemoilla ja bingoa luvassa kello 15, ja Disney-elokuvat alkavat kello 16 ja 18. Yllätysarvontoja myös Vimman Instagram-tilillä @vimmaturku.

TE-palvelujen tehtävät siirtyvät kunnille vuonna 2025

Kunnat alkavat hoitaa työnhakijoiden palveluja vuoden 2025 alussa. Uudistuksen yhteydessä työllisyyden kuntakokeilut päättyvät kaikkialla Suomessa.

Mitä vaikeampi muistisairaus, sitä heikommin itsemääräämisoikeus toteutuu

Vaikeasti muistisairaiden itsemääräämisoikeuden toteutuminen on muita asiakasryhmiä heikompaa iäkkäiden säännöllisissä palveluissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimus osoittaa, että mitä vaikeampi kognitiivinen häiriö on, sitä epätodennäköisemmin asiakas osallistuu toimintakykynsä arviointiin tai asettaa tavoitteita hoidolleen.

Uusi kirkkolaki voimaan heinäkuussa

Evankelis-luterilaisen kirkon kirkkolainsäädännön uudistus tehostaa kirkon ja seurakuntien hallintoa. Uusi kirkkolaki ja siihen liittyvät lait tulevat voimaan 1. heinäkuuta. Tullessaan voimaan uusi kirkkolaki korvaa nykyisen vuonna 1994 voimaan tulleen kirkkolain. Hallitus esitti asiaa koskevien lakien vahvistamista torstaina. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait 14. huhtikuuta.

Palmusunnuntai ja pitkäperjantai tarjoavat konsertteja

Teppo Lampela (kesk.).

Palmusunnuntaina 2. huhtikuuta rauhoitutaan kamarimusiikin pariin Sibelius-museossa, jossa ohjelmassa on Johannes Brahmsin klarinettikvintetto ja Osvaldo Golijovin The Dreams and Prayers of Isaac the Blind .

Urheilu

TPS avausvoittoon välieräsarjassa

TPS otti ensimmäisen kiinnityksen finaalipaikkaan, johon tarvitaan neljä voittoa.

Miesten salibandyn F-liigan välierät alkoivat kahdella kolmen maalin kotivoitolla, kun Nokian KrP löi Oilersin 9–6 ja TPS Happeen 4–1. Loppuottelupaikka aukeaa neljällä voitolla, ja toiset kohtaamiset nähdään sunnuntaina Espoossa ja Jyväskylässä.

Tommi Miettinen HC TPS:n päävalmentajaksi

Tommi Miettinen , 47, korvaa Jussi Ahokkaan ensi kaudella HC TPS:n päävalmentajana. Sopimus TPS:n kanssa on kaksivuotinen ja sisältää jatko-option. Päättyneellä kaudella KalPaa valmentanut Miettinen on entuudestaan hyvin tuttu turkulaisyhteisölle, sillä hän edusti Palloseuraa pelaajana vuosina 1995–99. Miettinen voitti TPS:n paidassa Suomen, Euroopan sekä Super Cupin mestaruudet.

Loimu nappasi kotiedun välieräavauksessa, raisiolaisille kauden ensimmäinen voitto Akaa-Volleysta

Joonas Jokela (kesk.) oli ottelun paras pistemies.

Lentopallon Mestaruusliigan välierissä vastakkain iskevät runkosarjan kakkonen Akaa-Volley ja kolmonen Raision Loimu avasivat keskiviikkoa kotiedun omanneen Akaa-Volleyn kotikentällä. Loimu ryösti vaihtelevien vaiheiden jälkeen 2–3 (25-22, 18-25, 25-22, 18-25, 10-15) vierasvoiton ja lähtee lauantaina kello 18 iskettävään toiseen osaotteluun Raisiossa johtoasemasta. Paikka finaaliin aukeaa jommallekummalle kolmella voitolla. Voitto oli Loimulle kauden ensimmäinen Akaa-Volleysta ja nyt oranssi-paidat ovat voittaneet kaikki liigajoukkueet vähintään kertaalleen.

Turku-Pesis palaa pesäpallokartalle välivuoden jälkeen

Lännen Pallo, sittemmin Turku-Pesis, pelasi vuosina 1955–2008 kaikkiaan 27 kautta ylimmällä sarjatasolla. Kuva on vuodelta 2013 ottelu Turku-Pesis-Viinijärvi.

Kesä 2022 oli Turku-Pesiksen naisille poikkeuksellinen, sillä joukkuetta ei ollut ollenkaan. Sekä pelaajista että valmentajista oli pulaa. Tänä keväänä joukkue on jälleen jalkeilla, kun Turku-Pesis pelaa Suomensarjan lounaislohkossa.

Puukkokatsomo: Miekkailussa ainoa oikea päätös

Yksi miekkailun kotimaisen kilpailukalenterin kivijaloista katoaa tämän vuoden osalta, kun syksyllä perinteisesti järjestettyä Kupittaa Tournamentia ei tänä vuonna järjestetä. Asiasta päätti Suomen miekkailu- ja 5-otteluliiton hallitus maaliskuun kokouksessaan.

RNK Flyers on ringeten Suomen mestari

Ringeten Suomen mestarit vuosimallia 2023: RNK Flyers.

SM-finaalien kolmas näytös RNK Flyersin ja NoU Ringeten välillä käytiin keskiviikkona Raision Kerttulassa lähes 400 katsojan edessä. RNK johti ottelusarjaa 2‒0 ja sillä oli mahdollisuus ratkaista mestaruus kotonaan. Sen se myös teki luvuin 8‒4 ja Raisiossa juhlitaan Suomen mestaruutta kuuden vuoden tauon jälkeen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.