Nostalginen Turku: Kaarlo Halttusen herkkyys nousi pintaan sotavuosina
Kaarlo Halttunen (1909–86) oli Suomen kultakauden rakastetuimpia näyttelijöitä. Hän osasi venyä tummempien vesien tulkinnoista arkisempien hassuttelujen koheltajaksi. Halttunen hurmasi niin teatterilavoilla kuin elokuvissakin. Halttunen kiersi kaikki Suomen suurimmat teatterikaupungit läpi, mutta hänet muistetaan ennen kaikkea Kansallisteatterin pitkäaikaisena näyttelijänä.
Lappeenrannassa kasvanut Halttunen pääsi Suomen Näyttämöopistoon vuonna 1932. Turun Teatteri tarjosi nuorelle Halttuselle ensimmäisen pestin neljäksi vuodeksi. Turussa ohjelmistossa oli muun muassa Seitsemän veljestä, jossa Halttunen veti Eeron roolin. Nuori näyttelijä sai suitsutusta myös klassikkodraamasta Pyhä Johanna, jossa hän teki loistotyön Ranskan kuninkaan saappaissa.
Halttunen jatkoi Turusta Viipurin, jossa hän avioitui turkulaistaustaisen Hilkka Helinän kanssa sotaa edeltävänä kesänä. Viipurista nuori näyttelijäpari jatkoi Tampereelle. Halttunen lähti monen muun näyttelijän tavoin rintamalle. Talvi- ja Jatkosodan raskaat kokemukset nostivat hänen herkkiä piirteitään myös näyttämöllä esiin. Halttunen kertoi sodan jälkeen, että hän uskalsi heittäytyä kokemustensa jälkeen rooleihinsa ihan uudella antaumuksella. Sodan jälkeen Halttunen aloitti Helsingin Kansanteatterissa, mutta vuonna 1952 Kansallisteatteri kaappasi hänet riveihinsä. Kansallisteatterissa Halttunen teki valtavan määrän erilaisia klassikkorooleja. Yhteistyö kesti vuoteen 1976 asti. Halttunen vietti ansaitut eläkepäivänsä Munkkiniemen Thalian Torpan näyttelijäkodissa.
Halttunen teki myös väkevimmät elokuvaroolinsa vasta sotavuosien jälkeen. Hänestä kasvoi erityisesti ohjaaja Edwin Laineen luottomies. Niskavuoren Hetassa supisuomalaisen Akustin rooli on kerännyt kaikki sympatiat jo 1950-luvun alusta lähtien. Tuntemattoman Rahikaisena Halttunen maalailee ikimuistettavan kuvan pohjoiskarjalaisesta keikarimaisesta kauppamiehestä. Vuonna 1968 Halttunen teki mestarillisen tulkinnan Leppäsen Preetinä Laineen toisessa suuressa Linna-filmatisoinnissa Täällä Pohjantähden alla. 1950-luvun lopussa hän teki myös kaksi erittäin vakuuttavaa roolia alkoholistina. Viinan kirot eivät olleet ihan vieraita Halttuselle itselleenkään.
Halttusen lapsista Marjukka ja Elina Halttunen ovat myös näyttelijöitä. Marjukka Halttunen on avannut viime vuosina perheensä kokemuksia siitä, kun hänet passitettiin veljensä kanssa sotalapsiksi Ruotsiin.
Heikki Möttönen