Kuminaa kaalin ja kalan kaveriksi
Kumina on herkullinen mauste, joka sopii varsinkin haudutettaviin kaali- ja papuruokiin, mutta myös hapankaaliin, leipiin ja juustoihin. Sitä käytetään paljon säilyke- ja makkarateollisuudessa. Kuminalla maustetaan myös öljyjä ja snapseja. Muun muassa akvaviitin yksi mausteista on kumina. Kuminan siemeniä kiehuvan kuumassa vedessä hauduttamalla saa maukasta juomaa. Juoma maistuu niin kuumana kuin kylmänä, ja sen uskotaan helpottavan ruoansulatusta.
– Kuminan juuria voisi käyttää palsternakan ja porkkanan tapaan keittojuureksena, kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta sanoo.
– Esimerkiksi norjalaiseen kuminakeittoon käytetään kuminanjuuria ja lehtiä. Yllättäen keitossa on vain häivähdys kuminan makua.
Kuminaa kasvaa luonnonvaraisena Suomessa yllättävän runsaasti. Jos kuminaa löytyy pihalta, voi siitä hyödyntää myös lehdet, kukat ja nuoret versot.
– Käytä yrttien tavoin salaatteihin, pataruokiin ja keittoihin. Tai ripottele vastakeitettyjen varhaisperunoiden joukkoon. Kumina sopii hyvin myös kalan mausteeksi, Suontausta vinkkaa.
Kumina jakaa mielipiteitä. Toiset pitävät siitä, toiset eivät voi sietää sen makua. Kuminaa on käytetty mausteena varsinkin lännessä. Itäisessä Suomessa sen käyttö on ollut vähäisempää. Nykyisin Suomi on maailman suurimpia kuminan vientimaita, ja maassamme viljellään todella laadukasta kuminaa.
Kumina on myös vanha lääkekasvi. Muinaisten roomalaisten sotilaiden tiedetään käyttäneen kuminansiemeniä ja pureskelleen niitä raikastaakseen hengitystään ja parantaakseen ruoansulatustaan. Egyptiläiset käyttivät kuminaa muiden mausteiden ohella vainajien muumioimiseen. Kuminaa pidettiin myös pahoilta hengiltä suojaavana taikakasvina. Ja keskiajalta lähtien kumina on tiedetty lääkekasvin lisäksi myös mausteena.
Siemenistä puristettava öljy kelpaa nykyäänkin raaka-aineeksi niin kosmetiikka- kuin lääketeollisuudelle. Öljyä voi käyttää myös aromaterapiassa tai vaikka saunatuoksuna. Kuminaa on aikanaan käytetty lääkinnällisesti parantamaan ruoansulatusta tai hammas- ja päänsärkyä. Siitä on haettu apua flunssaan sekä maidonnousun edistämiseen. Sitä saattaa vieläkin nähdä luontaistuotteiden ainesosana esimerkiksi laksatiiveissa. Kuminan ruoansulatusta rauhoittava ja ilmavaivoja vähentävä vaikutus perustuu kuminassa olevan eteerisen öljyn sisältämään karvoniin. Karvonia on myös esimerkiksi vihermintussa, jolla on myös ruoansulatusvaivoja rauhoittavia ominaisuuksia.
Pikantit paistetut ahvenet ja kiinankaali-kuminahöystö
4–6 annosta
noin 800 g ahvenfileitä
2 tl kuminansiemeniä
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2 tl kuivattua tilliä
Paistamiseen:
2 rkl voita
1 rkl öljyä
Kiinankaali-kuminahöystö
G M V
1 sipuli
500 g kiinankaalia
150 g fenkolia tai juuriselleriä
2 rkl öljyä
1 rkl kuminansiemeniä
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
Aloita ahventen maustamisesta. Murskaa kuminaa morttelissa pienemmäksi. Sekoita se jauhojen sekaan tillin, suolan ja pippurin kanssa.
Levitä jauhoseos lautaselle ja kääntele ahvenfileet jauhoissa. Nosta lautaselle tai leikkuulaudalle odottamaan.
Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi myös kiinankaali ja fenkoli. Säästä fenkolin vihreät tillimäiset tupsut koristeeksi.
Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä ensin sipulit ja kumina. Lisää sitten fenkoli ja jatka kypsentämistä muutama minuutti. Lisää kiinankaali, suola ja pippuri. Paista muutama minuutti ja jätä pannu hyvin miedolle lämmölle odottamaan ahvenien paistamista.
Kuumenna toisella pannulla ahvenien paistoon tarkoitettu voi ja öljy. Paista fileet kullanruskeiksi molemmilta puolilta.
Tarkista kiinankaaliseoksen maku ja mausta tarvittaessa lisää.
Tarjoa ahvenet ja kiinankaalihöystön ja esimerkiksi pinaatti-perunasoseen kanssa.
Vinkki: Jos jääkaapissa on kerma-, smetana-, tuorejuustonpurkin tai vastaavan maitotuotteen loppu, sekoita se kiinankaaliseokseen.
Graham-kuminakeksit
100 g voita
1 rkl kuminansiemeniä
2 dl grahamjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
1 dl maitoa
(Pinnalle: 1-2 tl kuminansiemeniä)
Sulata voi ja anna jäähtyä hieman.
Murskaa kuminaa pienemmäksi morttelissa ja kaada kulhoon.
Mittaa muut ainekset kuminan sekaan ja kaada aineksille lopuksi voisula. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna jähmettyä jonkun aikaa. Lisää tarvittaessa nestettä.
Ripottele leivinpaperille hiukan graham- tai vehnäjauhoja ja kauli sen päällä taikina ohueksi levyksi. Käytä tarvittaessa hiukan jauhoja apuna. Pistele levyä haarukalla.
Vedä paperi ja taikina leivinpellille ja leikkaa veitsellä tai taikinapyörällä noin 5 x 5 sentin kokoisiksi neliöiksi. Ripottele pinnalle halutessasi kuminansiemeniä.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, kunnes keksien pinta ja reunat saavat hiukan väriä.
Tarjoa juustojen ja hillon kanssa.
Vinkki: Vaihda voisula desilitraan rypsiöljyä.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)