Kuminaa kaalin ja kalan kaveriksi

Kiinankaali-kuminahöystö. Kiinankaali-kuminahöystö. Kuva: Kati Laszka

Kumina on herkullinen mauste, joka sopii varsinkin haudutettaviin kaali- ja papuruokiin, mutta myös hapankaaliin, leipiin ja juustoihin. Sitä käytetään paljon säilyke- ja makkarateollisuudessa. Kuminalla maustetaan myös öljyjä ja snapseja. Muun muassa akvaviitin yksi mausteista on kumina. Kuminan siemeniä kiehuvan kuumassa vedessä hauduttamalla saa maukasta juomaa. Juoma maistuu niin kuumana kuin kylmänä, ja sen uskotaan helpottavan ruoansulatusta.

– Kuminan juuria voisi käyttää palsternakan ja porkkanan tapaan keittojuureksena, kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta sanoo.

– Esimerkiksi norjalaiseen kuminakeittoon käytetään kuminanjuuria ja lehtiä. Yllättäen keitossa on vain häivähdys kuminan makua.

Kuminaa kasvaa luonnonvaraisena Suomessa yllättävän runsaasti. Jos kuminaa löytyy pihalta, voi siitä hyödyntää myös lehdet, kukat ja nuoret versot.

– Käytä yrttien tavoin salaatteihin, pataruokiin ja keittoihin. Tai ripottele vastakeitettyjen varhaisperunoiden joukkoon. Kumina sopii hyvin myös kalan mausteeksi, Suontausta vinkkaa.

Kumina jakaa mielipiteitä. Toiset pitävät siitä, toiset eivät voi sietää sen makua. Kuminaa on käytetty mausteena varsinkin lännessä. Itäisessä Suomessa sen käyttö on ollut vähäisempää. Nykyisin Suomi on maailman suurimpia kuminan vientimaita, ja maassamme viljellään todella laadukasta kuminaa.

Kumina on myös vanha lääkekasvi. Muinaisten roomalaisten sotilaiden tiedetään käyttäneen kuminansiemeniä ja pureskelleen niitä raikastaakseen hengitystään ja parantaakseen ruoansulatustaan. Egyptiläiset käyttivät kuminaa muiden mausteiden ohella vainajien muumioimiseen. Kuminaa pidettiin myös pahoilta hengiltä suojaavana taikakasvina. Ja keskiajalta lähtien kumina on tiedetty lääkekasvin lisäksi myös mausteena.

Siemenistä puristettava öljy kelpaa nykyäänkin raaka-aineeksi niin kosmetiikka- kuin lääketeollisuudelle. Öljyä voi käyttää myös aromaterapiassa tai vaikka saunatuoksuna. Kuminaa on aikanaan käytetty lääkinnällisesti parantamaan ruoansulatusta tai hammas- ja päänsärkyä. Siitä on haettu apua flunssaan sekä maidonnousun edistämiseen. Sitä saattaa vieläkin nähdä luontaistuotteiden ainesosana esimerkiksi laksatiiveissa. Kuminan ruoansulatusta rauhoittava ja ilmavaivoja vähentävä vaikutus perustuu kuminassa olevan eteerisen öljyn sisältämään karvoniin. Karvonia on myös esimerkiksi vihermintussa, jolla on myös ruoansulatusvaivoja rauhoittavia ominaisuuksia.

Pikantit paistetut ahvenet ja kiinankaali-kuminahöystö

4–6 annosta

noin 800 g ahvenfileitä

2 tl kuminansiemeniä

1 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

0,25 tl jauhettua valkopippuria

2 tl kuivattua tilliä

Paistamiseen:

2 rkl voita

1 rkl öljyä

Kiinankaali-kuminahöystö

G M V

1 sipuli

500 g kiinankaalia

150 g fenkolia tai juuriselleriä

2 rkl öljyä

1 rkl kuminansiemeniä

0,5 tl suolaa

0,25 tl rouhittua mustapippuria

Aloita ahventen maustamisesta. Murskaa kuminaa morttelissa pienemmäksi. Sekoita se jauhojen sekaan tillin, suolan ja pippurin kanssa.

Levitä jauhoseos lautaselle ja kääntele ahvenfileet jauhoissa. Nosta lautaselle tai leikkuulaudalle odottamaan.

Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi myös kiinankaali ja fenkoli. Säästä fenkolin vihreät tillimäiset tupsut koristeeksi.

Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä ensin sipulit ja kumina. Lisää sitten fenkoli ja jatka kypsentämistä muutama minuutti. Lisää kiinankaali, suola ja pippuri. Paista muutama minuutti ja jätä pannu hyvin miedolle lämmölle odottamaan ahvenien paistamista.

Kuumenna toisella pannulla ahvenien paistoon tarkoitettu voi ja öljy. Paista fileet kullanruskeiksi molemmilta puolilta.

Tarkista kiinankaaliseoksen maku ja mausta tarvittaessa lisää.

Tarjoa ahvenet ja kiinankaalihöystön ja esimerkiksi pinaatti-perunasoseen kanssa.

Vinkki: Jos jääkaapissa on kerma-, smetana-, tuorejuustonpurkin tai vastaavan maitotuotteen loppu, sekoita se kiinankaaliseokseen.

Graham-kuminakeksit

100 g voita

1 rkl kuminansiemeniä

2 dl grahamjauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl sokeria

0,5 tl suolaa

1 dl maitoa

(Pinnalle: 1-2 tl kuminansiemeniä)

Sulata voi ja anna jäähtyä hieman.

Murskaa kuminaa pienemmäksi morttelissa ja kaada kulhoon.

Mittaa muut ainekset kuminan sekaan ja kaada aineksille lopuksi voisula. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna jähmettyä jonkun aikaa. Lisää tarvittaessa nestettä.

Ripottele leivinpaperille hiukan graham- tai vehnäjauhoja ja kauli sen päällä taikina ohueksi levyksi. Käytä tarvittaessa hiukan jauhoja apuna. Pistele levyä haarukalla.

Vedä paperi ja taikina leivinpellille ja leikkaa veitsellä tai taikinapyörällä noin 5 x 5 sentin kokoisiksi neliöiksi. Ripottele pinnalle halutessasi kuminansiemeniä.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, kunnes keksien pinta ja reunat saavat hiukan väriä.

Tarjoa juustojen ja hillon kanssa.

Vinkki: Vaihda voisula desilitraan rypsiöljyä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Rikoksia, jännitystä ja huumaavaa rakkautta

Vares nähdään Naantalin Emma Teatterissa

Vares -komedia tuo näyttämölle rikoksia, jännitystä ja huumaavaa rakkautta, kaikkea, mitä kesäteatterissa viihtymiseen tarvitaan. Vares nähdään Naantalin Emma Teatterissa 1.6.–12.8.

Riskikäyttäytyminen yleistä lastensuojelun jälkihuollossa olevilla nuorilla

Valtaosalla lastensuojelun jälkihuollossa olevista nuorista havaittiin tuoreessa tutkimuksessa riskikäyttäytymistä, tavallisimmin päihteidenkäyttöä tai rahan käytön ongelmia. Moni ei ongelmistaan huolimatta turvautunut saatavilla oleviin tukipalveluihin. Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitoksella tehty tutkimus julkaistiin Journal of Advanced Nursing -lehdessä.

Jalo & Jalo ja tanskalainen BMS perustavat yhteisyrityksen, joka on yksi Euroopan suurimmista nostolava-autoyrityksistä

Uuden yhteisyrityksen JaloBMS:n toimitusjohtaja Sami Jalo (oikealla) ja hallituksen puheenjohtaja Jens Enggaard allekirjoittivat sopimuksen Kööpenhaminassa, jossa sijaitsee BMS:n suurin toimipiste.

Pohjoismaiden johtava nostolava-autoihin erikoistunut yritys, suomalainen Jalo & Jalo sekä tanskalainen BMS perustavat yhteisyrityksen. Uusi JaloBMS tarjoaa suurten nostolava-autojen palveluja telealalle, energiasektorille sekä tuulivoima- ja rakennusteollisuuteen ja suuntautuu vahvasti kansainvälisille markkinoille. Molemmat yritykset omistavat yhteisyrityksestä 50 prosenttia.

Takapuoli edellä puuhun

Ratapihan remontti käynnistyy.

Räjäytyksiä, louhintaa, pölyä ja melua. Mittavia liikennejärjestelyjä. Runsasta työmaaliikennettä. Kaksoisraiteen rakentaminen Kupittaan ja päärautatieaseman välille käynnistyy kesän korvalla toden teolla ja sillä on seurauksensa. Ensimmäisiä niistä on se, että Helsinginkatu katkaistaan hetkeksi kokonaan liikenteeltä, kun Nummen alikulkusilta puretaan.

Tee löytöjä kansantanssijoiden kirppikseltä

Mitä erilaisempia löytöjä voi tehdä Turun Kansantanssijoiden Ystävien kirpputorilla torstaina 1. kesäkuuta kello 16–20 kansantanssijoiden toimitilassa, Kalevantie 17. Kaupan on muun muassa kerran käytössä olleita ilmapatjoja, uusia ja vanhoja tanhukenkiä, t-paitoja sekä tauluja, astioita, tuoleja, retrovaatteita, lakanoita, tyynyliinoja ja pyyhkeitä. Yhdistykseltä voi myös vuokrata kansallispukuja.

Kvanttitieteilijät onnistuivat mittaamaan mikroaaltosäteilyn tehon ennennäkemättömällä tarkkuudella

Blueforsin kryogeenisen mittausjärjestelmän sisäosat.

Suurin osa kvanttitutkimuksesta tapahtuu äärimmäisen kylmissä lämpötiloissa, jotka tutkijat saavuttavat kryostaateiksi kutsutuilla superpakastimilla. Myös kokeissa käytettävät energiamäärät ovat äärimmäisen pieniä: kyse voi olla jopa fotonia eli valohiukkasta pienemmästä määrästä energiaa. Kvanttitutkimuksessa tehotasot pitää pystyä mittaamaan äärimmäisellä tarkkuudella – ja samalla ottaa huomioon tutkijoiden suuri haaste, eli lämpöenergian vaikutus mittaustuloksiin.

Jahtaamistilanteesta kehkeytyi törkeä ryöstö Turun yössä

Lounais-Suomen poliisi selvittää Turussa keskiviikkoyönä tapahtunutta törkeää ryöstöä sekä ryöstön yritystä. Mannerheiminpuistossa takaa-ajettua miestä pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin.

Asuntolainakanta supistui poikkeuksellisesti

Kotitalouksien asuntolainakanta poikkeuksellisesti supistui huhtikuussa 0,3 prosenttia vuodentakaisesta, kun vuosi sitten vastaavana aikana vuosikasvuvauhti oli 3,7 prosenttia. Sijoitusasuntolainakannan kasvuvauhdissa on tapahtunut nopeampi hidastuminen vuoden aikana. Huhtikuussa sijoitusasuntolainakanta (8,7 miljardia euroa) supistui vuodentakaisesta 1,1 prosenttia, kun vielä edellisvuonna vastaavana aikana sen vuosikasvuvauhti oli 7,3 prosenttia. Omistusasuntolainakanta (98,7 miljardia euroa) puolestaan supistui huhtikuussa vuodentakaisesta 0,3 prosenttia; vuoden 2022 huhtikuussa se kasvoi 3,4 prosentin vauhdilla.

Oda suunnittelee ruoan verkkokauppansa sulkemista Suomessa ja siirtymistä tarjoamaan yrityksille logistiikkaa palveluna

Oda suunnittelee nykyisen, kuluttajille suunnatun ruoan verkkokauppansa sulkemista Suomessa ja kartoittaa mahdollisuuksia jatkaa Suomessa tarjoten logistiikkaa palveluna (Logistics-as-a-Service) muille kaupan alan toimijoille. Oda aloittaa Suomessa henkilöstönsä kanssa muutosneuvottelut yrityksen tulevaisuudesta Suomessa.

Väitös: Koloniaaliset rakenteet läpäisevät edelleen eurooppalaista femi(ni)cide-tutkimusta

Aleida Luján Pinelo.

Aleida Luján Pinelo tarkasteli oikeustieteen väitöstutkimuksessaan, miten femi(ni)cide-käsite (naismurha) esiintyy länsieurooppalaisessa kontekstissa.

Lounaissuomalaisten syöpäjärjestöjen kuluvan vuoden apurahat haettavissa

Moikoisten Syöväntutkimussäätiön, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen apurahat ovat haettavissa. Tänä vuonna apurahoja jaetaan 251 700 euroa.

Kaukolämpötyö katkaisee liikenteen Henrikinkadulla

Kaukolämpötyöt jatkuvat Henrikinkadulla 31.5.–16.6. Työ katkaisee moottoriajoneuvoliikenteen Henrikinkadulla Agricolankadun ja Naturankujan välillä.

Koulujen päättäjäisiä vietetään epävakaisessa säässä

Lämpötila nousee lauantaina ylimmillään noin 15 asteeseen. Sateita saadaan monin paikoin, lähinnä länsirannikolla ja Lapissa päivä on poutainen.

Kotimainen varhaisperuna ehtii lakkiaisiin

Kesäkuun puolivälissä varhaisperunan tarjonta kattaa jo vakiintuneen kysynnän.

Kesän ensimmäiset avomaan varhaisperunat kotimaasta ehtivät tarjolle lakkiaisiin. Kesäkuun puolivälissä tarjonta kattaa jo vakiintuneen kysynnän.

Huumaavat lääkkeet leviävät yhä nuorempien keskuudessa Turun seudulla, 13-vuotiaita sairaalahoidossa myrkytysoireiden vuoksi

Turun seudulla leviää huumaavia lääkkeitä ja kemikaaleja yhä nuorempien keskuudessa. Myrkytysoireiden vuoksi jopa 13-vuotiaita on ollut sairaalahoidossa. Lounais-Suomen poliisi ja Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks) varoittavat lääkkeiden väärinkäytön vakavista seurauksista.

Terveimmät suomalaiset asuvat Pohjanmaalla ja Uudellamaalla

Hyvinvointialueiden erot sairastavuudessa ja työkyvyttömyydessä 2019–2021, ikävakioidut indeksit.

Terveimmät suomalaiset asuvat Pohjanmaalla, Uudenmaan hyvinvointialueilla ja Helsingissä, sairaimmat Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Työkyvyttömyys on yleisintä Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla ja vähäisintä Uudellamaalla.

Pohjoismaiden immunologit kokoontuvat Turkuun 4.–7. kesäkuuta

Skandinaavisen Immunologiayhdistyksen (Scandinavian Society for Immunology, SSI) vuosikokous ja kesäkoulu järjestetään 4.–7. kesäkuuta Turussa. Kaupunkiin saapuu lähes 300 alan asiantuntijaa.

Skuuttipartio tukemaan turvallista liikkumista Turussa

Skuuttipartio havainnoi, ratkaisee sähköpotkulautailun ongelmia ja tuottaa tietoa tulevien päätösten tueksi.

Tänä kesänä Turun kaupunki on lisännyt entisestään yhteistyötä sähköpotkulautaoperaattorien kanssa. Uutuutena kaupungin kaduilla kiertelee skuuttipartio, joka havainnoi ja ratkaisee sähköpotkulautailun ongelmia ja tuottaa tietoa tulevien päätösten tueksi.

Urheilu

FC TPS Turku Oy teki miljoonan liikevaihdolla yli puoli miljoonaa tappiota

Linus Rönnberg laukaisee ottelussa SalPaa vastaan. TPS käänsi pelin voitoksi. Talouspuolella tilikausi oli tappiollinen.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden 2022 tulos oli 535 510 euroa tappiollinen. Yhtiön liikevaihto oli noin 1,05 miljoonaa euroa. Liikevaihto putosi edelliseen, Ykkösessä pelattuun kauteen 2021 nähden noin 43 000 euroa.

Tuto Volley etsii viimeistä palaa ilman kiirettä

Tuto Volley haluaa olla myös Jani Niskakankaan alaisuudessa vahva torjuntajoukkue.

Lentopallon Mestaruusliigan Tuto Volley on tehnyt kevään aikana kovasti töitä ensi kauden joukkueen kasaamisessa. Niinpä joukkue onkin ollut lähes valmiina jo toukokuun alusta lähtien.

Eetu Huuhtanen ja Jussi Niska Interistä Pikkuhuuhkajiin

Eetu Huuhtanen.

Alle 21-vuotiaiden maajoukkue (2002 ja myöhemmin syntyneet) pelaa kesäkuussa kaksi maaottelua. Syksyllä alkaviin EM-karsintoihin valmistautuva Pikkuhuuhkajat kohtaa Puolan (15.6.) ja Slovenian (20.6.) vieraissa.

Karppinen D-finaalin viides EM-soudussa

Olli-Pekka Karppisen urakka olympiasoudun EM-kilpailuissa Bledissä päättyi miesten yksikön D-finaalin viidenteen sijaan. Kilpailuiden ainoa suomalaissoutaja oli positiivisin mielin.

Åboraakkeli: F-liigan drafti – kuriositeetti vai muuta?

Kuka on kaikkien aikojen ensimmäinen F-liigaan varattu pelaaja ja mikä seura hänet varasi?

Otteluanalyysi: TPS ratkaisi rangaistuspotkusta, jota ei olisi pitänyt tuomita

Ratkaisun hetki. Erotuomari Lassi Siukkola näyttää SalPan Michael Johnille punaista ja pallo viedään pilkulle.

Dramaattinen ottelu. Kehnosti jalkapalloilun Ykkösen aloittanut TPS oli jälleen suurissa vaikeuksissa ”paikallispelissä” Salon Palloilijoita vastaan, mutta pystyi kuin pystyikin kääntämään pelin tappioasemasta voitoksi. Kotijoukkue sai merkittävää apua erotuomari Lassi Siukkolalta , joka kotipelissä Gnistania vastaan ajoi kentältä kevyin perustein TPS-pelaajan. Nyt punaista korttia katseli SalPan toppari Michael John , joka heittäytyi peittämään Joonas Lakkamäen laukausta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.