Taiteilua kahvilan keittiössä – Henni Terimaa toteuttaa itseään ravintola-alalla
Hansakorttelissa runsaan vuoden toimineen Minetti Jäätelön kahvilapäällikkö Henni Terimaalle ravintola-ala on ollut teini-iästä lähtien selvä valinta.
– Kävin vuoden lukiota, jonka jälkeen totesin, ettei se ollut minun juttuni. Silloin lähdin kokkikouluun ja se oli ihan oikea päätös. En osaisi itseäni nähdä esimerkiksi toimistossa töissä, Terimaa toteaa.
– Keittiö on minun taidemuotoni. Jotkut ovat taitavia musiikin parissa tai piirtämään tai maalaamaan. Minä laitan ruokaa ja leivon.
Minetti on ketju, joka on tullut tunnetuksi ennen kaikkea jäätelöistään. Italialainen Giuseppe Minetti aloitti jäätelönvalmistuksen Tampereella 1925.
Lähes sadassa vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon. Nykyään kahvilaketjun valikoimissa on paljon muutakin kuin jäätelöä. Vaikka kyseessä on ketju, tekemisen vapaus on suuri. Se on myös Terimaalle tärkeää.
– Suurin osa meidän tuotteista on sellaisia reseptejä, joita olen itse muokannut matkan varrella tai kehittänyt alusta asti itse. Olen alusta asti halunnut tuoda valikoimiimme allergiatuotteita ja gluteiinittomia tuotteita. Käytännössä kaikki leipomamme tuotteet ovatkin gluteiinittomia, Terimaa kertoo.
Turun ravintolakulttuuri kukoistaa myös kahvilanäkökulmasta. Minetissäkin on useana päivänä viikossa se tilanne, että enempää asiakkaita ei kerta kaikkiaan mahdu pöytiin.
– Turun ravintolakulttuuri kokonaisuutena on hyvin elinvoimainen. Kahviloidenkin puolella on paljon valinnanvaraa, mutta pienetkin paikat voivat pärjätä. Näkisin, että yksi meidän valttimme on juuri gluteiinittomien tuotteiden monipuolinen kirjo. Jos seurueessa on yksi keliaakikko, on paljon helpompi tulla paikkaan, jossa käytännössä kaikki tuotteet ovat gluteiinittomia, Terimaa arvioi.
– Yksi meidän valttimme tietysti on sijaintimme. Olemme keskellä Hansaa, sen ensimmäisessä kerroksessa. Meillä onkin hyvin laaja asiakaskunta. Meillä käy paljon vanhempaa väkeä, mutta yhtä lailla myös nuorempia, ja lapsiperheitä käy paljon jäätelöllä.
Reilun vuosikymmenen alalla ollut Terimaa on ehtinyt nähdä niin ravintolakeittiön kuin kahvilankin arkea. Tulevaisuuden haaveena hänellä on oman yrityksen perustaminen.
– Itselleni on aika selvää, että kun tästä nykyisestä työstäni joskus lähden, perustan jotain omaa. Yhteen yritykseen on liiketoimintasuunnitelmat valmiinakin. Juuri nyt en ole siihen suuntaan lähdössä, mutta ne ovat sellaisessa vaiheessa, että ne voisivat konkretisoitua aika nopeastikin. Varmasti jossain vaiheessa alan tehdä jotain omaa ravintola-alalla.
Kolme leivonnaista
❶ Brita-kakku. Kevyt ja kesäinen.
❷ Marjapiirakka. Kevyt ja maukas.
❸ Omenakinuskikakku. Omalla reseptillä.