Taloyhtiön piharemontti kannattaa suunnitella kaikkia osapuolia kuunnellen
Kevään yhtiökokouksissa esille nousevat taloyhtiön tulevat remonttitarpeet. Mikäli tulossa on korjaushanke, joka edellyttää pihapintojen avaamista, kuten salaojaremontti tai sähköautojen latauspisteiden asentaminen, kannattaa samaan projektiin liittää muutkin kaivuita vaativat pihankunnostustyöt.
Yhteen urakkaan voi sisältyä putkiremontin lisäksi vaikkapa hulevesien ohjaus, esteettömyyden parantaminen ja yhteisten oleskelualueiden kohentaminen. Vaikka laajempi urakka on kertainvestointina kalliimpi kuin yksittäinen remontti, kerralla tekeminen kannattaa, sillä pihan auki kaivaminen on aina sekä kallista että asumista häiritsevää.
Isännöintiliiton viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Liina Länsiluoto kehottaa teettämään asukas- tai osakaskyselyn pihasuunnittelun tueksi. Kyselyn voi toteuttaa helposti esimerkiksi nettilomakkeen avulla. Kiinteistössä asuvat tietävät parhaiten, mikä toimii ja mitkä asiat vaatisivat parannusta.
Niiden osakkaiden, jotka eivät itse asu taloyhtiössä, näkemyksiin vaikuttavat tulevien remonttien kustannukset ja toisaalta mahdollinen arvon nousu.
– Huolellinen suunnittelu on tärkeää turvallisen ja helppohoitoisen pihan luomiseen. Kun piha on mukana taloyhtiön lakisääteisessä viiden vuodenkorjaussuunnitelmassa, yhtiö voi hallita kokonaisuutta parhaalla tavalla. Monet taloyhtiöt ovat jo huomanneet, että laadukkaat ja hyvin toimivat piha-alueet nostavat yhtiön arvoa, toteaa Rakennustuoteteollisuus RTT Ry:n tuoteryhmäpäällikkö Tiina Kaskiaro.
Eri-ikäisillä asukkailla on erilaisia tarpeita, joita kaikkia tulisi kuunnella: Onko lasten leikkipaikka turvallinen? Onko polkupyörille riittävästi säilytystilaa? Ovatko kulkuväylät hyvin valaistuja ja helppokulkuisia? Länsiluodon mukaan lisätilaa ja erilaisia tekemisen paikkoja pihalle voi suunnitella myös yhdessä naapuritaloyhtiöiden kanssa.
– Yhdistämällä taloyhtiöiden pihat voidaan saada moninkertaisesti iloa ja hyötyä. Jos vaikkapa meidän pihallamme on ykkösluokan leikkipaikka ja naapurilla suojaisa grillikatos, voidaan yhdistämällä pihat saada aikaan molemmille lisäarvoa. Pihojen huollosta ja vastuista kannattaa sopia kirjallisesti.
Kun suunnittelu ja tarvittavat kilpailutukset on tehty, suunnitelmat hyväksytään usein yhtiökokouksessa. Osan töistä, kuten kasvien istuttamisen tai oleskelualueen somistamisen, voi toteuttaa yhteisillä talkoilla. Talkoot ovat loistava tilaisuus myös tutustua omiin naapureihin.
– Toimiva ja kaunis piha on parhaimmillaan yhteinen olohuone taloyhtiön asukkaille, Länsiluoto toteaa.
Maria Helstola