Villikasvit uusi kuuma trendi
Nokkosten ja muiden villikasvien sesonki on nyt parhaimmillaan. Suomalaiset ovat villikasvien suhteen onnekkaita, sillä Suomen pihapiirit ja luonto ovat täynnä hyvänmakuista superruokaa.
Hortan eli villiruoan pioneeri Jouko Kivimetsä järjestää tiimeineen Kuunkodossa Sastamalassa tulevalla horta-tilalla maksuttomat villikasvien keräämis- ja oppimispäivät 29.5.–1.6. Viikko huipentuu hortabrunssiin sunnuntaina 4. kesäkuuta.
– Villikasvit rikastavat ruokalautasta kokonaisvaltaisesti. Lautasellinen voikukan lehtiä, jonka voi lisätä eri ruokalajeihin, voi vastata ravintoarvoiltaan hyvinkin kolmea kaupan salaattikerää, kertoo villikasvien ravinnehyötyihin paneutunut funktionaalisen ravitsemushoidon asiantuntija Katalin N. Kokavecz Unkarista, joka on tavattavissa brunssilla.
Hän myös kertoo brunssin alussa keskeisimpiä oppeja villikasvien hyvää tekevistä vaikutuksista.
– Juuri nyt on täydellinen hetki kerätä villikasvit talteen ensi talvea varten ja opetella käyttämään näitä ravinteikkaita pihojen ja piennarten aarteita arkiruoan osana. Oppimisviikkoon mahtuu vielä muutamia mukaan, vinkkaa Kivimetsä.
Brunssissa hyödynnetään tilalla kasvavia villikasveja sekä lähitilojen tuotteita. Tarjolla on muun muassa erilaisia horta-dippejä, -alkupaloja sekä horta-linssikeittoa, -piirakkaa ja luuliemi-horta -risottoa sekä kuusenkerkkä-puolukka -piirakkaa.
Brunssi on rakenteilla olevan Kuunkoto-keskuksen ensimmäinen tapahtuma. Keskus sijaitsee Sastamalan Sammaljärven kylässä. Brunssi tarjoillaan Kuunkodon pyöreässä pärekupolitaideateljeessa.
– Paikan sielukas ympäristö ja taideteosmaiset rakennukset maaseudun sydämessä hurmasivat minut aikanaan ja nyt tätä kokonaisuutta kehitetään eteenpäin. Kuunkoto tulee olemaan paikka monenlaisille kulttuuri-, wellness- ja elämyspalveluille. Pikku hiljaa tiloissamme tullaan järjestämään erilaisia konsertteja ja luonnonmukaista elämäntapaa vahvistavia retriittejä, kertoo Kuunkotoa luotsaava Jenni Lahtonen.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)