Otteluanalyysi: Inter joutui tyytymään tasapeliin kentän vihkiäisissä

Darren Smith vastasi Interin tasoituksesta. Darren Smith vastasi Interin tasoituksesta. Kuva: Ruutu/kuvakaappaus

Kupittaan uuden tekonurmikentän vihkiäiset olivat Veikkausliigan jumbofinaali. Interin, sarjan vihoviimeisen, vieraaksi saapui IFK Mariehamn, toiseksi viimeinen. Joukkueet eivät saaneet toisistaan selvää, vaan päätyivät 1–1-tasatulokseen.

Interillä on vielä putkessa kolme kotipeliä Veikkausliigassa. Joukkueelta odotetaan selvää tasonnostoa ja ennen kaikkea kykyä tehdä tulosta. Tilanne ei ole vielä huolestuttava, sillä kärjen KuPS on pelannut jopa neljä peliä enemmän mutta pistetiliä on alettava kartuttamaan.

Inter–IFK Mariehamn 1–1 (0–0).

Maalit: 77. Jamie Hopcutt 0-1, 84. Darren Smith (Petteri Forsell) 1-1.

Yleisöä: 4 091.

Kentän kunkut: Maalivahdit Eetu Huuhtanen (Inter) ja Elmo Henriksson (IFK) olivat kentän parhaat. Henriksson torjui rankkarin ja oli muutenkin vakuuttava. Huuhtanen piti Interiä pystyssä kriittisillä hetkillä, kun IFK:lla oli hyvä jakso toisella puoliajalla. Maaleille kumpikaan ei voinut mitään.

Illan erikoisuus: Uusi tekonurmi sai tulikasteensa, samoin Ukrainan väreissä hehkuva päätykatsomo. Kenttä näytti hyvältä ja päätykatsomo luo stadionista interiöörin, jossa tunnelma pysyy, jos sellaista nostatetaan. Olosuhteet alkavat olla kunnossa.

Matsin surkeinta: Inter ei päässyt harjoittelemaan kastellulla tekonurmella. Kenttä kasteltiin ennen peliä ja tauolla. Kuiva tekonurmi käyttäytyy eri tavalla kuin kasteltu. Kuiva kenttä on kitkainen, pallo liikkuu hitaammin ja pomppuisammin. Kasteltu kenttä on nopeampi. Inter ei siksi saanut vielä saanut täyttä hyötyä ja etua kentästään mutta tilanne muuttuu, sillä edessä on kotiotteluiden putki. Seuraava koitos on perjantaina, kun Kupittaalle saapuu Haka.

Tuhlaajapoika: Matias Tamminen, Inter. Hyökkääjä hommasi rangaistuspotkun, kun keskitys paukahti IFK:n Timi Lahden käteen. IFK-vahti Elmo Henriksson kuitenkin torjui rankkarin, joka suuntautui ehkä liian keskelle. Tämä sisään ja pelin kuva olisi voinut muuttua.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Erotuomari Oskari Hämäläinen piti ottelun näpeissään mutta kortti viuhui taajaan. Interille näytettiin keltaista kahdesti, IFK:lle peräti viidesti. Niissä oli pari liikaan. Hämäläinen olisi selvinnyt vähemmälläkin mutta toisaalta hän oli aivan linjakas tuomioissaan.

Mitä sanottiin?

Jarkko Wiss, Inter: Oli pitkä odotus kotidebyyttiä ajatellen. Varmasti oli tiettyä hermostuneisuutta peliin lähtiessä. Mun mielestä lähdettiin peliin hyvin ja puolustaminen toimi pääosin oikein hyvin. Meillä on paljon tekemistä pallokontrollin kanssa. Tehdään helppoja syöttövirheitä tai haltuunottovirheitä. Tokalla jaksolla tuntui vielä enemmän siltä, että tämä on meidän matsi kunnes Maarianhamina sai hetkensä. Pojat reagoivat kuitenkin hyvin. Olisi pitänyt voittaa mutta oli aika lähellä ettei kävelty tyhjin käsin pois. Pitää olla raivokkaampaa tekemistä boksissa, molemmissa päissä. Ei voi voittaa otteluita, jos joka pelissä päästää maalin. Viisi peliä, ei yhtään nollapeliä vielä.

Daniel Norrmén, IFK: Inter oli varmaan ensimmäisellä jaksolla parempi joukkue mutta tasatulos oli reilu. Johdimme vielä niin lopussa että tulos on pettymys. Olimme niin lähellä kolmea pistettä. Olen hiukan pettynyt. Mutta esitys oli aika vahva. Vaihtojen jälkeen olimme aika vaarallisia. Olen tyytyväinen esitykseen mutta olisin mielelläni ottanut ne kolme pistettä.

Analyysi: Sarjan alku on ollut Interille hankala. Ohjelma alkoi vieraspeleillä, kun kotikenttä oli remontissa. Yksi peli siirrettiin (FC Lahti). Inter oli takamatkalla pinnoissa ja peleissä. Edessä on kotipeliputki, jolla pisteitä pitäisi jo kerätä. Kotiavaus tuotti vain pisteen.

Maalipaikoilla ei juhlittu mutta kummallakin oli tilanteensa. Tamminen hukkasi rankkarin. IFK teki toisella puoliajalla pari vaihtoa ja kykeni niiden jälkeen luomaan tilanteita. Huuhtanen torjui pari yritystä mutta Jamie Hopcuttin kierrekuti painui verkkoon.

Inter kykeni kuitenkin vastaamaan. Vaihtomies Petteri Forsell vapautti vastaiskun päätteeksi Darren Smithin, joka viimeisteli tasoituksen. Lopussa Inter oli lähempänä maalintekoa.

Wiss kertoi ennen peliä, että kotipeleihin lähdetään hyökkäysvoittoisemmalla taktiikalla kuin vieraspeleihin. Forsell aloitti silti penkillä. Hyökkäyssuuntaan Interillä oli kolme kärkeä: hyökkäyskaksikkona Tamminen ja Smith sekä laidan piikkinä Timo Stavinski. Puolustussuuntaan Stavinski oli enemmän keskikenttämies. Wiss painottaa työntekoa ja joukkuepuolustusta, jossa jokaisella on roolinsa. Vapaa sielu, taiteilija Petteri Forsell ei näytä helposti istuvan tähän raamiin. Se on ongelma. Forsell on Interin kallispalkkaisimpia pelaajia ellei kallispalkkaisin eikä ole pitkän päälle kenenkään kannalta mielekästä istuttaa sellaista miestä vaihdossa. Joko rooli löytyy sinimustasta paidasta, kentältä, tai sitten muualta.

On toki mielekästä, että vaihdosta kentälle voi heittää pelaajan, joka kykenee muuttamaan pelin kulun. Nyt Forsell rakensi maalipaikan, jonka Smith käytti hallitusti hyväksi. Sellaisia paikkoja ei ollut liiaksi.

Interin dynamo on kapteeniksi nostettu Tommi Jyry, jolle palloa pelataan ja joka vastaa erikoistilanteista. Hän on mies paikallaan, energinen ja liikkuva, mutta kaipaa enemmän apuja. Kärkimiehet Tamminen ja Smith jäivät vähille palloille, eikä Stavitskikaan ollut täysin pelissä sisällä.

Laitapakki Dimitri Legbo oli pirteä ja näytti, että hän kykenee tukemaan hyökkäyksiä. Puolustuspeli toimi pääsääntöisesti hyvin toisen jakson heikkoa hetkeä lukuunottamatta ja maalivahti oli hyvä. Nolla jäi kuitenkin pitämättä, taas. Se helpottaisi voittamista.

Pallollisessa pelaamisessa on vielä tekemistä mutta aineksia on. Seuraavat kotiottelut näyttävät suunnan. Joukkue on taulukon pohjilla, joten alaspäin ei enää pääse. Tekemistä jäi myös erikoistilanteisiin. Interillä oli yhdeksän kulmapotkua, joista ei ole sen enempää kerrottavaa.

IFK käytti hetkensä hyvin ja näytti etenevän voittoon mutta Inter löysi vielä uuden vaihteen. Jos nämä ovat Veikkausliigan kaksi heikointa joukkuetta, kuten taulukko väittää, niin ei sarjan taso kovin huono ole. Pelin taso ei ollut heikko vaikka kummankaan hyökkäyspeli, etenkään viimeistely, ei ollut kovin terävää. Ei riittävän terävää. Se erottanee ne muista.

Inter (4–3–3): Eetu Huuhtanen; Juho Hyvärinen (85. Luka Kuittinen), Juuso Hämäläinen, Mikael Almén, Dimitri Legbo (81. Bismark Ampofo); Tommi Jyry, Noah Nurmi, Iiro Järvinen; Matias Tamminen (81. Arlind Sejdiu), Darren Smith, Timo Stavitski (60. Daniel Rökman).

IFK (4–3–3): Elmo Henriksson; Daniel Enqvist, Albin Granlund, Timi Lahti, Jiri Nissinen; Aly Ndom, Usman Suleman, Oskari Sallinen; Tuco, Jamie Hopcutt, Dé (75. Samuel Anini).

Erotuomari: Oskari Hämäläinen.

Varoitukset: Hämäläinen ja Stavitski, Inter. Granlund, Lahti, Sallinen, Dé ja Suleman, IFK.

Lasse Virtanen

Rikoksia, jännitystä ja huumaavaa rakkautta

Vares nähdään Naantalin Emma Teatterissa

Vares -komedia tuo näyttämölle rikoksia, jännitystä ja huumaavaa rakkautta, kaikkea, mitä kesäteatterissa viihtymiseen tarvitaan. Vares nähdään Naantalin Emma Teatterissa 1.6.–12.8.

Riskikäyttäytyminen yleistä lastensuojelun jälkihuollossa olevilla nuorilla

Valtaosalla lastensuojelun jälkihuollossa olevista nuorista havaittiin tuoreessa tutkimuksessa riskikäyttäytymistä, tavallisimmin päihteidenkäyttöä tai rahan käytön ongelmia. Moni ei ongelmistaan huolimatta turvautunut saatavilla oleviin tukipalveluihin. Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitoksella tehty tutkimus julkaistiin Journal of Advanced Nursing -lehdessä.

Jalo & Jalo ja tanskalainen BMS perustavat yhteisyrityksen, joka on yksi Euroopan suurimmista nostolava-autoyrityksistä

Uuden yhteisyrityksen JaloBMS:n toimitusjohtaja Sami Jalo (oikealla) ja hallituksen puheenjohtaja Jens Enggaard allekirjoittivat sopimuksen Kööpenhaminassa, jossa sijaitsee BMS:n suurin toimipiste.

Pohjoismaiden johtava nostolava-autoihin erikoistunut yritys, suomalainen Jalo & Jalo sekä tanskalainen BMS perustavat yhteisyrityksen. Uusi JaloBMS tarjoaa suurten nostolava-autojen palveluja telealalle, energiasektorille sekä tuulivoima- ja rakennusteollisuuteen ja suuntautuu vahvasti kansainvälisille markkinoille. Molemmat yritykset omistavat yhteisyrityksestä 50 prosenttia.

Takapuoli edellä puuhun

Ratapihan remontti käynnistyy.

Räjäytyksiä, louhintaa, pölyä ja melua. Mittavia liikennejärjestelyjä. Runsasta työmaaliikennettä. Kaksoisraiteen rakentaminen Kupittaan ja päärautatieaseman välille käynnistyy kesän korvalla toden teolla ja sillä on seurauksensa. Ensimmäisiä niistä on se, että Helsinginkatu katkaistaan hetkeksi kokonaan liikenteeltä, kun Nummen alikulkusilta puretaan.

Tee löytöjä kansantanssijoiden kirppikseltä

Mitä erilaisempia löytöjä voi tehdä Turun Kansantanssijoiden Ystävien kirpputorilla torstaina 1. kesäkuuta kello 16–20 kansantanssijoiden toimitilassa, Kalevantie 17. Kaupan on muun muassa kerran käytössä olleita ilmapatjoja, uusia ja vanhoja tanhukenkiä, t-paitoja sekä tauluja, astioita, tuoleja, retrovaatteita, lakanoita, tyynyliinoja ja pyyhkeitä. Yhdistykseltä voi myös vuokrata kansallispukuja.

Kvanttitieteilijät onnistuivat mittaamaan mikroaaltosäteilyn tehon ennennäkemättömällä tarkkuudella

Blueforsin kryogeenisen mittausjärjestelmän sisäosat.

Suurin osa kvanttitutkimuksesta tapahtuu äärimmäisen kylmissä lämpötiloissa, jotka tutkijat saavuttavat kryostaateiksi kutsutuilla superpakastimilla. Myös kokeissa käytettävät energiamäärät ovat äärimmäisen pieniä: kyse voi olla jopa fotonia eli valohiukkasta pienemmästä määrästä energiaa. Kvanttitutkimuksessa tehotasot pitää pystyä mittaamaan äärimmäisellä tarkkuudella – ja samalla ottaa huomioon tutkijoiden suuri haaste, eli lämpöenergian vaikutus mittaustuloksiin.

Jahtaamistilanteesta kehkeytyi törkeä ryöstö Turun yössä

Lounais-Suomen poliisi selvittää Turussa keskiviikkoyönä tapahtunutta törkeää ryöstöä sekä ryöstön yritystä. Mannerheiminpuistossa takaa-ajettua miestä pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin.

Asuntolainakanta supistui poikkeuksellisesti

Kotitalouksien asuntolainakanta poikkeuksellisesti supistui huhtikuussa 0,3 prosenttia vuodentakaisesta, kun vuosi sitten vastaavana aikana vuosikasvuvauhti oli 3,7 prosenttia. Sijoitusasuntolainakannan kasvuvauhdissa on tapahtunut nopeampi hidastuminen vuoden aikana. Huhtikuussa sijoitusasuntolainakanta (8,7 miljardia euroa) supistui vuodentakaisesta 1,1 prosenttia, kun vielä edellisvuonna vastaavana aikana sen vuosikasvuvauhti oli 7,3 prosenttia. Omistusasuntolainakanta (98,7 miljardia euroa) puolestaan supistui huhtikuussa vuodentakaisesta 0,3 prosenttia; vuoden 2022 huhtikuussa se kasvoi 3,4 prosentin vauhdilla.

Oda suunnittelee ruoan verkkokauppansa sulkemista Suomessa ja siirtymistä tarjoamaan yrityksille logistiikkaa palveluna

Oda suunnittelee nykyisen, kuluttajille suunnatun ruoan verkkokauppansa sulkemista Suomessa ja kartoittaa mahdollisuuksia jatkaa Suomessa tarjoten logistiikkaa palveluna (Logistics-as-a-Service) muille kaupan alan toimijoille. Oda aloittaa Suomessa henkilöstönsä kanssa muutosneuvottelut yrityksen tulevaisuudesta Suomessa.

Väitös: Koloniaaliset rakenteet läpäisevät edelleen eurooppalaista femi(ni)cide-tutkimusta

Aleida Luján Pinelo.

Aleida Luján Pinelo tarkasteli oikeustieteen väitöstutkimuksessaan, miten femi(ni)cide-käsite (naismurha) esiintyy länsieurooppalaisessa kontekstissa.

Lounaissuomalaisten syöpäjärjestöjen kuluvan vuoden apurahat haettavissa

Moikoisten Syöväntutkimussäätiön, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen apurahat ovat haettavissa. Tänä vuonna apurahoja jaetaan 251 700 euroa.

Kaukolämpötyö katkaisee liikenteen Henrikinkadulla

Kaukolämpötyöt jatkuvat Henrikinkadulla 31.5.–16.6. Työ katkaisee moottoriajoneuvoliikenteen Henrikinkadulla Agricolankadun ja Naturankujan välillä.

Koulujen päättäjäisiä vietetään epävakaisessa säässä

Lämpötila nousee lauantaina ylimmillään noin 15 asteeseen. Sateita saadaan monin paikoin, lähinnä länsirannikolla ja Lapissa päivä on poutainen.

Kotimainen varhaisperuna ehtii lakkiaisiin

Kesäkuun puolivälissä varhaisperunan tarjonta kattaa jo vakiintuneen kysynnän.

Kesän ensimmäiset avomaan varhaisperunat kotimaasta ehtivät tarjolle lakkiaisiin. Kesäkuun puolivälissä tarjonta kattaa jo vakiintuneen kysynnän.

Huumaavat lääkkeet leviävät yhä nuorempien keskuudessa Turun seudulla, 13-vuotiaita sairaalahoidossa myrkytysoireiden vuoksi

Turun seudulla leviää huumaavia lääkkeitä ja kemikaaleja yhä nuorempien keskuudessa. Myrkytysoireiden vuoksi jopa 13-vuotiaita on ollut sairaalahoidossa. Lounais-Suomen poliisi ja Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks) varoittavat lääkkeiden väärinkäytön vakavista seurauksista.

Terveimmät suomalaiset asuvat Pohjanmaalla ja Uudellamaalla

Hyvinvointialueiden erot sairastavuudessa ja työkyvyttömyydessä 2019–2021, ikävakioidut indeksit.

Terveimmät suomalaiset asuvat Pohjanmaalla, Uudenmaan hyvinvointialueilla ja Helsingissä, sairaimmat Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Työkyvyttömyys on yleisintä Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla ja vähäisintä Uudellamaalla.

Pohjoismaiden immunologit kokoontuvat Turkuun 4.–7. kesäkuuta

Skandinaavisen Immunologiayhdistyksen (Scandinavian Society for Immunology, SSI) vuosikokous ja kesäkoulu järjestetään 4.–7. kesäkuuta Turussa. Kaupunkiin saapuu lähes 300 alan asiantuntijaa.

Skuuttipartio tukemaan turvallista liikkumista Turussa

Skuuttipartio havainnoi, ratkaisee sähköpotkulautailun ongelmia ja tuottaa tietoa tulevien päätösten tueksi.

Tänä kesänä Turun kaupunki on lisännyt entisestään yhteistyötä sähköpotkulautaoperaattorien kanssa. Uutuutena kaupungin kaduilla kiertelee skuuttipartio, joka havainnoi ja ratkaisee sähköpotkulautailun ongelmia ja tuottaa tietoa tulevien päätösten tueksi.

Urheilu

FC TPS Turku Oy teki miljoonan liikevaihdolla yli puoli miljoonaa tappiota

Linus Rönnberg laukaisee ottelussa SalPaa vastaan. TPS käänsi pelin voitoksi. Talouspuolella tilikausi oli tappiollinen.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden 2022 tulos oli 535 510 euroa tappiollinen. Yhtiön liikevaihto oli noin 1,05 miljoonaa euroa. Liikevaihto putosi edelliseen, Ykkösessä pelattuun kauteen 2021 nähden noin 43 000 euroa.

Tuto Volley etsii viimeistä palaa ilman kiirettä

Tuto Volley haluaa olla myös Jani Niskakankaan alaisuudessa vahva torjuntajoukkue.

Lentopallon Mestaruusliigan Tuto Volley on tehnyt kevään aikana kovasti töitä ensi kauden joukkueen kasaamisessa. Niinpä joukkue onkin ollut lähes valmiina jo toukokuun alusta lähtien.

Eetu Huuhtanen ja Jussi Niska Interistä Pikkuhuuhkajiin

Eetu Huuhtanen.

Alle 21-vuotiaiden maajoukkue (2002 ja myöhemmin syntyneet) pelaa kesäkuussa kaksi maaottelua. Syksyllä alkaviin EM-karsintoihin valmistautuva Pikkuhuuhkajat kohtaa Puolan (15.6.) ja Slovenian (20.6.) vieraissa.

Karppinen D-finaalin viides EM-soudussa

Olli-Pekka Karppisen urakka olympiasoudun EM-kilpailuissa Bledissä päättyi miesten yksikön D-finaalin viidenteen sijaan. Kilpailuiden ainoa suomalaissoutaja oli positiivisin mielin.

Åboraakkeli: F-liigan drafti – kuriositeetti vai muuta?

Kuka on kaikkien aikojen ensimmäinen F-liigaan varattu pelaaja ja mikä seura hänet varasi?

Otteluanalyysi: TPS ratkaisi rangaistuspotkusta, jota ei olisi pitänyt tuomita

Ratkaisun hetki. Erotuomari Lassi Siukkola näyttää SalPan Michael Johnille punaista ja pallo viedään pilkulle.

Dramaattinen ottelu. Kehnosti jalkapalloilun Ykkösen aloittanut TPS oli jälleen suurissa vaikeuksissa ”paikallispelissä” Salon Palloilijoita vastaan, mutta pystyi kuin pystyikin kääntämään pelin tappioasemasta voitoksi. Kotijoukkue sai merkittävää apua erotuomari Lassi Siukkolalta , joka kotipelissä Gnistania vastaan ajoi kentältä kevyin perustein TPS-pelaajan. Nyt punaista korttia katseli SalPan toppari Michael John , joka heittäytyi peittämään Joonas Lakkamäen laukausta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.