Taitotärppi: Uunin voi puhdistaa hetkessä
Uuni tulisi puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta aikaisemmat roiskeet eivät pääsisi palamaan kiinni pintoihin seuraavan käyttökerran kuumuudessa. Harva kuitenkaan toimii näin. Joulun ja joulukinkun paiston lähestyessä kannattaa kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Näillä vinkeillä saat uunistasi hetkessä puhtaan.
Uunin pohja sekä seinät tulisi pyyhkiä kostealla sienipyyhkeellä tai mikrokuituliinalla. Mieto astianpesuaineliuos irrottaa pinnoilta rasvalikaa. Grillivastusten puhdistuksessa voi käyttää apuna esimerkiksi tiskiharjaa ja ritilän sekä ritiläpidikkeet voi hangata puhtaiksi karhunkielellä, kertoo Marttaliitto.
Tarvittaessa voit kokeilla myös seuraavaa vinkkiä: valmista ruokasoodasta, suolasta ja kuumasta vedestä seos lisäämällä kaksi ruokalusikallista kaikkia. Levitä seos uunin seinille ja pohjaan hieromalla, anna vaikuttaa ja huuhtele hyvin. Myös uunin lämpöä voi hyödyntää puhdistusvaiheessa. Levitä mäntysuopaliuosta tahrojen pinnalle, kuumenna uuni 50 asteeseen ja anna jäähtyä. Harjaa pinta pehmeällä harjalla ja pyyhi lopuksi kostealla liinalla.
Uunin lasin puhdistamiseen voi hyödyntää perinteistä sokeripalaa. Kostuta sokeripala vedellä ja hankaa sillä uunin lasin pintaa. Pyyhi lika kostealla liinalla. Mikäli lika on pahasti pinttynyttä ja tarvitsee puhdistuakseen uuninpesuainetta, muista noudattaa pesuaineen ohjeita tarkasti ja huuhdella uuni puhdistuksen jälkeen huolellisesti. Koska pesuaineet ovat vahvasti emäksisiä, kannattaa uunin edustalle levittää esimerkiksi sanomalehtiä, jotta pesuaine ei pääse syövyttämään lattiaa.
Uunipellit voi puhdistaa liottamalla niitä astianpesuaineessa. Tarvittaessa apuna voi käyttää ruokasoodaa. Naarmuttavien työvälineiden, kuten karhunkielen käyttöä tulisi kuitenkin välttää, sillä ruoka palaa helpommin kiinni naarmuuntuneeseen peltiin. Kiertoilmauuneihin suositellaan käyttämään miedompia pesuaineita.
Uunin likaanumista voi välttää käyttämällä riittävän suuria astioita ja vuokia, paistopusseja ja leivinpaperia.
Tilda Karus
















