NÄIN VIETÄT RENNON JOULUN – VIISI VINKKIÄ, JOILLA SELÄTÄT JOULUSTRESSIN JA LAHJAPANIIKIN

Naantalin Kylpylän henkilökunta on valmistanut vierailleen yli 30 joulua. Nyt he paljastavat parhaat lahja- ja jouluvinkkinsä rentoon jouluun.

sunborn

1. Joululahjaksi elämyksiä

Joulun ensimmäinen koetinkivi on lahjapaniikki. Naantalin Kylpylältä tähän löytyy ratkaisu, joka on sekä vaivaton että toimiva. Saija Etokari Kylpylän Promenade Boutiquesta kertoo, että suosituimpia lahjoja ympäri vuoden ovat ehdottomasti lahjakortit.

”Lahjakortti on nopea ja helppo hankkia ja ilahduttaa jokaista – meillä voi valita niin hoidoista, illallisista kuin lomistakin, tai yhdistellä vaikka kaikkia”, Saija vinkkaa.

Promenadesta löytyy toki myös laadukasta muotia, koruja ja muuta lahjatavaraa. ”Joulunalusaika myymälässä on ihanaa, kun saa auttaa ihmisiä lahjaostoksissa. Toisinaan lahjan saajakin on tuotu paikanpäälle valitsemaan vaikkapa mieleisensä koru tai kauluspaita”.

Saijan vinkki: ”Ystävälle hankkisin tänä jouluna ehdottomasti bilebreikki-lahjan eli lahjakortti kylpylälomalle ja oheen liput Naantalin Kylpylän Iskelmä tai Rock Weekend -tapahtumiin tulevana keväänä.”

2. Jouluna saa ottaa omaa aikaa

Monille joululoma merkitsee taukoa syksyn pitkään työrupeaman jälkeen. Silloin jouluhälinän sijaan kaipaa rauhaa. ”Irtiotto arjesta on meidän erikoisalaamme”, painottaa Kylpylän kauneuskeskuksen Henna Anttalainen. Jouluohjelmasta voi jokainen nauttia itselleen sopivissa määrin ja käydä välillä altailla uimassa lyhtyjen loisteessa tai hoidoissa rentoutumassa.

Kylpylään voi karata kesken kotijoulunkin – hoitola on auki joulunakin kaikille vieraille. ”Moni tulee tänne myös välipäiviksi palautumaan joulusta”, Henna nauraa.

Hennan vinkki: ”Parihoito on kiva lahja pariskunnalle. Hoidon ajaksi jää kaikki hälinä ja kiire hetkeksi taa, kun voi keskittyä nauttimaan yhteisestä elämyksestä.”

3. Yllätyksiä joulupöytään

Jouluna on ihana istua valmiiseen pöytään. Kylpylän ravintolat ovat avoinna myös jouluna, eikä yöpalastakaan ei tarvitse tinkiä - jouluyönä ravintolaan katetaan juhlapöytä. Naantalin Kylpylän keittiömestari Marko Ilander tuntee vieraiden mieltymykset: ”kala kaikissa muodoissa sekä Kylpylän makea jouluhalko ovat kestosuosikkeja”. Marko lisää pöytään aina myös jotain paikallista ja ei niin perinteistä: ”se tuo kivan säväyksen tuttuihin jouluruokiin.” Jos vyö alkaa kiristää, kylpylältä löytyy myös kuntosali ja liikuntatunnit sekä ympäriltä upeat ulkoilumaastot, Marko virnistää.

Markon vinkki: ”Jotta jouluruoka ei ala kyllästyttää, kokeile välillä jotain ihan muuta – meillä kylpylällä avataan 11.12. Asian fusion pop-up-ravintola Macha, jonka listalta löytyy vaihtoehtoja kimchistä sushiin ja rameniin.”

4. Perinnejoulu ilman stressiä

Joulunaika on ihanaa, mutta myös kiireistä: joulusiivous, lahjarumba, sukulaisvierailut ja kinkkukin pitäisi paistaa. ”Jos jouluvalmistelut alkavat stressata, kylpyläjoulu voisi olla sinua varten”, ehdottaa jouluemäntä Leena Laihonen. Monelle joulun perinteet ovat niin tärkeä osa joulua, että ajatus sen viettämisestä jossain muualla voi tuntua vieraalta. Leena vakuuttaa, ettei syytä huoleen ole: ”vuosien varrella olemme yhdistäneet kylpyläloman ja joulun parhaat palat – joulupukki, kuusen koristelu, joululaulut ja Tapanin tanssit kuuluvat myös kylpyläjouluun”. Lapsille on tietysti omaa ohjelmaa sekä viihdykettä Kylpylän Muksumestassa.

Leenan vinkki: ”Joulu alkaa Vanhalta Suurtorilta joulurauhanjulistuksesta. Vaihtoehtoisesti tunnelmallista joulurauhanjulistusta pääsee seuraamaan myös Naantalin vanhaan kaupunkiin, ihan kävelymatkan päähän kylpylältä. Sen jälkeen keräännytään yhteiselle joulupuurolle, joka tarjoillaan kaikille kylpylän jouluvieraille.”

5. Hyvästit joulumelankolialle

Kun joulu on ohi ja edessä kylmä ja pimeä tammikuu, melankolian vältät kääntämällä katseen tiukasti tulevaan. Välipäivien tai uudenvuoden loman hotellinjohtaja Petter Lillvik suosittelee varaamaan hyvissä ajoin, samoin talviloman. ”Kanta-asiakkaillemmekin on luvassa vaihtelua, sillä kaikki huoneemme on juuri uusittu ja ihan uusiakin rakennettu”, Petter mainitsee. Petterin suosikkeja ovat kaksikerroksiset teema-sviitit ja tyylikkäät Loft-huoneet Kylpylän ylimmässä kerroksessa. ”Syksyllä uusimme myös Kylpylän viereisen Naantali City Apartments -huoneistohotellin, joka sopii erinomaisesti pidempään lomaan isollakin porukalla.”

Petterin vinkki: ”Varaa jo nyt helmikuulle majoitus Muumi-teemahuoneeseen ja vietä päivä Muumimaailman Taikatalvessa. Tätä talviloman taattua kohokohtaa on mukava odottaa.”

Elämyksiä ja parasta aikaa yhdessä Naantalin Kylpylässä – joulun lomat ja lahjakortit löydät osoitteessa www.naantalispa.fi

Kunnilla näytön paikka

Kunnat ottavat nyt vastuuta työttömistä.

Työllisyyden kiistelty kuntakokeilu käynnistyy maaliskuun alussa ja kestää reilut kaksi vuotta. Kiistelty se on siksi, että kaikki eivät usko tuloksia saatavan.

Yksittäisten opettajien valintojen merkitys keskeinen opettajien digitaalisten teknologioiden käytössä

Erot suomalaisopettajien digitaalisen teknologian opetuskäytössä paikantuvat pääosin opettajien välisiin eroihin ja vain pieni osa paikantuu koulujen välisiin eroavaisuuksiin. Kunta- tai aluehallintovirastoaluetason tekijät sen sijaan eivät Suomessa selitä opettajien teknologian käytön eroja. Yksilötason selittäjien hallitsevuudella on merkittävä vaikutus opetusalan digitalisaation johtamiseen.

Tekoäly ennustaa jo päiviä ennen, aiheuttaako talvimyrsky sähkökatkoja

Esimerkkitapaukset mallin vahinkoennusteista Tapani- (a), Rauli- (b) ja Pauliina-myrskyissä (c). Värjätyt alueet kuvaavat mallin ennustamia myrskyolioita eli myrskykeskuksen mukana liikkuvia, tietyn tuulennopeuden ylittäviä alueita ja niiden vaarallisuutta (punainen = suuret tuhot, keltainen = pienet tuhot, vihreä = ei tuhoja). Numerot puolestaan kuvaavat toteutunutta vaarallisuusluokkaa. Sähköverkko-operaattorien toiminta-alueet on kuvattu sinisellä.

Suomessa myrskyää kaikkina vuodenaikoina. Myrskyjen katkomat puut saattavat kaataa mennessään voimalinjoja ja vaurioittaa muuntajia, minkä seurauksena sadat tuhannet taloudet kärsivät vuosittain sähkökatkoista.

Kotitalouksien varallisuus kasvanut yli 4 000 euroa vuodessa

Suomalaiskotitalouksien varallisuus kasvoi sijoitustuottojen ansiosta hyvin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. LähiTapiola Varainhoidon laskeman kotitalouksien varallisuusindeksin mukaan kotitalouksien varallisuus kasvoi 1,8 prosenttia viime vuoden lopulla koko maassa.

Varaudu kevätaurinkoon, pidä huolta tuulilasista

Tuulilasin putsaaminen säännöllisesti myös sisäpuolelta on pieni mutta varsin merkittävä liikenneturvallisuusteko.

Matalalta paistava kirkas kevätaurinko voi häikäistä kuljettajaa etenkin, jos tuulilasi on likainen tai naarmuinen. Liikenneturva kannustaakin autoilijoita huolehtimaan lasipintojen kunnosta ja puhtaudesta. Tuulilasi kannattaa putsata säännöllisesti myös sisäpuolelta.

Empower Wednesday -tapahtumasarja alkaa jälleen helmikuussa

Englanninkielinen tapahtumasarja on suunnattu Turun seudulla asuville kansainvälisille osaajille. Tavoitteena on tukea heidän integraatioprosessiaan ja antaa tietoa ja tukea Suomessa työskentelemiseen ja verkostoitumiseen. Maksuton ohjelma koostuu viikottaisista virtuaalisista työpajoista.

Tropiikin matkailijat altistuvat selvästi suuremmalle määrälle superbakteereja kuin tähän mennessä on uskottu

Tropiikista kotiin palatessaan matkailijoista 20–70 prosenttia kantaa kaikille antibiooteille vastustuskykyisiä ESBL-suolistobakteereja.

Helsingin yliopiston ja HUSin kansainvälisessä yhteistyötutkimuksessa seurattiin reaaliaikaisesti 20 Kaakkois-Aasiaan lähteneen matkailijan altistumista superbakteereille: heistä jokainen sai superbakteeritartunnan reissun ensimmäisellä viikolla. Myöhemmän sekvensointianalyysin avulla selvisi, että ryhmä kantoi yhteensä yli 80 erilaista bakteerikantaa.

Lieto satsaa uuteen kouluun

Liedon kunnanvaltuusto päätti maanantaina yksimielisesti, että Lietoon rakennetaan uusi Keskuskoulu. Uuden yläkoulun kattohinnaksi asetettiin 16 miljoonaa euroa ja koko hankkeen katoksi 19 miljoonaa euroa.

Keskusta nappasi Juhani "Tami" Tammisen kuntavaaliehdokkaakseen

Juhani Tamminen.

– Keskustavaikuttaja Lauri Palmusen tyyli vakuutti. Ollaan kohteliaita ja mennään suoraan asiaan, luonnehtii Tami kun häneltä kysytään, miksi juuri keskusta.

Hirvivahinkokorvausten määrä kasvoi Varsinais-Suomessa

Selvästi eniten metsävahinkoja aiheuttivat hirvet.

Hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan metsänomistajille tänä vuonna Satakunnassa 49 000 eurolla ja Varsinais-Suomessa 40 000 eurolla. Korvaussumma on kummassakin maakunnassa edellisvuotta suurempi. Koko maassa korvauksia maksetaan 1,3 miljoonaa euroa. Suomen metsäkeskus maksaa korvaukset metsänomistajille helmikuun aikana.

Kela lähettänyt maksumuistutuksen maksamattomasta terveydenhoitomaksusta noin 43 000 opiskelijalle

Korkeakouluopiskelija saa maksumuistutuksen, jos hän on ilmoittautunut läsnä olevaksi viimeistään 31. tammikuuta, mutta ei ole maksanut terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä.

Uusien rakennusten paikoituspaikoille tehtävä sähköajoneuvon latausvalmius

Latauspisteitä pysäköintihallissa.

Eduskunta hyväksyi viime vuoden lopulla lain, jonka mukaan tietyn kokoisiin uusiin rakennuksiin tulee tehdä sähköajoneuvon latausvalmius.

Iltavirkut kokevat työkykynsä aamuvirkkuja heikommaksi

Iltavirkut keski-ikäiset kokevat työkykynsä huonoksi kaksi kertaa useammin aamuvirkkuihin ikätovereihinsa verrattuna, osoittaa Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 pohjautuva Oulun yliopiston tutkimus. Tutkimuksessa saatiin lisäksi viitteitä siitä, että iltavirkuilla miehillä riski ennenaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen voi olla kohonnut. Kyseessä on maailmanlaajuisesti ensimmäinen väestöpohjainen tutkimus, jossa on selvitetty yksilöllisen kronotyypin yhteyttä työkykyyn ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen.

Kuvataiteilija Antti Jussila Henry Lönnforsin ateljeestipendiaatiksi

Turun taidemuseota hallinnoiva Turun Taideyhdistyksen hallitus on valinnut seuraavaksi Henry Lönnforsin ateljeestipendiaatiksi kuvataiteilija Antti Jussilan . Jussila saa korvauksetta käyttöönsä Puolalanpuistossa sijaitsevan ullakkoateljeen vuosiksi 2021–23.

Ulkomainen kausityöntekijä saa entistä sujuvammin oikeuden sairaanhoitoon

EU:n ulkopuolelta Suomeen alle 90 päiväksi töihin tuleva kausityöntekijä saa nyt oikeuden sairaanhoitoon aiempaa sujuvammin. Hoito-oikeutta voi hakea Kelasta heti, kun työsopimuksen tehneellä työntekijällä on Maahanmuuttoviraston myöntämä kausityötodistus tai Suomen edustuston myöntämä kausityöviisumi.

Laivaristeilyjen koronaturvallisuutta yritetään parantaa tutkimuksen avulla

Åbo Akademin solubiologian ja teollisuustalouden tutkimusryhmä on kehittänyt malleja laivaristeilyjen matkustajaturvallisuuden parantamiseksi. Koronapandemia pysäytti risteilyliikenteen käytännössä lähes kokonaan. Tallink Silja ja Viking Line menettivät 70–80 prosenttia matkustajistaan ja tekivät kymmenien miljoonien tappiot. Isot kansainväliset risteilyvarustamot, kuten Royal Caribbean Group ja Carnival Corporation, keskeyttivät risteilytoimintansa suurelta osin vuonna 2020, minkä seurauksena liikevaihto putosi lähes nollaan ja tappiot olivat miljardiluokkaa.

Sofia Virta: Lasten oikeuksien toteutumisessa ei ole tinkimisvaraa

Suomi sai historiansa ensimmäisen lapsistrategian. Kaarinalainen kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) on toiminut vihreän eduskuntaryhmän edustajana parlamentaarisessa lapsistrategiakomiteassa, joka työsti julkaistua strategiaa yhdessä asiantuntijoiden kanssa viime vuonna.

Jasper Jalonen Hoffenheimin testiin

Jasper Jalonen.

TPS:n hyökkäävä keskikenttäpelaaja Jasper Jalonen on viikon saksalaisen Bundesliigassa pelaavana TSG 1899 Hoffenheimin testissä. Jalosen on määrä palata takaisin Turkuun ja TPS:n vahvuuteen ensi viikolla.

Urheilu

Jasper Jalonen Hoffenheimin testiin

Jasper Jalonen.

TPS:n hyökkäävä keskikenttäpelaaja Jasper Jalonen on viikon saksalaisen Bundesliigassa pelaavana TSG 1899 Hoffenheimin testissä. Jalosen on määrä palata takaisin Turkuun ja TPS:n vahvuuteen ensi viikolla.

Mäkihyppääjä Niko Kytösaho MM-hiihtoihin

Niko Kytösaho.

Paimiolaislähtöinen kolmannen polven mäkihyppääjä Niko Kytösaho valittiin odotetusti Suomen mäkimaajoukkueeseen 23. helmikuuta Oberstdorfissa käynnistyviin hiihdon MM-kisoihin. Suomen runsaan 30 hengen kisajoukkueeseen valittiin myös varsinaissuomalaiset hiihtäjät Johanna Matintalo ja Lauri Vuorinen . Matintalo edustaa seuratasolla Pöytyän Urheilijoita ja Vuorinen raisiolaista SkiTeam 105:ttä.

Puukkokatsomo: Oliko pakko?

Jälkiviisaus on viisauksista helpoin ja halvin, mutta silti toisinaan on pakko jälkikäteen miettiä siltäkin kantilta asioita.

HC TPS katsoo kevääseen Karri Rämön hankinnan myötä

Andrei Karejev saa Karri Rämöstä jo kauden kolmannen maalivahtiparinsa.

TPS tiedotti helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina tehneensä loppukauden sopimuksen kokeneen Karri Rämön kanssa. 34-vuotias Rämö on meritoitunut. On NHL-kokemusta, KHL-kokemusta, AHL:n tähdistöpeliä, MM-pronssia…

TVS-Tennis pelaa pronssista

Turkulainen TVS-Tennis pelaa kotimaisen Tennisliigan pronssista. Pronssiottelu pelataan 13. helmikuuta Meilahden Liikuntakeskuksessa kello 14 alkaen. Pronssipeleissä TVS kohtaa Tennisliigan runkosarjan voittaneen Helsinki Lawn-Tenniksen. Semifinaaleissa TVS taipui otteluin 3-1 viime vuoden Tennisliigan hopeajoukkueelle Helsingin Smashille. Smash niin ikään 13. helmikuuta pelattavassa finaalissa Tampereen Tennisseuran.

Tuto Hockey palaa tositoimiin 76 päivän tauon jälkeen

Tuto Hockey palaa kaukaloon pitkän tauon jälkeen.

Tuto Hockey palaa reilun kahden kuukauden pituiselta pelitauolta tositoimiin perjantaina, kun se isännöi K-Espoota. Tuto on vahvistunut tauon aikana Tino Sirenin ja Joel Lammin liityttyä joukkueeseen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.