Kipeä olkapää? ”Olkapään vammat kannattaa hoitaa kuntoon”, sanoo olkapääortopedi
Olkapään vammaa ei kannata päästää kroonistumaan. Moni pelkää leikkausta, mutta ortopedin mukaan suurin osa olkapäävammoista saadaan kuntoon ilman leikkausta.
Onko olkapääleikkaus välttämätön? Lääkäri vastaa
Olkapää on ihmiskehon liikkuvin nivel, joka reagoi herkästi kuormitukseen ja rasitukseen. Suurin osa olkapään vammoista voidaan hoitaa kuntoon ilman leikkausta.
Mehiläisen ortopedi Juha Ranne on useiden vuosien ajan keskittynyt olkapään alueen vaivojen ja vammojen hoitoon. Joskus olkapään vamman kanssa sinnitellään liian pitkään eikä hakeuduta hoitoon, jolloin vamma pääsee kroonistumaan.
– Kroonistuminen tarkoittaa sitä, että vamma tai vaiva kestää pitkään eikä enää ole niin sanotusti tuore. Tapaturmien jälkeen krooninen tila voi tulla jo muutaman viikon jälkeen, kertoo Ranne.
Olkapää on ongelmallinen nivel, joka kerran rikkouduttuaan voi herkemmin mennä uudestaan rikki.
– Tyypillisiä olkapään kroonisia vaivoja ovat kipu ja liikerajoitus. Kivuliaan olkapään kanssa kannattaa aina hakeutua lääkäriin, sillä yleensä olkapään tilanne saadaan oikealla hoidolla aina paremmaksi. Vammoja voi myös ennaltaehkäistä ylläpitämällä lihaskuntoa.
Leikkaushoito on usein viimeinen hoitokeino
Suurin osa olkapään vaivoista voidaan hoitaa kuntoon ilman leikkausta.
– Leikkaushoitoa tarvitaan, jos vaiva ei muuten parane. Kyse ei ole siis niinkään vaihtoehdosta vaan tilanteesta, jossa muita parantavia hoitokeinoja ei ole.
Olkapäävaivojen hoidossa on tärkeää kuunnella potilasta.
– Päätös leikkauksen tarpeellisuudesta tehdään potilaan oireiden mukaan, ja potilaan kanssa keskustellaan eri vaihtoehdoista. Yleensä aina pyritään ensin hoitamaan muilla konsteilla, Ranne korostaa.
– Kipu on tässä asiassa kuningas ja potilaan kliiniset oireet ratkaisevat. Mikäli kipuja on paljon, katsotaan, onko leikkauksesta apua. Jos kivut ovat pahoja ja ne rajoittavat toimintaa, voi leikkaushoito tuoda avun. Tärkeintä on, että vaiva saadaan hoidettua. Suurinta osaa potilaista kuitenkin kuntoutetaan fysioterapian avulla ja annetaan luonnon parantaa.
Lääkärin ja fysioterapeutin yhteistyö avainasemassa
Fysioterapian merkitys olkapään kuntoutumiselle on suuri.
– Lääkäri toteaa, millainen hoito olkapään vammalle sopii. Mikäli olkapäätä hoidetaan vain fysioterapialla, keskitytään olkapään liikelaatuun, liikelaajuuden palauttamiseen sekä voiman ja kestävyyden harjoittamiseen, kertoo Mehiläisen fysioterapeutti Jari Hemling.
Ammattilaisen avulla olkapään vammat usein paranevat nopeammin.
– Fysioterapian avulla olkapään paranemista voidaan vauhdittaa. Joskus olkapään vaivoihin vaikuttavat esimerkiksi väärät liikemallit eli treenataan väärällä tavalla. Vastaanotolla näihin voidaan puuttua ja oikeiden liikkeiden avulla olkapään lihaksia saadaan vahvistettua.
Olkapään vammojen kuntoutuksessa lääkärin ja fysioterapeutin yhteistyö on tärkeää.
– Fysioterapeutti arvioi olkanivelen liikkeenlaadun ja -laajuuden, jonka pohjalta tehdään kuntoutussuunnitelma. Jos olkapää on leikattu, tehdään kuntoutussuunnitelma yhdessä hoitavan lääkärin kanssa. Tavoitteena on aina auttaa potilasta ja löytää yksilöllinen ratkaisu vamman hoitoon, Hemling kertoo.
Varaa aika lääkärille tai fysioterapiaan: