Unilääkäri varoittaa univajeesta: moni masentuu tai paino nousee. Mikä avuksi?

Huono uni vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin, joten hyvään ja riittävään uneen on syytä satsata, kuten nukkumisen apuvälineisiin: sänkyyn, peittoon, tyynyyn ja unimaskiin. Kuva: TEMPUR Huono uni vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin, joten hyvään ja riittävään uneen on syytä satsata, kuten nukkumisen apuvälineisiin: sänkyyn, peittoon, tyynyyn ja unimaskiin. Kuva: TEMPUR

Yksi tai kaksi heikosti nukuttua yötä ei vielä aiheuta vakavaa univajetta, mutta jos huonoa unta jatkuu viikosta ja kuukaudesta toiseen, ulottuvat univajeen vaikutukset elämän kaikkiin osa-alueisiin. Lue asiantuntijoiden vinkit ja faktat!

tempur

Unen merkitystä ihmisen terveydelle ei voi korostaa liiaksi, sillä uni vaikuttaa terveyteen. Ihminen ei pärjää nukkumatta, sanoo unilääkäri ja dosentti Henri Tuomilehto.

- Uni vaikuttaa kaikkeen, ja kun se on vähissä, myös se vaikuttaa kaikkeen. Se näkyy siinä millainen olet, miten käyttäydyt ja mitä elimistössäsi tapahtuu. Uni säätelee kaikkea. Siitä huolimatta uni on monille asia, josta nipistetään ensimmäisenä silloin, kun aika on kortilla. Valtaosa niistä ihmisistä jotka väittävät pärjäävänsä vähällä unella, huijaavat itseään.

Unen vaikutukset mielenterveyteen ovat selvät

Mieti omaa olotilaasi: minkälainen olosi on silloin, kun takana on liian vähän unta? Useimmilla olo huonosti nukutun yön jälkeen on melankolinen ja jopa ahdistunut. Se ei ole ihme, sillä huono uni vaikuttaa mielialaan, ja vaikutukset voivat olla erilaisia ihmisestä riippuen.

- Mitä pidempään huonounisuus jatkuu, sitä enemmän riski masentuneisuuteen lisääntyy. Toiset muuttuvat apaattisiksi, toiset ovat kireitä kuin viulunkieli ja ärsyyntyvät helposti. Osalla taas keskittymiskyky alkaa heikentyä. On iso joukko erityisesti nuoria, joissa masentuneisuuden lähde on juurikin huonossa unessa, Tuomilehto listaa ongelmia.

Huonosti nukutut yöt voivat aiheuttaa painonnousua

Uni ja ravitsemus kulkevat käsi kädessä, ja siinä missä hyvä ravitsemus tukee unta, voi huono uni vastaavasti heikentää hyvää ravitsemusta. Univajeen on osoitettu lisäävän ruokahalua ja mieli tekee etenkin hiilihydraatteja. Lisäksi unen puutteella voi olla vaikutuksia myös rasva-aineenvaihduntaan.

- Univajeisen ihmisen on hyvin vaikea noudattaa terveellistä ruokavaliota, toteaa Henri Tuomilehto.

Monet syyttävät tästä huonoa itsekuria, jos herkut maistuvat erityisesti ilta-aikaan. Syy ei kuitenkaan ole aina itsekurissa, sillä hormonit säätelevät mielitekojen toimintaa, joten ilmiö on osittain selitettävissä fysiologisilla faktoilla.

- On paljon näyttöä siitä, että univaje sekoittaa hormonitoimintaa. Kun kylläisyyshormonin toiminta sekoaa, univaje ja painonnousu ovat suorassa yhteydessä toisiinsa, Tuomilehto tarkentaa.

Jos paino nousee ja takana on lukuisia huonosti nukuttuja öitä, kannattaakin unilääkärin mukaan tavoitella ensimmäisenä painonpudotuksen sijaan hyvää ja riittävää unta.

Univaje heikentää paitsi energiatasoa myös suorituskykyä

On ilmiselvää, että mitä huonommin nukkuu, sitä vähemmän jaksaa. Tämä koskee niin raskaita urheilusuorituksia kuin perusarkeakin.

- Jos ihminen ei nuku, hän ei myöskään palaudu. Jos puhutaan lyhytaikaisesta tilanteesta, esimerkiksi yhdestä tai kahdesta huonosti nukutusta yöstä, ei niistä kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, muistuttaa unilääkäri.

Mitä raskaampi arki on, sitä enemmän palautumiseen, eli hyvään uneen, kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota.

Esimerkiksi älypuhelimen käyttö unta odotellessa voi viivästyttää nukahtamista entisestään. Kuva: SHUTTERSTOCK Esimerkiksi älypuhelimen käyttö unta odotellessa voi viivästyttää nukahtamista entisestään. Kuva: SHUTTERSTOCK

- Se olotila, mikä on aamulla, on määritelty edellisen yön aikana. Jos uni on ollut hyvää ja sitä on ollut riittävästi, sitä todennäköisemmin herää hyvällä tuulella. Hyvät ja riittävän pitkät yöunet ovat ratkaisu moniin ongelmiin, sillä uni on ihmisen tärkein energianlähde, Henri Tuomilehto summaa.

Laadukasta unta edistää muun muassa hyvä nukkumisergonomia, johon on helppo vaikuttaa. On hyvin yksilöllistä, mitkä nukkumisolosuhteet ovat kenellekin hyvät ja mitä niillä haetaan, joten jokaisen kannattaa satsata juuri itselle tärkeisiin asioihin.

- Esimerkiksi hyvä sänky, peitto tai tyyny ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Ne ovat asioita, joihin jokainen voi itse vaikuttaa. Oman unen eteen kannattaa tehdä se, mitä on itse tehtävissä, Henri Tuomilehto suosittelee.

Oikeanlaisen sängyn valinta vaatii asiantuntemusta

Fysioterapeutti ja nukkumisergonomian asiantuntija Jukka Tujunen Tempurilta opastaa työkseen ihmisiä valitsemaan omalle keholle ja nukkuma-asennolle sopivat tyynyt ja patjat.

– Valitettavasti useimmat suomalaiset nukkuvat epäsopivilla sängyillä ja tyynyillä. Ne on hankittu joko itsepalveluna tai alennusmyynnistä, jolloin niiden valinnassa ei ole kiinnitetty huomiota yksilölliseen nukkumisergonomiaan. Tietous nukkumisergonomian tärkeydestä on kasvanut vasta viime vuosina, Tujunen sanoo.

– Nyt on mahdollista kääntyä asiantuntijan puoleen sänky- ja tyynyostoksilla. Esimerkiksi Tempurilla kaikki myyjät ovat koulutettuja nukkumisergonomian asiantuntijoita (KNA). He osaavat suositella jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti sopivat tyyny-, patja-, vuode- ja muut ratkaisut sekä opastaa keskeisissä unenhuollon kysymyksissä.

Nukkumisergonomia.fi -sivustolta voi myös ladata nukkumisergonomian oppaan tai katsella nukkumisergonomiaan liittyviä videoita. Fysioterapeutti Tujunen suosittelee varaamaan ajan asiantuntijalle, jotta saa parasta opastusta kaikessa rauhassa. Tutustu palveluun ja varaa aika nukkumisergonomian asiantuntijalle Turun tai Myllyn TEMPUR-myymälään osoitteessa www.sleepcenter.fi/varaa-aika/

TEMPUR Brand Store Raisio
Kauppakeskus Mylly 1 krs.
040 488 9993 | mylly@tempur.fi

TEMPUR Brand Store Turku
Eerikinkatu 9, 20100 Turku
045 8639 788 | turku@tempur.fi

Suuri määrä yrityksiä tulossa myyntiin Varsinais-Suomessa

Jutta Wirén.

Joka kolmas yritys on vaihtamassa omistajaa Varsinais-Suomessa seuraavan viiden vuoden kuluessa, käy ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista. Varsinais-Suomen omistajanvaihdostyö on arvioitu maan parhaaksi.

Kunnilla näytön paikka

Kunnat ottavat nyt vastuuta työttömistä.

Työllisyyden kiistelty kuntakokeilu käynnistyy maaliskuun alussa ja kestää reilut kaksi vuotta. Kiistelty se on siksi, että kaikki eivät usko tuloksia saatavan.

Yksittäisten opettajien valintojen merkitys keskeinen opettajien digitaalisten teknologioiden käytössä

Erot suomalaisopettajien digitaalisen teknologian opetuskäytössä paikantuvat pääosin opettajien välisiin eroihin ja vain pieni osa paikantuu koulujen välisiin eroavaisuuksiin. Kunta- tai aluehallintovirastoaluetason tekijät sen sijaan eivät Suomessa selitä opettajien teknologian käytön eroja. Yksilötason selittäjien hallitsevuudella on merkittävä vaikutus opetusalan digitalisaation johtamiseen.

Tekoäly ennustaa jo päiviä ennen, aiheuttaako talvimyrsky sähkökatkoja

Esimerkkitapaukset mallin vahinkoennusteista Tapani- (a), Rauli- (b) ja Pauliina-myrskyissä (c). Värjätyt alueet kuvaavat mallin ennustamia myrskyolioita eli myrskykeskuksen mukana liikkuvia, tietyn tuulennopeuden ylittäviä alueita ja niiden vaarallisuutta (punainen = suuret tuhot, keltainen = pienet tuhot, vihreä = ei tuhoja). Numerot puolestaan kuvaavat toteutunutta vaarallisuusluokkaa. Sähköverkko-operaattorien toiminta-alueet on kuvattu sinisellä.

Suomessa myrskyää kaikkina vuodenaikoina. Myrskyjen katkomat puut saattavat kaataa mennessään voimalinjoja ja vaurioittaa muuntajia, minkä seurauksena sadat tuhannet taloudet kärsivät vuosittain sähkökatkoista.

Kotitalouksien varallisuus kasvanut yli 4 000 euroa vuodessa

Suomalaiskotitalouksien varallisuus kasvoi sijoitustuottojen ansiosta hyvin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. LähiTapiola Varainhoidon laskeman kotitalouksien varallisuusindeksin mukaan kotitalouksien varallisuus kasvoi 1,8 prosenttia viime vuoden lopulla koko maassa.

Varaudu kevätaurinkoon, pidä huolta tuulilasista

Tuulilasin putsaaminen säännöllisesti myös sisäpuolelta on pieni mutta varsin merkittävä liikenneturvallisuusteko.

Matalalta paistava kirkas kevätaurinko voi häikäistä kuljettajaa etenkin, jos tuulilasi on likainen tai naarmuinen. Liikenneturva kannustaakin autoilijoita huolehtimaan lasipintojen kunnosta ja puhtaudesta. Tuulilasi kannattaa putsata säännöllisesti myös sisäpuolelta.

Empower Wednesday -tapahtumasarja alkaa jälleen helmikuussa

Englanninkielinen tapahtumasarja on suunnattu Turun seudulla asuville kansainvälisille osaajille. Tavoitteena on tukea heidän integraatioprosessiaan ja antaa tietoa ja tukea Suomessa työskentelemiseen ja verkostoitumiseen. Maksuton ohjelma koostuu viikottaisista virtuaalisista työpajoista.

Tropiikin matkailijat altistuvat selvästi suuremmalle määrälle superbakteereja kuin tähän mennessä on uskottu

Tropiikista kotiin palatessaan matkailijoista 20–70 prosenttia kantaa kaikille antibiooteille vastustuskykyisiä ESBL-suolistobakteereja.

Helsingin yliopiston ja HUSin kansainvälisessä yhteistyötutkimuksessa seurattiin reaaliaikaisesti 20 Kaakkois-Aasiaan lähteneen matkailijan altistumista superbakteereille: heistä jokainen sai superbakteeritartunnan reissun ensimmäisellä viikolla. Myöhemmän sekvensointianalyysin avulla selvisi, että ryhmä kantoi yhteensä yli 80 erilaista bakteerikantaa.

Lieto satsaa uuteen kouluun

Liedon kunnanvaltuusto päätti maanantaina yksimielisesti, että Lietoon rakennetaan uusi Keskuskoulu. Uuden yläkoulun kattohinnaksi asetettiin 16 miljoonaa euroa ja koko hankkeen katoksi 19 miljoonaa euroa.

Keskusta nappasi Juhani "Tami" Tammisen kuntavaaliehdokkaakseen

Juhani Tamminen.

– Keskustavaikuttaja Lauri Palmusen tyyli vakuutti. Ollaan kohteliaita ja mennään suoraan asiaan, luonnehtii Tami kun häneltä kysytään, miksi juuri keskusta.

Hirvivahinkokorvausten määrä kasvoi Varsinais-Suomessa

Selvästi eniten metsävahinkoja aiheuttivat hirvet.

Hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan metsänomistajille tänä vuonna Satakunnassa 49 000 eurolla ja Varsinais-Suomessa 40 000 eurolla. Korvaussumma on kummassakin maakunnassa edellisvuotta suurempi. Koko maassa korvauksia maksetaan 1,3 miljoonaa euroa. Suomen metsäkeskus maksaa korvaukset metsänomistajille helmikuun aikana.

Kela lähettänyt maksumuistutuksen maksamattomasta terveydenhoitomaksusta noin 43 000 opiskelijalle

Korkeakouluopiskelija saa maksumuistutuksen, jos hän on ilmoittautunut läsnä olevaksi viimeistään 31. tammikuuta, mutta ei ole maksanut terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä.

Uusien rakennusten paikoituspaikoille tehtävä sähköajoneuvon latausvalmius

Latauspisteitä pysäköintihallissa.

Eduskunta hyväksyi viime vuoden lopulla lain, jonka mukaan tietyn kokoisiin uusiin rakennuksiin tulee tehdä sähköajoneuvon latausvalmius.

Iltavirkut kokevat työkykynsä aamuvirkkuja heikommaksi

Iltavirkut keski-ikäiset kokevat työkykynsä huonoksi kaksi kertaa useammin aamuvirkkuihin ikätovereihinsa verrattuna, osoittaa Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 pohjautuva Oulun yliopiston tutkimus. Tutkimuksessa saatiin lisäksi viitteitä siitä, että iltavirkuilla miehillä riski ennenaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen voi olla kohonnut. Kyseessä on maailmanlaajuisesti ensimmäinen väestöpohjainen tutkimus, jossa on selvitetty yksilöllisen kronotyypin yhteyttä työkykyyn ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen.

Kuvataiteilija Antti Jussila Henry Lönnforsin ateljeestipendiaatiksi

Turun taidemuseota hallinnoiva Turun Taideyhdistyksen hallitus on valinnut seuraavaksi Henry Lönnforsin ateljeestipendiaatiksi kuvataiteilija Antti Jussilan . Jussila saa korvauksetta käyttöönsä Puolalanpuistossa sijaitsevan ullakkoateljeen vuosiksi 2021–23.

Ulkomainen kausityöntekijä saa entistä sujuvammin oikeuden sairaanhoitoon

EU:n ulkopuolelta Suomeen alle 90 päiväksi töihin tuleva kausityöntekijä saa nyt oikeuden sairaanhoitoon aiempaa sujuvammin. Hoito-oikeutta voi hakea Kelasta heti, kun työsopimuksen tehneellä työntekijällä on Maahanmuuttoviraston myöntämä kausityötodistus tai Suomen edustuston myöntämä kausityöviisumi.

Laivaristeilyjen koronaturvallisuutta yritetään parantaa tutkimuksen avulla

Åbo Akademin solubiologian ja teollisuustalouden tutkimusryhmä on kehittänyt malleja laivaristeilyjen matkustajaturvallisuuden parantamiseksi. Koronapandemia pysäytti risteilyliikenteen käytännössä lähes kokonaan. Tallink Silja ja Viking Line menettivät 70–80 prosenttia matkustajistaan ja tekivät kymmenien miljoonien tappiot. Isot kansainväliset risteilyvarustamot, kuten Royal Caribbean Group ja Carnival Corporation, keskeyttivät risteilytoimintansa suurelta osin vuonna 2020, minkä seurauksena liikevaihto putosi lähes nollaan ja tappiot olivat miljardiluokkaa.

Sofia Virta: Lasten oikeuksien toteutumisessa ei ole tinkimisvaraa

Suomi sai historiansa ensimmäisen lapsistrategian. Kaarinalainen kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) on toiminut vihreän eduskuntaryhmän edustajana parlamentaarisessa lapsistrategiakomiteassa, joka työsti julkaistua strategiaa yhdessä asiantuntijoiden kanssa viime vuonna.

Urheilu

Jasper Jalonen Hoffenheimin testiin

Jasper Jalonen.

TPS:n hyökkäävä keskikenttäpelaaja Jasper Jalonen on viikon saksalaisen Bundesliigassa pelaavana TSG 1899 Hoffenheimin testissä. Jalosen on määrä palata takaisin Turkuun ja TPS:n vahvuuteen ensi viikolla.

Mäkihyppääjä Niko Kytösaho MM-hiihtoihin

Niko Kytösaho.

Paimiolaislähtöinen kolmannen polven mäkihyppääjä Niko Kytösaho valittiin odotetusti Suomen mäkimaajoukkueeseen 23. helmikuuta Oberstdorfissa käynnistyviin hiihdon MM-kisoihin. Suomen runsaan 30 hengen kisajoukkueeseen valittiin myös varsinaissuomalaiset hiihtäjät Johanna Matintalo ja Lauri Vuorinen . Matintalo edustaa seuratasolla Pöytyän Urheilijoita ja Vuorinen raisiolaista SkiTeam 105:ttä.

Puukkokatsomo: Oliko pakko?

Jälkiviisaus on viisauksista helpoin ja halvin, mutta silti toisinaan on pakko jälkikäteen miettiä siltäkin kantilta asioita.

HC TPS katsoo kevääseen Karri Rämön hankinnan myötä

Andrei Karejev saa Karri Rämöstä jo kauden kolmannen maalivahtiparinsa.

TPS tiedotti helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina tehneensä loppukauden sopimuksen kokeneen Karri Rämön kanssa. 34-vuotias Rämö on meritoitunut. On NHL-kokemusta, KHL-kokemusta, AHL:n tähdistöpeliä, MM-pronssia…

TVS-Tennis pelaa pronssista

Turkulainen TVS-Tennis pelaa kotimaisen Tennisliigan pronssista. Pronssiottelu pelataan 13. helmikuuta Meilahden Liikuntakeskuksessa kello 14 alkaen. Pronssipeleissä TVS kohtaa Tennisliigan runkosarjan voittaneen Helsinki Lawn-Tenniksen. Semifinaaleissa TVS taipui otteluin 3-1 viime vuoden Tennisliigan hopeajoukkueelle Helsingin Smashille. Smash niin ikään 13. helmikuuta pelattavassa finaalissa Tampereen Tennisseuran.

Tuto Hockey palaa tositoimiin 76 päivän tauon jälkeen

Tuto Hockey palaa kaukaloon pitkän tauon jälkeen.

Tuto Hockey palaa reilun kahden kuukauden pituiselta pelitauolta tositoimiin perjantaina, kun se isännöi K-Espoota. Tuto on vahvistunut tauon aikana Tino Sirenin ja Joel Lammin liityttyä joukkueeseen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.