Laita mökkiunet kuntoon petaria päivittämällä! Tiedäthän, mikä on sijauspatjan tärkein tehtävä?

Hyvä sijauspatja edesauttaa laadukkaita yöunia. Sijauspatjan ohuus tuo haasteita. Hyvä sijauspatja edesauttaa laadukkaita yöunia. Sijauspatjan ohuus tuo haasteita.
tempur

Vapaa-ajan asunnolla paitsi levätään mutta myös työskennellään, joten unen tulisi olla palauttavaa. Koska hyvä sijauspatja voi pelastaa kesäloman, kannattaa tutustua tähän pikainfoon petareista!

Sijauspatjalla on monta roolia: helpottaa petaamista, parantaa vuoteen hygieniaa, vähentää kehoon kohdistuvaa painetta sekä antaa vartalolle tukea. Sijauspatjan vaihtaminen useammin, kulumisen tai heikentyneen hygienian takia, on paljon edullisempaa kuin koko patjan vaihtaminen.

Sijauspatjan ideaan on alusta alkaen kuulunut se, että sitä pitää vaihtaa usein – tämä on kuitenkin unohtunut monessa kodissa. Nykyaikaisen korkean hygienian takia sijauspatjaa ei enää tarvitse vaihtaa kovin usein likaantumisen takia. Sijauspatja on kuitenkin ohut, joten se väsyy hyvälaatuisenakin nopeasti kuopalle, jolloin se toki helpottaa edelleen petaamista, mutta muuttuu nukkumisergonomian kannalta huonoksi selälle ja unenlaadulle.

Petaamisen helpottuminen on sijauspatjan toissijainen tehtävä

Hyvä nukkumisergonomia parantaa yöunta sekä ennaltaehkäisee ja vähentää niska- ja selkäkipuja. Nukkumisergonomiaan vaikutetaan ennen kaikkea tyyny- ja patjavalinnoilla. Vaikka sijauspatja usein mielletään vain päälliseksi, joka helpottaa vuoteen sijaamista, voi sen merkitys nukkumisergonomiaan olla ratkaiseva. Sijauspatjan keskeisin tehtävä onkin viimeistellä kehon saama tuki ja vähentää kehoon kohdistuvaa painerasitusta.

Sijauspatjaan satsaaminen palkitsee, sillä se parantaa nukkumisergonomiaa. Sijauspatjaan satsaaminen palkitsee, sillä se parantaa nukkumisergonomiaa.

Hyvin usein uusien patjojen ostajia haastatellessa käy ilmi, että koko patjasetti, eli alapatja ja sijauspatja, on ollut samanlainen koko sen käyttöiän ajan, esimerkiksi jopa 12 vuotta. Tavallisesta materiaalista valmistettu sijauspatja tulisi kuitenkin vaihtaa 2–5 vuoden välein.

Sijauspatjan alla oleva patja luo ryhdin nukkumisergonomialle eli se linjaa kehon asennon ja antaa tuen. Ilman oikeanlaista sijauspatjaa esimerkiksi joustinpatjalla ei kuitenkaan pysty nukkumaan kunnolla, vaan patja on liian kova ja mukautumaton vartaloon. Kuluneen sijauspatjan vähäinen tuki johtaa virheasentoihin, mitkä taas voivat tuntua kehossa aamuisin kipuna tai selän jäykkyytenä. Jos nukkujan on hankala löytää mukavaa nukahtamisasentoa, on tyynyn ja alapatjan tarkistamisen ohella syytä kiinnittää huomiota myös sijauspatjaan.

Kehoon kohdistuvan painerasituksen minimointi on tärkeää

Kulunut sijauspatja aiheuttaa tuen menetyksen lisäksi nukkujan vartaloon pistekohtaista painerasitusta. Tällöin paineen kohdistuessa pienelle alueelle pintaverenkierto estyy ja tästä aiheutuu levotonta liikehtimistä ja kääntyilyä kehon yrittäessä suojella kudoksia hapenpuutteelta.

Hyvä sijauspatja siis jakaa kehoon kohdistuvan paineen laajalle alueelle, mutta antaa myös vartalolle tukea, jolloin kehon asento pysyy fysiologisesti oikeanlaisena. Sijauspatjan merkitys unen laatuun ja tukirangasta johtuviin kipuihin onkin erittäin merkityksellistä.

Ennen petarin hankkimista – varmista mökkipatjan kunto

Ennen saattoi olla tapana, että mökille kuskattiin omat vanhat patjat, kun kotiin oli hankittu uudet nukkuma-alustat. Nyt vapaa-aikaa ja sen aktiviteetteja arvostetaan enemmän sekä moni myös työskentelee mäntymaisemasta käsin. Jos alapatjasi on hyväkuntoinen ja tukee nukkumisergonomiaaasi oikein mutta kaipaat parannusta nukkumiseen, sijauspatjan päivitys voi olla kätevä ja myös kokopatjan hankkimista edullisempi ratkaisu paremmille yöunille.

Seitsemän senttimetrin paksuiset Tempur-sijauspatjat jakavat kehon painon optimaalisesti ja tukevat kehoa oikein. Tempur-sijauspatjat ovat myös pitkäikäisiä, sillä niille myönnetään 15 vuoden takuu. Kehon lämmön mukaan muotoutuva sijauspatja voidaan sijoittaa tavallisen hyväkuntoisen vaahtomuovi- tai joustinpatjan päälle.

Tempur-sijauspatjalla pystyy parantamaan liian kovan alapatjan nukkumisominaisuuksia, mutta liian pehmeä alapatja tulisi vaihtaa, sillä se ei tue tarpeeksi. Sijauspatjan vaihdon yhteydessä kehon uppouma patjaan yleensä muuttuu, jolloin on hyvä tarkistaa tyynyn sopivuus: aiempaa paksummalla ja joustavammalla petarilla tyynyn korkeustarve on yleensä matalampi.

Mökille fiksut tarjoukset, lue lisää klikkaamalla!

Koehenkilö joustinpatjalla. Punainen, oranssi ja keltainen kuvaavat alueita, joissa kehoon kohdistuva paine on erityisen korkeaa, ja normaali pintaverenkierto on estynyt. Koehenkilö joustinpatjalla. Punainen, oranssi ja keltainen kuvaavat alueita, joissa kehoon kohdistuva paine on erityisen korkeaa, ja normaali pintaverenkierto on estynyt.
Tempur-patja muotoutuessaan jakaa kehoon kohdistuvaa painetta tasaisemmin: öinen levoton liikehdintä vähenee ja unen laatu paranee. Tempur-patja muotoutuessaan jakaa kehoon kohdistuvaa painetta tasaisemmin: öinen levoton liikehdintä vähenee ja unen laatu paranee.

Käytännön vinkki sijauspatjan kunnon arviointiin

Jos vuodevaatteet eivät pysy paikoillaan, se kertoo levottomasta liikehdinnästä yön aikana: sijauspatja ei jaa kehoon kohdistuvaa painetta oikein vaan estää pintaverenkiertoa. Saatat myös kokea aamuista fyysistä voimattomuutta, joka voi kertoa heikentyneestä syvän unen vaiheesta.

Halvat, ohuet ja heikkolaatuiset sijauspatjat on vaihdettava jopa vuoden välein. Minkä laatuinen ja ikäinen on sinun sijauspatjasi?

Kosteuden ja lämmön siirtyminen muuttuvat – asiantuntija avuksi myös sijauspatjan valintaan

Sijauspatjalla on tärkeä merkitys sekä unen laatuun että tuki- ja liikuntaelinterveyteen. Vaikka esimerkiksi Tempur-sijauspatjan hankinta on varsin varma ratkaisu hyväkuntoisen patjan päälle, kannattaa hankinnoilla kääntyä asiantuntijan puoleen ja arvioida yhdessä, mikä on todellinen tarve nukkumisvälineiden suhteen. Kehon pinnasta arviolta vain noin viidennes on kosketuksissa patjaan, joten lämpötilan ja kosteuden säätelemisessä peitolla on tärkeä rooli.

Tempurin tuotteissa hyödynnetään ääriolosuhteisiin kehitettyä Nasan teknologiaa. Tempurin tuotteissa hyödynnetään ääriolosuhteisiin kehitettyä Nasan teknologiaa.

Alustan vaihdon yhteydessä vartalon kosteuden siirtyminen ja lämmön johtuminen usein muuttuu, joten niin makuuhuoneen lämpötilan uudet säädöt kuin muuttunut peittotarve olisi hyvä käsitellä samassa yhteydessä. Viileässä nukkuminen parantaa unen laatua, mutta vaatii myös nukkumisvälineiltä tavallista enemmän. Tempur-sijauspatja, -tyyny ja -peitto perustuvat ääriolosuhteisiin kehitettyyn Nasan teknologiaan, joten niiden avulla makuuhuoneolosuhteiden mukauttaminen palauttavaksi hyvinvoinniksi on kaikista tehokkainta.

Koulutetulla nukkumisergonomian asiantuntijalla (KNA) on valmiudet arvioida nukkumisergonomiasi nykytilaa ja sen vaikutuksia toimintakykyysi. Hän osaa valita sinulle toimintakykyäsi edistävät vuode-, patja-, tyyny-, peittoratkaisut, sekä myös opastaa keskeisissä unenhuollon kysymyksissä. KNA on oppaasi matkalla unen kautta tapahtuvaan parempaan palautumiseen.

Askarruttaako oma nukkuminen? Voit myös käydä arvioittamassa KNA:lla omaa nukkumisergonomiaasi, vaikka patja- tai tyynyhankinnat eivät vielä olisi ajankohtaisia. Arvio on veloitukseton.

Oman tai mökkipaikkakuntasi nukkumisergonomian ammattilaiset löydät helposti nukkumisergonomia.fi-sivustolta.

Sivustolta voi myös ladata nukkumisergonomian kartoitusoppaan tai katsella nukkumisergonomiaan liittyviä opastusvideoita. Sivuston asiantuntijarekisteri palvelee myös terveydenhuollon ammattilaisia, jotka haluavat ohjata oman asiakkaansa osaavalle asiantuntijalle.

Helpota mökkireissua ja kysy myyjäliikkeestä petareille suoraa toimitusta mökkiosoitteeseesi. Näin perhe, lemmikit, virvelisetti tai golf-bägi eivät kärsi matkustusmukavuuden menettämisestä, kun paikallinen kauppiaasi hoitaa parempaa nukkumisergonomiaa suoraan mökkikuistille.

TEMPUR-tyynyn ostajalle Earebel-kuulokepipo tai -panta kaupan päälle! Edun arvo jopa 84,90€. Osta verkosta.

Varaa aika yksityiseen nukkumisergonomian kartoitukseen klikkaamalla. Ajanvaraajalle lahja ja kahvit – ei ostopakkoa!

Turun Biotiedekeskuksessa kehitettiin uusi menetelmä suolistomikrobien tutkimiseen

Professori Laura Elon tutkimusryhmä Turun Biotiedekeskuksesta on kehittänyt uuden menetelmän mikrobiston toiminnan tutkimiseen proteiinitasolla. Uudesta menetelmästä on mahdollisesti laajaa hyötyä mikrobistotutkimuksessa uudella toiminnallisella tasolla. Suoliston bakteerien toiminnan tunteminen on keskeistä ihmisen terveyden tutkimuksessa ja mahdollisten kytkösten ja hoitokeinojen löytämisessä eri sairauksiin. Aiemmat tutkimukset ovat pääosin keskittyneet mikrobiston koostumuksen selvittämiseen, mutta ihmisen suoliston mikrobiston toiminnoista on edelleen varsin vähän tietoa.

Oletko huolissasi hintojen nousemisesta? – Näin saat rahasi riittämään

Kuluneen vuoden aikana inflaation nousu on ollut merkittävän suurta. Inflaatio heikentää rahanarvoa, mikä puolestaan johtaa hintojen nousemiseen. Kuluttajat voivat kuitenkin itse vaikuttaa siihen miten hintojen nousu näkyy arjessa. Kun hyödykkeiden hinnat nousevat, täytyy rahaa silloin saada säästöön jostain muusta. Listasimme tähän kahdeksan säästövinkkiä, miten saat rahasi riittämään, kun päivittäisten hankintojen hinnat nousevat.

Tule tekemään Turku-kransseja tunnelmalliseen työpajaan

Turkuseura toteuttaa yhteistyössä kukka-alan yrittäjän Gina Suomen kanssa työpajan, jossa osallistujat pääsevät tekemään Turku-aiheisia kukkakransseja. Tapahtuma järjestetään Turun Vanhassakaupungissa, Brinkkalan talon sisäpihalla tiistaina 23. elokuuta klo 17–19.30.

Helteet keskeyttäneet kalastuslupien myynnin eri puolilla Suomea

Metsähallituksen kalastuskohteiden lupamyyntiä on jouduttu sulkemaan lämmenneiden vesien vuoksi eri puolilla maata. Monilla kohteilla veden lämpötila on noussut erityisesti lohikalojen kannalta jo kriittisen korkeaksi. Tällä hetkellä lupamyynti on keskeytetty kahdeksalla kohteella, ja tilannetta arvioidaan uudelleen 11.7. Asiakkaita kehotetaan siirtämään jo hankitut kalastusluvat myöhempään ajankohtaan.

Kansanedustaja Ritva Elomaa: Korkeimman oikeuden ennakkopäätös vaarantaa eläinten hyvinvoinnin

Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ” Kike ” Elomaa on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien eläinsuojeluviranomaisten toimivaltaa. Hän kysyy miten hallitus tulee tehostamaan eläinsuojeluviranomaisten toimintaa ja onko hallituksella tahtoa laajentaa eläinsuojeluviranomaisten toimivaltaa erityisesti eläinten omistusoikeudesta päättämisen suhteen.

Kadunrakennustöitä Juhana Herttuan puistokadulla

Kadunrakennustyö alkaa tiistaina 5. heinäkuuta Juhana Herttuan puistokadulla, välillä Juhana Herttuan puistokatu 16 – Ebba Brahen katu. Yksi ajokaista pois käytöstä molemmista ajosuunnista. Liikenne tulee ruuhkautumaan merkittävästi Juhana Herttuan puistokadulla aamu- ja iltalaivojen lähtöjen aikana.

Åbo Akademin varainhankinta sujui yli odotusten

Åbo Akademin varainhankintakampanja ylitti odotukset. Kohdennetun rahoituksen suurimpia vastaanottajia olivat kasvatustieteen, luonnontieteiden, humanististen tieteiden ja tekniikan koulutusalat.

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Vähintään viiden huoneiston kiinteistöillä tulee olla tästä päivästä alkaen biojäteastia tai kompostori

Biojätteenkeräys laajenee Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueella uuden jätelain mukaisesti tänään perjantaina 1. heinäkuuta. Taajamassa sijaitsevilla viiden tai useamman huoneiston asuinkiinteistöillä tulee olla pihassa joko biojäteastia tai biojätekompostori viimeistään heinäkuun alusta alkaen.

Suomen Osuuspankin hallinto nimetty

Suupohjan Osuuspankin, Liedon Osuuspankin ja Piikkiön Osuuspankin sulautumisesta syntyneen Suomen Osuuspankin hallintovalinnat on julkistettu. Liedon Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Jussi Karttila valittiin pankin hallitukseen.

Kansanedustaja Sandra Bergqvist haluaisi Turun lentoasemalle lisää lentoyhteyksiä

Sandra Bergqvist.

Koronapandemia on vaikuttanut lentoliikenteeseen ympäri Suomea. Lentomatkojen kysyntä on jälleen kasvanut samalla kun lentoyhteyksien tarjonta Turun lentoasemalta on heikentynyt selvästi. Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) on huolestunut tästä kehityksestä.

Turun Herttuankulman asemakaava-alueen rakentaminen alkaa

Herttuankulman asemakaava-alueen rakentaminen alkaa tällä viikolla ja kestää lokakuuhun 2025 saakka. Tässä vaiheessa rakentaminen vaikuttaa liikennejärjestelyihin niin, että Juhana Herttuan puistokadulle tulee käyttöön kiertotie, joka on käytössä elokuun loppuun.

Merivartioston kyytiin voi loikata viikonloppuna Twitter-maratonissa

Länsi-Suomen merivartiosto (LSMV) järjestää tulevana viikonloppuna Twitter-maratonin. Twiitteriin ilmoitetaan jokainen saatu tehtävä 24 tunnin ajalta, työturvallisuuden ja asianomaisten yksityisyyden huomioiden.

Turku toisena Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa

Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingin kakkonen on jo toista kertaa peräkkäin Turku. Kaupunkirankingissa arvioidaan kaupunkien houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta eri mittareilla. Koronan vaikutukset kaupungin vuokra-asuntomarkkinaan ovat olleet kokonaisuutena vähäiset, mutta kiinnostus suurempia asuntoja kohtaan on kasvanut selvästi pandemian aikana. Vuokrien nousu oli Turussa koko maan nopeinta.

Itäharjun Prisman kierrätyspiste muuttaa

Turun Prisma Itäharjun yhteydessä sijaitseva Rinki-ekopiste on siirretty toiselle puolelle kaupan pihaa. Syynä ovat rakennustyöt. Rinki-ekopisteellä kerätään muovi-, kartonki-, lasi- ja metallipakkauksia sekä kodin pienmetallia. Lisäksi Ringin kumppanit keräävät pisteellä paperia ja vaatteita.

Turun yliopisto ylitti viiden miljoonan euron keräystavoitteensa

Turun yliopiston tohtoripromootio toukokuussa 2022.

Turun yliopisto on kerännyt lahjoituksia yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityishenkilöiltä noin 5,2 miljoonaa euroa valtion vastinrahakaudella 15.6.2020–30.6.2022. Vastinrahakausi päättyy tänään. Turun yliopiston tavoite oli kerätä 5 miljoonaa euroa.

Sinilevien määrä nousussa rannikkovesissä

Sinilevä on runsastunut merialueilla, ja havainnot painottuvat Saaristomeren sisä- ja välisaaristoon. Avomerialueen sinilevähavainnot sijoittuvat enimmäkseen ulkosaariston suojaisiin kohtiin. Myös järvissä on havaittu vähäisiä määriä sinilevää, Säkylän Pyhäjärvellä runsaamminkin.

Uudet tuulivoimapuistot liki kolminkertaistavat Naantalin Energian tuulisähkötuotannon

Parhan tuulivoimapuisto.

Pyhäjoen Parhan tuulivoimapuisto ja Haapaveden Hankilan tuulivoimapuisto lähes kolminkertaistavat Naantalin Energian nykyiset tuulisähkön tuotanto-osuudet. Uudet tuulivoimapuistot vihittiin käyttöön peräkkäisinä päivinä 29. ja 30. kesäkuuta. Ne tuottavat jatkossa merkittävän osan Naantalin Energian myymästä tuulisähköstä. Molempien puistojen rakennuttajana on Puhuri Oy, josta Naantalin Energian osakkuusyhtiö Katternö Kraft Oy omistaa suuren osuuden.

Urheilu

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Maalivahtilupaus Ada Liljeström: ”Unelmoin, että pääsisin Helmarien matkaan”

Ada Liljeströmin vahvat otteet on pistetty merkille maajoukkuevalmentajien keskuudessa.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue selvitti tiensä EM-lopputurnaukseen jo viime vuoden puolella. Helmarit eivät jättäneet mitään epäselväksi, vaan voittivat oman karsintalohkonsa. Suomi joutuu kuitenkin itse kisoissa todella hurjaan kyytiin, sillä samaan alkulohkoon arvottiin Saksa, Espanja sekä Tanska. Jalkapallon mahtimaita kaikki.

Inter kaipaa hyökkäykseensä maalintekovoimaa Benjamin Källmanin lähdön myötä

Benjamin Källman on tehnyt viime vuosina tasaisesti tulosta Interin hyökkäyksessä.

Vielä keskiviikkoiltana Benjamin Källman nähtiin Kupittaan nurmella, kun Inter pudotti HJK:n jatkosta Suomen Cupissa. Sen jälkeen edessä ovat ulkomaan kentät. Toivottavasti pysyvämmin kuin muutaman vuoden takaisilla lainapesteillä, jotka eivät johtaneet läpimurtoon kansainvälisillä kentillä.

Otteluanalyysi: Inter pudotti Klubin cupista rankkareilla

Benjamin Källman nähtiin viimeistä kertaa Interin paidassa, ainakin toistaiseksi.

Inter kohtasi HJK:n jo kolmannen kerran tällä kaudella, nyt Suomen cupin puolivälierissä Kupittaalla. Inter voitti maalittoman varsinaisen peliajan jälkeen rangaistuskisassa maalein 5-4 ja eteni välieriin yhdessä FC Lahden, Kuopion Palloseuran ja HIFK:n kanssa. Inter kaikki laukaisijat eli Petteri Forsell , Benjamin Källman , Matias Ojala , David Haro ja Roger Bonet vetivät pallon verkkoon. HJK:lla onnistujia oli neljä ( David Browne , Anthony Olusanya , Pyry Soiri ja Arttu Hoskonen ) mutta kun kisan ensimmäinen ampuja eli Bojan Radulovic kiskaisi pallon taivaan tuuliin, eteni Inter jatkoon. Keskinäisissä kohtaamisissa voitot ovat Interin hyväksi 2-1.

Interin junioreita nimetty UEFA:n A-malliryhmäleirille

Interistä on nimetty yhteensä viisi 2006–07 syntynyttä junioria UEFA A -malliryhmäleirille. Leiri järjestetään Eerikkilän urheiluopistolla 4.–7. heinäkuuta.

Helmarit hioo EM-kuntoa Kupittaalla maanantaina

Suomen naisten A-maajoukkue pelaa toiseksi viimeisen EM-kisoihin valmistavan ottelunsa maanantai-iltana Kupittaalla. Kello 18.15 alkavassa ottelussa vastaan asettuu Japani.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.