Ovatko aikaiset herätykset sinulle vaikeita? Aamujuontaja Aki Linnanahde ymmärtää ja kertoo mikä paransi hänen virkeyttään

Vuosienkaan jälkeen aikaiset herätykset eivät tunnu luonnollisilta, mutta Aki sanoo, että vireystilaa voi kuitenkin kohottaa parantamalla syvän unen määrää ja palautumista. Niihin vaikutetaan laittamalla kuntoon pari perusasiaa: tavat ja nukkumisergonomia.

tempur

Aki Linnanahteen ääni aloittaa lukuisien suomalaisten päivän. Pitkän linjan tv- ja radiojuontaja on vetänyt Radio Novan aamulähetystä Minna Kuukan kanssa jo viiden vuoden ajan. Kuulijat tykkää, aamut ovat mukavia, mutta juontajaa ei aina hymyilytä.

Lähetys alkaa kuudelta aamulla, joten Linnanahteen herätyskello soi arkisin kello 5.05. Aikaiset herätykset ovat haaste hyville yöunille, sillä unta on saatava ajoissa ja unen on oltava palauttavaa eli virkistävää.

Jotta jaksamisessa saataisiin muutos parempaan, on nukkumiseen vaikuttavissa asioissa tapahduttava jokin konkreettinen muutos. Akilla oli jo hyvät tottumukset nukkumaanmenoajan, liikunnan, ravinnon, kofeiinin käytön ja stressinhallinnan suhteen, joten muutoksen tarve korostui nukkumisen apuvälineissä eli sängyssä, tyynyssä ja peitossa – niillä nukutaan, ja siksi ne vaikuttavat suoraan unen laatuun ja palautumisen onnistumiseen.

Näistä syistä Linnanahde lähtikin mukaan yhteistyöhön nukkumisergonomian asiantuntijan Tempurin kanssa. Projekti alkoi lähtötilanteen kartoituksella ja unipäiväkirjan täytöllä seuraavasti:

Katsaus vanhoihin nukkumisen apuvälineisiin: Kuitutäytetyyny ja joustinpatja. Suurin osa suomalaisista nukkuu samanlaisilla, ja näitä ovat alennusmyynnit pullollaan. Ongelma niissä on materiaalien sopimattomuus laadukkaaseen uneen ja se, että tuotteita ei osata valita yksilöllisesti, jolloin ne istuvat huonosti käyttäjälleen.

Koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija, Tempurin johtaja Arto Melanko vertaa tilannetta samaksi kuin pikajuoksijalla, joka saa jalkaansa puukengät.

– Ne ovat kyllä pitkäikäiset ja hienon väriset sekä kopisevat komeasti kulkiessa, mutta ne eivät sovellu tarkoitukseen parhaalla tavalla. Me ymmärrämme, että kengissä on eroja, ja niin on sängyissäkin.

Toinen ongelma on välineiden kuluminen. Akilla tyyny oli kolme vuotta ja sänky yli kymmenen vuotta vanha. Perustyynyt kuluvat nopeasti, vuodessa tai parissa lyttyyn, eivätkä ne anna ergonomisesti sopivaa tukea. Perussängyt kestävät jonkinlaisessa kunnossa yleensä noin seitsemän vuotta, mutta sitten niiden tuki ja jousto-ominaisuudet heikkenevät, mikä ilmenee käyttäjälle epämukavuutena ja lisääntyvinä selkäkipuina.

Nämä ongelmat yhtä aikaa ovat iso haitta, ja Linnanahde kertoo, että hänen olikin vaikea löytää hyvää nukkumisasentoa ja unen saantia vaikeutti se, kun oli vaikea saada kehoa asettumaan ja rauhoittumaan.

Linnanahde sai käyttöönsä Tempur-sängyn, -tyynyn ja -peiton. Konkreettinen muutos oli iso ja siksi myös vaikuttava. Tempur-materiaali on sänkyalan uusinta teknologiaa. Materiaali vähentää paineen tuntua, mutta tukee ja joustaa mahdollistaen parhaan nukkumisergonomian. Nyt aamujuontaja hymyilee.

– Tempur-patjan sopiva jämäkkyys ja yksilöllinen muotoutuminen helpottavat illalla hyvän asennon löytymistä ja sängyn tuntuma, paineeton mukavuus, saa kehon rentoutumaan. Lisäherkkuna apuna on myös sähkötoiminto, jolla jalat saa hetkellisesti ylemmäksi, Aki kertoo uuden ratkaisun rentouttavista hyödyistä.

– Sänky ja sen kanssa tarvittava tyyny sekä peitto ovat olleet loistavia. Muotoiltu Tempur-tyyny tukee niskaa tehokkaasti, koska se on oikean korkuinen ja materiaali on jämäkkää, mutta kuitenkin niskalle miellyttävää. Peitto tasaa lämpöä, se on todella kevyt, mutta silti aina juuri sopivan lämpöinen. Ensimmäisten viikkojen jälkeen fiilikset uudesta sängystä ovat pelkästään positiiviset, Linnanahde arvioi.

Varaa aika ilmaiseen nukkumisergonomian kartoitukseen tästä! Ajanvaraajalle lahja, edun arvo jopa 84,90€.

Nukahtaminen helpompaa ja päivällä jaksaa paremmin

Linnanahde myöntää, että aikaiset aamuherätykset eivät vielä vuosien totuttelunkaan jälkeen tunnu luontaisilta. Siksi hänen oli vaikea arvioida aamuista vireystasoaan Tempurin unikyselyä ja nukkumispäiväkirjaa täyttäessään. Ennen ja jälkeen sängyn vaihdon täytettävässä tutkimuksessa tulee muun muassa arvioida, kuinka monena aamuna tuntee itsensä väsyneeksi.

- Vastaus kysymykseen siitä, tunnenko itseni väsyneeksi aamuisin, on hiukan suhteellinen, koska se on itselleni niin epäluonnollinen aika herätä, hän toteaa.

Myös yöunien pituus on vakiintuneiden rutiinien vuoksi pysynyt Tempuriin vaihtamisen jälkeen melko samana, arkisin noin 7-8 tunnissa. Nukahtaminen on kuitenkin Linnanahteen mukaan Tempurilla huomattavasti nopeampaa. Hän kokee myös nukkuvansa nykyään selvästi aiempaa paremmin.

- Nukahtaminen on tullut helpommaksi ja tapahtuu selvästi aikaisempaa nopeammin. Vaikka aamuinen perusväsymys onkin olemassa, on jaksaminen päivän mittaan parempaa, koska unen laatu on parantunut. Minun tapauksessani tavoitteena onkin muutos unen laadussa. Parannuksista kertoo myös älykello, hän summaa.

Aiemmalla sängyllä ja tyynyllä Linnanahde ei kokenut nukkuvansa erityisen hyvin.

- Olo oli väsynyt sekä aamulla että päivän mittaan. Aamulla oli myös vaikeuksia lähteä liikkeelle, hän kuvaili aikaa ennen Tempuriin siirtymistä.

Nyt, kun Linnanahde on jo tottunut Tempurilla nukkumiseen, huomaa hän eron helposti esimerkiksi mökillä, missä käytössä on vanhempi sänky.

- Mökkisängyssä nukutun yön jälkeen pää ei tunnu pitkistä unista huolimatta oikein nollaantuneelta, eli unen laatu ei ole hyvää, Linnanahde vertailee.

Katso Tempurin huippukampanjat tästä! Esimerkiksi tyynyn ostajalle ihanan pehmeä huppariaamutakki kaupan päälle, edun arvo 69€.

Tempur vähentää yöllistä levottomuutta ja lisää päiväaikaista virkeyttä

Tempur-sänky on lisännyt Linnanahteen syvän unen määrää, mikä näkyy juuri päiväaikaisena virkeytenä ja siinä, että hänen on helpompi lähteä liikkeelle aamuisin.

Tempur-patja muotoutuu kehon muotojen mukaan ja jakaa kehoon kohdistuvaa painetta, jolloin öinen levoton liikehdintä vähenee ja sitä myötä myös unen laatu paranee.

Jos aamuisin on vaikea lähteä liikkeelle, voi se myös johtua selän jäykkyydestä. Tähänkin apuna voi olla parempi nukkumisergonomia ja yksilöllisesti valitut nukkumisen apuvälineet.

Jos haluat oppia lisää nukkumisergonomiasta ja saada vinkkejä parempaan uneen, voit kääntyä Tempurin koulutetun nukkumisergonomian asiantuntijan (KNA) puoleen. KNA:t ovat suorittaneet myyjille tarkoitetun eettisen erityiskoulutuksen, jossa kouluttajina ovat unen, anatomian, fysiatrian ja nukkumisergonomian ammattilaiset. Lue lisää koulutuksesta ja löydä lähin nukkumisergonomian ammattilaisesi: nukkumisergonomia.fi ja sleepcenter.fi.

Tule tekemään Turku-kransseja tunnelmalliseen työpajaan

Turkuseura toteuttaa yhteistyössä kukka-alan yrittäjän Gina Suomen kanssa työpajan, jossa osallistujat pääsevät tekemään Turku-aiheisia kukkakransseja. Tapahtuma järjestetään Turun Vanhassakaupungissa, Brinkkalan talon sisäpihalla tiistaina 23. elokuuta klo 17–19.30.

Oletko huolissasi hintojen nousemisesta? – Näin saat rahasi riittämään

Kuluneen vuoden aikana inflaation nousu on ollut merkittävän suurta. Inflaatio heikentää rahanarvoa, mikä puolestaan johtaa hintojen nousemiseen. Kuluttajat voivat kuitenkin itse vaikuttaa siihen miten hintojen nousu näkyy arjessa. Kun hyödykkeiden hinnat nousevat, täytyy rahaa silloin saada säästöön jostain muusta. Listasimme tähän kahdeksan säästövinkkiä, miten saat rahasi riittämään, kun päivittäisten hankintojen hinnat nousevat.

Helteet keskeyttäneet kalastuslupien myynnin eri puolilla Suomea

Metsähallituksen kalastuskohteiden lupamyyntiä on jouduttu sulkemaan lämmenneiden vesien vuoksi eri puolilla maata. Monilla kohteilla veden lämpötila on noussut erityisesti lohikalojen kannalta jo kriittisen korkeaksi. Tällä hetkellä lupamyynti on keskeytetty kahdeksalla kohteella, ja tilannetta arvioidaan uudelleen 11.7. Asiakkaita kehotetaan siirtämään jo hankitut kalastusluvat myöhempään ajankohtaan.

Kansanedustaja Ritva Elomaa: Korkeimman oikeuden ennakkopäätös vaarantaa eläinten hyvinvoinnin

Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ” Kike ” Elomaa on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien eläinsuojeluviranomaisten toimivaltaa. Hän kysyy miten hallitus tulee tehostamaan eläinsuojeluviranomaisten toimintaa ja onko hallituksella tahtoa laajentaa eläinsuojeluviranomaisten toimivaltaa erityisesti eläinten omistusoikeudesta päättämisen suhteen.

Kadunrakennustöitä Juhana Herttuan puistokadulla

Kadunrakennustyö alkaa tiistaina 5. heinäkuuta Juhana Herttuan puistokadulla, välillä Juhana Herttuan puistokatu 16 – Ebba Brahen katu. Yksi ajokaista pois käytöstä molemmista ajosuunnista. Liikenne tulee ruuhkautumaan merkittävästi Juhana Herttuan puistokadulla aamu- ja iltalaivojen lähtöjen aikana.

Åbo Akademin varainhankinta sujui yli odotusten

Åbo Akademin varainhankintakampanja ylitti odotukset. Kohdennetun rahoituksen suurimpia vastaanottajia olivat kasvatustieteen, luonnontieteiden, humanististen tieteiden ja tekniikan koulutusalat.

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Vähintään viiden huoneiston kiinteistöillä tulee olla tästä päivästä alkaen biojäteastia tai kompostori

Biojätteenkeräys laajenee Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueella uuden jätelain mukaisesti tänään perjantaina 1. heinäkuuta. Taajamassa sijaitsevilla viiden tai useamman huoneiston asuinkiinteistöillä tulee olla pihassa joko biojäteastia tai biojätekompostori viimeistään heinäkuun alusta alkaen.

Suomen Osuuspankin hallinto nimetty

Suupohjan Osuuspankin, Liedon Osuuspankin ja Piikkiön Osuuspankin sulautumisesta syntyneen Suomen Osuuspankin hallintovalinnat on julkistettu. Liedon Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Jussi Karttila valittiin pankin hallitukseen.

Kansanedustaja Sandra Bergqvist haluaisi Turun lentoasemalle lisää lentoyhteyksiä

Sandra Bergqvist.

Koronapandemia on vaikuttanut lentoliikenteeseen ympäri Suomea. Lentomatkojen kysyntä on jälleen kasvanut samalla kun lentoyhteyksien tarjonta Turun lentoasemalta on heikentynyt selvästi. Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) on huolestunut tästä kehityksestä.

Turun Herttuankulman asemakaava-alueen rakentaminen alkaa

Herttuankulman asemakaava-alueen rakentaminen alkaa tällä viikolla ja kestää lokakuuhun 2025 saakka. Tässä vaiheessa rakentaminen vaikuttaa liikennejärjestelyihin niin, että Juhana Herttuan puistokadulle tulee käyttöön kiertotie, joka on käytössä elokuun loppuun.

Merivartioston kyytiin voi loikata viikonloppuna Twitter-maratonissa

Länsi-Suomen merivartiosto (LSMV) järjestää tulevana viikonloppuna Twitter-maratonin. Twiitteriin ilmoitetaan jokainen saatu tehtävä 24 tunnin ajalta, työturvallisuuden ja asianomaisten yksityisyyden huomioiden.

Turku toisena Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa

Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingin kakkonen on jo toista kertaa peräkkäin Turku. Kaupunkirankingissa arvioidaan kaupunkien houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta eri mittareilla. Koronan vaikutukset kaupungin vuokra-asuntomarkkinaan ovat olleet kokonaisuutena vähäiset, mutta kiinnostus suurempia asuntoja kohtaan on kasvanut selvästi pandemian aikana. Vuokrien nousu oli Turussa koko maan nopeinta.

Itäharjun Prisman kierrätyspiste muuttaa

Turun Prisma Itäharjun yhteydessä sijaitseva Rinki-ekopiste on siirretty toiselle puolelle kaupan pihaa. Syynä ovat rakennustyöt. Rinki-ekopisteellä kerätään muovi-, kartonki-, lasi- ja metallipakkauksia sekä kodin pienmetallia. Lisäksi Ringin kumppanit keräävät pisteellä paperia ja vaatteita.

Turun yliopisto ylitti viiden miljoonan euron keräystavoitteensa

Turun yliopiston tohtoripromootio toukokuussa 2022.

Turun yliopisto on kerännyt lahjoituksia yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityishenkilöiltä noin 5,2 miljoonaa euroa valtion vastinrahakaudella 15.6.2020–30.6.2022. Vastinrahakausi päättyy tänään. Turun yliopiston tavoite oli kerätä 5 miljoonaa euroa.

Sinilevien määrä nousussa rannikkovesissä

Sinilevä on runsastunut merialueilla, ja havainnot painottuvat Saaristomeren sisä- ja välisaaristoon. Avomerialueen sinilevähavainnot sijoittuvat enimmäkseen ulkosaariston suojaisiin kohtiin. Myös järvissä on havaittu vähäisiä määriä sinilevää, Säkylän Pyhäjärvellä runsaamminkin.

Uudet tuulivoimapuistot liki kolminkertaistavat Naantalin Energian tuulisähkötuotannon

Parhan tuulivoimapuisto.

Pyhäjoen Parhan tuulivoimapuisto ja Haapaveden Hankilan tuulivoimapuisto lähes kolminkertaistavat Naantalin Energian nykyiset tuulisähkön tuotanto-osuudet. Uudet tuulivoimapuistot vihittiin käyttöön peräkkäisinä päivinä 29. ja 30. kesäkuuta. Ne tuottavat jatkossa merkittävän osan Naantalin Energian myymästä tuulisähköstä. Molempien puistojen rakennuttajana on Puhuri Oy, josta Naantalin Energian osakkuusyhtiö Katternö Kraft Oy omistaa suuren osuuden.

Matkustamiseen liittyvät koronatoimet päättyvät Suomen rajoilla huomisesta alkaen

Koronapandemiaan liittyvät terveysturvallisuustoimet Suomen rajanylityspisteillä päättyvät. Perjantaista 1.7. lähtien matkustajien ei enää tarvitse esittää koronarokotuksiin tai sairastettuun tautiin liittyviä todistuksia maahan tultaessa eikä käydä koronatestissä. Koronaan liittyvien terveysturvallisuustoimien päättymien koskee sekä Suomen sisä- että ulkorajoja. Sisäraja tarkoittaa Suomen ja muun EU- tai Schengen-alueen välistä rajaa ja ulkoraja Suomen ja EU- tai Schengen-alueen ulkopuolisen alueen rajaa.

Urheilu

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Maalivahtilupaus Ada Liljeström: ”Unelmoin, että pääsisin Helmarien matkaan”

Ada Liljeströmin vahvat otteet on pistetty merkille maajoukkuevalmentajien keskuudessa.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue selvitti tiensä EM-lopputurnaukseen jo viime vuoden puolella. Helmarit eivät jättäneet mitään epäselväksi, vaan voittivat oman karsintalohkonsa. Suomi joutuu kuitenkin itse kisoissa todella hurjaan kyytiin, sillä samaan alkulohkoon arvottiin Saksa, Espanja sekä Tanska. Jalkapallon mahtimaita kaikki.

Inter kaipaa hyökkäykseensä maalintekovoimaa Benjamin Källmanin lähdön myötä

Benjamin Källman on tehnyt viime vuosina tasaisesti tulosta Interin hyökkäyksessä.

Vielä keskiviikkoiltana Benjamin Källman nähtiin Kupittaan nurmella, kun Inter pudotti HJK:n jatkosta Suomen Cupissa. Sen jälkeen edessä ovat ulkomaan kentät. Toivottavasti pysyvämmin kuin muutaman vuoden takaisilla lainapesteillä, jotka eivät johtaneet läpimurtoon kansainvälisillä kentillä.

Otteluanalyysi: Inter pudotti Klubin cupista rankkareilla

Benjamin Källman nähtiin viimeistä kertaa Interin paidassa, ainakin toistaiseksi.

Inter kohtasi HJK:n jo kolmannen kerran tällä kaudella, nyt Suomen cupin puolivälierissä Kupittaalla. Inter voitti maalittoman varsinaisen peliajan jälkeen rangaistuskisassa maalein 5-4 ja eteni välieriin yhdessä FC Lahden, Kuopion Palloseuran ja HIFK:n kanssa. Inter kaikki laukaisijat eli Petteri Forsell , Benjamin Källman , Matias Ojala , David Haro ja Roger Bonet vetivät pallon verkkoon. HJK:lla onnistujia oli neljä ( David Browne , Anthony Olusanya , Pyry Soiri ja Arttu Hoskonen ) mutta kun kisan ensimmäinen ampuja eli Bojan Radulovic kiskaisi pallon taivaan tuuliin, eteni Inter jatkoon. Keskinäisissä kohtaamisissa voitot ovat Interin hyväksi 2-1.

Interin junioreita nimetty UEFA:n A-malliryhmäleirille

Interistä on nimetty yhteensä viisi 2006–07 syntynyttä junioria UEFA A -malliryhmäleirille. Leiri järjestetään Eerikkilän urheiluopistolla 4.–7. heinäkuuta.

Helmarit hioo EM-kuntoa Kupittaalla maanantaina

Suomen naisten A-maajoukkue pelaa toiseksi viimeisen EM-kisoihin valmistavan ottelunsa maanantai-iltana Kupittaalla. Kello 18.15 alkavassa ottelussa vastaan asettuu Japani.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.