Vuosien selkäkipu hellitti jo kuukaudessa – nyt Niclas on Suomen mestari erityisen vaativassa lajissa!

Kuva: Antti Vähä

Maailmalle tähtäävä vuoden 2021 kehonrakennuksen Suomen mestari Niclas Pitkänen keksi itselleen keinon selkävaivaan, joka on aika yleinen. Alaselässä vuosikausia vaivannut välilevynpullistuman jälkioireilu hellitti merkittävästi kun hän vain vaihtoi joustinsängyn ja kuitutäytetyynyn Tempur-patjaan ja -tyynyyn. Nyt Niclas jakaa tietouttaan valmentamalla toisia kohti parempaa unta, palautumista, selän terveyttä ja fysiikka tuloksia.

tempur

- Sängyn vaihdon myötä selän oireilu väheni, ja nykyään pystyn tekemään käytännössä kaikkea normaalisti. Tätä ennen kamppailin vuosikausia esimerkiksi jalkatreeneissä jatkuvasti kipuilevan alaselän kanssa. Lisäksi koska kehonrakentajalla on keskivertoihmistä enemmän leveyttä yläkropassa, oli ergonomisesti hyvän kylkiasennon saaminen vaikeaa, kunnes vaihdoin Tempuriin. Sen yksilöllisesti muotoutuva ja tukeva patja ja tyyny ovat mahdollistaneet ergonomisen ja siksi stabiilin kylkiasennon koko yön, Niclas kertoo.

Patjan materiaalilla on ratkaiseva merkitys. Kylkiasennossa patjan ja tyynyn yhdistelmän pitäisi muodostaa olkapäälle tarpeeksi tilaa, jotta selkäranka olisi anatomisesti luonnollisessa asennossa eikä taipuneena. Olkapäähän ei saisi myöskään kohdistua patjasta liikaa painetta, ettei synny kipua jolloin nukkuja siirtyy olkapään päältä pois ja vartalo kiertyy joko eteen tai taakse päin. Usein kiertynyt, epäergonominen nukkumisasento heikentää unen laatua. Ongelma korostuu jos on leveät hartiat tai lantio – kipupisteet.

Kuva: Tapani Moisala

Marketista ostetut tyynyt tai patjat eivät paranna unen laatua, selän terveyttä ja voimatasoja

- Koska selkäkipu vaikuttaa uneen, sen määrään ja laatuun, alentaen palautumista ja suorituskykyä – kannustan kaikkia ja etenkin tavoitteellisesti liikkuvia ennakoimaan syyt kiputilojen syntyyn – ja tässä useimmilta jää kokonaan huomioimatta kehon tila ja asento yöaikaan. Pitkäaikainen paikallaolo, haitallisessa, epäsopivassa asennossa, on mahdollista nukkuessa, mutta ei hereillä, koska päivällä tunnistamme epämukavuuden ja kontrolloimme kehon asentoa. Yöllä me sinnittelemme, kääntyilemme ja heräilemme. Huono nukkumisasento aiheuttaa kivun lisäksi myös lihaksiston ja rangan jäykkyyttä, ja jos tämä tuntuu tutulta – kannattaa reagoida. Nuo ovat yleisiä syitä huonoon palautumiseen ja alhaisiin voimatasoihin, mutta korjattavissa, Niclas lupaa.

- Jos tähtäin on paremmat tulokset, ja jo liikkuu sekä syö tavoitteellisesti, niin seuraava steppi on laittaa unen määrä ja laatu kuntoon. Suosittelen Tempurin nukkumisergonomiaa, edistynyttä teknologiaa, mutta myös sitä, että alkaa noudattamaan maalaisjärjen mukaisia yksinkertaisia unen huollon neuvoja, kuten iltarutiinit, nukkumaanmenoajat, sinisen valon välttäminen illalla, rauhoittuminen, ei häiritsevää ääntä, pimennysverhot jne. Sänky ja tyyny pitää valita oikein, eikä tyytyä markettituotteisiin. Tähän pätee sama asia kuin esimerkiksi syömiseen; on ruokaa, joka täyttää vatsan, ja on ravintoa, joka edesauttaa treenaajaa. Urheilija ei voi nukkua tavisunta vaan unen laatu ja pituus täytyy optimoida. Hyvä uni ja terveys sekä paremmat tulokset ovat kiinni noista muutamista tärkeistä valinnoista, Niclas täräyttää.

Kuva: Jouni Nieminen

Suomen mestari on myös nukkumisergonomian asiantuntija

Niclas päätyi Tempurin kautta suorittamaan koulutetun nukkumisergonomian asiantuntija (KNA) -tutkinnon, josta hän sai lisäapua ja ymmärrystä unen ja palautumisen optimointiin. Tämä tuki hänen omaa kehonrakennus uraansa ja työtään valmentajana.

- Nukkumisergonomia on vielä fitness- ja kuntoilupiireissä kohtuullisen vieras käsite. Itse toivoisin, että tähän tulisi muutosta, koska todella monen selkä-, olkapää- ja niskavaivoihin löytyisi apu laittamalla patja- ja tyynyasiat kuntoon. Esimerkkejä tästä olen nähnyt valtavasti. Olenkin suositellut jo vuosia lukuisille kovaa treenaaville ystävilleni Tempuria, ja kaikki ovat olleet tyytyväisiä. Myös maratoonari isäni hankki Tempur-vuoteen ja on kehunut sitä kovasti.

Nykyisin ammattilaisuransa tavoittelun ohella Niclas toimii työkseen personal trainerina auttaen kaiken tasoisia ihmisiä pääsemään fysiikkatavoitteisiinsa. Lisäksi hän on loppusuoralla kauppatieteiden maisteri -opinnoissaan.

- Aloitin ihan pari kuukautta sitten tekemään myös Youtube sisältöä. Dokumentoin sinne arkeani ja matkaani kohti ammattilaiskorttia. Se on tuollaista kivaa viestintä puuhaa tässä kaiken muun ohella, kun seuraaviin kisoihin on vielä vuosi aikaa.

Niclaksen tavoittaa parhaiten Instagramista @nichenrik ja herran Youtube -kanava löytyy nimellä Niclas Henrik Pitkänen. Niclaksen kotisivuille pääset tästä.

Varaa aika TEMPUR Brand Store -myymälään, ajanvaraaja saa lahjan!

Katso ajankohtaiset TEMPUR-tarjoukset

Kuva: Antti Vähä

Tule tekemään Turku-kransseja tunnelmalliseen työpajaan

Turkuseura toteuttaa yhteistyössä kukka-alan yrittäjän Gina Suomen kanssa työpajan, jossa osallistujat pääsevät tekemään Turku-aiheisia kukkakransseja. Tapahtuma järjestetään Turun Vanhassakaupungissa, Brinkkalan talon sisäpihalla tiistaina 23. elokuuta klo 17–19.30.

Oletko huolissasi hintojen nousemisesta? – Näin saat rahasi riittämään

Kuluneen vuoden aikana inflaation nousu on ollut merkittävän suurta. Inflaatio heikentää rahanarvoa, mikä puolestaan johtaa hintojen nousemiseen. Kuluttajat voivat kuitenkin itse vaikuttaa siihen miten hintojen nousu näkyy arjessa. Kun hyödykkeiden hinnat nousevat, täytyy rahaa silloin saada säästöön jostain muusta. Listasimme tähän kahdeksan säästövinkkiä, miten saat rahasi riittämään, kun päivittäisten hankintojen hinnat nousevat.

Helteet keskeyttäneet kalastuslupien myynnin eri puolilla Suomea

Metsähallituksen kalastuskohteiden lupamyyntiä on jouduttu sulkemaan lämmenneiden vesien vuoksi eri puolilla maata. Monilla kohteilla veden lämpötila on noussut erityisesti lohikalojen kannalta jo kriittisen korkeaksi. Tällä hetkellä lupamyynti on keskeytetty kahdeksalla kohteella, ja tilannetta arvioidaan uudelleen 11.7. Asiakkaita kehotetaan siirtämään jo hankitut kalastusluvat myöhempään ajankohtaan.

Kansanedustaja Ritva Elomaa: Korkeimman oikeuden ennakkopäätös vaarantaa eläinten hyvinvoinnin

Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ” Kike ” Elomaa on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien eläinsuojeluviranomaisten toimivaltaa. Hän kysyy miten hallitus tulee tehostamaan eläinsuojeluviranomaisten toimintaa ja onko hallituksella tahtoa laajentaa eläinsuojeluviranomaisten toimivaltaa erityisesti eläinten omistusoikeudesta päättämisen suhteen.

Kadunrakennustöitä Juhana Herttuan puistokadulla

Kadunrakennustyö alkaa tiistaina 5. heinäkuuta Juhana Herttuan puistokadulla, välillä Juhana Herttuan puistokatu 16 – Ebba Brahen katu. Yksi ajokaista pois käytöstä molemmista ajosuunnista. Liikenne tulee ruuhkautumaan merkittävästi Juhana Herttuan puistokadulla aamu- ja iltalaivojen lähtöjen aikana.

Åbo Akademin varainhankinta sujui yli odotusten

Åbo Akademin varainhankintakampanja ylitti odotukset. Kohdennetun rahoituksen suurimpia vastaanottajia olivat kasvatustieteen, luonnontieteiden, humanististen tieteiden ja tekniikan koulutusalat.

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Vähintään viiden huoneiston kiinteistöillä tulee olla tästä päivästä alkaen biojäteastia tai kompostori

Biojätteenkeräys laajenee Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueella uuden jätelain mukaisesti tänään perjantaina 1. heinäkuuta. Taajamassa sijaitsevilla viiden tai useamman huoneiston asuinkiinteistöillä tulee olla pihassa joko biojäteastia tai biojätekompostori viimeistään heinäkuun alusta alkaen.

Suomen Osuuspankin hallinto nimetty

Suupohjan Osuuspankin, Liedon Osuuspankin ja Piikkiön Osuuspankin sulautumisesta syntyneen Suomen Osuuspankin hallintovalinnat on julkistettu. Liedon Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Jussi Karttila valittiin pankin hallitukseen.

Kansanedustaja Sandra Bergqvist haluaisi Turun lentoasemalle lisää lentoyhteyksiä

Sandra Bergqvist.

Koronapandemia on vaikuttanut lentoliikenteeseen ympäri Suomea. Lentomatkojen kysyntä on jälleen kasvanut samalla kun lentoyhteyksien tarjonta Turun lentoasemalta on heikentynyt selvästi. Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) on huolestunut tästä kehityksestä.

Turun Herttuankulman asemakaava-alueen rakentaminen alkaa

Herttuankulman asemakaava-alueen rakentaminen alkaa tällä viikolla ja kestää lokakuuhun 2025 saakka. Tässä vaiheessa rakentaminen vaikuttaa liikennejärjestelyihin niin, että Juhana Herttuan puistokadulle tulee käyttöön kiertotie, joka on käytössä elokuun loppuun.

Merivartioston kyytiin voi loikata viikonloppuna Twitter-maratonissa

Länsi-Suomen merivartiosto (LSMV) järjestää tulevana viikonloppuna Twitter-maratonin. Twiitteriin ilmoitetaan jokainen saatu tehtävä 24 tunnin ajalta, työturvallisuuden ja asianomaisten yksityisyyden huomioiden.

Turku toisena Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa

Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingin kakkonen on jo toista kertaa peräkkäin Turku. Kaupunkirankingissa arvioidaan kaupunkien houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta eri mittareilla. Koronan vaikutukset kaupungin vuokra-asuntomarkkinaan ovat olleet kokonaisuutena vähäiset, mutta kiinnostus suurempia asuntoja kohtaan on kasvanut selvästi pandemian aikana. Vuokrien nousu oli Turussa koko maan nopeinta.

Itäharjun Prisman kierrätyspiste muuttaa

Turun Prisma Itäharjun yhteydessä sijaitseva Rinki-ekopiste on siirretty toiselle puolelle kaupan pihaa. Syynä ovat rakennustyöt. Rinki-ekopisteellä kerätään muovi-, kartonki-, lasi- ja metallipakkauksia sekä kodin pienmetallia. Lisäksi Ringin kumppanit keräävät pisteellä paperia ja vaatteita.

Turun yliopisto ylitti viiden miljoonan euron keräystavoitteensa

Turun yliopiston tohtoripromootio toukokuussa 2022.

Turun yliopisto on kerännyt lahjoituksia yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityishenkilöiltä noin 5,2 miljoonaa euroa valtion vastinrahakaudella 15.6.2020–30.6.2022. Vastinrahakausi päättyy tänään. Turun yliopiston tavoite oli kerätä 5 miljoonaa euroa.

Sinilevien määrä nousussa rannikkovesissä

Sinilevä on runsastunut merialueilla, ja havainnot painottuvat Saaristomeren sisä- ja välisaaristoon. Avomerialueen sinilevähavainnot sijoittuvat enimmäkseen ulkosaariston suojaisiin kohtiin. Myös järvissä on havaittu vähäisiä määriä sinilevää, Säkylän Pyhäjärvellä runsaamminkin.

Uudet tuulivoimapuistot liki kolminkertaistavat Naantalin Energian tuulisähkötuotannon

Parhan tuulivoimapuisto.

Pyhäjoen Parhan tuulivoimapuisto ja Haapaveden Hankilan tuulivoimapuisto lähes kolminkertaistavat Naantalin Energian nykyiset tuulisähkön tuotanto-osuudet. Uudet tuulivoimapuistot vihittiin käyttöön peräkkäisinä päivinä 29. ja 30. kesäkuuta. Ne tuottavat jatkossa merkittävän osan Naantalin Energian myymästä tuulisähköstä. Molempien puistojen rakennuttajana on Puhuri Oy, josta Naantalin Energian osakkuusyhtiö Katternö Kraft Oy omistaa suuren osuuden.

Matkustamiseen liittyvät koronatoimet päättyvät Suomen rajoilla huomisesta alkaen

Koronapandemiaan liittyvät terveysturvallisuustoimet Suomen rajanylityspisteillä päättyvät. Perjantaista 1.7. lähtien matkustajien ei enää tarvitse esittää koronarokotuksiin tai sairastettuun tautiin liittyviä todistuksia maahan tultaessa eikä käydä koronatestissä. Koronaan liittyvien terveysturvallisuustoimien päättymien koskee sekä Suomen sisä- että ulkorajoja. Sisäraja tarkoittaa Suomen ja muun EU- tai Schengen-alueen välistä rajaa ja ulkoraja Suomen ja EU- tai Schengen-alueen ulkopuolisen alueen rajaa.

Urheilu

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Maalivahtilupaus Ada Liljeström: ”Unelmoin, että pääsisin Helmarien matkaan”

Ada Liljeströmin vahvat otteet on pistetty merkille maajoukkuevalmentajien keskuudessa.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue selvitti tiensä EM-lopputurnaukseen jo viime vuoden puolella. Helmarit eivät jättäneet mitään epäselväksi, vaan voittivat oman karsintalohkonsa. Suomi joutuu kuitenkin itse kisoissa todella hurjaan kyytiin, sillä samaan alkulohkoon arvottiin Saksa, Espanja sekä Tanska. Jalkapallon mahtimaita kaikki.

Inter kaipaa hyökkäykseensä maalintekovoimaa Benjamin Källmanin lähdön myötä

Benjamin Källman on tehnyt viime vuosina tasaisesti tulosta Interin hyökkäyksessä.

Vielä keskiviikkoiltana Benjamin Källman nähtiin Kupittaan nurmella, kun Inter pudotti HJK:n jatkosta Suomen Cupissa. Sen jälkeen edessä ovat ulkomaan kentät. Toivottavasti pysyvämmin kuin muutaman vuoden takaisilla lainapesteillä, jotka eivät johtaneet läpimurtoon kansainvälisillä kentillä.

Otteluanalyysi: Inter pudotti Klubin cupista rankkareilla

Benjamin Källman nähtiin viimeistä kertaa Interin paidassa, ainakin toistaiseksi.

Inter kohtasi HJK:n jo kolmannen kerran tällä kaudella, nyt Suomen cupin puolivälierissä Kupittaalla. Inter voitti maalittoman varsinaisen peliajan jälkeen rangaistuskisassa maalein 5-4 ja eteni välieriin yhdessä FC Lahden, Kuopion Palloseuran ja HIFK:n kanssa. Inter kaikki laukaisijat eli Petteri Forsell , Benjamin Källman , Matias Ojala , David Haro ja Roger Bonet vetivät pallon verkkoon. HJK:lla onnistujia oli neljä ( David Browne , Anthony Olusanya , Pyry Soiri ja Arttu Hoskonen ) mutta kun kisan ensimmäinen ampuja eli Bojan Radulovic kiskaisi pallon taivaan tuuliin, eteni Inter jatkoon. Keskinäisissä kohtaamisissa voitot ovat Interin hyväksi 2-1.

Interin junioreita nimetty UEFA:n A-malliryhmäleirille

Interistä on nimetty yhteensä viisi 2006–07 syntynyttä junioria UEFA A -malliryhmäleirille. Leiri järjestetään Eerikkilän urheiluopistolla 4.–7. heinäkuuta.

Helmarit hioo EM-kuntoa Kupittaalla maanantaina

Suomen naisten A-maajoukkue pelaa toiseksi viimeisen EM-kisoihin valmistavan ottelunsa maanantai-iltana Kupittaalla. Kello 18.15 alkavassa ottelussa vastaan asettuu Japani.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.