Fitness tähti Sonja Aielloon iski Tempur-ikävä matkalla jo kahden yön jälkeen – syyt on suuremmat kuin pelkkä koti-ikävä

Tempur-vuode on Sonja Aiellon uuden kodin sydän. Tempur-vuode on Sonja Aiellon uuden kodin sydän.

Se mitä matkoilla kaipaa eniten, kertoo mikä on elämässä tärkeää. Kun fitness-urheilija ja valmentaja Sonja Aiello panosti nukkumisergonomiaan, sängystä tuli kodin sydän, jota hän kaipaa matkoilla eniten. Loogista myös siksi, että kotona vietetystä ajasta suurin osa ollaan sängyssä – mutta minkälaisessa?

Tempur Oy

Koti-ikävä on kaipuuta paikkaan, jossa kaikki on tuttua ja hyvin. Sonjan tapauksessa koti-ikävässä on kyse myös terveydestä. Hän kärsi aiemmin säännöllisesti niska-hartiaseudun ja alaselän vaivoista. Treenaaminen ja lihashuolto, kuten hieronta, eivät auttaneet kipuihin ja jumeihin. Hänellä oli myös päänsärkyjä ja ajoittaisia migreenikohtauksia. Ongelmien alkulähteeksi alkoi vahvistumaan kodin rauhallisin ja yksityisin sopukka – oma sänky ja tyyny.

- Minulla oli ihan normaali joustinpatja, mutta se olikin käytännössä tosi huono, koska paikat olivat jumissa lähes aina herätessä. 1,5 vuotta sitten päätin, että haluan panostaa myös nukkumiseen, sillä se tukee kokonaisterveyttä ja myös urheilullisia tavoitteitani, Sonja kertoo.

Myös Sonja oli jo pidempään haaveillut Tempurin sängystä. Lopulta hän päätti, että oli vihdoin aika laittaa oma nukkumisergonomia kuntoon, jotta keho ja mieli, eli kroppa ja pää voisivat öisin palautua.

- Tempurilla innostuttiin yhteistyöstä Sonjan kanssa, joka on Bikini fitness -kilpailija ja sosiaalisen median vaikuttaja. Halusimme tehdä hänen kanssaan tutkimuksen, jotta näkisimme miten niinkin arkisen asian kuin sängyn ja tyynyn vaihto vaikuttaa terveyteen – ja siten todistaa, että yksilöllisesti sopiva Tempur on järkevä hankinta nyt eikä ”sitku”, kertoo Tempurin toimitusjohtaja Arto Melanko.

Nukkumisen välineet kuntoon nyt – huolehdi ergonomiasta yölläkin

Suomessa univaje on massiivinen ongelma.

- On yleistä, että ihmiset pitkittävät laadukkaan sängyn ostamista ja valitsevat edullisia tai jopa näyttävän näköisiä ja kalliita, mutta selälle huonoja joustinsänkyjä, koska nukkumisergonomian tärkeyttä ei tunneta, kertoo Melanko, joka on myös Tempurin Koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija (KNA) ja kouluttaja.

Melanko näkee suurimpana haasteena tiedon puutteen unen laatuun, palautumiseen ja selän terveyteen vaikuttavissa asioissa, joissa nukkumisergonomia on osaltaan ratkaisevan tärkeä tekijä. Se on aiheena monelle uusi, myös terveydenhoidossa.

- Aiheesta voi kyllä lukea muun muassa professori Partisen kirjasta Unikoulu aikuisille, ylilääkäri Ylisen kirjasta Nukkumisergonomia sekä netistä sivustolta nukkumisergonomia.fi.

Tilaa maksuton nukkumisergonomian kartoitus ja -opas tästä.

Melanko huomauttaa, että päiväaikainen työergonomia on kaikkien tiedossa, ja siihen löytyy neuvontaa sekä apuvälineitä.

- Avuksi on kehitetty säätöpöytää ja -tuolia sekä muita kalliita apuvälineitä, jopa lakisääteisesti. Mutta öinen ergonomia on useimmilla retuperällä – vaikka onhan se loogista, että kahdeksan tuntia kestävä öinen paikallaan olo on iso rasitus keholle ja mielelle ilman kunnollista sänkyä ja tyynyä.

- Monet nukkuvat epäsopivalla ja halvalla sekä kuopalle kuluneella sängyllä, eli juuri sellaisissa haitallisissa asennoissa, joissa päiväsaikaan ei saisi olla - ja unessa samat asennot pysyvät pitkiä aikoja. Ne aiheuttavat kehon kiertymistä, vääntymistä, venytystä ja puristusta, jotka aiheuttavat kipua ja luonnollisesti myös häiritsevät unta ja palautumista, Melanko vääntää rautalangasta nukkumisergonomian tärkeyttä.

Yksilöllisesti sopivaa ratkaisua ei voi hankkia netistä tai itsepalveluna

Sonja Aiellon muutos kohti laadukkaampaa unta alkoi Tempur Brand Store -myymälästä, missä Tempurin Koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija auttoi häntä valitsemaan itselleen ja nukkumisasennolleen parhaiten sopivan vuoteen. Hän sai kokeilla rauhassa eri vaihtoehtoja ja sitä, miltä ne tuntuivat – testaaminen on tärkeää. Samalla Sonja sai tietoiskun unesta ja nukkumisergonomiasta.

- Vaikka olen koulutukseltani personal trainer, sain kuulla itselleni uutta tietoa unesta. Olen tosi tyytyväinen palveluun Tempurilla.

Sonjalla on jo aikaisemmin ollut kylkinukkujalle tarkoitettu Tempur Original -tyyny, ja hän on tykännyt nukkua sillä.

- Nyt hankin myös juuri minulle sopivan Tempur-patjan ja lisäksi samasta Tempurin painetta vähentävästä materiaalista valmistetun halityynyn, eli Long Hug -tyynyn, joka tukee minua ja auttaa löytämään hyvän asennon kyljellä nukkuessa.

Kun Sonja muutti tänä keväänä uuteen asuntoon, Tempur-vuode löysi nopeasti paikkansa makuuhuoneesta.

- Minulla on sen alla korkeampi runko, jonka sisällä on säilytystilaa. Sänky on ihanan korkea ja tuntuu ylelliseltä, Sonja kuvailee.

Korkea sänky ja laadukas Tempur-patja tuntuvat ylellisiltä. Korkea sänky ja laadukas Tempur-patja tuntuvat ylellisiltä.

Matkalla tuli Tempuria ikävä

- Olin ennen kova pyörimään sängyssä, varsinkin stressaantuneena. Nyt hyvän asennon löytäminen on helpompaa ja kivut ovat poissa, Sonja kuvailee.

Hän on jo niin tottunut Tempur-vuoteeseensa, että esimerkiksi hotellissa nukkuessa tavallinen patja ja tyyny tuntuvat oudoilta.

- Olin talvella kuusi viikkoa Thaimaassa. Pakko myöntää, että omaa sänkyä tuli ikävä jo kahden yön jälkeen. Kun palasin kotiin, osasin vielä enemmän arvostaa Tempur-sänkyäni.

Viskoelastinen Tempur-materiaali reagoi kehon lämpöön ja painoon, ja muotoutuu yksilöllisesti niiden mukaan, jolloin se tukee vahvasti, mutta myös muotoutuu mukavasti. Sekä Tempur-patja että -tyyny tuntuvat hyvin erilaisilta kuin joustinpatjat ja kuitutäytetyynyt sekä muut viskoelastiset halpajäljitelmät, ja siksi on tärkeää, että varaa hieman aikaa tottua aitoon Tempur-materiaaliin. Totuttelun jälkeen terveyttä edistävät vaikutukset alkavat nopeasti tuntua - ja rakkaus Tempuriin syttyy.

- Muutos parempaan tarvitsee muutoksen materiaalissa. Tässä tapauksessa vaihtamalla todellakin paranee, sillä perinteiset materiaalit kuten joustimet, vaahdot ynnä muut aiheuttavat painepisteitä, eikä ergonomia pysy niillä hyvinä. Toiseksi, muutos tarvitsee asiantuntijan opastuksen valinnassa, ei itsepalvelua, kiteyttää Arto Melanko.

Varaa aika ilmaiseen nukkumisergonomian kartoitukseen tästä! Saat myös lahjan.

Uni ja palautuminen sekä selän terveys – yö vaikuttaa moneen terveysasiaan

Tällä hetkellä Sonjalla ei ole tarkkaa suunnitelmaa siitä, milloin hän kilpailee seuraavan kerran bikini fitnessissä. Edelliset kisat olivat lokakuussa 2021. Sonja treenaa salilla viisi kertaa viikossa. Kisakaudella treenimäärä voi olla kaksinkertainen, kun mukaan tulee myös aerobinen harjoittelu.

- Kehityskaudella tavoitteena on kasvattaa lihasta. Myös palautumiseen on tärkeää panostaa. Haluan tällä hetkellä keskittyä myös henkiseen hyvinvointiin, hän kuvailee.

Ainakaan nukkumisesta kehitys ei enää jää kiinni. Sonja on huomannut käytännössä, miten suuri merkitys unella on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

- Ravinto, treeni ja uni ovat kaikki yhteydessä toisiinsa. Jos nukkuu huonosti, se vaikuttaa suoraan myös siihen, millä voimalla ja fokuksella treenit ja kisat kulkevat.

Hän suosittelee Tempuria kaikille - työssäkäyville, ikääntyville, kasvaville nuorille, huonoselkäisille ja tietysti urheilijoille ja muille, joille päivän rasitus käy kropalle ja päälle.

- Hankintaa ei kannata lykätä ”sitku”, hän summaa.

Turun rivakka kasvu jatkuu

Aluekehittämisen konsultointitoimisto MDI on laatinut neljä vaihtoehtoista mallia siitä, miten väkimäärä muuttuu Suomessa vuoteen 2040 mennessä. Vaihtoehdot on nimetty perusuraksi, kaupungistumiseksi, hajautumiseksi ja kansainvälistyväksi Suomeksi.

Kårenilla soi barbershop, pop ja kevyen musiikin klassikot mieskuoron sekä neljän lauluyhtyeen voimin

Mieskuoro Naskalit.

Turun NMKY:n Mieskuoro Naskalit halusi tutustua paremmin amerikkalaiseen barbershop-lauluperinteeseen. Syntyi idea rennosta musiikki-iltamasta, jossa barbershop ja kevyen musiikin klassikot soivat mieskuoron ja neljän lauluyhtyeen voimin. Barberpop-tapahtumassa 14. lokakuuta kello 19.30 Kårenin lavalle nousevat Naskaleiden lisäksi lauluyhtyeet Namikatse, Just For Fun, Klaus riddare ja Kylä lähtee. Esitysten välissä DJ Forsberg soittaa musiikkia levyiltä.

Selvitys: Inflaatio ajanut jo kaksi viidestä suomalaisyrityksestä säästötoimenpiteisiin

Suomalaiset yritykset ovat reagoineet nopeasti inflaatioon käynnistämällä säästötoimenpiteitä, selviää OP:n yrityskyselystä. Investointeja aikoo kuitenkin lykätä vain viidesosa. Yritykset kertovat inflaation aikaansaaneen palkannostopainetta myös Suomessa.

Vinokino esittää sateenkaarevia elokuvia viidellä paikkakunnalla

Private Desert kuuluu Vinokinon ohjelmistoon.

Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino on Suomen ainoa vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali, jonka elokuva esitetään Turussa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa loka-marraskuussa.

Suomalaisyrityksille kilpailukykyä vastuullisesta tekoälystä

Valmisteilla oleva eurooppalainen lainsäädäntö ohjaa tekoälyn käyttöä tulevaisuudessa. Suomalaisyritykset haluavat varmistua tekoälyjärjestelmiensä eettisyydestä, luotettavuudesta ja turvallisuudesta. Turun yliopiston koordinoima AIGA-hanke kehitti tekoälyn hallintamallin, jonka avulla yritykset voivat viedä vastuullista tekoälyä käytäntöön.

Muista varotoimenpiteet, jos lämmität asunnon polttopuilla

Tulisijat ja hormit ovat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspalon tai rakennuspalovaaran syttymissyynä.

Moninkertaistuneet energian hinnat ovat nyt jatkuvana puheenaiheena. Moni on sähkölaskua pienentääkseen siirtynyt lämmittämään asuntoaan polttopuilla. Takat aiheuttavat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspaloa – puiden poltossa kannattaa muistaa maltti, varovaisuus ja palohälyttimet, varsinkin jos takka on viime vuosina ollut vähemmällä käytöllä.

Nuoria pyydetään kertomaan köyhyydestä

Miten köyhyys vaikuttaa ja ilmenee nuorten elämässä? Turun yliopiston tutkijat etsivät vastausta kysymällä asiaa suoraan nuorilta. 15–21-vuotiaille suunnattu keruu on avoinna 9. joulukuuta saakka. Aineistonkeruu on osa Lasten ja nuorten arjen kokemukset köyhyydestä -tutkimushanketta.

Keskiaikaisia kattoristikoita tutkaillaan Turun tuomiokirkkomuseossa

Keskiaikaiset ristikot.

Turun tuomiokirkkomuseossa ratkotaan lokakuusta alkaen keskiaikaisen kirkkojen kattoristikoita. Näyttely Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä esittelee keskiaikaisten kivikirkkojen kattorakenteita, kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä.

American Voices -seminaarissa pohditaan Yhdysvaltojen kulttuurin kaleidoskooppia

Turun yliopiston englannin kielen oppiaineen ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen koordinoima North American Studies (NAMS) -ohjelma järjestää perinteisen American Voices -seminaarin Turun yliopistossa 7.–8. lokakuuta Tauno Nurmela -salissa päärakennuksessa. Perjantaina seminaariaika on kello 14.00–17.20, lauantaina kello 10.15–13. Seminaari järjestetään tänä vuonna jo 29. kerran.

Kauppahalli peruskorjataan, uusi kehityskonsepti hyväksyttiin

Kaupahallin kortteliin on parkkipaikan tilalle tulossa uudisrakennus.

Turun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kauppahallikorttelin kehittämisen pohjaksi laadittu kehityskonseptin. Yhteistyön jatkuu korttelin kehittämisessä innovaatiokumppanina mukana olevan JKMM Arkkitehtien kanssa.

Fintrafficin meriliikenteenohjaus estänyt ensimmäisen vuosipuoliskon aikana jo 15 aluksen mahdollisen karilleajon

Meriväylillämme liikkuu vuosittain lähes sata miljoonaa tonnia ulkomaan merikuljetuksia sekä miljoonia matkustajia. Fintrafficin meriliikennekeskukset valvovat alusten turvallista kulkua Suomen rannikkoalueella vuoden jokaisena päivänä.

Rakentamisen aloitusten määrä laskee 15 prosenttia

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta.

RPT Byggfaktan vuoden viimeistä neljännestä koskeva rakentamisaloitusten raportti on julkaistu. Raporttiin kerättyjen tietojen mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä.

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä. Kela on lähettänyt selvityspyynnön korkeakouluopiskelijoille, joiden opinnot eivät ole edistyneet riittävästi. Selvityspyyntöön täytyy vastata viimeistään 25. lokakuuta. Selvityspyyntöön voi vastata OmaKelassa.

Laari Lähiruokapiste tuo jatkossa lähiruokatuotteita Kupittaalle

Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla. Kauppias Hannu Aaltonen ja markkinointijohtaja Johanna Saario pullonpalautuskoneella.

Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Turun kaupungin Food hub -elämystorihankkeen pilotoima lähiruoan myynti- ja jakelukanava Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla.

Poliisi määräsi jälleen sanktioita jalkakäytävillä ajamisesta

Poliisi määräsi lukuisia liikennevirhemaksuja ja huomautuksia suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymisen valvontapäivänä 3. lokakuuta. Sanktioita annettiin muun muassa jalkakäytävällä ajeleville polkupyöräilijöille sekä kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille.

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

Lounais-Suomen poliisi valvoo hirvenmetsästyksen aloitusta tulevana viikonloppuna

Hirvenmetsästyskausi alkaa tulevana viikonloppuna Lounais-Suomen alueella. Poliisi valvoo valtakunnallisen valvontateeman mukaisesti metsästystä yhteistyönä Länsi-Suomen merivartioston ja paikallisten riistanhoitoyhdistysten kanssa.

K-Market Ilpoinen saa uudet kauppiaat

Jyri, Serafia, Elina Saarinen.

K-Market Ilpoisissa aloittavat marraskuun alusta kauppiaina Jyri ja Elina Saarinen . Saariset ovat jo tutustuneet tulevaan kauppaansa. Ensin ryhdytään kehittämään hedelmä-, vihannes- ja leipäosastoja.

Urheilu

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

TPK ei pelaa Kupittaan palloiluhallissa, vaikka haluaisi

TPK pelaa kotiottelunsa Samppalinnassa, vaikka haluaisi pelata Kupittaalla.

Miesten Futsal-Liigaa pelaava Turun Pallokerho avasi kautensa Samppalinnan palloiluhallissa. TPK haluaisi pelata kotiottelunsa Kupittaan palloiluhallissa, jossa se myös harjoittelee.

Onni Helén Serie A -seura Empolin testissä

Onni Helén.

TPS:n 16-vuotias jalkapalloilija, hyökkääjälupaus Onni Helén on tällä viikolla testissä Italian Serie A:ssa pelaavan FC Empolin akatemiassa. Helén on TPS:n GANT-akatemian sopimuspelaaja ja poikien maajoukkuepelaaja.

Puukkokatsomo: Turkulaisittain herkullinen salibandysyksy

Salibandyn F-liigat on saatiin syyskuun loppupuolella käyntiin sekä miesten että naisten puolella. Jos haluaa juuri nyt nauttia menestyvästä palloilusta Turussa, kannattaa hypätä salibandykelkkaan.

Otteluanalyysi: Rajamäen debyytti päättyi tasapelipettymykseen

Albijon Muzaci osui kahdesti ja pelasi muutoinkin vahvan pelin.

Ei auttanut valmentajanvaihdos TPS:aa ainakaan heti jalkapalloilun Ykkösessä. Marko Rajamäen debyytti TPS:n peräsimessä (siis toinen sellainen) tuotti vain 2-2-pelin Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan. Tämä tarkoittaa että KTP varmistaa nousunsa Veikkausliigan, jos se saa pisteenkin EIF-ottelusta sunnuntaina. Tappiokaan ei paranna TPS:n asemaa erityisesti, sillä kotkalaisten maaliero on niin paljon parempi, että TPS:n olisi voitettava viimeisessä ottelussa Kotkassa todella runsasmaalisesti, jotta unelmasta tulisi totta.

Rantaralli ajetaan Mynämäen ympäristössä lauantaina

Reijo Mattila kaasutteli Rantarallin  ykköseksi vuonna 2017.

Naantalin Seudun Urheiluautoilijat ry järjestää lauantaina 1. lokakuuta Kasitien Katsastus XLV Rantarallin Mynämäen ympäristössä. Kilpailu on Historic Rally Trophy -sarjan viimeinen eli seitsemäs osakilpailu tänä vuonna. Rallissa on historic-sarjan lisäksi myös kilpa-autoja tasanopeusluokassa, Kuplapaja- sekä BMW-rallisarjoissa. Lisäluokkia kilpailussa on useita, joten myös paikallisia kilpailijoita on paljon mukana. Kilpailukeskuksena toimii Mynämäen lukio, jossa on myös kilpailun lähtö ja maali.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.