Lainojen yhdistämisen järkevyys askarruttaa?
Huomioi nämä asiat

Vertailelainoja.fi

Haluaisitko yhdistää lainat, mutta et ole varma, onko se sittenkään järkevää?

Tästä artikkelista voit lukea kolme painavaa syytä lainojen niputtamiselle.

Saat tietää myös sen, missä tilanteessa lainojen yhdistäminen ei olisikaan järkevää.

Jos haluat jo tässä vaiheessa siirtyä etsimään uudelleenrahoitusta vanhoille luotoillesi, Vertailelainoja -palvelu auttaa sinua vertaamaan eri vaihtoehtoja keskenään.

Yhdistämällä säästät rahaa

Tärkein syy yhdistää vanhat luotot on rahan säästyminen.

Siksi on olennaisinta kilpailuttaa eri vaihtoehdot ja valita halvin yhdistelylaina.

Kesällä 2022 uudelleenrahoituslainojen korot alkavat noin neljästä prosentista.

Suurin mahdollinen korko on 20 %, mikä on nykylain mukainen enimmäiskorko kuluttajalainoille.

Ennen vuoden 2019 syksyä otetuissa luotoissa voi olla esimerkiksi 50 % korko.

Mitä edullisemman lainan löytää, sitä enemmän voi säästää korkokuluissa.

Kannattaa huomata myös jokaisesta lainasta kuukausittain maksettavat tilinhoitokulut. Ne voivat muodostaa merkittävän osan lainan kuukausierästä, vaikka ne eivät lyhennä lainkaan lainapääomaa.

Jos yhdistät esimerkiksi seitsemän lainaa yhdeksi, säästät kuuden lainan tilinhoitokulut joka kuukausi.

Kuvitellaan, että tilinhoitokulu on ollut 10 euroa per laina (vaikka se voi olla paljon enemmänkin). Tällöin yhdistelijä säästää 60 euroa kuukaudessa pelkästään tilinhoitopalkkioiden osalta.

Yhdistäminen nopeuttaa velkojen takaisinmaksua

Yhdistämällä kaikki osamaksusopimukset, luottokorttivelat ja muut luotot voi nopeuttaa velkojen takaisinmaksuaikataulua.

Järjestelylainan myötä velkojen takaisinmaksuun kuukaudessa kuluva summa voi pienentyä kymmenillä tai mahdollisesti jopa sadoilla euroilla.

Jos vapautuneita rahoja ei aivan välttämättä tarvitse arjen normaalien menojen rahoittamiseen, ne voi käyttää aiottua suurempaan kuukausierään tai ylimääräisiin lyhennyksiin.

Laina-ajan lyheneminen auttaa säästämään rahaa vielä lisää, koska korkojen ja tilinhoitomaksujen osuus pienenee.

Lisäksi velattomuuden saavuttaminen on jo itsessään palkitsevaa ja voimaannuttavaa.

Yhden lainan taktiikka helpottaa elämää

Vielä yksi iso syy sille, miksi yhdistäminen on niin järkevää, on arkielämän helpottuminen.

Kolmen, kolmentoista tai esimerkiksi kolmenkymmenen erillisen luoton hoitaminen vie aikaa.

Vaikka olisit automatisoinut lyhennykset, joudut huolehtimaan siitä, että tilillä on tarpeeksi rahaa eräpäivinä.

Jokin kuukausierä voi unohtuakin, jolloin velallinen joutuu maksamaan normaalien lainanhoitokulujen päälle vielä myöhästymismaksuja ja viivästyskorkoa.

Kun maksettavana on vain yksi laina, kuukausierien koordinointi on helpompaa, ja omasta taloudesta on helpompaa muodostaa selkeä kokonaiskuva.

Vain yhden lainan omaamisesta voi olla hyötyä myös asuntolainaneuvottelussa.

Velattomuutta tavoittelevan pitäisi periaatteessa välttää uuden velan ottamista, mutta asuntolaina voi muodostaa poikkeuksen tähän sääntöön.

Riippuu tietenkin tilanteesta, mutta asuntolaina voi olla niin sanottu hyvä laina, mistä on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Ihmisen pitää asua jossain, ja omistusasunnossa asuminen voi olla edullisempaa kuin vuokra-asuminen.

Lisäksi jokainen asuntolainan kuukausierä lyhentää omasta asunnosta vielä jäljellä olevaa velkaa, kun taas vuokralaisena maksaisi pois jonkun muun asuntoluottoa.

Lainojen yhdistäminen ei ole järkevää, jos et säästä

Lainojen niputtaminen ei ole järkevää, jos et säästä sillä rahaa.

Siksi aivan ensimmäiseksi sinun tulee tarkastaa nykyisten luottojesi korot ja tilinhoitomaksut. Tieto löytyy kätevästi kunkin luotonantajan asiakassivujen kautta.

Jotta yhdistelemisessä olisi järkeä, tulee yhdistelmälainan koron ja tilinhoitomaksujen olla pienempiä kuin nykyisissä veloissasi.

Muistathan myös valita huolella laina-ajan.

Näet jo lainahakemuksella, millainen lainasi arvioitu kuukausierä on eri takaisinmaksuajoilla. Mitä pidempi laina-aika, sitä pienempi kuukausierä.

Pieni kuukausierä voi houkutella, koska se toisi lyhyen tähtäimen helpotuksen tiukkaan taloustilanteeseen.

Pitkällä tähtäimellä pieni kuukausierä on kuitenkin huono valinta.

Edullisestakin lainasta tulee kokonaiskustannuksiltaan kallis, jos maksat korkoja ja tilinhoitomaksuja useita kuukausia (tai vuosia) pidempään kuin olisi välttämätöntä.

Validi vaihtoehto yhdistämiselle

Uudelleenjärjestelylainaa ei myönnetä kaikille hakijoille.

Syy voi olla esimerkiksi maksuhäiriömerkinnässä, minkä kesto lyhenee vasta joulukuussa 2022.

Lainojen yhdistäminen on kuitenkin vain yksi keinoista päästä veloista eroon.

Voit maksaa velkoja yksi kerrallaan (vyörytystaktiikka). Tuolloin kaikkia muita lainoja maksetaan minimilyhennyksillä paitsi sitä yhtä, mikä halutaan maksaa pois mahdollisimman nopeasti.

Tarvittaessa voit ottaa apua talous- ja velkaneuvontaan.

Hallitus pyrkii aktiivisesti ehkäisemään suomalaisten ylivelkaantumista, minkä takia esimerkiksi yksityishenkilön velkajärjestelyä on uudistettu heinäkuussa 2022.

Esimerkiksi työttömät pääsevät jatkossa nopeammin velkajärjestelyyn, eikä aiemmin saatu myönteinen päätös velkajärjestelystä enää muodosta pysyvää estettä uudelle velkajärjestelylle.

Yhteenveto

Käytettävissä olevien lähteiden perusteella yhdistelylainoja myönnetään tällä hetkellä melko paljon, ja kiinnostus luottojen uudelleenrahoittamiseen on suurta.

Hallitus saattaa lähitulevaisuudessa laskea kuluttajaluottojen korkokattoa 20 prosentista 15 prosenttiin, mutta asiasta ei ole vielä tehty lopullista päätöstä.

Aika näyttää, mikä on mahdollisesti voimaan tulevan kuluttajaluottojen sääntelyn vaikutus lainojen yhdistämiseen.

Äkkiseltään ajatellen uusi korkokatto voisi olla hyvä asia, parantaisihan se mahdollisuuksia edullisen yhdistelmälainan saamiseen.

Korkokaton kritisoijat vetoavat kuitenkin siihen, että korkojen pakotettu madaltaminen vähentäisi rahoituslaitosten luotonantohalukkuutta.

Entistä useampi voisi saada kielteisen luottopäätöksen, eikä näin ollen saisi pienennettyä lainkaan lainojensa korkoja ja kuluja.

Eloranta ja Risikko perustivat eduskuntaan ryhmän yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämiseksi Suomessa

Eeva-Johanna Eloranta.

Kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja Paula Risikko (kok.) perustivat 5. lokakuuta perustaneet eduskuntaan ryhmän pohtimaan keinoja kaikenikäisten ihmisten yksinäisyyden ja ostrakismin eli sosiaalisen ulossulkemisen vähentämiseksi Suomessa. Ryhmän tavoitteena on tehdä yksinäisyyden vastaisesta työstä entistä johdonmukaisempaa, tutkimusperusteisempaa ja pitkäaikaisesti vaikuttavaa.

Sokeria sisältäville virvoitusjuomille korotettu vero

Esitys virvoitusjuomaveron uudistamiseksi etenee lausuntokierrokselle. Esityksen tavoitteena olisi ohjata kulutusta ja tuotantoa korkean sokeripitoisuuden juomista vähemmän sokeria sisältäviin juomiin sekä tarkistaa virvoitusjuomaveron veropohjaa käynnissä olevan valtiontukiarvioinnin perusteella. Lausuntokierros virvoitusjuomaverosta annetun lain muuttamisesta on käynnissä 26. lokakuuta saakka.

Turun rivakka kasvu jatkuu

Aluekehittämisen konsultointitoimisto MDI on laatinut neljä vaihtoehtoista mallia siitä, miten väkimäärä muuttuu Suomessa vuoteen 2040 mennessä. Vaihtoehdot on nimetty perusuraksi, kaupungistumiseksi, hajautumiseksi ja kansainvälistyväksi Suomeksi.

Kårenilla soi barbershop, pop ja kevyen musiikin klassikot mieskuoron sekä neljän lauluyhtyeen voimin

Mieskuoro Naskalit.

Turun NMKY:n Mieskuoro Naskalit halusi tutustua paremmin amerikkalaiseen barbershop-lauluperinteeseen. Syntyi idea rennosta musiikki-iltamasta, jossa barbershop ja kevyen musiikin klassikot soivat mieskuoron ja neljän lauluyhtyeen voimin. Barberpop-tapahtumassa 14. lokakuuta kello 19.30 Kårenin lavalle nousevat Naskaleiden lisäksi lauluyhtyeet Namikatse, Just For Fun, Klaus riddare ja Kylä lähtee. Esitysten välissä DJ Forsberg soittaa musiikkia levyiltä.

Selvitys: Inflaatio ajanut jo kaksi viidestä suomalaisyrityksestä säästötoimenpiteisiin

Suomalaiset yritykset ovat reagoineet nopeasti inflaatioon käynnistämällä säästötoimenpiteitä, selviää OP:n yrityskyselystä. Investointeja aikoo kuitenkin lykätä vain viidesosa. Yritykset kertovat inflaation aikaansaaneen palkannostopainetta myös Suomessa.

Vinokino esittää sateenkaarevia elokuvia viidellä paikkakunnalla

Private Desert kuuluu Vinokinon ohjelmistoon.

Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino on Suomen ainoa vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali, jonka elokuva esitetään Turussa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa loka-marraskuussa.

Suomalaisyrityksille kilpailukykyä vastuullisesta tekoälystä

Valmisteilla oleva eurooppalainen lainsäädäntö ohjaa tekoälyn käyttöä tulevaisuudessa. Suomalaisyritykset haluavat varmistua tekoälyjärjestelmiensä eettisyydestä, luotettavuudesta ja turvallisuudesta. Turun yliopiston koordinoima AIGA-hanke kehitti tekoälyn hallintamallin, jonka avulla yritykset voivat viedä vastuullista tekoälyä käytäntöön.

Muista varotoimenpiteet, jos lämmität asunnon polttopuilla

Tulisijat ja hormit ovat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspalon tai rakennuspalovaaran syttymissyynä.

Moninkertaistuneet energian hinnat ovat nyt jatkuvana puheenaiheena. Moni on sähkölaskua pienentääkseen siirtynyt lämmittämään asuntoaan polttopuilla. Takat aiheuttavat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspaloa – puiden poltossa kannattaa muistaa maltti, varovaisuus ja palohälyttimet, varsinkin jos takka on viime vuosina ollut vähemmällä käytöllä.

Nuoria pyydetään kertomaan köyhyydestä

Miten köyhyys vaikuttaa ja ilmenee nuorten elämässä? Turun yliopiston tutkijat etsivät vastausta kysymällä asiaa suoraan nuorilta. 15–21-vuotiaille suunnattu keruu on avoinna 9. joulukuuta saakka. Aineistonkeruu on osa Lasten ja nuorten arjen kokemukset köyhyydestä -tutkimushanketta.

Keskiaikaisia kattoristikoita tutkaillaan Turun tuomiokirkkomuseossa

Keskiaikaiset ristikot.

Turun tuomiokirkkomuseossa ratkotaan lokakuusta alkaen keskiaikaisen kirkkojen kattoristikoita. Näyttely Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä esittelee keskiaikaisten kivikirkkojen kattorakenteita, kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä.

American Voices -seminaarissa pohditaan Yhdysvaltojen kulttuurin kaleidoskooppia

Turun yliopiston englannin kielen oppiaineen ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen koordinoima North American Studies (NAMS) -ohjelma järjestää perinteisen American Voices -seminaarin Turun yliopistossa 7.–8. lokakuuta Tauno Nurmela -salissa päärakennuksessa. Perjantaina seminaariaika on kello 14.00–17.20, lauantaina kello 10.15–13. Seminaari järjestetään tänä vuonna jo 29. kerran.

Kauppahalli peruskorjataan, uusi kehityskonsepti hyväksyttiin

Kaupahallin kortteliin on parkkipaikan tilalle tulossa uudisrakennus.

Turun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kauppahallikorttelin kehittämisen pohjaksi laadittu kehityskonseptin. Yhteistyön jatkuu korttelin kehittämisessä innovaatiokumppanina mukana olevan JKMM Arkkitehtien kanssa.

Fintrafficin meriliikenteenohjaus estänyt ensimmäisen vuosipuoliskon aikana jo 15 aluksen mahdollisen karilleajon

Meriväylillämme liikkuu vuosittain lähes sata miljoonaa tonnia ulkomaan merikuljetuksia sekä miljoonia matkustajia. Fintrafficin meriliikennekeskukset valvovat alusten turvallista kulkua Suomen rannikkoalueella vuoden jokaisena päivänä.

Rakentamisen aloitusten määrä laskee 15 prosenttia

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta.

RPT Byggfaktan vuoden viimeistä neljännestä koskeva rakentamisaloitusten raportti on julkaistu. Raporttiin kerättyjen tietojen mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä.

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä. Kela on lähettänyt selvityspyynnön korkeakouluopiskelijoille, joiden opinnot eivät ole edistyneet riittävästi. Selvityspyyntöön täytyy vastata viimeistään 25. lokakuuta. Selvityspyyntöön voi vastata OmaKelassa.

Laari Lähiruokapiste tuo jatkossa lähiruokatuotteita Kupittaalle

Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla. Kauppias Hannu Aaltonen ja markkinointijohtaja Johanna Saario pullonpalautuskoneella.

Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Turun kaupungin Food hub -elämystorihankkeen pilotoima lähiruoan myynti- ja jakelukanava Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla.

Poliisi määräsi jälleen sanktioita jalkakäytävillä ajamisesta

Poliisi määräsi lukuisia liikennevirhemaksuja ja huomautuksia suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymisen valvontapäivänä 3. lokakuuta. Sanktioita annettiin muun muassa jalkakäytävällä ajeleville polkupyöräilijöille sekä kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille.

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

Urheilu

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

TPK ei pelaa Kupittaan palloiluhallissa, vaikka haluaisi

TPK pelaa kotiottelunsa Samppalinnassa, vaikka haluaisi pelata Kupittaalla.

Miesten Futsal-Liigaa pelaava Turun Pallokerho avasi kautensa Samppalinnan palloiluhallissa. TPK haluaisi pelata kotiottelunsa Kupittaan palloiluhallissa, jossa se myös harjoittelee.

Onni Helén Serie A -seura Empolin testissä

Onni Helén.

TPS:n 16-vuotias jalkapalloilija, hyökkääjälupaus Onni Helén on tällä viikolla testissä Italian Serie A:ssa pelaavan FC Empolin akatemiassa. Helén on TPS:n GANT-akatemian sopimuspelaaja ja poikien maajoukkuepelaaja.

Puukkokatsomo: Turkulaisittain herkullinen salibandysyksy

Salibandyn F-liigat on saatiin syyskuun loppupuolella käyntiin sekä miesten että naisten puolella. Jos haluaa juuri nyt nauttia menestyvästä palloilusta Turussa, kannattaa hypätä salibandykelkkaan.

Otteluanalyysi: Rajamäen debyytti päättyi tasapelipettymykseen

Albijon Muzaci osui kahdesti ja pelasi muutoinkin vahvan pelin.

Ei auttanut valmentajanvaihdos TPS:aa ainakaan heti jalkapalloilun Ykkösessä. Marko Rajamäen debyytti TPS:n peräsimessä (siis toinen sellainen) tuotti vain 2-2-pelin Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan. Tämä tarkoittaa että KTP varmistaa nousunsa Veikkausliigan, jos se saa pisteenkin EIF-ottelusta sunnuntaina. Tappiokaan ei paranna TPS:n asemaa erityisesti, sillä kotkalaisten maaliero on niin paljon parempi, että TPS:n olisi voitettava viimeisessä ottelussa Kotkassa todella runsasmaalisesti, jotta unelmasta tulisi totta.

Rantaralli ajetaan Mynämäen ympäristössä lauantaina

Reijo Mattila kaasutteli Rantarallin  ykköseksi vuonna 2017.

Naantalin Seudun Urheiluautoilijat ry järjestää lauantaina 1. lokakuuta Kasitien Katsastus XLV Rantarallin Mynämäen ympäristössä. Kilpailu on Historic Rally Trophy -sarjan viimeinen eli seitsemäs osakilpailu tänä vuonna. Rallissa on historic-sarjan lisäksi myös kilpa-autoja tasanopeusluokassa, Kuplapaja- sekä BMW-rallisarjoissa. Lisäluokkia kilpailussa on useita, joten myös paikallisia kilpailijoita on paljon mukana. Kilpailukeskuksena toimii Mynämäen lukio, jossa on myös kilpailun lähtö ja maali.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.