Kolumni: Urheiluromantiikka palaa keväällä Veritakselle

Lauantaisena iltapäivänä Espoossa nähtiin mustavalkoisten jalkapallokannattajien monta vuotta odottama tapahtuma. 21. lokakuuta hieman ennen iltapäivän kello viittä FC TPS varmisti paikkansa ensi vuoden Veikkausliigassa. Ilari Mettälän 83. minuutin rykäisy tasoitti ottelun lukemat 1–1 ja tällä lopputuloksella turkulaisyleisö sai aihetta juhlaan.

Suomalaiselle ja erityisesti turkulaiselle jalkapallokentälle TPS:n liiganousu on erittäin tervetullut asia. FC Interin Veikkausliigataival on ollut viime vuosina kovin kivikkoista ja paikalliskilpailijan paluu apajille voi tarjota juuri sopivan potkun Stefan Håkansin seuran takalistoon.

Kysyntää paikalliskamppailuille on, ehkä enemmän kuin aikoihin. Esimakua nähtiin vuosi sitten Veikkausliigan karsinnoissa, kun Inter oli ajautunut karsimaan liigapaikastaan Ykkösessä pelannutta TPS:ää vastaan.

Shefki Kuqin luotsaama sinimustajoukkue oli lopulta parempi, lyöden otteluparille niitin toisessa osaottelussa Veritas Stadionin kylmässä syysillassa. Mainitsemisen arvoista on se, että kuinka pienestä TPS:n liiganousu oli kiinni. TPS:llä oli toisen osaottelun ensimmäisellä puolikkaalla mahdollisuutensa maalintekoon, mutta TPS-hyökkääjistö kadotti maalijyvänsä juuri kauden ratkaisevilla hetkillä. Inter osoitti paremmuutensa ottelun toisella jaksolla.

Tunnelmaltaan ottelupari oli aivan huikea, ylisanoja ei saa tässä tilanteessa säästellä. Yleisön sitoutumisesta, eleistä ja tunnelmasta huomasi, että rakasta paikalliskilpailijaa oli kaivattu, vaikka sitä ei vastapuolelle voida välttämättä myöntääkään.

Olen 90-luvun puolivälissä syntynyt mies, joka muistaa Interin ja TPS:n paikalliskamppailut ja niiden herättämän tunteen nuoressa penkkiurheilijassa. Uusi sukupolvi turkulaisia jalkapallon ystäviä altistuu kamppailujen tunnelmien syövereihin. Ja toivottavasti myös rakastuu siihen tunteeseen, jonka niistä saa.

Turkulaisen jalkapallon ystäviä hemmotellaan jälleen ensi kaudella.

Alkais jo.

Jere Sanaksenaho

Lausu mielipiteesi EU:sta

Turussa järjestetään 30.8.–1.9. laaja, kaikille avoin EU-aiheinen keskustelufoorumi. Eurooppa-foorumiin on tulossa satoja huippuvaikuttajia Suomesta ja muualta EU:sta. Kansalaisten ääni pääsee kuuluviin muun muassa Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen johdolla käytävässä kansalaiskeskustelussa, jonka aiheena ovat Euroopan unionin arvot ja tulevaisuus.

Pysyvätkö pallot ilmassa?

Kalle Lehto.

Pysyvätkö pallot ilmassa? Sirkustaiteilija Kalle Lehto ohjaa Saarekkeessa Mynämäellä 7.–8. elokuuta Pallojongleeraus-työpajan, jossa opitaan tekemään omat jongleerauspallot ja harjoittelemaan niillä.

Näin teet heinäkuisen hernehummuksen

Kotimaisista herneistä on myös hummukseen. Tarvitset kaksi avocadoa, kolme desiä herneitä, valkosipulinkynnen, kaksi ruokalusikallista sitruunamehua, puoli teelusikallista juustokuminaa ja neljäsosa teelusikallista suolaa. Poista kivet avocadoista ja mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen.

Kiinalaisten sähköpolkupyörien väliaikainen polkumyyntitulli voimaan

Yritysten, jotka tuovat sähköpolkupyöriä Kiinasta, täytyy varautua siihen, että tuotteesta kannetaan polkumyyntitulli. Tavara luokitellaan CN-koodeihin 8711 60 10 ja ex 8711 60 90 (Taric-koodi 8711 60 90 10). EU:n virallisen lehden numerosta L 181/18.7.2018 voi tarkistaa, kuinka suuri polkumyyntitulli eri myyjien tuotteille on odotettavissa.

Urheilu

Jälkipeli: Kaikkien aikojen parhaat TPS-jalkapalloilijat

Heikki Mäki on nähnyt eniten TPS:n jalkapallo-otteluita. Hän on oikea henkilö arvioimaan, kuka on kaikkien aikojen paras TPS:n jalkapalloilija kautta aikain. Mäen valinta on Veikko Asikainen (kuvassa).

Tervaskanto Heikki Mäki (s. 1930) on oikea henkilö arvioimaan, ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat Turun Palloseuraa edustaneet jalkapalloilijat. Mäki on nähnyt enemmän raitapaitojen pelejä kuin yksikään toinen.

Jälkipeli: Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien kummisetä

Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien tärkeä taustavaikuttaja. Hänen ansiostaan Turkuun saapui Amerikasta ensimmäinen musta ulkomaalaisvahvistus. Donald Crenshawin tullessa Turkuun vuonna 1972, koko kaupunki meni sekaisin koripallosta.

Turun NMKY:n menestyskausi 1970-luvun alussa on ainutlaatuista paikallista palloiluhistoriassa. Kausi muistetaan ensimmäisestä turkulaisesta koripallomestaruudesta, vastavalmistuneesta Kupittaan urheiluhallista ja ensimmäisten mustien miesten ilmaantumisesta kotimaan koripallokentille.

Puukkokatsomo: Kolumbialainen kysymysmerkki

Julian Guevara.

Muutokset PS Kemin kokoonpanossa toivat uutta verta myös FC Interin kokoonpanoon. Kemiläisten uusi päävalmentaja David Hannah painotti muun muassa taannoin TPS-ottelun jälkeen, että Kemin pukukopissa ovien täytyy käydä molempiin suuntiin. Ja niin on käynytkin.

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.