Kolumni: Vallan teatteri

Tämä on nähty ennenkin. Kaupunginvaltuusto puhui maanantaina viidettä tuntia ensi vuoden talousarviosta. Sen jälkeen vuorossa oli äänestysrumba, jonka lopputulos oli kuitenkin ennalta selvä kaikille. Osa valtuustoryhmistä oli saavuttanut neuvottelutuloksen. Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset jäivät siitä pois ja ryhmät tekivät tukun omia ehdotuksiaan. Yksikään niistä ei ollut edes lähellä tulla hyväksytyksi.

Sen sijaan kaikki muiden valtuustoryhmien neuvottelutuloksen mukaiset muutosesitykset ensi vuoden budjettiin hyväksyttiin.

Oliko ilta turhaa teatteria? Sitähän kaupunginvaltuuston kokous on, samoin kuin eduskunnan täysistuntoa, vallan teatteria.

Turhaa se ei ole, vaikka monesta siltä tuntuu. Miksei? Miksi tarvitaan tuntikaupalla puheita, jotka eivät aiheuta mitään, jotka eivät käännä yhdenkään toisen päättäjän päätä? Kenelle puhe voi olla suunnattu?

Tämänkertaista budjetin neuvotteluprosessia kehuttiin aikaisempaa avoimemmaksi. Nekin, jotka eivät saaneet puumerkkiään lopputulokseen, kehaisivat, että kokivat tällä kertaa tulleensa kuulluiksi. Moni vakuutti, että neuvotteluissa oli ollut vallalla ”hyvä henki”.

Siitä vallan teatterissa on kyse: avoimuudesta ja keskustelusta. Ei riitä, että ryhmät pääsevät sopuun jostakin, vaan lopputulos on avoimesti esiteltävä ja perusteltava kaupunkilaisten edessä. Budjettikokous on juuri se foorumi.

Esitykset on voitava haastaa ja kyseenalaistaa. Parhaimmillaan syntyy keskustelua, joissa osapuolet panevat parastaan. Yhteisymmärrystä ei yleensä synny, mutta oman näkemyksen joutuu perustelemaan.. Huonoimmillaan puhujapönttö kumisee ajatuksellista tyhjyyttä, ohipuhumista ja huonoa argumentointia.

Se on kansan valittujen edusmiesten ja edusnaisten vastuulla. Retoriikkaa on aina vara parantaa. Meillä on edustajat, jotka ansaitsemme. Ei sen paremmat, eikä sen huonommat.

On kansalaisten, kaupunkilaisten, äänestäjien vastuulla arvioida, kuinka hyvin kukakin valittu tehtäväänsä hoitaa, asiansa puolesta puhuu ja lippuansa liehuttaa.

Uurnilla tavataan. Siellä aina selviää, kuka pääsee jatkoon seuraavaan jaksoon politiikan reality-show´ssa. Se on demokratian hienoutta.

Lasse Virtanen

Suomeen kaksi 582 528 euron voittoa Eurojackpotista

Eurojackpotin päävoitto meni perjantain arvonnassa Ruotsiin ensimmäistä kertaa pelin historiassa. Kierroksella 29/2018 löytyi yksi 5+2 -täysosuma, jolla 22,7 miljoonan euron voitto matkaa naapurimaahan. Suomeen saatiin kaksi 582 528 euron voittoa 5+1 -tuloksilla. Suomen voitot menivät jyväskyläläiselle mobiilipelaajalle sekä Espooseen Laajalahden Alepan viiden osuuden porukalle. Ensi viikolla Eurojackpotin potissa on noin kymmenen miljoonaa euroa.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle avattu panimoravintola

Rami Aarikka ja Aki Wahlman.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on tehnyt uuden aluevaltauksen juomien valmistamisen rinnalle. Panimoravintola Kukko avattiin tehtaan kupeeseen rakennetulle terassille perjantaina 13. heinäkuuta. Ideasta avajaisiin kului vain kuusi viikkoa.

Laulutaksi herättää huomiota maailmalla

Fortum Singalong Shuttlesta ovat kirjoittaneet jo muun muassa The New York Times ja Mashable. Kyseessä on maailman ensimmäinen kyyti, joka maksetaan laulamalla. Sähköautoilla ajettava palvelu nautti suurta suosiota Ruisrockissa.

Ruisrockissa oli tarjolla erilainen tapa matkustaa Turun keskustasta festivaalialueelle. Laulamalla maksettavan Fortum Singalong Shuttlen sähköautot kyyditsivät kävijöitä Aurajokirannasta tapahtuma-alueelle festivaaliviikonlopun ajan.

Sähköt palautuneet myös Satavaan

Turku Energian mukaan sähkönjakeluhäiriö uusiutui Satavan alueella kello 13.38. Sähköt palautettiin kello 14.46.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.