Mielipide: Rauhaa puolustetaan, mutta millä tavalla?

Syntymävuotenani syntyi myös Suomen Rauhanpuolustajat, ”poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö”. Nettisivullaan ja lehtensä pääkirjoituksessa se pahoittelee sitä, että Suomi on aloittanut hybridisodan Venäjää vastaan. Kansalaiset kuulemma ovat huolissaan siitä.

”Jännityksellä odotamme milloin Putin esittää ukaasin Suomen itsenäisyyden kyseenalaistamiseksi, ehkä hän panttaa päätöstä itsenäisyyspäiväksi?”. Rauhanpuolustajain toiminnanjohtaja toteaa myös, ettei Putin ole esittänyt onnitteluja 100-vuotiaalle Suomelle. (Mietin, liekö Suomikaan vielä näyttävästi onnitellut 1990-luvulla perustettua Venäjän federaatiota, liittovaltiota, joka koostuu 83 liittovaltiosubjektista.)

Aamuset-lehdessä Rauhanpuolustajain Turun piirikunta otsikoi huolestuneisuutensa näin: ”Ei vieraita sotajoukkoja Suomeen”. Paasikiven–Kekkosen ulkopoliittinen linja on unohdettu ja muistokin tärvelty, toteaa puolueeton rauhanpuolustajain piirikunta.

Toteaisin sitä vastoin, että onhan meillä nyt taas Keskusta–Kokoomus-linja ja se sitoutuu rauhanpuolustukseen sekin. Neuvostoliittoa ei enää ole, eikä yhteistyö- ja avunantoliittoa sen kanssa, mutta tilalla on yhteistyö Naton ja monen muun kanssa. YYA:n tilalla on NATO-sopimiset. Joten tuskin vieraat sotajoukot edes yrittävät miehittää Suomea. Olemme oppineet pienen Ukrainan tapahtumistakin ja varomme irrallisuutta, joka olisi omiaan houkuttelemaan miehittäjiä.

Kyllä minulle kelpaisi kumppanuus Venäjän kanssa, mutta jo Kekkosen aikaan aloimme kuulua länteen. Luulenpa, että jos kansalta kysyttäisiin, niin ei se haluaisi yhteistyö- ja avunantosopimusta Venäjän kanssa, vaan mieluummin sopimukset lännen kanssa. Puolueeton Suomi ei ole ollut kai koskaan ja kun rauhaa tahdotaan puolustaa, niin aina kantaa joudutaan ottamaan suuntaan tai toiseen.

Mukavaa, että Rauhanpuolustajat hehkuttavat Paasikiven–Kekkosen linjan puolesta, sillä kumpainenkin lähensi Suomea päättäväisesti yhteistyöhön, ehkä avunantoonkin – lännen kanssa. Äärimmäisen tärkeää on myös yhteistyö ja avunanto Venäjän kanssa, mutta ilman sotilaallisuutta.

Antti V. Kantola

Suomeen kaksi 582 528 euron voittoa Eurojackpotista

Eurojackpotin päävoitto meni perjantain arvonnassa Ruotsiin ensimmäistä kertaa pelin historiassa. Kierroksella 29/2018 löytyi yksi 5+2 -täysosuma, jolla 22,7 miljoonan euron voitto matkaa naapurimaahan. Suomeen saatiin kaksi 582 528 euron voittoa 5+1 -tuloksilla. Suomen voitot menivät jyväskyläläiselle mobiilipelaajalle sekä Espooseen Laajalahden Alepan viiden osuuden porukalle. Ensi viikolla Eurojackpotin potissa on noin kymmenen miljoonaa euroa.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle avattu panimoravintola

Rami Aarikka ja Aki Wahlman.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on tehnyt uuden aluevaltauksen juomien valmistamisen rinnalle. Panimoravintola Kukko avattiin tehtaan kupeeseen rakennetulle terassille perjantaina 13. heinäkuuta. Ideasta avajaisiin kului vain kuusi viikkoa.

Laulutaksi herättää huomiota maailmalla

Fortum Singalong Shuttlesta ovat kirjoittaneet jo muun muassa The New York Times ja Mashable. Kyseessä on maailman ensimmäinen kyyti, joka maksetaan laulamalla. Sähköautoilla ajettava palvelu nautti suurta suosiota Ruisrockissa.

Ruisrockissa oli tarjolla erilainen tapa matkustaa Turun keskustasta festivaalialueelle. Laulamalla maksettavan Fortum Singalong Shuttlen sähköautot kyyditsivät kävijöitä Aurajokirannasta tapahtuma-alueelle festivaaliviikonlopun ajan.

Sähköt palautuneet myös Satavaan

Turku Energian mukaan sähkönjakeluhäiriö uusiutui Satavan alueella kello 13.38. Sähköt palautettiin kello 14.46.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.