Pääkirjoitus: Viemäristä olohuoneeksi

Kun Turku kasvoi ja asukasmäärä lisääntyi, Aurajoki muuttui vähitellen avoviemäriksi. Kaupunkilaisten jätevesiä alettiin puhdistaa vuonna 1967, mutta joki sai osansa aina vuoteen 1971 saakka. Mielikuva ei puhdistunut senkään jälkeen, eikä juuri jokikaan. Jokiranta säilyi pitkään paikkana, joka ei houkutellut luokseen kuin laitapuolen kulkijoita.

Muutos alkoi toden teolla vasta 20 vuotta sitten. Tall Ships Races -tapahtuma ja Joulukaupunki-projekti käynnistivät jokirantojen ehostusprosessin, joka johti siihen, että jokivarsi sai valaistuksen 6. joulukuuta 1997.

Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Joki rantoineen on alkanut elää, siitä on tullut kaupunkilaisten keidas etenkin kesällä. On aika ottaa seuraava askel. Satusillat saa jatkokseen Satumainen Aurajoki -hankkeen. Nyt haetaan pysyviä ratkaisuja, jotka olisivat kaupunkilaisten itsensä mieleen.

Idean isä Kari Veijonen on linjannut, että Aurajoesta halutaan kehittää Suomen ja Euroopan viihtyisin jokiolohuone. Se tarkoittaa, että jokirannoista halutaan paikka, jossa kaupunkilaiset viihtyvät myös talvella. Kirjastosillalle ja Teatterisillalle loihditaan viime vuoden tapaan valo- ja äänimaisemia, mutta niitä istutetaan myös muualle kulttuurimaisemaan. Teatterisilta muuttuu Taru Sormusten Herra -sillaksi, Hämähäkkitontin kalliot Tuomiovuoreksi. Kirjastosilta on Klassisen musiikin silta. Applikaation avulla jokainen voi omalla kännykällään metsästää ääniraitoja jokirannasta.

Mukaan on saatu myös jokivarren yrittäjät, jotka jakavat tietoa ja tarjoavat etuja. Turun vetovoiman uskotaan lisääntyvän ja vetävän matkailijoita myös muualta. Kasvava kävijävirta tarkoittaa kasvavaa kassavirtaa. Valo- ja äänitaideteokset eivät ole itse tarkoitus, mutta niillä on tehtävä: riemastuttaa ja viihdyttää. Lapsinäkökulma pidetään koko ajan mielessä, elämyksiä tarjotaan lapsille.

Satumaisen Aurajoen avajaisia vietetään 2. joulukuuta. Kannattaa käydä kokemassa itse, mitä on saatu aikaiseksi.

Lasse Virtanen

Suurmarkkinoilla yli 90 000 kävijää

Suurmarkkinoilla vieraili yli 90 000 kiinnostunutta

Turun Kansainväliset Suurmarkkinat 18.-22. heinäkuuta sujuivat tapahtumavastaava Ari Kallaksen mukaan hyvin. Keskiviikko ja torstai olivat lupauksia herättäviä, perjantai sadepäivä ja lauantai sekä sunnuntai vilkkaita mutta helteisiä markkinapäiviä.

Työmarkkinatorin hakupalvelua kehitetään

Työmarkkinatorin Hakupalvelun ensimmäinen versio julkaistiin 27. helmikuuta. Ensimmäisen reilun kuukauden aikana palvelussa on julkaistu jo yli 1 200 työnhakuprofiilia.

Drone häiritsi sammutustöitä Pyhärannassa

Pyhärannan maastopalon sammutustyöt saatiin jo perjantain aikana niin hyvään vaiheeseen, että poliisi poistunut paikalta. Poliisi oli paikalla noin kolmen vuorokauden ajan.

Mies uhkaili Paraisilla, väline osoittautui leikkiaseeksi

Nuori mies aiheutti Paraisten Rantatiellä lauantain vastaisena yönä soittoja hätäkeskukseen osoiteltuaan ilmoituksen mukaan käsiaseella itseään ja muita. Vaikka ase osoittautui leikkiaseeksi, ei poliisi pitänyt ajatusta hyvänä.

Veneilijä kateissa Ahvenanmaalla

Veneilijä on kateissa Ahvenanmaalla, kertoo Meripelastuskeskus Turku. Vene löytyi karikolta moottori käynnissä Kökarissa Ahvenanmaalla sunnuntaina kello 1.

Urheilu

Jälkipeli: Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien kummisetä

Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien tärkeä taustavaikuttaja. Hänen ansiostaan Turkuun saapui Amerikasta ensimmäinen musta ulkomaalaisvahvistus. Donald Crenshawin tullessa Turkuun vuonna 1972, koko kaupunki meni sekaisin koripallosta.

Turun NMKY:n menestyskausi 1970-luvun alussa on ainutlaatuista paikallista palloiluhistoriassa. Kausi muistetaan ensimmäisestä turkulaisesta koripallomestaruudesta, vastavalmistuneesta Kupittaan urheiluhallista ja ensimmäisten mustien miesten ilmaantumisesta kotimaan koripallokentille.

Puukkokatsomo: Kolumbialainen kysymysmerkki

Julian Guevara.

Muutokset PS Kemin kokoonpanossa toivat uutta verta myös FC Interin kokoonpanoon. Kemiläisten uusi päävalmentaja David Hannah painotti muun muassa taannoin TPS-ottelun jälkeen, että Kemin pukukopissa ovien täytyy käydä molempiin suuntiin. Ja niin on käynytkin.

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.