Debatti: Viherfillaristi vs. Piraatti

Janina Andersson on MLL:n Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja ja jalkapalloäiti. Tapani Karvinen on Piraattipuolueen varapuheenjohtaja ja pioneerihenkinen ihminen.

Onko julkinen terveydenhuolto Suomessa riittävän hyvä?

Andersson: Ihan omien kokemusten pohjalta tuntuu, että se on mainettaan parempi. Ensinnäkin on olemassa puhelinnumerot, joista saa tietoa, olenko huolissani turhasta vai onko syytä tehdä jotain. Ainakin akuutteihin asioihin julkinen terveydenhuolto kyllä puuttuu.

Karvinen: Itse olen kyllä saanut huonojakin kokemuksia. Jopa Tyksin erikoislääkäri on antanut vastauksen edes näkemättä potilasta. Tosin suurin osa lääkäreistä on hänen kanssaan eri mieltä. Kysymys oli siitä tarvitseeko nukuttaa vai voidaanko lapsen operaatio hoitaa paikallispuudutuksena.

JA: Olisiko tässä tapauksessa ollut eroa, jos lääkäri olisi ollut yksityisellä puolella?

TK: Kysymys on siitä, että potilaana haluaisin saada myös toisen mielipiteen. Yksityiseltä tietenkin voin sen hakea, mutta minusta lapsen isänä tuntui siltä, etten ollut saanut sitä palvelua, mitä terveydenhuoltojärjestelmä Suomessa pystyy antamaan. Kyse on vielä perinnöllisestä asiasta, joka vaivasi sekä isääni että minua.

JA: Jos vaiva ei ole akuutti, voi käydä niin, että ajan saa vasta paljon myöhemmin. Silloin voi hyvin käydä niin, että ajan saa vasta niin paljon myöhemmin, että koko vaiva on mennyt jo ohi. Sellaiseen olen itsekin törmännyt.

TK: Tärkeintä terveydenhuoltoa kehitettäessä olisi panostaa henkilökunnan jaksamiseen. Paras keino olisi lyhentää hoitotyössä olevien työpäivää. Lyhyempi työpäivä auttaisi potilaiden kohtaamisessa.

JA: Kaikki tämä päätyy rahaa. Mitä vähemmän on henkilökuntaa suhteessa potilaisiin, sitä pidemmiksi jonot muodostuvat.

TK: Se ei automaattisesti johda siihen. Myös henkilökuntaa pitäisi palkata lisää. Jos sen vastineena on parempi hoito ja vähemmät virheet, pitkällä aikavälillä siinä säästetään, kun virheitä ei tarvitse myöhemmin korjata kalliilla.

JA: Paljon asiakaspalvelutyöhön vaikuttaa myös yleinen ilmapiiri työpaikalla. Kävin hammaslääkärissä viime kesänä. Palvelu oli aivan mahtavaa.

TK: Hammashuollossa se suurin ongelma on pitkä jonotusaika. Ensimmäistä käyntiä joutuu odottamaan kuukausia. Se pitäisi ehdottomasti saada korjattua. Pitäisi myös myöntää pidempiä aikoja, jotta voidaan tehdä perusteellisempia korjauksia.

Ilkka Lappi

Turusta bussilla Karjurockiin

Karjurock pyrkii erottautumaan kotimaisista festivaaleista maatilamiljöön avulla.

Lokalahdella rokataan tällä viikolla torstaista 19. heinäkuuta lauantaihin 21. heinäkuuta perinteisen Karjurockin merkeissä. Myös Turusta järjestetään bussikuljetuksia festivaaleille. Perjantaina kuljetukset lähtevät linja-autoaseman laiturilta 9 kello 15 ja 17.30.

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen?

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolisesta valtiosta on kielletty.

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen? Perusperiaate on: laillinen valmiste lailliselta myyjältä omaan lääkitykseen, muistuttaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Kun matkustaa ulkomaille, niin kannattaa ottaa etukäteen selvää mahdollisista rajoituksista kohdemaassa.

Vakuutuspetoksia tehtaillaan arviolta 30 miljoonan euron edestä

Vakuutuspetoksissa tekotapojen kirjo on suuri: silmälaseista tuhopolttojen kautta valekuolleisiin. Vahinkoja lavastetaan, tehdään tahallaan tai liioitellaan. Kun vahinkoilmoitukseen liittyy petosepäily tai muuta merkittävää epäselvyyttä, vahinkokäsittelyyn tulevat usein mukaan vakuutustutkijat, kansanomaisemmin vakuutusetsivät.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.