Debatti: Kenttäharmaa vs. Punavihreä

Christian Perheentupa on majuri ja kokonaisturvallisuuden tuottaja. Li Andersson on kansanedustaja ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja.

Miltä valtion ensi vuoden budjetti näyttää teidän silmiinne?

Andersson: Kyseessä on tyypillinen laastaribudjetti. Siellä on vähän kivoja juttuja, joiden määrärahat ovat pieniä suhteessa siihen, mitä on leikattu.

Perheentupa: Minusta suunta on hyvä, koska tällä kai saadaan velkaantumisen kasvua taittumaan. Suomen velkaantumisesta on syytä olla huolissaan. Korkomenot ovat tällä hetkellä pienet, muta jos verotulot siivotaan pois ja katsotaan paljonko paikattavaa on, se summa on valtava.

LA: Hallitus on käyttänyt jo niin paljon rahaa verokevennyksiin, että se alkaa todennäköisesti kohta vaikuttaa jo rakenteellisen alijäämän tavoitteeseen. Siitä huolimatta, että talous paranee, alijäämä ei pienene.

CP: Taloutta ei ainakaan saada kasvuun veroja kiristämällä, mutta iso perkaaminen täytyy tehdä jossain vaiheessa.

LA: On hassua, että tilanteessa, jossa Suomen talous kasvaa, hallitus joutuu huolehtimaan palkansaajien ostovoiman kasvamisesta veroalennuksilla, eikä niin, että se tapahtuisi palkankorotuksina.

CP: Ollaan tilanteessa, jossa ongelmana on eduskunnan neljävuotinen kausi.

LA: Velkaantumisen taittaminenhan tapahtuu työllisyysasteen kautta, eikä se voi tapahtua muuten. On mahdotonta vaan leikata. Jos työllisyystilanne jatkuu tällaisena, jatkuu myös velkaantuminen. CP: En tiedä tulivatko kasvun merkit liian aikaisin. Budjettia pitäisi malttaa sopeuttaa ja välttää lisävelan ottamista.

LA: Vaikka Suomen talous kasvaa, on meillä myös ongelmia. Nyt ei ole varaa painaa jarrua sen takia, että alettaisiin kerätä puskuria pahan päivän varalle.

CP: Jos mennään sisältöön tarkemmin, niin minusta oli hyvä, että turvallisuuteen laitettiin lisää rahaa ja siten huomioidaan se, mitä ympärillämme sekä sisäisesti että ulkoisesti tapahtuu.

LA: Sen verran kikyyn, että minun mielestäni se on ollut iso virhe ay-liikkeen puolelta. Lomarahan leikkausta kritisoitaessa olisi pitänyt olla valppaana siinä vaiheessa, kun sitä sorvattiin.

CP: Itse valtion palkkaa nauttivana ymmärrän lomarahojen leikkauksen täysin. Jos valtiolla on hankalaa, niin näin varmaan täytyy tehdä.

Ilkka Lappi

Pelastusarmeija haluaa patasi Joulupadaksi

Pelastusarmeija kannustaa ihmisiä kierrättämään tarpeettomat padat ja kattilat. Kampanjan tarkoituksena on hankkia lisää patoja ensi joulun Joulupata-keräykseen. Padat ja kattilat voi lahjoittaa Pelastusarmeijan kirpputoreille pitkin vuotta.

Palkkasumma kasvoi 4,6 prosenttia

Palkkasumman kolmen kuukauden vuosimuutos, % (TOL 2008).

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli huhti-kesäkuussa 4,6 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Kesäkuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 4,3 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten huhti-kesäkuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,0 prosenttia.

Tuore tutkimus avaa sijoittajien ekologiaa todellisilla osakemarkkinoilla

Turun yliopiston ja Palermon yliopiston tutkijat tarkastelivat poikkeuksellisen laajaa empiiristä aineistoa selvittääkseen, millaisia yhteyksiä sijoittajilla on osakemarkkinoilla ja miten sijoittajien käyttämät strategiat vaikuttavat markkinoiden heiluntaan. Tulokset auttavat ymmärtämään paremmin markkinoiden toimintaa ja valottavat aiempien teorioiden yhteyttä todellisiin osakemarkkinoihin.

Kaupunki
Urheilu

Sterling Yateke TPS-paitaan loppukaudeksi

Sterling Yateke on edustuskelpoinen, kun TPS pelaa Kupittaalla perjantaina.

Veikkausliigapaikastaan taisteleva TPS on vahvistunut loppukaudeksi jo kolmannella uudella pelaajalla, kun Keski-Afrikan Tasavallasta kotoisin oleva, vuonna 1999 syntynyt, Sterling Yateke on solminut tämän kauden loppuun asti kattavan sopimuksen raitapaitojen kanssa.

Matti Nuutisen koripalloura jatkuu Espanjassa

Viime vuosina Kreikassa, Ranskassa ja Romaniassa pelannut Suomen koripallomaajoukkueen puolustuspään dynamo Matti Nuutinen siirtyy tulevaksi kaudeksi Espanjan kakkosliigan CB Oviedoon Roope Ahosen aisapariksi. Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti hakee uusine joukkueineen nousua Espanjan ACB-liigaan asti.

Uudistuksia Paavo Nurmi Marathonilla

Paavo Nurmi Marathon kerää juoksukansan Aurajoen rannoille.

Paavo Nurmi Marathon juostaan ensi lauantaina 18. elokuuta. Tapahtumassa juostaan tuttuun tapaan maraton, puolimaraton ja kymmenen kilometriä. Tänä vuonna matkojen määrää lisätään kahdella, sillä tapahtumassa juostaan myös lasten oma ilmainen Minimarathon. Minimarathonille ovat tervetulleita kaikki ikään katsomatta, vaikka pääpaino onkin lapsissa. Minimarathonin lähtö on kello 11.00, ja matkoja on kaksi, 700 metriä ja 1,2 kilometriä. Minimarathonin lisäksi alueelle nousee lastenmaailma, joka on myös avoin kaikille. Lastenmaailma on auki 10-15. Tapahtumaan odotetaan yhteensä yli 3 500 osallistujaa.

Åboraakkeli: Realismia johtajille

Minna Nikkanen.

Yleisurheilun EM-kisat Berliinissä ovat alleviivanneet yhtä asiaa. Ei, eikä se ole se, että suomalaiset olisivat alisuorittaneet rankasti.

TPS lainaa Savolaisen Tutoon

HC TPS:n 21-vuotias laitahyökkääjä Joonas Savolainen siirtyy lainalle Mestiksen Tutoon.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.