Mielipide: Ensihoidon palvelutasopäätös ei turvaa palvelun tasoa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto käsittelee kokouksessaan 28. marraskuuta ensihoidon palvelutasopäätöstä. Uusi esitys palvelutasopäätökseksi poikkeaa merkittävästi vanhasta, sillä nykyinen esitys ei enää ota kantaa ensihoitoyksiköiden määrään, tasoon, valmiusaikaan tai sijaintiin. Esitys ei myöskään ota kantaa kenttäjohtojärjestelmän toteuttamiseen, esimerkiksi kenttäjohtoyksiköiden määrään. Näin ollen kyseinen esitys siirtää aiemmin sairaanhoitopiirin valtuuston sekä Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen johtokunnan päätösten alaisuudessa olleet asiat ensihoitopalveluista vastaaville viranhaltijoille varsin lavein raamein.

Pidän järkevänä, ettei palvelutasopäätös ole liian sitova ja mahdollistaa ensihoitopalvelun nopean ja tarkoituksenmukaisen muuntelun esimerkiksi asemapaikkojen ja valmiusaikojen osalta. Nykyisellään palvelutasopäätösesitys ei selkeästi ota kantaa yksiköiden määriin tai tasoihin, eikä näin ollen anna raameja edes haluttuun palvelun tasoon.

Mielestäni merkittäviä raameja päätökseen ei myöskään tuo edes tavoittamisviiveiden määrittely, sillä sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukainen esitys palvelutasopäätöksestä ottaa kantaa vain siihen, kuinka nopeasti potilas tulee tavoittaa. Tavoittavan yksikön tasolla ei enää ole merkitystä. Näin ollen esityksessä vaadittu palvelutaso voidaan toteuttaa vaikka pelkillä hätäensiapuun kykenevillä ensivasteyksiköillä, toisin sanoen paloautoilla. Palvelutasopäätösesitys ei näin ollen turvaa tai määrittele mitenkään kiireellisen kuljetuksen, perus- tai hoitotason ensihoidon tarpeessa olevien potilaiden palvelun nopeutta.

Kyseinen palvelutasopäätösesitys ei myöskään ota kantaa tai turvaa mitenkään terveydenhuoltolaissa määriteltyä ensihoitopalveluun sisältyvää ensihoitovalmiuden ylläpitoa, eikä näin ollen myöskään turvaa ensihoitoresurssin riittävyyttä esimerkiksi ensihoidon ruuhka-, monipotilas- tai suuronnettomuustilanteessa. Mielestäni valmiuden turvaamiseksi tulisi määritellä riittävä ensihoitoyksiköiden määrä, jota pystytään mittaamaan tavoittamisen lisäksi myös esimerkiksi ensihoitoyksiköiden käyttöasteella. Korkea käyttöaste ei tue valmiuden ylläpitoa.

Ville-Veikko Saari (kok.)

Pysyvätkö pallot ilmassa?

Pysyvätkö pallot ilmassa? Sirkustaiteilija Kalle Lehto ohjaa Saarekkeessa Mynämäellä 7.–8. elokuuta Pallojongleeraus-työpajan, jossa opitaan tekemään omat jongleerauspallot ja harjoittelemaan niillä.

Näin teet heinäkuisen hernehummuksen

Kotimaisista herneistä on myös hummukseen. Tarvitset kaksi avocadoa, kolme desiä herneitä, valkosipulinkynnen, kaksi ruokalusikallista sitruunamehua, puoli teelusikallista juustokuminaa ja neljäsosa teelusikallista suolaa. Poista kivet avocadoista ja mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen.

Kiinalaisten sähköpolkupyörien väliaikainen polkumyyntitulli voimaan

Yritysten, jotka tuovat sähköpolkupyöriä Kiinasta, täytyy varautua siihen, että tuotteesta kannetaan polkumyyntitulli. Tavara luokitellaan CN-koodeihin 8711 60 10 ja ex 8711 60 90 (Taric-koodi 8711 60 90 10). EU:n virallisen lehden numerosta L 181/18.7.2018 voi tarkistaa, kuinka suuri polkumyyntitulli eri myyjien tuotteille on odotettavissa.

Avoimilla kylillä 90 000 osallistujaa

Saukonojalla vietettiin kylätapahtumaa vuonna 2014.

Avoimet kylät on valtakunnallinen tapahtumapäivä. Tänä vuonna mukana oli lähes 600 kylää ympäri Suomen. Seuraavaksi Avoimet kylät -päivää vietetään 8.6.2019.

Urheilu

Jälkipeli: Kaikkien aikojen parhaat TPS-jalkapalloilijat

Heikki Mäki on nähnyt eniten TPS:n jalkapallo-otteluita. Hän on oikea henkilö arvioimaan, kuka on kaikkien aikojen paras TPS:n jalkapalloilija kautta aikain. Mäen valinta on Veikko Asikainen (kuvassa).

Tervaskanto Heikki Mäki (s. 1930) on oikea henkilö arvioimaan, ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat Turun Palloseuraa edustaneet jalkapalloilijat. Mäki on nähnyt enemmän raitapaitojen pelejä kuin yksikään toinen.

Jälkipeli: Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien kummisetä

Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien tärkeä taustavaikuttaja. Hänen ansiostaan Turkuun saapui Amerikasta ensimmäinen musta ulkomaalaisvahvistus. Donald Crenshawin tullessa Turkuun vuonna 1972, koko kaupunki meni sekaisin koripallosta.

Turun NMKY:n menestyskausi 1970-luvun alussa on ainutlaatuista paikallista palloiluhistoriassa. Kausi muistetaan ensimmäisestä turkulaisesta koripallomestaruudesta, vastavalmistuneesta Kupittaan urheiluhallista ja ensimmäisten mustien miesten ilmaantumisesta kotimaan koripallokentille.

Puukkokatsomo: Kolumbialainen kysymysmerkki

Julian Guevara.

Muutokset PS Kemin kokoonpanossa toivat uutta verta myös FC Interin kokoonpanoon. Kemiläisten uusi päävalmentaja David Hannah painotti muun muassa taannoin TPS-ottelun jälkeen, että Kemin pukukopissa ovien täytyy käydä molempiin suuntiin. Ja niin on käynytkin.

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.