Kolumni: Poikkeuksellisen kaunis perna

Potilas on terve ja hyväkuntoinen, useita perussairauksia ja päivittäisiä kiputiloja. Ohjeistettu potilasta googlettamaan hoito-ohjeet sairauteensa. Lääkärin potilaskirjaus, joka maallikon korvaan kuulostaa ristiriitaisessa epäloogisuudessaan lähinnä vitsiltä.

Lääkärien hassunkurisista saneluista on julkaistu useampikin kokoelmateos. Omakannan ja kunnallisten e-terveyspalveluiden ansiosta kattavat terveystiedot ovat nykyään jokaisen sairastelijan saatavilla. Potilasoikeudellisesti tämä on iso ja tärkeä asia, mutta potilaalle valuva tietomäärä aiheuttaa myös paineita julkiselle terveydenhuollolle.

Asiakkaat osaavat vaatia enemmän, ainakin lääkärin aikaa ja vastauksia. Oma ryhmänsä ovat kotilääkärit, jotka tutkimuskirjausten ja nettitietojen perusteella diagnosoivat itseään ja vaativat lisätutkimuksia. Terveydenhuollon kiireisessä arjessa, jossa potilaita lappaa ovesta taukoamatonta tahtia, kirjausvirheiden syntymisen ymmärtää. Mutta kieltämättä joskus saa kirjauksia lukiessa ihmetellä kenestä epikriisit on kirjoitettu.

Minut on muun muassa kirjattu sairaalaan miehenä, vaikka en ole huomannut itsessäni siihen viittaavia piirteitä. Veriarvojani on analysoitu hyvin tyypillisiksi kaltaiselleni afroamerikkalaiselle tummaihoiselle naiselle. Ei siinä mitään, mutta ellei äidiltä ole jäänyt jotain kertomatta, sukujuureni kumpuavat väkevästi Kainuun korpimetsistä. Ja vaikka kuinka muuta toivoisin, ihonvärini on lähempänä kloriitilla pesaistua valkoista lakanaa.

Tällaiset tohtorien emämunaukset käyvät hauskoista anekdooteista, mutta virheellisillä kirjauksilla voi olla myös kauaskantoiset seuraukset. Esimerkiksi riitatilanteessa vakuutusyhtiön kanssa vuosia vanha pieni kirjausvirhe potilastiedoissa voi nousta seinäksi vasten kasvoja.

Virheellisiä kirjauksia on jälkikäteen hyvin hankala saada oikaistuksi. Jos vakavat lapsukset unohdetaan, on tahattomassa kirjauskomiikassa huvinsa. Omassa sydämessäni kannan ehkä ikuisesti naisellisen itsetuntoni buustaajana erään sisätautilääkärin kirjausta vuosien takaa: potilaalla on poikkeuksellisen kaunis, täydellisen symmetrinen perna. Voiko nainen paljon kauniimpaa kohteliaisuutta miehen suusta kuulla?

Hannele Sivonen

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Pakettiauto syttyi palamaan Aurassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan pakettiauto syttyi palamaan Aurassa Turuntiellä sunnuntaina iltapäivällä..

Takasta lisää pituutta terassikauteen

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä. Tehokas takka lämmittää terassin myös talvella.

Entä jos kolari yllättää ulkomailla?

Kesälomilla moni suuntaa ulkomaille omalla autollaan. Liikennevahinkoja sattuu suomalaisille eniten ulkomailla juuri kesäkuukausina. Ulkomailla liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta ajotavasta: vieras liikenneympäristö, erilaiset nopeusrajoitukset ja väistämisvelvollisuudet saattavat aiheuttaa harmittavia tilanteita.

Jätekasa palaa Metsämäessä

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan polttokelpoisen jätteen kasa, jonka koko on 15x5x5 metriä, syttyi tuleen Ravurinkadulla Metsämäessä sunnuntaina aamupäivällä.

Laitilassa paloi maastoa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kasitien laidassa Laitilassa syttyi 50 kertaa 50 metrin alalla maastopalo lauantaina illalla.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.